Haberler

Dilara Diktaş – Elif Sıla Duzcu / Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

26-12-2022

21-27 Aralık Verimlilik Haftası

21-27 Aralık Verimlilik Haftası kapsamında,  Kocaeli Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi,  Enerji Sistemleri Mühendisliği, Bölüm Başkanı Doç. Dr. Özcan Atlam ile Teknoloji Fakültesi Yenilenebilir Enerji Laboratuvarında bir röportaj gerçekleştirdik.

 

Kendinizi Tanıtır mısınız?

Merhaba, ben Teknoloji Fakültesi, Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Ana Bilim Başkanı Doç. Dr. Özcan Atlam.  Enerji verimliliği adına fakültemizdeki öğrencilerimiz ile beraber, sürekli olarak projeler gerçekleştirmekteyiz. Bugün sizler ile gerçekleştirdiğimiz etkinlikleri ve bu konuda bilgilerimi aktaracağım. Umarım paylaştığım bilgiler sizler için iyi bir fikir olur.

 

Enerji Verimliliği Nedir?

Enerjinin verimli bir şekilde kullanılmasıdır.  Enerji kaynaklarımızı günlük hayatımızdaki enerji ihtiyaçlarımıza çevirmek üzere kullanıyoruz. Dolayısıyla bir formdan diğer bir forma çevirmiş oluyoruz. Bir formdan diğer bir forma çevirirken, çıkıştaki beklentilerimizi karşılamak için girdide bir şeyler vermemiz gerekiyor. Aslında enerji verimliliği  performans olarak da beklenti olarak da böyle bir şey. Her zaman bir kayıp oluyor ve dolayısı ile istediğimiz enerji çevirmeyi elde ederken bizim yararlanacağımız formu gerek kullanırken, gerek çevirme esnasında  kayıplar oluyor. Böylece verim oluşmaktadır.

 

Enerji verimliliği  konusunda Dünya’nın ekolojik olarak gidişatı ve küresel ısınma ile ilgili endişeden kaynaklı bir gelişme duyuluyor mu?

Esasen enerji verimliliğini düşünürken enerjimizi hep kullanıcılar üzerinden kullanıyoruz. Çünkü biz enerjileri ihtiyaçlarımızı karşılamak üzere yapıyoruz. Oysa enerji verimliliği için,  enerji üretiminin kaynaklarının temininden başlayarak biz kullanıcılara ve alıcılara  ulaşana kadar ki geniş sürecin her bir aşamasında verimliliği düşünmek zorundayız. Enerji verimliliği pozisyonunun büyük bir kısmı enerjileri çevirme esnasında başlıyor. Bu bize şöyle yansıyor; enerji verimliliği düşer ise daha fazla maliyet harcamak zorunda kalınıyor. Bu durum ekonomik olarak bir sonraki zincirin bir sonraki elemanına yansıyor. Oysa enerjiyi etkin ve verimli şekilde kullanırsak daha az miktarda, daha yüksek performansta  kullanma şansımız olacak. Ekolojik dengemizi bozan sadece katı yakıtlar değil, enerji karmaşasıdır da. Gereksiz derecede enerji kullanmamız bunun karşılığı. Gezegenimiz aslında kendi kendini belli bir süre içerisinde tedavi edebiliyor. Buradaki süreçte, içinde biz yaşadığımız için zararını çeken de biziz. Bu yenilenmeyi gezegen bir şekilde kendi kendine tamamlar ama geçiş noktasındaki bazı reaksiyonlarda biz insanlar etkileniyoruz. Bundan dolayı ekolojik dengede, küresel ısınmada etkiler insanların kullanımına bağlı gerçekleşiyor.

 

Dijitalleşme enerji verimliliğini etkiliyor mu?

Günlük hayatımızdaki dijitalleşme enerji verimliliğine negatif etkidir. aksine bazı enerji kayıplarına da neden olmaktadır. Dijitalleşmenin enerji verimliliğine özel bir katkısı yoktur.

 

Üniversitemizde bu alanda yapılan veya yapılacak etkinlikler var mıdır?

Biz enerji sistemleri mühendisliği olarak bu görevi derslerimizde, projelerimizde,  derslerimizin içeriğindeki projelerimizde (fikir üret, yap, planla, dene,10 üzerinde deney yapma, araştırma, raporlama güncel olma…) işletmelerimizdeki  mesleki eğitimlerimizde bölüm olarak bunları sürekli olarak gerçekleştirmekteyiz.

 

Yeryüzündeki kaynaklarımızı daha verimli hale getirmek için neler yapılması gerekir?

Yeryüzündeki kaynakları biz alalım veya almayalım zaten hali hazırda , gezegenin kendi işleyişi içerisinde yenilenme gerçekleşiyor ve devam ediyor. Biz bu konuda ne çok aşırı ne de çok duyarsız kalmalıyız. Yeter derecede olanı almalıyız. Bu şekilde enerji problemini düzenlemek mümkün.

 

İnsanların enerji tüketimi arttıkça enerji konusunda bilinçlenmeleri gerekecek. Bu konuda neler yapılabilir?

Bilinçlenme adına oturumlar veya söyleşiler gibi etkinlikler düzenlenebilir. Bunlar belli bir planda gerçekleştirilmiştir ve bunu sadece okullarda değil, işletmelerde, gerekirse santrallerde de karşılıklı olarak gerçekleştirilebilir. Kurumlar arasında seminerler ve organizasyonlar yapılmalı, belli söyleşi programları ile toplum bilgilendirilmelidir. Birimler arası ortak dersler dönemsel olarak açılabilir.  Enerjiyi kullanırken bir çok alanda bilinçlendirilmek faydalı olabilir. Bu bilinçleri her bir kesimden verirsek daha verimli olacağını düşünüyorum.

 

Son olarak eklemek istediğiniz  bir şey var mı?

Daha önce söylediğim gibi gezegenimizde sadece biz yaşamıyoruz. Bu enerjileri kullanacak bitkiler, deniz canlıları, mikroorganizmalar da var. Bunların kendi içerisindeki bütüne bakarsanız dengeli gelmektedir. Bu manada bizim de dengeli kullanacak şekilde beceriler gerçekleştirebilmemiz gerekmektedir.

 

Katıldığınız, bana bu röportaj imkanını tanıdığınız, misafirimiz olduğunuz için çok teşekkür ederim. Umarım paylaştığım bilgiler sizler için iyi bir fikir olmuştur. Gerek moral enerjisi gerek de vücutsal enerjisi bol nesiller ve sağlıklı günler diliyorum. İnsanlarımıza saygı ve sevgilerimi sunuyorum.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi