Haberler

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

09-12-2022

Kolektif Bilinçdışının Bir Ögesi Olarak Kurmaca Metinlerde Mekan konferansı yapıldı

Kocaeli Üniversitesi Türk Dili Bölümü tarafından gerçekleştirilen konferans dizisinin üçüncüsü “Kolektif Bilinçdışının Bir Ögesi Olarak Kurmaca Metinlerde Mekan” başlığıyla gerçekleştirildi.

 

Fen Edebiyat Fakültesi konferans salonunda 7 Kasım’da gerçekleştirilen konferans, Kocaeli Üniversitesi Rektörlük Türk Dili Bölümü Öğr. Gör. Dr. Ece Onural tarafından “Kolektif Bilinçdışının Bir Ögesi Olarak Kurmaca Metinlerde Mekan” başlığıyla gerçekleştirildi.

 

Öğr. Gör. Dr. Ece Onural, “Kurmaca metinler, hikâye anlatıcısının kendi psişesinden yarattığı yeni evrenlerdir. Psişe ise her bireyin bilinçaltı ve kolektif bilinçdışının tamamından oluşmaktadır. Hikâye anlatıcısı, bilinçli dünyasındaki hayallerini esere aktarırken, kendi yolculuğunu da anlatmaktadır; ancak birey sadece kendisinden ibaret değildir. Arketip (ilksel düşünce) havuzuna da bilinçsiz bir şekilde bağlıdır. Mekân, bu havuzun önemli ögelerindendir. Hikâye anlatıcısı, yansıtmacı gerçekçi bir mekân kurguladığında da fantastik mekânlar kurguladığında da bu bilinç bütünlüğünü kullanır.” dedi.

 

Öğr. Gör. Dr. Ece Onural, konuşmasında mekânın -varlık bilgisinin ve kendilik bilincinin oluşmasındaki en önemli etken olarak- kurmaca metinlere yansımasını, psikanalitik edebiyat kuramı bağlamında değerlendirdi.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi