Haberler

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

15-12-2022

Türkiye'nin ilk yerli tasarım lokomotif motorunda, KOÜ imzası

Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Öğüt’ün Doktora öğrencisi Koray Özdemir’in de projesinde yer aldığı Türkiye'nin İlk Yerli Tasarım Lokomotif Motoru "160 Serisi Özgün Motor" tanıtım toplantısı yapıldı.

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun teşrifleriyle kamuoyuna tanıtılan Türkiye'nin İlk Yerli Tasarım Lokomotif Motoru "160 Serisi Özgün Motor" tanıtım toplantısına Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Öğüt de katılım gösterdi. Prof. Dr. Elif Öğüt’ün Doktora öğrencisi Koray Özdemir’in de yer aldığı proje ile hayat bulan Türkiye'nin İlk Yerli Tasarım Lokomotif Motoru, ülkemizde sıfırdan tasarlanan ve üretilen, aynı zamanda lisans hakları da yüzde 100 ülkemize ait olan ilk ve tek lokomotif motoru özelliğini taşıyor.

 

TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) 1007 Programı kapsamında desteklenen "Özgün Motor Geliştirilmesi Projesi" TÜBİTAK RUTE, TÜRASAŞ, Marmara Üniversitesi ve Sıradışı Mühendislik ortaklığı ile gerçekleştirildi. Raylı ulaşım alanındaki 160 Serisi Özgün Motor Ailesi, 1 litre motor hacminden elde edilen en yüksek güce sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Lisans hakları TÜBİTAK'a ait 160 serisi motor ailesi tasarımının ilk ürünü olan 8 silindirli 1200 beygir gücündeki motor, global ölçekte belirlenen emisyon limitlerini karşılıyor.

 

V8, V12 ve V16 motor ailesi seçenekleri ile 2700 beygire kadar güç sınıflarında çözüm olacak özgün motor, lokomotiflerde, jeneratörlerde ve birçok "su üstü gemide" rahatlıkla kullanılabilecek. 8, 12 veya 16 silindirli olarak 2 bin 700 beygire kadar 3 farklı konfigürasyonda Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş. (TÜRASAŞ) tarafından seri üretimi gerçekleştirilecek.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi