Muhabir: Eğitim Fakültesi 'nde hangi bölümler yer almaktadır ve çalışma olanakları nelerdir? Kishalı: Fakültemizde Fen Bilgisi, İlköğretim Matematik, İngilizce, Okul Öncesi, Sınıf ve Türkçe Öğretmenliği bölümleri ile Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümümüz bulunmaktadır. Öğrencilerimiz başta tabi ki öğretmenlik yapıyorlar. Bunun için KPSS sınavına giriyorlar ve başarı sıralamaları oldukça tatmin edici. Bunun dışında dersanelerde çalışanlar da var. Ayrıca aldıkları eğitim gereği çeşitli danışmanlık şirketlerinde ve sektörün ihtiyacına göre eğitim bölümlerinde görev alan öğrencilerimiz var. Kısacası mezun olan öğrencilerimizin durumları gayet iyi, bunu rahatlıkla söyleyebilirim.
Muhabir: Üniversite adayları KOÜ Eğitim Fakültesi 'ni niçin tercih etmelidir? Kishalı: Oldukça genç bir kadroya sahip durumdayız. Ekip çalışması hakim ve öğrencilerimizle birebir ilgilenme şansına sahibiz. Bir aile ortamında eğitimlerini tamamlıyorlar. Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nin bulunduğu Umuttepe Kampüsü onlar için ayrıca avantajlı bir alandır. Diğer fakültelerden pek çok arkadaş edinerek onlarla ortak çalışmalara giriyorlar. Hevesle çalışan, istekli, konularına hakim, enerjik bir akademik kadromuz var. Teknolojik alt yapımız öğrencilerimizin uygulama açısından eksiksiz eğitim almalarını sağlıyor. ÖSS sınavlarında geçtiğimiz yıl ilk 500'e giren 5 öğrencimiz Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi'ni tercih etti. Bu bizler için de güzel bir durumdur. Kampus içersindeki barınma olanakları da onların eğitim süreçlerini daha kolay geçirmelerini sağlıyor. Sosyo-kültürel açıdan ve okulumuzun bulunduğu coğrafi konum açısından fakültemiz tercih ediliyor.
Muhabir: KOÜ Eğitim Fakültesi öğrencileri üniversitenin bilimsel etkinliklerine ve sosyal etkinliklere katılabiliyorlar mı? Kishalı: Elbette katılabiliyorlar. Fakültede düzenlenen hemen her etkinlikte aktif olarak görev alıyorlar. Üniversite genelinde düzenlenen sempozyum, kongre, seminer gibi etkinliklerde de öğrencilerimiz fakülte veya üniversite kulüpleri aracılığıyla görev alıyorlar. Yıl içinde onların yararına olacak konularda alanında yeterli kişilerden seminer, söyleşi vb. talep ederek gerekli bilgi paylaşımına ortam hazırlıyoruz. Zaten öğrencilerimiz öğrenci adayı oldukları için staj zorunlulukları da var ve diğer bölüm öğrencilerine göre daha sosyal bir eğitim dönemi geçiriyorlar. Onlar sosyal olmak zorundalar. Yine fakültemizin laboratuvar olanakları, işlikleri onların film izleme, etkinlik düzenlemeleri için oldukça uygun bir alt yapıya sahip.
Muhabir: Aday öğrenciler fakülteniz hakkında başka nerelerden bilgi alabilirler? Kishalı: üniversitemiz web adresinden (www.kocaeli.edu.tr) bilgi alabilirler. Yakın illerde bulunan adayların da Tanıtım Günlerine katılarak birebir akademisyenlerimizle görüşmelerini ve onlardan bilgi almalarını öneriyorum. Yerinde görmek onlar için daha olumlu olacaktır. Yine web sayfamızda adaylar için hazırlanan bölümde tanıtım sunumuz da onların merak ettikleri konularda bilgi sahibi olmaları için hazırlandı. Buralardan da bilgi almaları mümkün.
Muhabir: Aday öğrencilere buradan neler söylemek istersiniz? Kishalı: Öğretmenlik fedakarlık isteyen çok önemli bir görevdir. Sabır gerektirir. Çok büyük bir insanlık hizmetidir öğretmenlik mesleği. Çok iyi düşünerek karar verilmesi gereken bir meslektir çünkü başka yaşamlarda etkili olacaksınız. O yüzden bu önemli görev için gerçekten seven ve isteyen öğrencilerimizi aramızda görmek istiyoruz.
Muhabir: Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi ne zaman kuruldu? Kishalı: 1999 yılında Anıtpark Yerleşkesi'nde eğitime başladık. 4 senedir mezun veriyoruz. Kocaeli Üniversitesi'nin 3. genç fakültesiyiz. 2005 yılından beri de Umuttepe Yerleşkesi'nde hizmet veriyoruz.
24 Temmuz / 4 Ağustos 2008
Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yunus Kishalı ile Söyleşi
Muhabir: Fen-Edebiyat Fakültesi hangi bölümlerden oluşmaktadır? Güney: Fizik, Kimya, Matematik, Türk Dili ve Edebiyatı, Batı Dilleri ve Edebiyatları(İngiliz Dili ve Edebiyatı),Felsefe, Arkeoloji ve Tarih, Biyoloji bölümleri bulunmaktadır fakültemizde.
Muhabir: Üniversite adayları KOÜ Fen-Edebiyat Fakültesi'ni niçin tercih etmelidir? Güney: İlk sırada söylemek istediğim genç ve dinamik bir akademik kadroya sahip olmamız. Bu çok büyük bir avantajdır bizim için ve öğrencilerimiz için. Fakültemiz yeni olması sebebiyle en yeni teknolojik donanıma sahip durumda ve bu olanaklar çağın ihtiyaçlarına göre her eğitim yılı başında gözden geçirilmektedir. Öğrencilerimiz, hocalarıyla karşılıklı diyalog halinde ve bir atölye çalışması havasında konuları tartışma ve fikir beyan etme olanağına sahiptirler. Kütüphanelerimiz, seminer salonlarımız çok iyi bir alt yapıya sahipler. Ayrıca coğrafi konumu itibariyle İstanbul'a yakın olması da öğrencilerimizin bizi tercih sebeplerini kuvvetlendiriyor. Laboratuvarlarımıza baktığımızda Fizik Laboravarımız bir çok üniversiteye göre yeni ve donanımlı, aynı şekilde kimya labarotuvarımız da öğrencilerimize geniş imkanlar sunuyor. Geniş Laboratuvar olanaklarına sahibiz. Fakültemiz, öğrenci değişim programı (Erasmus) ile yurtdışına en çok öğrenci gönderen fakülteler arasındadır. Yurtdışına 2008-2009 eğitim yılı için 21 kişi gönderiyoruz ki önceki yıllara göre sürekli bir artış içinde olan bu durum önümüzdeki yıllara da yansıyacaktır. Öğrencilerimize istikbal sağlamak istiyoruz, fakat sözle değil uygulamayla göstermek istiyoruz. Fakültemiz fen bölümlerinin olduğu yerde Türkiye'de hiçbir üniversitede olmayan engelli platformunu bulundurmaktadır.
Muhabir: Öğretim Üyesi yeterli mi? Güney: Fakültemizde 17 profesör, 58 yardımcı doçent, 12 öğretim elemanı, 36 araştırma görevlisi var bunlar 3200 öğrencimize en iyi eğitim hizmetini vermek için uğraşıyor. Öğretim elemanı başına düşen öğrenci sayısı ortalama olarak 25,5 tir. Kampus üniversitesi olmanın avantajını yaşıyoruz ve bu yüzden öğrencilerimiz istedikleri zaman öğretim elemanları ile görüşebiliyor, sıkıntılarını paylaşabiliyor. Yine web sayfamızda öğrenci bilgi sistemi ile öğrencilerimizle interaktif bir ilişki süreklilik kazanmaktadır. Kısacası öğrencilerimizle ilişkiler konusunda bir sorun yaşamıyoruz.
Muhabir: Fen-Edebiyat Fakültesi mezunları öğretmen olabiliyor mu? Güney: Fakültemiz öğretmen yetiştirmemektedir, biz burada bilim adamı yetiştiriyoruz. Fakat Öğrencilerimiz istekleri doğrultusunda tezsiz yüksek lisansla pedagojik formasyon aldıktan sonra öğretmenlik yapma imkanına sahiptir. Ama fakültemizin öncelikli amacı çağa ayak uydurmamızı sağlayacak nitelikli bilim adamları yetiştirmektir. Yine belirtmemiz gerekirse bizde staj zorunlu değil ama buna rağmen staj yapmak isteyen öğrencilerimiz avantajlılar çünkü kolayca stah yapacakları alanlara ulaşabiliyorlar. Böylece iş alanlarını kendilerine geliştiriyorlar. Hemen ilave etmek istiyorum alınan diploma kadar bununla beraber sunacakları sertifikalar da önem kazandı. Bu yüzden cv.lerini zengin tutmaları gerekiyor öğrencilerimizin. Bu açıdan şanslı Kocaeli Üniversitesi öğrencisi çünkü sanayi ile bağlantıları güçlü bir okul ve alacakları eğitim de onları farklı iş kollarında çalışmaya uygun olarak hazırlanıyor. Ayrıca yıl içinde yapılan bölüm seminerleri ve etkinlikler de onları alanları konusunda yeterli bir noktaya taşımaktadır.
Muhabir: Fakülteden mezun olan öğrencilerin çalışma olanakları nelerdir? Güney: Fen ve Sosyal bilimler Enstitülerinde Yüksek lisans yapabilecekleri gibi ,fabrikaların üretim, kalite kontrol bölümlerinde ve araştırma hastanelerinde fizik, kimya, biyoloji bölümlerinden mezunlar çeşitli alanlarda çalışma olanağına sahiptirler. Sosyal bilimler mezunları kültür sanat ve sanat tarihi ile ilgili yerlerde, kamu ve özel kuruluşlarda, yazılı ve görsel basında, yayın evlerinde, bakanlıklarda belediyelerde uzman olarak çalışabilirler.
Muhabir: Adayların tercih için daha geniş bilgi alabilecekleri yerler var mı? Güney: Kocaeli Üniversitesi internet sayfasında üniversite adaylarına ait bölümden hazırladığımız sunuları inceleyip fakültemiz hakkında bilgi edinsinler ayrıca tanıtım günlerinde gelip buradan bilgi alsınlar. Bizler hep buradayız ve onların en doğru tercihte bulunmaları için yardımcı olmaya hazırız. Bunun çok küçük ama önemli bir örneğini paylaşmak istiyorum sizlerle. Bu yıl TÜBİTAK Bilim ve Toplum Projeleri kapsamında Kocaeli Üniversitesi Fizik Bölümü tarafından düzenlenen 'Fiziksel Olayların Eğlenceli ve Görsel Sunumu' konulu Ulusal Fizik Bilim Kampı düzenledik. Bu kampa Karadeniz, Akdeniz, Güney Doğu Anadolu, Doğu Anadolu, İç Anadolu, Ege ve Marmara bölgelerinden olmak üzere, Van'dan Balıkesir'e, Afyon'dan İstanbul'a 12 farklı ilden başarılı 32 lise öğrencisi katıldı. Onlar için çok önemli bir deneyim oldu. Kısacası adaylarımız ve dolayısıyla Türkiye'de eğitim gören her öğrencimiz bizler için önemlidir ve değerlidir, bilgiyi onlarla paylaşmak bizim görevimiz. Biz buna bu yıl liseden başladık ve tabi ki kendi öğrencilerimiz de bu anlayışın sahibi kadromuz ile eğitimlerini tamamlamaktadır.
Muhabir: Aday öğrencilere tavsiyeleriniz nelerdir? Güney: İyi düşünsünler, sevmedikleri, istemedikleri bir bölümü asla yazmasınlar. Bizi isteyen ama gerçekten isteyenler tercih etsin. Başarı zaten arkasından gelecektir. Öğrenci adaylarımız Kocaeli Üniversitesi'nde tüm umutlarını gerçeğe dönüştüreceklerini bilsinler.
Muhabir: Kocaeli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi ne zaman kurulmuştur? Güney: Fakültemiz, resmen 3 Temmuz 1992 tarihinde Kocaeli Üniversitesi bünyesinde kurulmuş olup 28.02.1993 tarihinde faaliyete geçmiştir.Kısa sürede genişleyerek bugün için gerek öğrenci ve öğretim elemanı sayısı gerekse bilim dünyasına yaptığı katkılarla önemli bir akademik kuruluş haline gelmiştir.
24 Temmuz / 4 Ağustos 2008
Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. H. Yüksel Güney ile Söyleşi
Muhabir: Güzel Sanatlar Fakültesi 'nde hangi bölümler yer almaktadır ve çalışma olanakları nelerdir? Başar: Güzel Sanatlar Fakültesi zengin bir fakültedir. Fotoğraf ve Grafik Sanatlar (Fotoğraf Anasanat Dalı, Grafik Anasanat Dalı), Heykel, Müzik, Resim, Sahne Sanatları(Dramatik Yazarlık Anasanat Dalı, Oyunculuk Anasanat Dalı, Sahne Tasarımı Anasanat Dalı), Seramik, Temel Eğitim bölümlerimiz bulunmaktadır. Birbirinin içine giren ve birbirinden bağımsız bölümlerimiz var. Kesişen ve ayrışan bölümlerin olması öğrenciler için avantaj oluşturmaktadır. Çok genel olarak piyasa koşullarında grafik bölümü mezunlarımızın daha rahat iş bulabildiklerini belirtebilirim. Müzik bölümü mezunları da özel sektörde sanat danışmanlıkları yapıyor, belediyelere ve diğer alanlardaki sosyal etkinliklerde görev alabiliyorlar. Ayrıca galeri, müze yöneticiliği gibi görevleri yapan mezunlarımız bulunuyor. Bunların yanında akademik hayata devam edenlerimiz var. Kısacası eğitim sürecini olumlu değerlendiren öğrencilerimiz için iş olanakları çeşitlilik gösteriyor. Onlar öğrencilikleriyle birlikte çalışma hayatında da yer almaya başlıyorlar. Oldukça önemli olan ve alternatif diyebileceğimiz bir bölümümüz de sahne sanatları bölümü. Çok önemli bir alanda hizmet verecek bu bölüm mezunları. İş olanakları oldukça geniş.
Muhabir: Üniversite adayları KOÜ Güzel Sanatlar Fakültesi 'ni niçin tercih etmelidir? Başar: İstanbul'a 70, İzmit merkeze 30 km. mesafede bulunuyoruz. Bulunduğumuz yerin metropolden beslenebilmesi önemlidir. Buraya öğrencilerimiz demiryolu veya karayolu ile gelebiliyor. Ulaşım konusunda sıkıntıları yok. Almanya, Belçika, İtalya'daki çeşitli üniversitelerle Erasmus çerçevesinde; İngiltere, Romanya ve Hollanda'daki bazı kurumlarla da özel anlaşmalarımız bulunmaktadır. Yurtdışı öğrenci ve öğretim elemanı değişimine önem veriyoruz. Fakültemiz yenilikçi, teknolojik alt yapısı güçlü, yaratma cesaretini ortaya çıkararak ve özgüven aşılayarak öğrenciyi merkez alan bir eğitim anlayışına sahiptir. Benimsediğimiz değerler ise; yaratıcılığı ve özgün düşünceyi yüceltmek, ilerici ve yenilikçi olmak, özgürlükçü ve çok sesli olmak, adil ve şeffaf olmak, etik ve akademik değerler bağlı kalmaktır. Gerek yerelde gerek ulusal ve uluslararası pek çok çalışma içinde yer alıyor olmamız öğrencilerimiz için de büyük bir deneyim alanı oluşmasını sağlamaktadır. Bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz Hereke Heykel Mermer Sempozyumu vasıtasıyla dünyanın birçok ülkesinden sanatçı fakültemizde çalışmalarda bulunmuş, tecrübelerini öğrencilerimizle paylaşmıştır. Ayrıca yine bu yıl imzalanan "Ruhun Gıdası Projesi" ile Japon sanatçılar tarafından Değirmendere'ye bağışlanan sanat eserlerini koruma altına aldık. İçerden ve dışardan gelen sanatçıların eserlerini koruyan bir galeri açma amacıyla öğrencilerimiz için de sanatın evrensel değerini gösterme imkanı buluyoruz. Kentteki atıl eserlerle halkı buluşturuyoruz. Kısacası akademik ve sosyal açıdan olduğu kadar uygulama alanları ve coğrafi konum olarak da avantajlı olduğumuzu belirtebilirim.
Muhabir: KOÜ Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri üniversitenin bilimsel etkinliklerine ve sosyal etkinliklere katılabiliyorlar mı? Başar: bir önceki kısımda da ifade etmeye çalıştığım gibi öğrencilerimiz fakülte tarafından düzenlenen hemen her sosyal, kültürel etkinlikte, sempozyum, kongre ve konser de aktif olarak görev alıyorlar ve tecrübe sahibi oluyorlar. Geleneksel olarak yapılan Bahar Şenlikleri'ne de aktif olarak katılıyorlar ve buralarda oluşturdukları çeşitli atölye çalışmalarıyla diğer fakültelerden ve meslek yüksekokullarından arkadaşlarıyla ortak hareket ediyorlar. Bu sanat atölyeleri farklı dönemlerde şehirde de devam ediyor, böylece halkın sanatla bütünleşmesine yardımcı olunuyor. Giderek hareketlenen bir ekibimiz var. Öğrenci merkezli hareket edildiği için de hemen her çalışma onlara yansıyor, onlardan destek alıyor ve besleniyor. Dışa dönük bir fakülteyiz. Konserler, sergiler, oyunlarımızla kente yönelik çalışmalarımız bulunuyor. Kent kültürüne katkı sağlıyoruz.
Muhabir: Aday öğrenciler fakülteniz hakkında başka nerelerden bilgi alabilirler? Başar: Kocaeli Üniversitesi web sayfasında yer alan bölümde aday öğrencilerimiz için bir alan oluşturuldu. Fakülte olarak bizim de burada tanıtım sunumuz yer alıyor. Ayrıca yine bu uzantıdan fakülte sayfamıza ulaşabilir ve akademik kadromuzun kişisel sayfalarına ve çalışmalarına ulaşabilirler. Ayrıca Tanıtım Günleri süresinde gelip fakültemizi ziyaret edebilir ve detaylı bilgi alabilirler.
Muhabir: Aday öğrencilere buradan neler söylemek istersiniz? Başar: bu bir tercih meselesi. Biz durumumuzu olası ölçüde ifade ettik. Çeşitli uluslararası sanat kuruluşlarına üyeliğimiz var, Avrupa Uluslararası Sanat Okulları Birliği'ne üyeyiz. Zaten sanatçı yetiştiriyoruz ifadesi adaylarımız da ayrıcalıklı bir noktaya taşıyor. Ben hepsine başarılar diliyorum.
Muhabir: Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ne zaman kuruldu? Başar: 1997-1998'de eğitime başladık. Önce Arslanbey Yerleşkesi'nde yer aldık ama şimdi Hereke'deyiz. Çok yaşlı bir fakülte değiliz, dinamik bir fakülte olduğumuzu belirtmem gerekiyor. Akademik kadro açısından devamlılık gösteriyoruz. Öğrencilerimiz böylece daha iyi bir eğitim alarak sanatçı olarak yetiştiriliyorlar.
24 Temmuz / 4 Ağustos 2008
Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Reşat Başar ile Söyleşi
Muhabir: Hukuk Fakültesi mezunlarının çalışma olanakları nelerdir? Balkır: Fakültemiz lisans eğitimi kapsamında; Medeni Hukuk, Ticaret Hukuku, Medeni Usul Hukuk gibi "Özel Hukuk"un ve "Anayasa Hukuku, İdare Hukuku gibi "Kamu Hukuku"nun temel derslerini okutmakta; bunun yanında uluslararası ekonomik, sosyal ve siyasi gelişmelere paralel olarak da yeni hukuk alanlarını da karşılayan derslere de programında yer vermektedir. Uluslararası Ticaret Hukuku, Avrupa Birliği Hukuku, Rekabet Hukuku, Fikri ve Sınai Mülkiyet Hukukuna ilişkin dersler buna örnek teşkil etmekte ve öğrencileri uzmanlaşma gerektiren bu konularda eğitmektedir. Böylesi donanımlı bir şekilde mezun olan öğrencilerimiz avukat, hakim olmanın yanında noterde ve bürokratik işlerin hemen her kademesinde görev alabiliyorlar. Hakimlik ve Savcılık sınavlarında önemli başarılar gösteren öğrencilerimiz özellikle Adli Hakimlik sınavında Türkiye'de ilk 5'te yer almaktadır.
Muhabir: Üniversite adayları KOÜ Hukuk Fakültesi'ni niçin tercih etmelidir? Balkır: Eğitim kalitesi önemli bir ayırt edici özelliktir. Oldukça dinamik bir akademik kadro ile öğrencileriyle birebir ilgilenen, onlarla sıcak bir diyalog kuran ve bunu besleyen bir fakülteyiz. Öğrencilerimiz istedikleri her an öğretim elemanlarına ulaşabiliyorlar. İletişim durumları çok iyi, laik, hukuk devletine uygun bir kadromuz var ve buna uygun bir eğitim veriyoruz. Üniversitemizin kampus ortamını sunması da öğrenciler için yine önem taşıyor. Ayrıca yukarı da belirttiğim gibi çağın gereklerine uygun eğitim programları ile en güncel bilgileri öğrencilerine sunan fakültemiz çeşitli alan sınavlarında önemli başarılar göstermektedir. Çağdaş değerlere sahip bir fakülteyiz, dünya vatandaşı olmak ve evrensel değerlere sahip mezun veriyoruz ve vereceğiz. Ulusal ve uluslararası hukuka önem veriyor ve oluşabilecek ihtiyaçlar paralelinde bir eğitim güncellemesine gidiyoruz. Biz ayrıca az öğrenci alıyoruz, biraz da hukuk koleji gibiyiz diyebiliriz. Öğrencilerimiz bizler için çok değerli ve bu bilinçle onlarla birebir ilgileniyoruz. Onlara iyi bir eğitim verdiğimizi düşünüyoruz.
Muhabir: KOÜ Hukuk Fakültesi öğrencilerinin sosyal ve kültürel yaşamlarından bahseder misiniz? Balkır: Öncelikle öğrencilerimiz üniversite genelinde faaliyet gösteren kulüp ve topluluklarla aktif olarak görev almaktadır. Bunun yanında fakülte içinde faaliyet gösteren Hukuk Fakültesi Kulübü var ve onlar da kendilerine yakın çalışma alanlarındaki konferans, seminer vb etkinliklerde yer alıyorlar. Yıl içinde hukukta yetkinliğini ispat etmiş akademisyenleri ve yerel yönetimlerde görev alan kişileri fakültemize çağırıyoruz ve onların bilgi-tecrübelerini öğrencilerimizle paylaşmalarına yardımcı oluyoruz. Dolayısıyla öğrencilerimiz kendi alanlarıyla ilgili yeterli bilgi ve öngörü ile mezun oluyorlar. Bunun dışında üniversite genelinde düzenlenen çeşitli etkinlik, sempozyum, seminer, panel, kongreye katılıyorlar veya aktif görev alıyorlar. Serbest zamanlarını da en verimli şekilde kulüp etkinlikleriyle doldurmaktadırlar. Her yıl düzenlenen Bahar Şenlikleri zaten tüm üniversite öğrencilerini kapsayan bir çeşitlilik ve genişlikte olmaktadır.
Muhabir: Aday öğrenciler fakülteniz hakkında başka nerelerden bilgi alabilirler? Balkır: Üniversitemizin web sayfasında (www.kocaeli.edu.tr) yer alan bölümde aday öğrenciler için bilgiler yer almaktadır. Genel anlamda üniversitemizi tanımaları ve fakültemiz hakkında daha detaylı bilgi almak için bu alanı ziyaret etmelerini öneriyorum.
Muhabir: Aday öğrencilere buradan neler söylemek istersiniz? Balkır: Aday öğrencilerimizin tercihlerinde dikkatli olmalarını öneriyorum. Bir fakültenin gelişmişliği lisansüstü programlarıyla da anlaşılmaktadır. Biz bu yıl varolan yüksek lisans eğitimimize doktora eğitimi de ekledik. Dolayısıyla bilimsel açıdan daha olumlu bir noktada görüyoruz kendimizi. Eğitim sürecimiz yetkinleşti. Kusursuz bir eğitim süreci onları bekliyor. Hepsine başarılar diliyorum.
Muhabir: Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi ne zaman kuruldu? Balkır: Hukuk devletinin gereklerini yerine getirecek, kendisini sürekli geliştirebilen, hukuk bilgisine hakim, çevreye, topluma ve etik değerlere saygılı, çağdaş ve uluslararası düzeyde donanımlı hukuçulara ihtiyaç vardır. Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi, bu ihtiyaca yönelik olarak 1994 yılında kuruldu ve ilk öğrencilerine kapılarını 1994-1995 Öğretim yılında açtı. Kurulduğu günden bugüne 11. mezunlarımızı (2007-2008 mezunları) veren fakültemiz ilk mezunlarını da 1997-1998 yılında verdi.
24 Temmuz / 4 Ağustos 2008
Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gönül Balkır ile Söyleşi
Muhabir: Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi ne zaman kuruldu? -1998'de kurulan bir fakülteyiz. Oldukça genç olmamıza rağmen iyi bir akademik kadromuz var ve yüksel lisans programlarımıza bu yıl doktora eğitimi de dahil ettik. Yani bilimsel açıdan da oldukça iyi bir noktada yer alıyoruz.
Muhabir: Üniversite adayları KOÜ İletişim Fakültesi'ni niçin tercih etmelidir? -Öncelikle neden İletişim Fakülteleri demek gerekebilir. Çağımızın mesleği iletişim üzerine kurulu. İletişim, medya, görsel iletişim, halkla ilişkiler, reklamcılık, internetin kullanımının yaygınlaşmasıyla internet gazeteciliği gibi pek çok alan şu sıralar en çok revaçta olan alanlar. Çok sayıda iletişim fakültesi var Türkiye'de, biz nerdeyiz veya bizim tercih nedenlerimiz neler olabilir sorusuna gelecek olursak; teknolojik açıdan ve uygulama alanlarımız bakımından çok avantajlı bir noktadayız. Fakülte olarak "İletişim Fakültesi" olarak tasarlanmış ve ihtiyaçlarına göre dizayn edilmiş bir binada yer alıyoruz. Stüdyolarımız ve diğer uygulama alanlarımız öğrencilerimizin çok rahat bir şekilde çalışacakları ortamı sunuyor onlara. Kampus ortamı olması üniversitenin bulunduğu coğrafi alan da tercihte önem taşımaktadır.
Muhabir: İletişim Fakültesi'nde hangi bölümler yer almaktadır ve çalışma olanakları nelerdir? -Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Radyo-Televizyon ve Sinema, Gazetecilik, Görsel İletişim Tasarım ve Reklamcılık bölümlerimiz var. Mezun öğrencilerimiz yerel ve ulusal basında, kamu sektöründe, özel sektörde ve özellikle bankacılık gibi uzmanlık gerektiren alanlarda, hastanelerde, üniversitelerde kısacası hemen her alanda müşteri hizmetlerinde, tanıtım kademelerinde yer alabilirler. Sayfa tasarımı, reklam ajansları, alışveriş merkezlerinin tanıtım ofisleri, ulusal ve uluslararası şirketlerin ilgili bölümlerinde de rahatça iş imkanı bulabilmektedirler.
Muhabir: Fakültenizde ÇAP uygulaması var mı? -Evet Çift Anadal Programını uyguluyoruz ve destekliyoruz. Türkiye'de sektörün ihtiyacından fazla mezun yetiştiği gerçeğiyle bu programların çok önemli olduğunun farkındayız. İktisadi ve İdari Bilimler Faskültesi'nin tüm bölümleri ile Fen Edebiyat Fakültesi'nin Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı ve Felsefe bölümleriyle ÇAP yapma imkanı var öğrencilerimizin. Bu konuda öğrencilerimiz de oldukça istekli. Gazetecilik, Halkla İlişkiler ve Tanıtım ile Radyo-Televizyon Sinema'daki her sınıftan 5 öğrenci ÇAP yapma imkanına sahip. Bu da oldukça iyi bir rakam.
Muhabir: KOÜ İletişim Fakültesi'nde öğrencileri üniversitenin etkinliklerine ve sosyal etkinliklere katılabiliyorlar mı? -Elbette katılabiliyorlar. Bundan önce uygulama alanlarımıza kısaca değinmek istiyoruz. Haber ajansı: tüm bölüm öğrencilerimiz burada staj yapıyorlar. İşin mutfağı da diyebiliriz buraya. Tüm üniversitede yapılan etkinlikler takip ediliyor ve haber haline getirilerek buradan yerel ve ulusal basına servis ediliyor. Genç açı: üçüncü sınıfa gelen Gazetecilik bölümü öğrencilerinin staj yaptıkları alan. Burada öğrencilerimiz yine fotoğraf çekip haber yazma patriklerini arttırıyorlar. Uygulama Radyosu Radyo Kİ: Dilovası'ndan Adapazarı'na kadar yayın alanı bulunan radyomuzda çok çeşitli alanlarda yayın yapılıyor. Öğrencilerimiz hazırlayıp sunduğu bu programlar onlar için ayrıca önemli bir deneyim alanını oluşturmakta. RadyoKi 64.9'dan 24 saat yayın yapmaktadır. Bunların dışında televizyon stüdyomuz bulunmakta.öğrencilerimiz burada paket programlar yapıyor, stajlarını tamamlıyor ve ilerdeki işleriyle ilgili tüm pratik becelerini ediniyorlar. Koraj: Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümünün uygulama atölyesidir. Özellikle 3. sınıfa gelen ve reklamcılık bölümü öğrencilerinin staj alanlarını oluşturmaktadır. Bunların dışında yine fakültemizde Kamuoyu Araştırmaları Birimi, Fotoğraf atölyesi, halkla ilişkler atölyesi bulunuyor. Tüm buralarda edindikleri bilgi ve becerilerini üniversitede düzenlenen çeşitli etkinliklerde gösteren öğrencilerimiz yapılan organizasyonlarda da görev alıyorlar. Ayrıca alanlarında önemli isimler olan akademisyenler ve sektör çalışanlarını da zaman zaman fakültemize davet ediyoruz ve böylece öğrencilerimizle bilgi ve deneyimlerini paylaşmalarını istiyoruz. Yine Halkla İlişkiler Arama Konferansı, Ulusal Halkla İlişkiler Sempozyumu gibi ulusal etkinliklerde öğrencilerimiz aktif olarak yer alıyorlar. Hemen her bölümün bir kulübü var. bunların dışında üniversite genelinde faaliyet gösteren çeşitli kulüplere de katılıyorlar.
Muhabir: Görsel İletişim ve Tasarım Bölümünden biraz bahseder misiniz? -Bu bölüm özel yetenek sınavıyla öğrenci alıyor. Öğrenciler ham puanı aldıktan sonra bizlere başvuruda bulunabiliyorlar. Burada 3 aşamalı bir değerlendirmeye tabi oluyorlar. Bunlardan birincisinde genel kültür düzeyleri hakkında fikir edinmeye yönelik sorularla karşılaşıyorlar, 2. aşamada görsel algı düzeylerine bakılıyor ve son aşamada da çizim sınavına giriyorlar. Ayrıca önceki dönemlerde yaptıkları çalışmaları da sunmaları gerekiyor. Tüm bu değerlendirmeler ve alınan diğer puanlarla birlikte sıralama yapılıyor ve öğrencilerimiz bizlerle yola devam ediyor. Oldukça önemli ve dikkat çeken bir bölüm. İş alanları geniş ve bu yüzden de talebin olduğu bir bölüm diyebiliriz.
Muhabir: Aday öğrenciler fakülteniz hakkında başka nerelerden bilgi alabilirler? -İletişim Fakültesi web sayfasından ve Kocaeli Üniversitesi web sayfasında kendileri için hazırladığımız tanıtım sunularından yararlanabilirler. Ayrıca tercih döneminde düzenlenen tanıtım günlerine katılabilirler.
Muhabir: Aday öğrencilere buradan neler söylemek istersiniz? -İletişim fakültesi öğrencisi kendisini tercih edilebilir duruma getirmelidir. Bunun için sabırlı olmalı ve sürekli kendini geliştirmeliler. Yabancı dil, bilgisayar, fotoğraf çekimi vb. konularda çok iyi durumda olmalı böylece rakipleri arasında kendine yer açmalıdır. İletişim bir bütündür, bu yüzden birbirine geçişler olmaktadır. Yani bir iletişimci olarak mezun olmalı, staj olanaklarını arttırmalı, iletişimle ilgili tüm alanlardan haberdar olmalılardır. Biz 33 fakülte arasında ilk sıralarda yer alıyoruz. Alt yapımız ve teknoloji açıdan olanaklarımız çok yüksek. Lisansüstü programlarda iyi bir noktayız.
Muhabir: Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi ne zaman kuruldu? 1998'de kurulan bir fakülteyiz. Oldukça genç olmamıza rağmen iyi bir akademik kadromuz var ve yüksel lisans programlarımıza bu yıl doktora eğitimi de dahil ettik. Yani bilimsel açıdan da oldukça iyi bir noktada yer alıyoruz.
24 Temmuz / 4 Ağustos 2008
İletişim Fakültesi Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Füsun Alver ve Yrd. Doç. Dr. Kerim Karagöz ile Söyleşi
Muhabir: İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde hangi bölümler yer almaktadır ve çalışma olanakları nelerdir? Fettahoğlu: Fakültemizde İşletme, İktisat, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri,Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümleri olmak üzere beş akademik birimde örgün ve ikinci öğretimde eğitim verilmektedir. Fakültemizin tüm bölüm ve öğretimlerinde yabancı dil hazırlık sınıfı uygulanmaktadır. Hazırlık sonrasında ise, öğrencilerimiz diğer derslerinin yanı sıra 6 yarıyıl boyunca önkoşullu ingilizce dersi almaktadırlar. Mezunlarımız yaşamın hemen her alanında iş olanağına sahipler. Mezun öğrencilerimize baktığımızda sektörün hemen her alanında iş sahibi olduklarını görmekteyiz. Özel ve kamu kuruluşlarında, bankada görev alabilirler. Bunun yanında çeşitli kurumlarda orta ve üst düzey yönetici olarak ve medyada görev alabilirler. Toplumumuzda ve dünyada gittikçe önemsenen AR-GE çalışmalarında da yer alabilirler. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden mezun olan öğrencilerimiz idare mahkemelerinde ve kaymakam, vali olarak da görev alabilirler. Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunları da sıraladığım bir çok alanda çalışabildiği gibi diplomat da olabilirler. , Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü mezunları ise endüstri ve sendikacılık alanlarında çalışabilirler. Ayrıca ilave etmem gerekirse bizde staj zorunlu değil ama isteyen öğrencilerimiz rahatlıkla kentin sunduğu avantajlardan yararlanabiliyor ve sektörde staj yaparak ilk iş tecrübelerini ediniyorlar. İsteğe bağlı bu tercihlerinde onları destekliyoruz.
Muhabir: Üniversite adayları KOÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ni niçin tercih etmelidir? Fettahoğlu: Fakültemizi üç kavram ile anlatmak istiyorum; fiziksel, eğitsel ve yönetsel olarak. Üniversitemiz Türkiye'nin kalbinde, sanayinin merkezi olan Kocaeli'nde yer almaktadır. Coğrafi konum olarak Türkiye'nin her tarafından rahatça ulaşılabilecek ve yine Türkiye'nin en önemli kentlerine yakın bir yerdedir. Bunun yanında çok güzel ve yeni bir yerleşkede eğitim veriyoruz. Umuttepe gerçekten çok modern bir yerleşkedir. Bu yerleşke içinde fakültemiz fiziksel ve teknik alt yapı ile donatılmıştır. Eğitici kadrosu olarak hem nicel hem de nitel gelişme eğilimine sahibiz. Genç ve dinamik bir eğitim kadromuz mevcuttur. Bazı kalabalık üniversitelerde öğrenci hocasını tanımıyor bizde ise öğrencilerimiz hocalarımızla çok yakın ilişkiler içerisindedir. Bununla birlikte yönetim kadrosu olarak da donanımlı bir ekibiz. Öğrencilerimize en iyi imkanları sağlamak için çalışıyoruz ve çalışmalarımıza devam da edeceğiz. Ayrıca alanında önemli pek çok ismi yıl içinde çeşitli organizasyonlarla davet ediyor ve onları öğrencilerimizle buluşturuyoruz. Hem deneyimlerini hem bilgilerini paylaşıyorlar öğrencilerimizle. Bunlar içinde akademik açıdan isimlerin yanında yerel yönetimlerde önemli görevlerde olanlar da yer alıyor. Ayrıca fakültemizde hemen her öğretim üyesi ve elemanı öğrencilerle birebir ilgilenir ve sıcak bir iletişim halinde onlara yardımcı olurlar. İsteyen öğrenci istediği anda öğretim elamanına ulaşabilir ve bu açıdan bir sorun yaşamazlar.
Muhabir: Öğrencileriniz Çift Anadal Programı'ndan(ÇAP) yararlanabiliyor mu, ÇAP'tan yararlanabilmenin şartları nelerdir? Fettahoğlu: Öğrencilerimiz hem fakülte içinde hem de fakülte dışında ÇAP yapabilirler. İletişim Fakültesi'nin gazetecilik, radyo televizyon-sinema ve halkla ilişkiler ve tanıtım bölümleri ile Fen-Edebiyat Fakültesinin felsefe, tarih ve edebiyat bölümleri ile ÇAP yapma olanağına sahipler. Başarılı olan ve ikinci bir bölümü okumak isteyen öğrencilerimizi bu konuda destekliyoruz. Bu onlar için çok önemli bir fırsat.
Muhabir: Erasmus'un fakültenizde uygulanabilirlik derecesi nedir? Fettahoğlu: Yurtdışı ve yurtiçi Erasmus (öğrenci değişimi programları) kapsamında öğrencilerimiz Türkiye'deki diğer üniversitelerde ve AB üyesi ülkelerindeki üniversitelerde bir veya iki yarıyıl eğitim görebilmektedir. Örneğin 2008-2009 eğitim dönemi için Almanya, Bulgaristan, Litvanya, Çek Cumhuriyeti, İspanya, Polonya, İtalya, Yunanistan, Estonya, Fransa, Letonya, Romanya ülkelerinde çok sayıda üniversite ile anlaşmamız oldu ve bu doğrultuda 45 öğrencimiz için kontenjan ayarladık.
Muhabir: Adayların tercih için daha geniş bilgi alabilecekleri yerler var mı? Fettahoğlu: Kocaeli Üniversitesi internet sayfasında üniversite adaylarına ait bölümden hazırladığımız sunuları inceleyip fakültemiz hakkında bilgi edinsinler ayrıca tanıtım günlerinde gelip buradan bilgi alsınlar. Mezun öğrencilerimize ulaşabilirlerse onlarla konuşup bir de onlardan dinlesinler fakültemizi.
Muhabir: Aday öğrencilere neler söylemek istersiniz? Fettahoğlu: Tercihlerinizde lütfen dikkatli olun ve sevdiğiniz bölümleri yazın. Sosyo kültürel açıdan, alacakları ve kendi gelişimleri açısından Kocaeli Üniversitesi'nin olumlu olacağını düşünüyorum. Yalnız küçük bir ekleme yapmak istiyorum; İstanbul'dan tercih yapacak adaylarımız lütfen Kocaeli'de ikamet etmeyi düşünsünler. Enerjilerini yolda harcamasınlar ve bu güzel kampuste daha fazla vakit geçirsinler. Ben gelip gördüklerinde de zaten kararlarını büyük oranda vereceklerini düşünüyorum.
Muhabir: Kocaeli Üniversitesi İktisadi ve İdari bilimler Fakültesi ne zaman kurulmuştur? Fettahoğlu: Kocaeli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 1992 yılında kurulmuş ve 1993- 1994 Eğitim Öğretim yılında eğitim faaliyetine başlamıştır. Atatürk İlke ve Devrimleri'ne bağlı, 21'inci yüzyılın gereksinimlerine uygun, katılımcı, özgürlükçü bir eğitim veren fakültemiz 2004 yılından itibaren faaliyetlerine Umuttepe Yerleşkesi'nde devam etmektedir. Umuttepe Yerleşkesi çağdaş ve depreme dayanıklı mimarisi, altyapısı ve teknik donanımı ile modern bir akademik ortam sunmaktadır.
24 Temmuz / 4 Ağustos 2008
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Fettahoğlu ile Söyleşi
Muhabir: Mimarlık ve Tasarım Fakültesi'nde hangi bölümler yer almaktadır ve çalışma olanakları nelerdir? Öztekin: Mimarlık ve İç Mimarlık bölümlerimiz yer alıyor. İnsanlar varoldukça yapıya olan ihtiyaç olacak ve bu ihtiyaç oldukça da bizlere düşen görevler artacak. Yapı ve iç mimarlara her zaman ihtiyaç olacağından bizler için iş konusunda sorun yaşanması pek mümkün görünmemekte. Ekonominin önünü sektör de yapı sektörüdür. Bizler gayretleri olan öğrencilerimizin hiçbirinin işsiz kalacağına inanmıyoruz. Öğrencilerimiz de çok çalışkanlar ve başarılılar. Pek çok yarışmada ödüllerle dönüyorlar ve bu bizleri mutlu ediyor. Ayrıca hemen belirtmem gerekiyor bölge olarak çok zengin bir alandayız ve bu durum öğrencilerimize düşen iş yükünü de arttırıyor.
Muhabir: Üniversite adayları KOÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi'ni niçin tercih etmelidir? Öztekin: Mazimiz çok yeni, iki yıldır eğitim veriyoruz. Öğrenci sıralamaları ve başarı sırasında oldukça iyi bir noktadayız. Konum olarak Kocaeli'de bulunmamız bizler ve öğrencilerimiz için ayrıca avantajlı bir nokta çünkü erişilebilirliklerimiz yüksek. Yapı sektörünün içinde yer alıyoruz. Kocaeli pek çok açıdan Mimarlık ve Tasarım Fakültesi'ne malzeme sunuyor. Kocaeli Küçük bir Türkiye'dir. Göç alarak oluşmuş olması, tarihi önemi, turizm açısından avantajlı bir noktada yer alması çok önemli. Burada yapılacak çok fazla iş var ve bizler bu ihtiyacı karşılama amacındayız. Bizim bu şehre katacaklarımıza dair özgüvenimiz var, akademik kadromuz çok genç ve dinamik. Kenti kıyıyla birleştirme gibi bir misyonumuz var. Meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarıyla ilgiliyiz, ortak çalışmalar yapıyoruz. İZEYAP, ÇEKÜL bunlardan sadece ikisi. Ayrıca üniversitenin diğer fakülte ve bölümleriyle de iç içeyiz. Örneğin Fen Edebiyat Fakültesi'nin Tarih, Arkeoloji gibi bölümleri bizler için ortak çalışma anlamına geliyor. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Vakfı ve Kent Estetiği, Deprem İl Koordinasyon Kurulu, Deprem Hukuk Çalıştayı gibi önemli oluşumlarda akademisyenlerimiz görev alıyor ve tecrübelerini öğrencilerimizle paylaşıyor. Ayrıca denizyolu, demiryolunun olması, kıyı kenti olması, ormanının, turizminin olması kenti bizler için laboratuvar haline getiriyor. Değerlendirilmesi gereken ve çözümlenmesi gereken çok yer var ve bu konuda önemli olduğumuza inanıyoruz.
Muhabir: KOÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğrencilerinin alacakları eğitime dair biraz bir şeyler söylemek ister misiniz? Öztekin: Elbette. Öğrencilerimizi 4 yıllık bir eğitim süreci bekliyor. Mimarlık bölümünde hazırlık eğitimi var ve bunun için 1 yıl İngilizce eğitim alıyorlar. Puanlarımız zaten tercih formlarında yer alıyor. Şunu belirtmek gerekiyor insana hizmet olarak çalışan bir fakülte olarak burayı tercih edecekler alanı gerçekten sevmemeliler. Bu meslek çok büyük bir sorumluluk gerektiriyor. Ayrıcalıklı bir alandır mimarlık. Bu fikir dünyanın paylaştığı bir fikirdir. Daha önce de söylediğim gibi kent bu eğitime destek verecek durumda. Öğrencilerimiz akademisyenlerimizle birebir çalışıyorlar. Öğrencilerimizin dünyayı algılamaları, farklı kültürleri tanımaları için onların yurtdışı deneyimi yaşamlarını istiyoruz ve bu konuda onları teşvik ediyoruz. Çeşitli yurtdışı bağlantılarıyla onları bu konuda desteklemeye çalışıyoruz. Bu eğitimi alanlar olarak kent merkezinde olmamız gerekiyordu ve biz de öyleyiz. Yaşamla, insanla, yapıyla iç içe olmamız gerekiyor. Gündelik yaşamın içinde olup onu daha uygun hale getirmek için projeler üretiyoruz. Geçmişe sahip çıkarak geleceğe uzanan bizler geçiş köprülerini kuruyoruz diyebiliriz. Bu anlamda sorumluluğumuz fazla.
Muhabir: Aday öğrenciler fakülteniz hakkında başka nerelerden bilgi alabilirler? Öztekin: Kocaeli Üniversitesi internet sayfasında üniversite adaylarına ait bölümden hazırladığımız sunuları inceleyip fakültemiz hakkında bilgi edinsinler, yine imkanı olan öğrencilerimiz gelip fakültemizi yerinde görebilirler. Bizler onları bekliyor olacağız tercih döneminde. Tanıtım Günlerine katılabilirler ve merak ettikleri konularda bize başvurabilirler.
Muhabir: Aday öğrencilere buradan neler söylemek istersiniz? Öztekin: Gerçekten mimarlık mesleğini seven ve bu alan mezunu olmak isteyenler tercih etsinler. Eğitim sürecinde karşılaşılacak zorlukların üstesinden başka şekilde gelmeniz mümkün değildir. Okumayı, araştırmayı seven, genel kültürü olan gençlerimizi aramızda görmek bizleri de memnun edecektir. Bu hem bizler için hem de mesleğinizin gerekleri olarak görülmelidir. Neden geleceğin mimarları, iç mimarları siz olmayasınız?
Muhabir: Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ne zaman kuruldu? Öztekin: Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi 2004 yılında kuruldu. Bu yıl ilk mezunlarımızı verdik. Önümüzdeki yıl içinde de 30-40 civarında öğrenci alacağız. Oldukça dinamik kadromuzla öğrencilerimizle birebir ilgileniyoruz. Öğrencilerimiz ile akademisyenlerimiz arkadaş gibiler. Bu hepimizi daha rahat bir çalışma ortamına sahip kılıyor.
24 Temmuz / 4 Ağustos 2008
Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamuran Öztekin ile Söyleşi
Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Savaş Ayberk ile Söyleşi
Muhabir: KOÜ Mühendislik Fakültesi'nde hangi bölümler bulunmaktadır, gelecek gördüğünüz bölümler hangileridir? Ayberk: Bilgisayar, Çevre, Makine, Elektrik, Elektronik ve Haberleşme, Endüstri, İnşaat, Jeofizik, Jeoloji, Makine, Metalurji ve Malzeme, Kimya, Mekatronik, Jeodezi ve Fotogrametri Mühendislik bölümleri bulunmaktadır. Bütün bölümlerimiz önemlidir. Fakat geleceğin şartları içinde önemi daha da vurgulanması gereken belli ihtiyaçlar var ve bu da enerji. Türkiye gelecekte % 70 dışa bağımlı bir ülke haline gelecek, bu büyük bir kayıp olacak artık bunu görmemiz lazım. Enerji, su, gıda ve çevre bunlar sağlık başta olmak üzere yaşamımızın bir çok noktasında belirleyici etkenlerdir. Bunun için bu kavramları ilgilendiren tüm bölümlerimiz önemlidir. Burada zaten önemli olan ve önemi gittikçe artan Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Çevre Mühendisliği gibi mühendislik dallarımızdır. Üniversitemizde Türkiye'de üç üniversitede ve devlet üniversitesi olarak sadece bizde bulunan Mekatronik Mühendisliği Bölümü önemlidir. Lisans programı, elektrik(optik dahil), elektronik, makine ve bilgisayar mühendislikleri anlamlı bir bütünlük içinde öğrenciye sunmayı böylece "akıllı" bir elektro-mekanik sistem oluşturabilmek için gerekli alt teknolojileri kullanabilecek veya bu alandaki uzmanlarla iletişim kurarak ürün tasarımı gerçekleştirebilecek mühendisleri yetiştirmeyi amaçlıyor.
Muhabir: Umuttepe Merkez Yerleşkesi'ne ne zaman taşınacaksınız ve hangi bölümler taşınacak ? Ayberk: Umuttepe Yerleşkesi'nde hizmet veren bölümlerimiz Çevre, Jeoloji, Jeofizik, Metalurji ve Malzeme ile Mekatronik Mühendisliği'dir. Diğer bölümlerimiz şimdilik Vinsan Yerleşkesi'nde bulunuyor ancak onlar da 2009 yılından başlayarak 2010 yılı son tarihiyle Umuttepe'de yer alacaklar.
Muhabir: KOÜ Mühendislik Fakültesi'nin Kocaeli gibi bir sanayi kentinde sanayi ile iş birliği nasıl? Ayberk: Bütün bölümlerimiz kendi elemanlarını yetiştirecek duruma ulaşmışlardır. Bir defa Kocaeli Üniversitesi Teknopark'ı olan bir üniversitedir. Bu avantaj özellikle mühendis adaylarının göz önünde bulundurmalaraı gereken önemli bir noktadır. Kocaeli ili Marmara'nın gözdesidir sanayi konusunda ve biz 15 dk. içinde bu sanayi devlerine ulaşabiliyoruz. Dünya ölçeğinde hizmet veren ve önem taşıyan bu sanayi kuruluşlarına yapılan ziyaretler sayesinde öğrencilerimiz oldukça büyük bir avantaj elde ediyorlar. Bu alanlar bizler için laboratuvar gibi oluyor ve bu durum özellikle öğrencilerimiz için büyük bir fırsat. Pek çok konuda sadece anlatmaya dayalı dersler yerine biz bu avantajı kullanarak hemen her konuyu öğrencilerimize gösterme imkanına sahibiz. Örneğin İZAYDAŞ gibi bir kurum ile biz öğrencilerimize atık yatmayı anlatmıyor gösteriyoruz. Sanayi ile ilgili sorunlarla olduğu kadar çözüm arayışlarında da Kocaeli en ön sıralarda yer alıyor. Lastik, otomotiv vb pek çok sanayi kolu Kocaeli'de yer alıyor ve bu da bizler için deneyim, staj, proje, eğitim işbirliği gibi kavramları taşıyor. Bazı sanayi kolarına danışmanlık hizmeti veriyoruz. Bu konuda öğrencilerimizden de destek alıyoruz. Ayrıca ulusal ve uluslararası kongre, sempozyumlar düzenleyerek sorunlara çözüm arayışında etkin rol alıyoruz. Bazı sanayi kolları ile ortak projeler ve eğitim çalışmalarına dahil oluyoruz. Örneğin otomotiv alanında bir yüksek lisans programı açtık ve bu program açılırken Ford'dan destek aldık. Türk sanayisi AR-GE çalışmalarına önem veriyor, bu önü açık olan alanlardan birisi ve bizler elimizin altındaki avantajları öğrencilerimizle paylaşıyoruz. Bunun yanında kendi çalışma alanlarımıza ait meslek odaları ve sivil toplum kurum ve kuruluşlarıyla sıkı bir işbirliğimiz var, öğrencilerimiz buralara dahil oluyor ve çalışmalarında yer alıyor. Kocaeli bu anlamda dinamik bir il ve üniversite olarak bu alana önem veriyoruz. Bunların dışında Öğretim üyelerimizin önemli bir bölümü TÜBİTAK, DPT ve Üniversite Araştırma Fonu Projeleri yürütmektedir. Ford, Pirelli, GoodYear, Tüpraş gibi kuruluşlar ile işbirliğimiz sürmektedir.
Muhabir: Buradan üniversite adaylarına ne söylemek istersiniz, tavsiyeleriniz nelerdir? Ayberk: Kocaeli Üniversitesi Türkiye'nin en iyi yerleşkesine, öğretim kadrosuna ve teknik donanımına sahip bir üniversitedir. İstanbul'a, Bursa'ya yakın olması tercihlerinde önemli bir sebeptir. Kocaeli kenti büyüyen ve gelişen bir bölgedir. Ayrıca kampus ortamını sunması adaylar için önemli bir konudur. Hemen her bölüme ait öğrenci kulüp ve toplulukları var ve onlar oldukça aktif olarak çalışıyorlar. Mezunlarımızla ilgili iş anlamında bir sıkıntı bize ulaşmıyor. Aldıkları eğitim zaten onların sektörde rahatça iş bulmalarına olanak sağlıyor, biraz da bu süreci kendi avantajlarına kullanmaları ile iş konusunda bir sıkıntıları kalmıyor. Bizden mezun olanların analitik yetenekleri güçlü oluyor, belediyelerde, sanayi kollarında, kendi girişimleriyle açtıkları yerlerde çok rahat iş olanağı oluşturabiliyorlar. Girişimcilik ruhları gelişmiş olduğu için önlerine sunulan fırsatları hemen avantaja dönüştürebiliyorlar. Ayrıca bizde hemen her bölümün çift anadal yapma hakkı var ve uygulamada oldukça iyi bir noktadayız. Öğrencilerimiz çift diploma ile mezun olabiliyor, Erasmus vb. programlarla yurtdışında eğitimlerinin bir süresini geçirebiliyorlar. Bu alanda oldukça iddialıyız ve her yıl 100 öğrencimize bu olanağı sunmak amacını taşıyoruz. Mekatronik Mühendisliği'ne özel Almanya'daki Bochum Üniversitesi ile ikili anlaşmamız var ve isteyen öğrencilerimiz dildeki yeterlilikleriyle birlikte eğitimlerine burada devam edip aynı süre içinde çift diploma almak hakkına sahip oluyorlar. Öğrencilerimize sanayinin yoğun olduğu, kampus ortamını sunan böylesi dinamik bir fakülteyi tercihleri halinde aldıkları karardan memnun olacaklarını söyleyebilirim. Bizler üniversitemizi seviyoruz, güveniyoruz ve bizlere daha da güç katacak paydaşlarımızı aramızda görmek istiyoruz. Ekip olmanın öneminin farkında olarak sizleri de bekliyoruz.
Muhabir: Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ne zaman kuruldu? Ayberk: 1976 yılında Kocaeli Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi adı altında Elektrik ve Makine Fakülteleri , Temel Bilimler Fakülteleri ve Yabancı Diller Enstitüsü kuruldu. Akademi, bugünkü Anıtpark'ın batısında bulunan İzmit Ticaret Lisesi ön binasında eğitimine başlamıştır. 2547 sayılı yasanın yürürlüğe girmesiyle akademiler kapatılarak üniversitelere bağlandı. Bu kapsamda Kocaeli DMMA, 20 Temmuz 1982'de Kocaeli Mühendislik Fakültesi adı altında Yıldız Teknik Üniversitesi'ne bağlandı. Elektronik - Haberleşme, Makine, Jeofizik, Endüstri, Elektronik olmak üzere beş bölüm ile yaklaşık 10 yıl hizmet verdi. 3 Temmuz 1992 yılında çıkarılan 3837 sayılı yasa ile 11 Temmuz 1992 yılında kurulan Kocaeli Üniversitesi'ne bağlanan fakülte, mevcut 5 bölümün dışında 1993 yılında kurulan Bilgisayar, Çevre, Jeoloji Mühendisliği Bölümleri, 1994 yılında kurulan İnşaat, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümleri, 1996 yılında kurulan Kimya Mühendisliği Bölümü, 2000 yılında kurulan Mekatronik Mühendisliği Bölümü ve 2003 yılında kurulan Mimarlık Bölümü'yle toplam 13 bölümde eğitimine devam etmektedir. KOÜ Mühendislik Fakültesi, 1992 - 1993 öğretim yılında akademi döneminden kalan Ticaret Lisesi eski binasında çalıştı. 1994 - 1995 döneminde aynı yerleşkede yapımı biten yeni binasına geçti. 1999 Körfez depremi ile orta hasarlı duruma düşen bina boşaltıldı. Bir süre Anıtpark Yerleşkesi'nde geçici olarak konferans salonunun bulunduğu binadaki dersliklere sığınan fakülte, 1999 yılı Aralık ayında Körfez Sanayi karşısındaki Veziroğlu İnşaat Şirketi (Vinsan) ne ait şantiye alanında kurulan prefabrik binalara yerleşmiştir.
24 Temmuz / 4 Ağustos 2008
Teknik Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Satılmış Tekindal İle Söyleşi
Muhabir: Teknik Eğitim Fakültesi'nde hangi bölümler yer almaktadır ve çalışma olanakları nelerdir? Tekindal: Fakültemizde öğrencisi olan üç bölüm yer almaktadır. Bunlar; Elektronik Bilgisayar Eğitimi, Elektrik Eğitimi, Makine Eğitimi bölümleridir, ayrıca servis dersler veren Eğitim bölümünü de saymamız gerekir. Fakültemizde yaklaşık 1900 öğrenci bulunmaktadır. Teknik Eğitim Fakültesi mezunlarını Milli Eğitim Bakanlığı istihdam etmektedir. Öğretmen olarak atanamayanlar ise sanayide çalışabiliyorlar. Fakültemizin eğitim programları yenilenmiştir. Bu yenilenme sonucunda ders içerikleri ve bunlara bağlı olarak laboratuvar ile atölyeler tamamen yenilenmiştir. Bu değişiklikler sonunda, fakültemizde öğrencilerimize bugünkü sanayi ve teknoloji ile mesleki ve teknik orta öğretimin gereksinim duyduğu davranışlar kazandırılmaktadır. Dolayısıyla, mezunlarımız özel sektörde iş bulabilir hale getirildiği gibi, girişimcilik ve proje geliştirme becerileri yönünden de zenginleştirilirler. Bize göre, fakültemiz mezunları kendilerinin istemeleri durumunda ayakta durabilir ve hatta geleceğe koşabilir hale gelmiştir. Biz fakülte olarak ders programlarımızı sanayinin beklentilerine uygun olarak güncelliyoruz, böylece öğrencilerimiz kolayca sektörde iş bulabilir durumda mezun oluyorlar. Ayrıca fakültemiz mezunları diğer fakültelerden mezun olanlar gibi, üniversitelere araştırma görevlisi olarak girebilmekte ve öğretim elemanı olabilmektedirler.
Muhabir: Üniversite adayları KOÜ Teknik Eğitim Fakültesi'ni niçin tercih etmelidir? Tekindal: Her şeyden önce iyi bir yerleşkedeyiz ve teknik olarak da donanımlı bir fakülteyiz. Çok başarılı bir akademik kadro ile birlikte çalışıyoruz. Üniversitemiz coğrafi konum açısından da çok iyi bir yerdedir. İzmit gibi bir sanayi kentinde ve İstanbul, Adapazarı, Bursa, Düzce, Bolu gibi önemli kentlere çok yakınız, ulaşım sorunumuz yok. Yerleşke içinde çok iyi bir yurdumuz var. Yemekhanelerimiz en iyi hizmeti vermek için uğraşıyor. Öğrencilerimiz teoride gördüklerini uygulayabiliyorlar. Bunu karşılayacak yeterli sayıda laboratuvarımız mevcut. Ayrıca demin de söylediğim gibi sanayi ile olan bağlantılarımız iyi. Stajları konusunda sıkıntıları yok. 2 dönem öğretmenlik için gerekli olan stajlarını yapıyorlar 2 dönem de özel sektördeki stajlara katılıyorlar. Ayrıca sanayinin beklentilerine uygun nitelikte mezun verdiğimiz için iş alanları da daha geniş oluyor. Laboratuar olanaklarımız oldukça iyi, bir dersin 3 saatini laboratuarlarda geçiriyor öğrencilerimiz. Teoride aldıkları her şeyi pratikte kullanabilir olmaları önemlidir bizim için ve bunun için çalışıyoruz. Fakültemizde lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimleri 16 derslik, farklı işlevleri olan 21 laboratuvar ve 5 atölyede aksamadan sürdürülmektedir. Ayrıca yine üniversitemizin mühendislik fakültesi ile ortak çalışmalarımız mevcut. Onlarla ortak bir yüksek lisans programı açtık ve sektörün desteklediği özel bir program oldu. Kısacası bizim amacımız sektörde de iş bulabilecek mezunlar vermek ve bunun için gereken çabayı gösteriyoruz.
Muhabir: KOÜ Teknik Eğitim Fakültesi öğrencileri üniversitenin bilimsel etkinliklerine ve sosyal etkinliklere katılabiliyorlar mı? Tekindal: Öğrencilerimiz üniversitemize ait kulüpler dışında fakültemize ait TEF kulübünde yer alabiliyor, çalışmalar yapabiliyorlar. Bunun dışında fakültemizde üniversite- sanayi işbirliği koordinasyon kurulu oluşturulmuş olup sanayi ile ilişkiler bu kurul tarafından yürütülmektedir. Bu kurulun yaptığı işlerden bazıları; İş Güvenliği Duyarlılığı Geliştirme Projesi, Kocaeli Üniversitesi Kısa Süreli İstihdam Projesi, İnsan Kaynakları İstihdam Fuarı düzenleme(üniversitemizle birlikte)dir. Öğrencilerimiz burada atölyelerde kendileri çalışabiliyorlar ve fakülte olarak da gereken desteği veriyoruz. Bu çalışmaların sonucunda ödül alan öğrencilerimiz bulunmaktadır. Yine Avrupa Birliği tarafından desteklenen pek çok projeye önerimiz oldu ve sonuçlarını bekliyoruz. Kocaeli'de bulunan ve alanımızla ilgili meslek odalarıyla zaman zaman ortak çalışmalara giriyoruz ve buralardaki önemli isimlerin fakültemizde deneyimlerini paylaşmalarını sağlıyoruz. Dönem içinde bu anlamda pek çok seminer, söyleşi, toplantı vb düzenleniyor.
Muhabir: Aday öğrenciler fakülteniz hakkında başka nerelerden bilgi alabilirler? Tekindal: Kocaeli Üniversitesi internet sayfasında üniversite adaylarına ait bölümden hazırladığımız sunuları inceleyip fakültemiz hakkında bilgi edinsinler, yine imkanı olan öğrencilerimiz gelip fakültemizi yerinde görebilirler. Türkiye'de benzeri olmayan bir mimari yapısı olan kampus ortamında eğitim geçirmek onlar için şans olacaktır. Kocaeli Sanayi Odası, Ford Otosan, Donanma Komutanlığı gibi çok önemli kurum, kuruluş, meslek odası ve kişilerle bağlantısı olan ve onların bilgi, talep ve görüşlerini dikkate alarak öğrencilerimiz için en iyisini bulmaya çalışan bir fakülte ve üniversite olarak Kocaeli Üniversitesi mensubu olmanın kişisel gelişimleri açısından olumlu olacağını düşünüyorum.
Muhabir: Aday öğrencilere buradan neler söylemek istersiniz? Tekindal: İyi, kaliteli bir eğitim alabilecekleri, mezun olduklarında hem öğretmenlik yapabilecek hem de sektörde kolayca iş bulabilecekleri bir ortamda bulunmaları ve Kocaeli Üniversitesi tercihi onların lehine olacaktır. Okulda alacakları eğitime ek olarak sanayi ile iç içe olma şansları var ki bu çok önemli bir farktır. Kocaeli tercihi ile kişisel gelişimlerine olumlu kazanımlar sağlayacaklarını söyleyebilirim
Muhabir: Kocaeli Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi ne zaman kuruldu? Tekindal: Fakültemiz Kocaeli Üniversitesi'ne bağlı olarak 1992 yılında 3837 sayılı Yasa ile kurulmuş olup 1993-1994 eğitim-öğretim yılında faaliyete başlamıştır. Amacımız Atatürk İlke ve Devrimleri'ne bağlı, modern, yaratıcı, katılımcı, girişimci, rekabet edici, üretken, yarattığı değerlerle ülkemize ve dünya insanına faydalı, nitelikli olan insanlar yetiştirmektir. Özgürlükçü bir eğitim veren fakültemizde depreme rağmen tüm engelleri yok sayıp umutla yolumuza devam ettik. Fakültemiz, şu an Umuttepe Yerleşkesi'nde çağdaş ve depreme dayanıklı mimarisi, altyapısı ve teknik donanımı ile modern bir akademik ortam sunmaktadır
24 Temmuz / 4 Ağustos 2008
Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Arzu Serpil Arslan ile Söyleşi
Muhabir: Üniversite adayları KOÜ Tıp Fakültesi'ni niçin tercih etmelidir? Arslan: Öncelikle Tıp gibi onurlu ve sorumluluk gerektiren bir mesleği tercih etmeleri düşünülmeli. Böylesi gurur ve onur duyulan bu meslekte onları zorlu bir eğitim süreci bekliyor ve tercihlerinden dolayı tebrik ediyorum hepsini. İnsana sadece insan olmasından kaynaklı hizmet vermek çok önemli bir tercihtir. Gelelim Kocaeli Üniversitesi'ne; elbetteki tüm tıp fakültelerinde olduğu gibi Kocaeli Üniversitesi'nde onları en iyi şekilde yetiştirmek için çabalıyor öğretim üyelerimiz. Bizim 625 öğrencimiz var ve 218 öğretim elemanımız. Bu rakam çok önemli çünkü bir öğretim elemanı başına düşen öğrenci sayısı sadece 3'tür. Bu da beraberinde sıcak bir diyaloğu, daha iyi bir iletişim, birebir uygulamayı getiriyor. Bu anlamda gerçekten burada okuyan öğrencilerimiz şanslılar. Ayrıca ÖSS tercihlerinde 25.sırada olan öğrenciyi alıyoruz ve TUS(Tıp'ta Uzmanlık Sınavı) sınavında 9-10-12. sıralara ulaşıyoruz. Bu da burada verilen eğitimin kalitesinin en açık ifadesidir bizler için. Ayrıca gerçek anlamda söylemek gerekirse öğrencinin görüşlerinin dikkate alındığı bir fakülte bizim fakültemiz. Öğrencilerimiz yönetimde söz sahibiler. Her dönem düzenlenen eğitim komisyonlarında yer alıyorlar. Ayrıca sürekli stajları olan öğrencilerimiz her stajından sonra kendisine verilen ankette çalıştığı birim ve öğretim üyeleri, idari personel hakkında görüşlerini aktarıyor bizlere ve bunlar sonra değerlendirmeye alınarak sorunlar gideriliyor. Yine entegre eğitim sistemini uyguluyoruz, bu çok önemlidir. Bir konunun çeşitli disiplinlerle bağlantılı olarak ele alınması şeklinde en yalın haliyle ifade edebiliriz bu sistemi. Çok verimli sonuçları olan bu sistemle öğrencilerimiz inüne gelen her hastaya dair bilgi sahibi oluyorlar. Yine teknolojik açıdan oldukça iyi bir fakülte ve kampus ortamında olmaları da ayrı bir tercih sebebi. Tabii hastane ile fakültenin aynı binada olması da olumlu bir kazanımdır.
Muhabir: KOÜ Tıp Fakültesi'nde öğrencileri üniversitenin bilimsel etkinliklerine ve sosyal etkinliklere katılabiliyorlar mı? Arslan: Elbette katılabiliyorlar. Tıp Fakültesi Bilimsel Araştırmalar Kulübü var ve oldukça aktif çalışıyorlar. Bu kulüp akademisyenlerin bilimsel çalışmalarını izliyorlar ve tecrübe sahibi oluyorlar. Yine öğretim elemanlarından edindikleri ile ulusal kongrelere katılıyorlar ve çoğundan da ödül alarak dönüyorlar; bu da gururlandırıyor bizleri. Bu yıl bir ulusal kongreyi bizde yapmayı planlıyorlar. Bunun dışında üniversite genelinde faaliyet gösteren çeşitli kulüplere dahil oluyorlar. Ayrıca öğretim üyeleri ve öğrencilerimizden oluşan bir Sanat Müziği Koromuz var ve belirli dönemlerde konserler veriyorlar.
Muhabir: Burs ve Yurtdışı Eğitim Olanaklarınız Hakkında Neler Söylemek İstersiniz? Arslan: Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni tercih eden öğrencilerin bursla ilgili diğer bölüm öğrencileri gibi devlet burslarından yararlanma hakları mevcut. Bunun yanında bizim kendi içimizde bir burs komisyonumuz var ve burada isteyen öğrencilere burs sağlanıyor. Hemen her öğretim üyesi bu komisyona destek veriyor ve böylece öğrencilerimizin sıkıntıları en aza indirilmiş oluyor. Bir öğretim üyesinin 3 öğrenciye burs verdiği de oluyor. Bu yıl 71 öğrencimiz bu komisyona başvuruda bulundu ve hemen hepsi de belirli oranlarda burs olanaklarından yararlandılar. Yurtdışına öğrenci gönderme konusunda gelecek olursak; öğrencilerimizin eğitim almalarından ziyade ufuklarını genişletmeleri açısından bu konuya önem veriyoruz. Evrensel ölçütlerde eğitim alan ve meslekleri gereği bakış açıları da geniş olması gereken doktor adaylarımız için Avrupa'daki 18 üniversite ile anlaşma imzaladık. Şimdiye kadar 47 öğrencimiz bu değişim programlarına dahil oldu. Ayrıca çok geniş bir dergi aboneliğimiz var ve buralardan da öğrencilerimiz alanlarındaki son gelişmelerden ve bilimsel çalışmalardan haberdar olabiliyor, onları takip edebiliyorlar.
Muhabir: Aday öğrenciler fakülteniz hakkında başka nerelerden bilgi alabilirler? Arslan: Tıp Fakültesi web sayfasından ve Kocaeli Üniversitesi web sayfasında kendileri için hazırladığımız tanıtım sunularından yararlanabilirler. Ayrıca tercih döneminde düzenlenen tanıtım günlerine katılabilirler. Bu arada şunu da söylemek istiyorum; bu yıl Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 25 öğrenci alınacak ve bu öğrenciler de kendi okullarının alt yapısı hazır olana kadar Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim görecekler.
Muhabir: Aday öğrencilere buradan neler söylemek istersiniz? Arslan: Tıp Fakültesi tercihi bir yaşam tercihidir. Bu bir yaşam biçimidir. Bu süreçte onlar kadar aileleri de yer alacak ve adaylara destek verecekler, aynı zamanda bu tercihin verdiği onuru ve gururu yaşayacaklar. Bir tıp fakültesi öğrencisi daha kapıdan içeri girer girmez kendisini doktor gibi hissetmeye başlar, o yüzden bu güzel mesleği tercih ederken çok iyi düşünsünler. Tercih yapacak tüm öğrencilerimizi şimdiden tebrik ediyorum.
Muhabir: Kocaeli Üniversitesi Tıp Eğitim Fakültesi ne zaman kuruldu? Arslan: 1995 yılında kurulan bir fakülte Tıp Fakültesi. 2004'ten beri de Umuttepe Yerleşkesi'ndeki bu güzel binada hizmet veriyoruz. Bu yıl 8. dönem mezunlarımızı verdik. Böylece şimdiye kadar 499 mezunumuz oldu.
24 Temmuz / 4 Ağustos 2008
Barbaros Denizcilik Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ahmet Selamoğlu ile Söyleşi
Muhabir: Oldukça iddialı yüksekokullardan biri olarak çalışma olanaklarınızdan bahseder misiniz? Ahmet Selamoğlu: Elbette, hemen şunu söylemem gerekir ki; yüksekokul öğrencilerimiz pek çok fakülte ve yüksekokula göre çok şanslılar. İş olanakları bakımından çok geniş bir yelpazesi bulunuyor. Ülke ekonomisinin büyümesine ve bölge ekonomisinin de bu sürece eşlik etmesine bağlı olarak denizcilik sektörü ulusal ve yerel ölçekte hızla etkinlik kazanmaktadır. Dolayısıyla denizcilik alanında çok yönlü nitelikler kazanacak olan mezunlarımız, sektörün gelişimine bağlı olarak güçlü istihdam fırsatlarıyla karşı karşıyadırlar. Her bölüm öğrencimiz bir yıl İngilizce yabancı dil hazırlık eğitimi alarak, 5 yılda eğitimlerini tamamlayacaklardır. Bir yıl sürecek İngilizce yabancı dil hazırlık eğitimi sonrasında eğitimleri süresince 3 yıl boyunca mesleki İngilizce dersleri almaya devam edecekler ve son sınıfta ise Denizcilik İngilizcesi öğreneceklerdir. Dolayısıyla alanlarında uluslararası düzeyde bilgi birikimine ve iletişim düzeyine sahip olacaklar. Türkiye ekonomisi değişiyor ve yurtdışı bağlantılarımız önem kazanıyor. Bu nedenle Denizcilik ve bu alanda yapılan çalışmalar bizim yüksekokul mezunlarımız için de çok büyük bir fırsat. Uluslararası ilişkilerin artması ve değişen dünya koşullarında denizyolu taşımacılığı ve turizmi de o oranda artıyor ve bu noktada bizim mezunlarımız için denizcilik sektörünün gerektirdiği tüm kademelerde iş olanağı artıyor. Uzak yol vardiya zabitliği, uzak yol kaptanlığı, lojistik gibi alanların dışında turizm de ayrı bir iş kolu olarak söylenebilir. Marina, liman, terminal işletmeciliği, gemi kiralama, sigorta, yatçılık, marina yönetimi, konteynır sistemleri ve lojistik de sayılabilecek iş alanlarından bazıları. Kısacası oldukça donanımlı olarak mezun olacak öğrencilerimizin iş konusunda sorunla karşılaşacaklarını düşünmüyoruz.
Muhabir: Üniversite adayları KOÜ Barbaros Denizcilik Yüksekokulu'nu niçin tercih etmelidir? Selamoğlu: Öncelikle denizi seven, denizi bir yaşam olarak düşünebilen herkesin yönelebileceği bir alan. Dolayısıyla bu sevgi bağını sürdürmek isteyenlerin tercih etmesi gereken bir yüksekokul. Teoride öğrenilen hemen her bilgiyi uygulama imkanına sahip olacaklar, bu her yüksekokulda karşılaşılacak bir durum değildir. Türkiye'nin geleceğini iyi tahlil edebilen herkes denizcilik alanındaki uluslararası gelişmeleri fark edecek ve bu alanın önemini kavrayacaktır. Bu anlamda gelecek için çok önemli iş alanlarına uygun eleman yetiştireceğimizi söyleyebilirim. Alanında uzman öğretim üye ve yardımcıları tarafından dersler verilecektir. Uygulama alanları öğrencilerimizin en rahat çalışabilecekleri şekilde düzenlendi. Öğrenci merkezli bir yüksekokul olarak ayrıcalıklı ve özellikli olduğumuz düşüncesindeyiz. Yetki belgesi elinde olan öğretim üye ve elemanlarının yanında Kocaeli Üniversitesi'nin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik Fakültesi gibi önemli fakültelerinden öğretim üyelerinin katılacağı derslerle teknik ve sosyal becerilerini geliştirebilecekleri ve kaliteli bir eğitim alacaklarını söylemek başka bir tercih nedeni olarak belirtilebilir. Ayrıca üniversitemizin Donanma Komutanlığı ile kurduğu eğitim işbirliği, bu okulumuzda da devam edecek ve eğitim görenler açısından çok önemli bir deneyim olacaktır. Ayrıca sektörün bu alanda yetişmiş insangücüne olan ihtiyacı iş garantisini de beraberinde getiriyor ki, bu çok önemli bir konudur. Zorunlu stajlar ile başlayan sektörel bağlar, onların en iyi şekilde iş hayatına atılmalarında etkili olacaktır. Bir diğer konu da bulunduğumuz bölge itibariyle İstanbul, Yalova, Bursa, Adapazarı, Bolu gibi şehirlere çok yakın mesafede olmamız. Karamürsel, Dereköy'den farklı ulaşım imkanları ile kısa sürede farklı yönlere ulaşmak oldukça kolay. Kısacası şanslı bir noktada olduğumuzu düşünerek bunu öğrenci avantajına dönüştürme niyetindeyiz. Yurtdışı bağlantıları ve kurulacak anlaşmalarla öğrencilerimizin bu alanda da tecrübe sahibi olmalarını istiyoruz ve bu alanda çalışmalarımız devam ediyor.
Muhabir: Aday öğrenciler fakülteniz hakkında başka nerelerden bilgi alabilirler? Selamoğlu: Kocaeli Üniversitesi web sayfasında aday öğrencilerimiz için bir alan oluşturuldu. Burada yüksekokul olarak bizim de tanıtım sunumuz yer alıyor.
Muhabir: Aday öğrencilere buradan neler söylemek istersiniz? Selamoğlu: Bu bir tercih meselesi elbette ama iş garantisi sunan ve bu anlamda iddialı olan bir yüksekokuluz. Kaliteli eğitim kadrosuyla verilecek bu eğitimden faydalanmak isteyen ve denizi seven herkesi aramızda görmek bizleri de mutlu edecektir. Herkese bu önemli tercih aşamasında başarılar diliyorum.
Muhabir: Kocaeli Üniversitesi Barbaros Denizcilik Yüksekokulu ne zaman kuruldu? Selamoğlu: Bu yıl ilk defa öğrenci alıyoruz. Dolayısıyla daha yolun çok başında ama emin adımlarla ilerlediğimizi söyleyebilirim. Kısaca yüksekokulumuzdan bahsedersem; 3 bölümümüz bulunuyor. Bunlar; Denizcilik İşletmeleri Yönetimi, Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği ve Güverte bölümleridir. Bu yıl, sadece Denizcilik İşletmeleri Yönetimi bölümüne 30 öğrenci alarak yola çıkıyoruz. Ayrıca yüksekokulumuz Karamürsel, Dereköy'de 3000m²lik kapalı bir alan üzerinde tüm teknolojik altyapısı ile planlanmıştır.
24 Temmuz / 4 Ağustos 2008
Tanıtım Günleri Başladı
Kocaeli Üniversitesi'nin, ÖSS'de tercihi yapacak aday öğrencilere yönelik her yıl düzenlediği 'Tanıtım Günleri' etkinliği bugün (24.07.2008 ) Umuttepe Yerleşkesi Sosyal Tesislerde başladı.
Üniversite tercihi yapacak aday öğrencilere tercihlerinde yardımcı olmak üzere düzenlenen etkinlik, hafta sonları hariç 24 Temmuz - 4 Ağustos tarihlerinde 10.00-12.00 ve 14.00-16.00 saatleri arasında 2 oturum şeklinde yapılacak. Her fakülteden öğretim üye ve elemanlarının katıldığı etkinlikte ilk gün olmasına rağmen, Sakarya, İstanbul, Bursa gibi yakın illerden katılımların dışında, Eskişehir, İzmir gibi uzak illerden de katılım oldu. Tanıtım Günleri için gelen öğrenci adayları kazanmaları halinde nasıl bir yerleşkede, hangi şartlarda kalabileceklerini kendi gözleriyle görürken, velilere ve öğrencilere meslek seçimi, bölümler, ve Kocaeli ile ilgili bilgilerin aktarıldı. Öğrencilerin daha doğru tercih yapmalarına yardımcı olmak için her fakültenin görevlileri aday öğrencilerle birebir ilgileniyor. Aday öğrenciler istedikleri fakülteyi yine görevli öğretim elemanları eşliğinde ziyaret ederek tercih etmek istediği fakültenin olanaklarını yerinde görme imkanı buluyor. Daha fazla adaya ulaşmak için yapılan etkinlik 4 Ağustos'a kadar sürecek
Azerbaycan'dan Tıp Fakültesi'ne Ziyaret
Kocaeli Üniversitesi ile Nahçıvan Devlet Üniversitesi Tıp Fakülteleri arasında uluslararası bilimsel ve kültürel etkileşim amacıyla Kocaeli Üniversitesi'nde 5-19 Temmuz 2008 tarihleri arasında konuk edilen katılımcılara bugün (18.07.2008) düzenlenen etkinlikle katılım belgesi verildi. Kocaeli Üniversitesi Trakya Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen etkinlikte Nahçıvan Devlet Üniversitesi'nden 4 Tıp Fakültesi öğretim üyesi, 1 İletişim öğretim görevlisi ve 21 Tıp Fakültesi öğrencisine katılım belgesi verildi. Etkinliğe Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Sezer Ş. Komsuoğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr Ayşe Sevim Gökalp, Prof Dr. Arif Demir, Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof Dr Arzu Serpil Arslan, Dekan Yardımcısı Prof Dr Şükrü Hatun, Başhekim Prof. Dr. Nazım Mutlu ve öğretim üyelerinin katıldı. Açılış konuşmasını yapan Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof Dr Arzu Serpil Arslan, Azeri konukları ağırlamaktan mutluluk duyduklarını; bu ziyaretin bilimsel etkileşimin yanı sıra aynı dili konuşan iki ülke hekimleri arasında kültür alışverişi olduğunu belirtti. Umuttepe Yerleşkesi'nden çok etkilendiklerini ifade eden Kardiyolog Dr. İbrahimov Malikajdar Gasımhan ise yaptığı konuşmada, ziyaretlerinden bilimsel olarak çok yararlandıklarını belirterek misafirperverliklerinden dolayı Rektör Prof. Dr. Sezer Komsuoğlu ve Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi çalışanlarına teşekkür etti. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin farklı anabilim dallarında gözlem ve incelemelerde bulunan konuklara Tıp Fakültesi öğretim üyeleri tarafından seminerler ve uygulamalı eğitim verilmiş, kaldıkları süre içinde Kocaeli çevresi ve İstanbul'a geziler düzenlenerek, konuklara bölgemiz ve kültürü tanıtıldı.
Gasımhan
Arslan
Betonla Oyun Betonart 2008 Başladı
15 üniversiteden 21 öğrencinin katıldığı, çimento ve betonun alternatif kullanımlarını araştırmak, çevre duyarlılığını ve fiziksel çevre kalitesini artırmak amacıyla bu yıl yedincisi düzenlenen 'Betonda Betonla Oyun Betonart 2008' atölye çalışması Kocaeli Üniversitesi'nde başladı.
Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ile Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) işbirliğinde ve Nuh Çimento, Lafarge, Arkiteran sponsorluğunda gerçekleştirilecek olan 'Betonda Betonla Oyun Betonart 2008' atölye çalışması Kocaeli Üniversitesi Anıtpark Yerleşkesi Konferans Salonu'nda bugün (09.08.2008) saat 13.30'da düzenlenen açılış töreni ile başladı. 9-18 Temmuz 2008 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan etkinliğin açılış törenine Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp, Mimarlık ve tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamuran Öztekin, Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi, Betonart Moderatörü Doç Dr. Murat Uluğ, Nuh Çimento Genel Müdür Yardımcısı Muzaffer Kayhan, TÇMB Halkla İlişkiler Sorumlusu Handan Kırımtay, öğretim üyeleri katıldı.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp etkinliğin açılış konuşmasında Kocaeli Üniversitesi hakkında kısa bilgiler verdi. Mimarlık Fakültesi'nin öğretim üyelerinin ve öğrencilerinin başarılarının gurur verici olduğunu belirten Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp, etkinliğin başarılı ve verimli geçmesini diledi. Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamuran Öztekin, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi'nin çok yeni bir fakülte olmasına rağmen hızla ve dev adımlarla adını başarıyla duyurduğunu belirterek, daha önce İstanbul Teknik, Orta Doğu Teknik, Yıldız Teknik, Karadeniz Teknik, Erciyes ve Trakya üniversitelerinde gerçekleştirilen ve mimarlık alanında saygın ve önemli olan bu çalışmanın 7.sini gerçekleştirmekten onur duyduklarını ifade etti. Nuh Çimento Genel Müdür Yardımcısı Muzaffer Kayhan, Türk çimento sektörü ve Nuh Çimento hakkında genel bilgiler vererek, Türkiye'nin 1950'den itibaren hızla büyümesine paralel olarak yapılaşmada çok da güvenli olmayan ve estetik açıdan kötü bina stoğunun olduğunu belirtti. TÇMB Halkla İlişkiler sorumlusu Handan Kırımtay da üniversite - sanayi işbirliğine inandıklarını, bunun içinde çalışmalarını üniversitelerde yaptıklarını belirterek, çalışmaya katılan öğrencilerin yapacakları tasarımlarıyla ortaya özgün ürünler çıkartacağına inandığını sözlerine ekledi.
Üniversite öğrencilerinin uluslar arası hareketliliğini sağlayan Erasmus Koordinatörleri Değerlendirme Toplantısı Uluslararası İlişkiler ve AB Birimi'nin açılış kokteyli'nin ardından Bologna Rehberi, İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Lerzan Özkale'nin de katılımıyla gerçekleştirildi.
Kocaeli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve AB Birimi'nin açılış kokteyli 27 Haziran 2008 tarihinde Rektör Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp, Uluslararası İlişkiler ve AB Birimi Koordinatörü Yasemin Kilit Aklar, Birim çalışanları ve Kocaeli Üniversitesi Erasmus Fakülte ve Bölüm Koordinatörlerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Açılış kokteylinin ardından Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi Karadeniz Salonu'nda gerçekleştirilen toplantı ile Kocaeli Üniversitesi Erasmus Fakülte ve Bölüm koordinatörleri bilgilendirildi. Toplantı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp'in yaptığı açılış konuşması ve 'Bologna Sürecinde Kocaeli Üniversitesi' sunumu ile başladı. Prof. Dr. Lerzan Özkale'nin Bologna Süreci AKTS Tanınma ve Kalite Güvencesi konulu sunumun ardından Uluslararası İlişkiler ve AB Birimi koordinatörü Yasemin Kilit Aklar 2004-2008 Erasmus dönemini değerlendirdi. Toplantı Özlem Temizöz'ün 'Öğrenim Hareketliliği', Tuba Alkanat'ın 'Akademik/İdari Personel Hareketliliği-Hibeler', Filiz Kavak'ın 'Öğrenci Yerleştirme, Staj Hareketliliği', Seval Boz'un 'Erasmus Yoğun Dil Kursu EILC' hakkında yaptığı sunumlar ve soru cevap oturumları ile son buldu.
Toplantının ardından Uluslararası İlişkiler Birimi'nin, Kocaeli Üniversitesi Erasmus Bölüm/Fakülte koordinatörleri için Villa Restoran'da düzenlediği yemeğe geçildi.
Yıldız Teknik Üniversitesi'nden KÖGEM' Ziyaret
Yıldız Teknik Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü'nden bir heyet bugün (04.07.2008) Kocaeli Üniversitesi Kök Hücre ve Gen Tedavileri Araştırma ve Uygulama Merkezi'ni ziyaret etti. Yıldız Teknik Üniversitesi Biyomühendislik öğretim üyesi Prof. Dr. Adil Allahverdiyev başkanlığında akademisyen ve doktora öğrencilerinden oluşan heyet Kök Hücre ve Gen Tedavileri Araştırma Merkezi'nde (KÖGEM) incelemelerde bulundu. Heyet Başkanı Prof. Dr. Allahverdiyev, Türkiye'de böyle bir merkezin bulunmasından büyük bir memnuniyet duyduklarını ve gelecekte ortak projeler başta olmak üzere lisansüstü öğrenci değişimlerini de içeren birçok bilimsel ve akademik faaliyeti birlikte yürütmek istediklerini belirtti. KÖGEM Müdürü Prof. Dr. Erdal Karaöz ise bu ziyaretten ve gelecekte gerçekleştirilecek bilimsel ve akademik işbirliğinden çok memnun olduklarını ifade ederek, Kocaeli Üniversitesi - KÖGEM olarak ülkemizdeki tüm benzer akademik kurumlarla böyle işbirliklerine açık olduklarını böylece ülkemiz adına daha güçlü projeleri birlikte geliştirebileceklerini belirtti.
KOÜ-SEM Sertifika Programları Devam Ediyor
Kocaeli Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi 'yaşam boyu eğitim' sloganıyla eğitim programları açarak bilgi, birikim ve deneyimlerini bireysel ve kurumsal boyutta bölge halkına sunmaya devam ediyor.
Kocaeli Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi'nin (KOÜSEM) düzenlediği 'Hastane Yöneticiliği Eğitimi' programı kursiyerleri dün (02 Temmuz 2008) saat 17.00'da Anıtpark Yerleşkesi Konferans Salonu'nda düzenlenen törenle sertifikalarını aldı. Düzenlenen Törene Rektör Yardımcısı Arif Demir, Kocaeli Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Rüştü Taştan, Tıp Fakültesi Hastane İşletme ve Ofis Hizmetleri Müdürü Yard. Doç. Dr. Yunus Taş, öğretim üyeleri ve kursiyerler katıldı. Mayıs ve Haziran aylarında gerçekleştirilen, 11 kursiyerin 78 saat eğitim aldığı kursta, kamu kurumları ile özel sektör kuruluşlarından yönetici ve yönetici adaylarına hastane işletmeciliği konularında temel bilgiler verildi. Sertifika programında Dünya ve Türkiye'de sağlık sistemleri, hastane ve hastanelerdeki yönetim modelleri, finansal yönetim, pazarlama yönetimi, performans yönetimi, hastanelerde etik ve hukuki sorumluluklar, liderlik, müşteri ilişkileri ve markalaşma, maliyet analizi, operasyonel yönetim, sağlık hizmetlerinde kalite ve akreditasyon, hastane otomasyon sistemi, hastanelerde biyomedikal hizmet yönetimi, insan kaynakları yönetimi, stratejik yönetim, faturalama ve MEDULA ile ilgili karşılaşılan sorunlar konularında uzmanlar tarafından eğitim verildi.
Kocaeli Üniversitesi ile Bulgaristan Üniversiteleri Arasında İşbirliği
Kocaeli Üniversitesi eğitim alanındaki çalışmalarına devam ediyor. Şimdiye kadar 22 ülkeden 76 üniversite ile öğretim elemanı ve öğrenci değişimini içeren 90 anlaşma yapan Kocaeli Üniversitesi bu konuya verdiği önemi bir kez daha gösterdi. Avrupa Üniversiteler Birliği Üyesi olan Kocaeli Üniversitesi bu üyeliğe Eylül 2006'da Magna Charta üyeliğini de ekleyen Üniversite dün (31 Temmuz 2008) yine Bulgaristan üniversitelerden konuklarına ev sahipliği yaptı.
Sofya "Sv. Kliment Ohritski", Sofya Teknik, Plovdiv Gıda Teknolojileri, Şumnu, Varna Teknik ve Varna Ekonomi Üniversitelerinden rektör, rektör yardımcıları ve öğretim üyelerinden oluşan 20 kişilik bir heyet Kocaeli Üniversitesi'ni ziyaret etti ve çeşitli anlaşmalar yapmak üzere görüşmeler yaptı. Bu görüşmeler doğrultusunda öğrenci ve öğretim elemanı değişimi yapmayı hedefleyen üniversite yetkilileri Kocaeli Üniversitesi'nden çok etkilendiler. Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi'ni, kütüphaneyi ve diğer birimleri ziyaret eden yetkililer Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasret Çomak'a üniversite ile ilgili övgülerde bulundular. Kocaeli Üniversitesi ile eğitim ve öğretim işbirliğinin çok olumlu sonuçlar getireceğini ifade eden yetkililer bu konuda çeşitli konularda görüşmeler yaptı ve Rektör Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu'nu da makamında ziyaret etti. Kocaeli'de faaliyet gösteren bir eğitim danışmanlık firması aracılığıyla ve Bekirpaşa Belediyesi'nin katkılarıyla Kocaeli'ne gelen üniversite yetkilileri ile ortak proje üretilmesi ve geliştirilmesi konusunda müzakereler yapılmıştır. Ekim 2008 ayı içerisinde Tıp Fakültesi'ni incelemeleri için tekrar ziyaret etmek istediklerini bildirmişlerdir. Konuklar sosyal alanların gezilmesinin ardından daha sonra yine ortak çalışmalarda bulunmak üzere ayrıldılar.