HABER ARŞİVİ - Temmuz 2007
" Kan verin, hayat verin Bir yaşamın umudu olun!"
P.Ö: Kan bankası ne zaman, nerede ve nasıl kuruldu?
B.M: Bankamız 1995 yılında Sopalı Hastanesinde merkez laboratuvarına bağlı bir üniteydi. 2006 yılında başhekimliğe bağlı ayrı bir birim olarak çalışmalarına devam etti. Bankamız çevre illerle(Adapazarı, Yalova,Bilecik) de iletişim içindedir. A kalite kan merkezi niteliğinde olan 13 büyük üniversite içinde yer almaktayız. Bankamızın en büyük özelliği 24 saat hizmet veren ve Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış olmasıdır. Çünkü Kan Ürünleri Kanunun da ruhsatlandırılmış olması önemli bir unsurdur, hukuki anlamda da kurumumuz yönetmeliklere uygun bir şekilde görevini sürdürmektedir. Kan Bağışı Kampanyamız ise pilot bir çalışma olarak Mayıs ayında başladı.

P.Ö: Başlatılan kampanyanın amacı nedir? Hedef kitleleriniz kimlerdir ve amacınıza ulaşabildiniz mi? Tanıtım ve bilgilendirme aşamasında neler yaptınız?
B:M: Öncelikle amacımız hastanemizde ihtiyaç duyulan kan ihtiyacını temin edebilmek ve kendi ihtiyacımızı karşıladıktan sonra ihtiyaçlar doğrultusunda diğer hastanelere de ulaştırabilmek. Kan vermeye engeli olmayan ve vermek isteyen herkesi burada görmeyi isteriz. Çalışmalarımız içinde özellikle gençlerimize sesimizi duyurmak, onları çalışmadan haberdar etmek ve onların da çalışmaya duyarlılığını sağlamaktı. Bunun için de Kocaeli Üniversitesi'nin belirli yerleşkeleri de gezici sağlık araçlarıyla dolaşıldı. İlk aşamada 100 e yakın öğrenci bağışta bulundu. Özellikle bağışta diyorum çünkü bu çok özel bir sözcük. Onlar hiçbir karşılık beklemeden kendi kanlarını verdiler, aslında bu bir kan bağışı değil can bağışı… Bir pilot çalışma olarak başlamamız dolayısıyla henüz istediğimiz orana ulaşamadık ama olumlu sonuçlar aldığımızı da ifade etmeliyim. İnanıyorum ki bu daha da artarak devam edecek. Çalışmalarımız Ekim ve Kasım ayları itibarıyla programlı olarak başlayacak. Tanıtım ve bilgilendirme aşamasında belirttiğim gibi gezici servislerimiz dolaştı, bununla birlikte kampanyamızı afişlerle, broşürlerle desteklemeye çalıştık ve web sayfamızda da geniş bir yer verdik.

P.Ö: Kan bağışı yapan kişinin kan vermeden önce neler yapması gerekir? Kan verme aşamasında hangi uygulamalar yapılmaktadır? Kan verme işleminden sonra kişinin görmesi muhtemel olan yan etkiler nelerdir?
B.M: Kan verenin karnının tok olması gerekir, ama her şeyden önce ruhen bunu gerçekten istiyor olmalı; buna kendisini hazır hissetmeli. Kan bağışı için kan merkezine başvurduğunuzda öncelikle bir donör (verici) sorgulama formu doldurmanız gerekiyor. Bu formda gerek sizin gerekse kanı alacak hastanın sağlığını korumaya yönelik sorular vardır. Kan bağışından sonra kişi hızlı sıvı kaybına bağlı olarak mide bulantısı, baş dönmesi ve halsizlik gibi durumlarla karşılaşabilir ama bunlar kan bağışına bir engel teşkil etmez. Bağışçı sigara kullanıyorsa kan bağışından sonra en az 30 dk geçmeden sigara içmemeli. İlk birkaç saat kan verdiğiniz tarafta olan kolunuzla ağır şeyler taşımamalı. Bu kanamaya neden olabilir. İlk 4 saat boyunca her zaman olduğundan daha çok sıvı (su, kola, meyve suyu vb) tüketmeye çalışın. Sporla ilgilenenler kan bağışladıkları gün ağır spor faaliyetleri yapmamalı.


P.Ö: Bir vericinin hangi özelliklere sahip olması gerekir ? Kimler kan verebilir?
B.M:
Gönüllünün 18-60 arası yaşlarda olması bizim için idealdir. 18 yaş altı olup durumu uygun olanlardan da ailelerin izni ile kan alabiliyoruz. 60 yaş üstünde ise çok acil durumlarda vericinin de durumunun uygun olmasına dikkat ederek almamız olası bir durumdur. Bununla birlikte bağışlayanın aşırı zayıf veya aşırı kilolu olmaması gerekmektedir. Yılda erkekler dört, bayanlar ise üç kere kan verebilirler. Yerleşmiş hastalıkları olan gönüllülerden kan alamıyoruz. Kişinin alkol alması durumunda aşırı değilse belki alınabilir fakat dozu yüksek ise etkisi geçince alınabilir. Hastanemizde en az beş kere bağışta bulunan bir gönüllünün hastanemizde kan ihtiyacı olması durumunda ihtiyacı hastanemizce giderilir.

P:Ö: Kan bağışında bulunan kimse kanının kime verildiğini öğrenebilir mi?
B.M
: Kan bağışı yapan kişi kanının kullanılıp kullanılmadığına dair bilgi alabilir fakat kime verildiğine dair bilgi ise kendine verilmez. Çünkü kişinin ilerde hak iddia etmemesi, ve hukuki problemlerle karşılaşmamak veya alıcının vicdani rahatsızlık duymaması açısından bu durum gizli kalmalıdır.

P.Ö: Kan vermenin faydaları var mı varsa nelerdir?
B.M
: Kan bağışının kesinlikle vücuda faydası vardır. Fizyolojik olarak kemik iliğinin yağlanmasını önleyip, kan yapımı canlı tutulur. Verilen kanın yerine, anında vücutta genç hücreler, dolaşıma katıldığı için, bağışçı daha dinç ve canlı olur. Kandaki yüksek yağ oranı düşer. Kan bağışı kalp krizi ihtimalini büyük oranda azaltır. Kan bağışı, kişiye baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon, yorgunluk gibi rahatsızlıkların giderilmesinde çok büyük katkı sağlar.. Kan bağışçısı her kan verdiğinde: AIDS, Hepatit B, Hepatit C, Sifiliz ve kan grubu taramasından ücretsiz olarak yararlanmış olur. Fizyolojik yararından önce kişi psikolojik olarak kendini huzur içinde hisseder. Düşünün bir kere size, kanınıza muhtaç bir can var karşınızda ve kan verdiğinizde yaşayacak yarınlara umutla koşacak, belki bir bebek, belki de yavrularının beklediği bir anne… kan vermeye değmez mi?
Kocaeli Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden muhabirimiz Pınar Özyolu, Doç. Dr. Birsen Mutlu ile Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Kan Merkezi tarafından başlatılan "Kan Bağışlama Kampanyası" üzerine bir söyleşi yaptı.
KAN VERME İŞLEMİ ORTALAMA 30-35 DAKİKANIZI ALACAKTIR;
NE DERSİNİZ BİR HAYAT KURTARMAK İÇİN BU SÜREYİ GÖZDEN ÇIKARMAYA DEĞMEZ Mİ?

EVET UMUTSUZ GÖZYAŞLARINA SADECE 30 DAKİKA!

Kazak ve Özbek profesörler KOÜ'de
Üniversiteler İkili Eğitim ve Öğretim İşbirliği Anlaşması yolunda
Konukları Rektör Vekili Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasret Çomak, Prof. Dr. Arif Demir ve Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü'nden Prof. Dr. Alemdar Hasanoğlu ağırladı. Yapılan görüşmelerde her iki profesör de üniversitenin değerli birikimlerinden ve deneyimlerinden yararlanmak istediklerini dile getirdiler. Profesörler kendi üniversiteleri ile KOÜ arasında İkili Eğitim ve Öğretim İşbirliği Anlaşması yapılmasını teklif ettiler. Bu teklifin görüşülmesi Kocaeli Üniversitesi tarafından kabul edildi. Anlaşmalar üniversitelerin rektörlerinin izninin ardından her iki üniversitenin senatolarının gündemine alınacak ve senatolar tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek. Anlaşmalar kapsamında Kazak ve Özbek öğrencileri Kocaeli Üniversitesi'nde master ve doktora yapacak. Bununla birlikte ortak projeler yapılabileceği gibi öğretim elemanı değişimi de sağlanacak. Kazak ve Özbek profesörler çok hoş bir sürpriz de yaparak Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Ş. Komsuoğlu'na getirdikleri geleneksel kıyafetlerinden bir örneği Rektör Vekili Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp'e giydirdiler. Bu hoş sürpriz toplantıyı renklendirdi.

Sakarya Üniversitesi'nde yapılan I.Uluslararası Matematik Kongresi'ne katılan Kazakistan ve Özbekistanlı Prof. Dr. Danaev Nargoza ve Mirsait Aribov Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Rektörlüğü'nü 5 Temmuz 2007 Perşembe günü ziyaret etti.
Kocaeli Üniversitesi Sivil Havacılık YO'da işiniz hazır!
P.Ö:Kocaeli Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu ne zaman hangi amaçla kurulmuştur? Yüksekokul eğitim sürecini kaç yılda tamamlamaktadır ve hangi programlardan oluşmaktadır?
Okulumuz, sivil havacılık ile ilgili alanlarda gereksinim duyulan nitelikli bakım personeli ve ulaştırma işletmelerinin yetiştirilmesi amacıyla Kocaeli Üniversitesi'ne bağlı olarak 25 Mart 2005 yılında kurulmuştur. Ülkemizde eksikliği çok duyulan, sivil havacılık alanında dışa bağımlılığı azaltacak, bilimsel ve özgün projeler geliştirip bu projeleri uygulamaya geçirerek havacılık endüstrisine katkılar sağlamayı amaçlamaktadır.
Elektrik Elektronik Bakım, Gövde-Motor Bakım ve Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Programlarından oluşmaktadır. Okulumuzda bir yıl İngilizce hazırlık olmak üzere 5 yıl eğitim verilmektedir.


P.Ö: Bölümlerinize öğrenci alımında hangi şartları göz önünde bulunduruyorsunuz?
Yüksekokulumuzun Uçak Elektrik-Elektronik Bakımı ve Uçak Gövde-Motor Bakım Bölümleri SAY-1 den öğrenci almaktadır. Anadolu Meslek ve Teknik liseler başta olmak üzere klasik liselerden uygun puan türü ve puana sahip öğrencilerimiz tercih etmektedirler. Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü ise EA-1 den öğrenci almaktadır. Örneğin 2006-2007 de öğrenci alımında Uçak-Elektrik Bakım Bölümü SAY-1 den 353.367, Uçak Gövde-Bakım Bölümü SAY-1 den 338.604, Sivil Hava Ulaştırma işletmeciliği bölümü ise EA-1 den 338.598 alt puanı ile kapattı.


P.Ö: Bölümlerde eğitim nasıl veriliyor?
Okulumuzda hem teorik hem de uygulamalı olarak eğitim verilmekte ve öğrencilerimiz sektöre donanımlı bir şekilde kazandırılmaktadırlar. Sektörden gelen tecrübeli insanlar tecrübeleri doğrultusunda öğrencilerimize eğitim vermektedir. Sektörün önde gelen isimleri düzenli seminerleriyle öğrencilerimizin iş hayatına adaptasyonuna yardımcı olmaktadırlar. Bu programlar öğrencileri havacılık endüstrisindeki kariyerlerine hazırlamakta. Öğrencilerimiz pratik deneyimlerinde 60 iş günü staj yapmak zorundalar. Farklı bölümlerde staj bulmakta yaşanan sorunlarla bizim öğrencimiz karşılaşmamaktadır, okulumuz bu anlamda öğrencilerine staj garantisi vermektedir. Öğrencilerimiz az sayıda öğrencilerden oluşan sınıflarda disiplinli bir şekilde eğitimlerini sürdürmektedir. Çünkü amacımız Türkiye'de güvenli bir bakım kadrosu ve aranan, nitelikli teknisyenler yetiştirmektir.

P.Ö: Mezunlarınızın iş bulma olanakları nasıl ve çalışma alanları nelerdir?
Bu bölümler Türkiye'de üç üniversitede mevcuttur. İstanbul'a yakın olması bizi tercih etme sebeplerini daha da güçlendiriyor. Türkiye'de bölümlerimizin az olması sektörün bizim elemanlarımıza ihtiyacını artırmaktadır. Bugün Türkiye'de Tıp mezunlarının bile iş bulmakta zorlanmasına rağmen bölümlerimizde işsizlik sorunu yaşanmaz. Sektörden özellikle destek geliyor; öğrencilerimize eğitim döneminde ve eğitimden sonra istihdam bursu sağlanıyor. Havacılık, kullanılan teknolojiler, denetim mekanizmaları ve güvenlik standartları ile tam anlamıyla küresel bir endüstridir. Okulumuzun ders programları ve ders içerikleri ulusal ve uluslararası havacılık otoritelerince belirlenmiş kurallara uygun hazırlanmıştır. Okulumuzdan mezun olan bir öğrencimiz edindiği bilgileri dünyanın her yerinde uygulayabilir. Bu nedenle öğrencilerimiz ulusal alanda çalışabildikleri gibi uluslararası çalışma olanaklarına da sahipler. Mezunlarımız hem kamu hem de özel hava limanlarında çalışabilirler. Okulumuzun THY, TAV, MNG ve Cengiz Topel Deniz Hava Üst Komutanlığı gibi kurumlarla protokolleri bulunuyor. Yani buraya gelen öğrencilerimizin işi hazır!
Kocaeli Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden muhabirimiz Pınar Özyolu, Kocaeli Üniversitesi Sivil Havcılık Yüksekokul (YO) hocaları ile okul ve bölümler hakkında üniversite adayları ve bilgi almak isteyenler için geniş kapsamlı bir söyleşi yaptı.
OECD World Forum'a KOÜ'den katılım
P.Ö.: Sayın Hocam, OECD 2. Dünya Forumu'na davet edildiğinizi öğrendik. Bize bu kurum ve organizasyonun öneminden söz eder misiniz?
Y. B.: OECD, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın kısa adıdır. Dünya toplam üretim ve ticaretinin % 80'ni elinde bulunduran, büyük çoğunluğu gelişmiş 30 ülkenin ve kuruluşundan itibaren Türkiye'nin üyesi olduğu bu kurum, Birleşmiş Milletler, IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası ekonomi politikalarının koordinasyonunda etkin ve saygın bir role sahiptir.
Küreselleşme süreci uluslararası politika koordinasyonunun önemini artırınca OECD, üyeleri dışında ülkelerden temsilcilerin de katılımıyla bir forum düzenlemeyi; işbirliği ve deneyim paylaşımına zemin oluşturmayı gerekli görmüştür.

P.Ö.: Toplantı takvimi ve konusu nasıl şekillendi?
Y.B.: İlki daha önce İtalya'da gerçekleştirilen OECD Dünya Forumu'nun ikincisi 27-30 Haziran 2007'de İstanbul'da, OECD, DPT, Türkiye İstatistik Kurumu'nun işbirliği ve çok sayıda kamu ve özel sektör kuruluşunun katkılarıyla gerçekleşti. Paralel paneller, davetli konuşmacı konferansları ile çok yoğun ve verimli bir program tasarlanmıştı. Forumun ana teması, "Measuring and Fostering the Progress of Societies (Toplumların Gelişmesinin Ölçülmesi ve Hızlandırılması)" idi.
P.Ö.: Katılımcılar kimlerdi?
Y.B.: 130 civarında ülkeden 1000 civarında katılımcı vardı. Ekonomi politikalarını belirleme, yönlendirme ve uygulamada söz sahibi, politikacı, teknokrat ve akademisyen katılımcılar, bu forum vesilesiyle güncel sorunları tartıştı; bilgi ve deneyimlerini paylaştı. Bazı ülkelerden devlet başkanı, bakan düzeyinde olmak üzere üst düzey bürokratlar ve tanınmış akademisyenler, OECD genel sekreteri, AB temsilcisi ile Türkiye'den Başbakan ve ekonomiden sorumlu bakanlar, DPT müsteşarı ve bürokratları, Merkez Bankası Başkanı ve yardımcısı, TÜİK Başkanı gibi ekonomi politikalarını belirleyen ve uygulayanlar forumdaydı.
P.Ö.: Forum'un tartışma konularına ilişkin ayrıntıyı öğrenebilir miyiz?
Y.B.: Ekonomik kalkınma gibi genel bir tema, kalkınma göstergeleri, kalkınmanın ölçülmesi, veri derleme ve analiz yöntemlerinin standardizasyonu, sürdürülebilirlik sorunu, çocuk-kadın ve yaşlıların refahı, göç, kentleşme, iklim değişikliği, bilgi teknolojileri, finansal yapılar ve istikrar, beşeri sermaye, şirketlerin sosyal sorumluluğu, uluslararası yardımların etkinliği, vb alt-başlıklar halinde çeşitli yönleriyle ve farklı ülke perspektifleriyle ele alındı.
P.Ö.: Forum vesilesiyle misafir katılımcılarla yakınlaşma fırsatı da oluşmuş olmalı?
Y.B.: Gerek panel sonlarındaki tartışmalarda, gerekse kahve molası ve yemekler ile programa eklemlenmiş stand ve sunumlarda, katılımcılar arasında, daha sonra da verimli sonuçları sağlanabilecek temas ve diyaloglar şekillendi. Türkiye'nin en önemli sanayi kentinde yerleşik bir üniversiteye mensubiyetim, yabancı katılımcılar için olası işbirliği bakımından cazip bulundu.
P.Ö.: Teşekkür ediyor; bu tarz üst düzey katılımlarla üniversitemizi temsil çabalarınızda başarılar diliyoruz.
Kocaeli Üniversitesi İİBF İktisat Bölümü Öğretim Üyesi ve Kandıra Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Yusuf Bayraktutan, 27-30 Haziran 2007 tarihlerinde OECD World Forum'a katıldı.
Konuyla ilgili bilgi almak üzere muhabirimiz Pınar Özyolu Sayın Bayraktutan ile bir söyleşi gerçekleştirdi.

Üniversite-Sanayi İşbirliğine öncülük yapan Okul
P.Ö.: Kocaeli Üniversitesi Hereke Ömer İsmet Uzunyol Meslek Yüksekokulu ne zaman kurulmuştur ?
H.A.:Kocaeli Üniversitesi(KOÜ) Hereke Ömer İsmet Uzunyol Meslek Yüksekokulu(MYO) 1994-1995 eğitim öğretim yılında, Hereke-Tavşancıl Meslek Yüksekokulu olarak eğitime başlamıştır. Eğitime Tavşancıl Beldesi Belediye binasında, Boya Teknolojisi programı ile başlarken; hedefini, Üniversite-Sanayi-Yerel Yönetimle işbirliği olarak belirlemiştir. Bu bağlamda boya sanayisinin yakınlığı nedeni ile ilk sanayi ilişkisine Marshall Boya Fabrikası ile başlamıştır. Bugün çok sayıda firma ve sivil toplum örgütü ile eğitimde işbirliği yapılmaktadır. Kocaeli Üniversitesi Hereke Ömer İsmet Uzunyol Meslek Yüksekokulu 2007-2008 eğitim yılında 12 farklı program, 50 öğretim elemanı ve 3500 öğrenci ile eğitimini sürdürecektir.


P.Ö.: Kocaeli Üniversitesi Hereke Ömer İsmet Uzunyol Meslek Yüksekokulu'nda kaç program bulunuyor?
H.A.: MYO'muz Teknik Programlar Bölümü ve İktisadi İdari Programlar Bölümü olarak iki bölümde toplanmıştır. Boya Teknolojisi Programı, Kozmetik Teknolojisi, Yalıtım Teknolojisi, Fotoğrafçılık ve Kameramanlık, İş güvenliği ve İş Sağlığı, Çevre Temizlik Hizmetleri Programları teknik programlar bölümünü oluşturmaktadır. İktisadi ve idari programlar bölümü ise Muhasebe, Dış Ticaret, İşletme(Mağaza İşletmeciliği), Özel Güvenlik, Girişimcilik ve Proje Yönetim Asistanlığı ile Lojistik Programlarından oluşuyor.Meslek Yüksekokulunda eğitimi verilen programlara bakıldığında; 8 tanesi kendi alanında tek olup, bu programların alt yapısını oturtmak, kalitesini artırmak ve çevresel uyumunu sağlamak için üniversite- sanayi ve sivil toplum kuruluşları (STK) ile ilişkilerine azami özen gösterilmiş ve büyük başarı sağlanmıştır. Bu başarı nedeniyle öğrencilerimize işe girmelerinde de kolaylık sağlamıştır.

P.Ö.: Çevre Temizlik Hizmetleri (yeni olması nedeniyle) programı niçin açılmıştır? Mezunlar hangi alanlarda çalışabilirler?
H.A.: Kocaeli Üniversitesi yine ilklerle eğitimde yenilik yapmayı sürdürüyor. Sekiz programımız Türkiye'de tek ve ilktir. MYO'muzun en büyük amacı Türkiye'nin ihtiyacı olan ve üniversitelerde mevcut olmayan programların eğitimde yer almasını sağlamaktır. Çevre Temizlik Programı iki yıldır önceki Rektör Prof. Dr. Baki Komsuoğlu'nun desteği ile araştırıldı ve eğitim programlarında yer alması sağlandı. Bu programda amacımız temizlik şirketlerinde yönetici olarak çalışabilecek elemanlar yetiştirmektir. Bu program önemsenmeli çünkü özel sektörde üretici personele her zaman bir adım önde yer verilir. İlklerin üniversitesi olan KOÜ de eğitiminde ihtiyaçları her zaman göz önünde bulundurmakta ve eğitimini şekillendirmektedir. İki yıl eğitim alacak öğrencilerimiz belediyelerde, iş hanlarında hastanelerde, vb. kurum ve kuruluşlarda temizlik işlerinin yönetim kademesinde yer alabilecekler.

P.Ö.: KOÜ Hereke Ömer İsmet Uzunyol MYO'da barınma olanakları nasıl? Öğrencilerin kampüs yaşamı nasıl?
H.A.: 200 kişilik yurtlarımız bulunmaktadır. Bunların 100 tanesi kız, 100 tanesi erkekler için ayrılmıştır.Yakın çevrelerden gelenler servis veya geliş-gidiş yapma imkanına sahiptir. Yalnızca Girişimcilik ve Özel Güvenlik programlarımızda öğrencilerimiz öss ile geldikleri için uzak şehirlerden gelebiliyorlar, bu durum da sorun yaratıyor. Fakat öğrencilerimizin bu sorunlarını gidermek için çalışmalarımız devam etmektedir.
Kocaeli Üniversitesi Hereke Ömer İsmet Uzunyol Meslek Yüksekokulu Müdürü Yard. Doç. Dr. Hıdır Akpınar ile muhabirimiz Pınar Özyolu Okulu hakkında bir söyleşi gerçekleştirdi.
İş bulma kaygısını azaltan okul: İzmit MYO
P.Ö.: Kocaeli Üniversitesi İzmit Meslek Yüksek Okulu ne zaman açılmıştır ?
L.A.: Okulumuzun itfaiyecilik ve yangın güvenliği programı, 1996 yılında Kocaeli Meslek Yüksekokulu teknik programlarına bağlı olarak Türkiye'de Üniversite düzeyinde eğitim veren ilk itfaiyecilik ve sivil savunma programı olarak açılmıştır.
12.03.1998 yılında İzmit Meslek Yüksekokulu kurulunca, Kocaeli Meslek Yüksekokulu'nun bu programı, İzmit Meslek Yüksekokulu'na aktarılmış ve programın adı itfaiyecilik ve yangın güvenliği olarak değiştirilmiştir. Aynı zamanda İzmit Meslek Yüksek Okulu'nda ikinci bir program olarak iş sağlığı ve iş güvenliği açılmıştır. 1998 yılından 2001 yılının Haziran ayına kadar İzmit Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'nın bahçesinde bulunan prefabrik binasında eğitimini sürdürmüştür.
Yüksekokulumuz 2001 yılının Haziran ayında Arslanbey Yerleşkesi'ndeki yeni binasına taşınmıştır ve halen burada eğitimine devam etmektedir. 2006 yılında itfaiyecilik ve yangın güvenliği ile işçi sağlığı ve iş sağlığı programlarının 2.öğretimleri açılmıştır. 2006 yılında iktisadi ve idari programlara bağlı olarak muhasebe ve yerel yönetimler eğitim ve öğretimlerine başlamıştır.

P.Ö.: MYO kaç programdan oluşmaktadır? Bu programlardan mezun olanlar nerelerde çalışabilirler?
L.A.: Programlarımız teknik ile iktisadi ve idari programları bölümlerinden oluşmaktadır. Teknik programlarımız; iş sağlığı ve güvenliği, itfaiyecilik ve yangın güvenliğidir. MYO' muza 2003 yılından itibaren sınavsız geçişle sağlık liselerinin acil tıp teknisyenliği ve ilk yardım, acil bakım teknisyenliği programlarından öğrenci almaktadır. Son iki yıldır endüstri meslek liselerinin kimya, elektrik ve itfaiyecilik programlarından da öğrenci alındı. Bu sene ilk kez genel liselerden de, sektörden gelen talepler üzerine, ikinci öğretime öğrenci alınmıştır. Mezunlarımız açık öğretimden eğitimlerine devam edebiliyor ve 4 yıla tamamlayabiliyorlar. Öğrencilerimiz sağlık sektöründe, inşaat sektöründe, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında iş bulma olanaklarına sahipler.
iktisadi ve idari programlarımız ise yerel yönetimler ve muhasebe programlarından oluşuyor. Öğrencilerimiz belediyelerde, il özel idarelerinde, köy idarilerinde, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında görev alabilirler ayrıca DGS ile 4 yıllık fakültelerde kamu yönetimi ve siyaset bilimleri bölümlerine geçebilirler veya açık öğretimden tamamlayabilirler. En güzel nokta ise mezunlarımızın hemen hepsinin işe yerleşmiş olmalarıdır.

P.Ö.: Öğrencilerin kampüs yaşamı nasıl? Günlük ihtiyaçlarını (barınma, yemek, sağlık ve ulaşım) giderebiliyorlar mı?
L.A.: Öğrencilerin sağlık hizmetleri, üniversite Anıtpark Yerleşkesi'nde bulunan Mediko Sosyal Merkezi'nden karşılanmaktadır. Kocaeli'nde bulunan Yükseköğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu'na bağlı veya özel olarak işletilmekte olan yurtlardan yararlanılabilmektedir. Bunun yanı sıra öğrenciler kendi olanaklarıyla Arslanbey Beldesi'nden, Rahmiye Köyü'nden ve Arslanbey Yerleşkesi karşısındaki Atakent Konutları'ndan ev kiralamaktadırlar. Beslenme için yerleşke içersindeki yemekhane ve okul binası içindeki kantinden yararlanılmaktadır. İzmit'ten Arslanbey Yerleşkesi'ne her 10 dakikada bir Arslanbey Taşıma Kooperatifinin midibüsleri çalışmaktadır.

P.Ö.: İzmit MYO' da sosyal yaşam nasıl, öğrenciler hangi aktivitelerden yararlanabiliyor?
L.A.: Öğrencilerimiz aralarında sosyal ve kültürel etkinlikleri artırmak amacı ile çeşitli sempozyumlar, konferanslar, bahar şenlikleri kapsamında bilgi yarışmaları, Marmara bölgesinde faaliyet gösteren işletmelere teknik geziler düzenlenmektedir.
Arslanbey Yerleşkesi içerisinde, iki adet basketbol ve voleybol sahası ile masa tenisi oynanabilecek alanlar bulunmaktadır. Sporun yaygınlaştırılması amacı ile voleybol takımları oluşturulmuş ve sınıflar arası voleybol karşılaşmaları yapılmaktadır. Tüm sınıfların katıldığı bayanlar ve erkekler masa tenisi karşılaşmaları yapılmaktadır. Ayrıca her yıl okulumuz "Bahar Şenlikleri" kapsamında düzenlenen bilgi yarışması, futbol, voleybol, masa tenisi, plaj voleybolu, sokak basketbolu dallarında yarışmalara katılmaktadırlar.

Kocaeli Üniversitesi İzmit Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd.Doç.Dr. Levent Altıntaş ile muhabirimiz Pınar Özyolu Okulu hakkında bir söyleşi gerçekleştirdi.
Erbil Hoca'nın başarısı
Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı'nda Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Erbil Dursun Kore Seoul'de Dünya Kongresi'ne "Keynote Speaker" olarak katıldı. Yahya Kaptan Meslek Yükseokulu Müdürlüğü görevini de yürüten Dursun kongrede "Toleut Show" da kendi piyano bestelerini çalarak birincilik elde etmiştir. Dursun'un uluslararası alanda kazandığı bu önemli başarısı üniversitemiz tanıtımına da katkı sağlamıştır.
KOÜ bir ilke daha imza attı
Amaç bilinçli eleman yetiştirmek
Hereke Ömer İsmet Uzunyol Meslek Yüksekokulu'nda (MYO) açılan Çevre Temizlik Hizmetlei Programına İzaydaş ve Belediyeden destek geldi. Bu program ile amaç çevre, atık ve temizlik konularında eğitim, öğretim ve yönetim becerisine sahip elemanlar yetiştirmek olacak. Protokol Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Ş. Komsuoğlu, Hereke Ömer İsmet Uzunyol Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hıdır Akpınar ve İzaydaş Genel Müdürü tarafından imzalandı. Protokol imza töreninde Karaosmaoğlu"sanayinin başkenti Kocaeli'nde temiz bir şekilde yaşamak hepimizin arzusu bunun için bu çalışmayı destekliyor ve başarılarının devamını diliyorum" şeklinde sözlerini noktaladı. Komsuğlu " meslek yüksekokulunu geliştirmek Türkiye'yi geliştirmektir, sağlıklı ve yararlı işler için bu gençlere ihtiyacımız var bu nedenle bu çalışmaya önem verilmeli ve desteklenmeli " dedi. Akpınar "öğrencilerimiz sıkı çalışmaları durumunda işsiz kalmaz, aksine işleri hazır" şeklinde konuştu. İmzaların atılmasıyla tören sona erdi.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Binası'nda 17 Temmuz tarihinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi (KOÜ ) ve İzaydaş arasında Çevre Temizlik Hizmetleri Programında yetişen öğrencilerin teorik bilgilerini pratiğe aktarmalarını sağlayacak bir protokol imzaladı.
KOÜ İlk Kez Rektörlük Makamında Yabancı Bir Tez Jüri Üyesini Ağırladı
Belçika Kaynak Teknolojisi Enstitüsü Direktörü ve Ghent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. A. Dhooge, doktora 2. tez danışmanı olduğu Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Elemanı Arş. Gör. Emel Taban'ın 13 Temmuz 2007 Cuma günü yapılan doktora tez savunma jürisine katıldı. A. Dhooge savunma sınavı sonrasında, tez danışmanı Kaynak Teknolojisi Araştırma Merkezi Müdürü ve Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdinç Kaluç ve diğer tez jüri üyesi Prof. Dr. G. Çam ile birlikte Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi'ni ve KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sezer Ş. Komsuoğlu'nu ziyaret ettiler.
Umuttepe'ye hayran kaldılar
Rektör üniversitede ilk kez yabancı bir tez jüri üyesini ağırlamaktan dolayı memnuniyetini dile getirdi, daha sonra da konuklara üniversiteyi ve Umuttepe Yerleşkesi'ni tanıttı. Konuklar da böylesi kısa bir süreçte böyle güzel bir yerleşke kurmanın büyük bir başarı olduğunu ve üniversiteyi ziyaret etmekten dolayı duydukları mutluluğu ifade ederek KOÜ Rektörü'nü ve emeği geçen herkesi kutladılar. Özellikle Prof. Dhooge, Avrupa Birliği sürecinde olan Türkiye hakkında oldukça iyi izlenimler edindiğini ve uzun yıllar öncesine dayanan Prof. Dr. Erdinç Kaluç tanışıklığını ve KOÜ Kaynak Teknolojisi Araştırma, Eğitim ve Uygulama Merkezi (KATAEM) ile olan çalışmalarına devam edeceklerini belirtti. Konuklar KOÜ ailesinin hazırladığı hediyeleri aldıktan sonra teşekkür ederek üniversiteden ayrıldılar.

P.Ö.: Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ne zaman kuruldu?
S.A.: 1976 yılında Kocaeli Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi adı altında Elektrik ve Makine Fakülteleri , Temel Bilimler Fakülteleri ve Yabancı Diller Enstitüsü kuruldu. Akademi, bugünkü Anıtpark'ın batısında bulunan İzmit Ticaret Lisesi ön binasında eğitimine başlamıştır.
2547 sayılı yasanın yürürlüğe girmesiyle akademiler kapatılarak üniversitelere bağlandı. Bu kapsamda Kocaeli DMMA, 20 Temmuz 1982'de Kocaeli Mühendislik Fakültesi adı altında Yıldız Teknik Üniversitesi'ne bağlandı.
Elektronik - Haberleşme, Makine, Jeofizik, Endüstri, Elektronik olmak üzere beş bölüm ile yaklaşık 10 yıl hizmet verdi.
3 Temmuz 1992 yılında çıkarılan 3837 sayılı yasa ile 11 Temmuz 1992 yılında kurulan Kocaeli Üniversitesi'ne bağlanan fakülte, mevcut 5 bölümün dışında 1993 yılında kurulan Bilgisayar, Çevre, Jeoloji Mühendisliği Bölümleri, 1994 yılında kurulan İnşaat, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümleri, 1996 yılında kurulan Kimya Mühendisliği Bölümü, 2000 yılında kurulan Mekatronik Mühendisliği Bölümü ve 2003 yılında kurulan Mimarlık Bölümü'yle toplam 13 bölümde eğitimine devam etmektedir.
KOÜ Mühendislik Fakültesi, 1992 - 1993 öğretim yılında akademi döneminden kalan Ticaret Lisesi eski binasında çalıştı. 1994 - 1995 döneminde aynı yerleşkede yapımı biten yeni binasına geçti. 1999 Körfez depremi ile orta hasarlı duruma düşen bina boşaltıldı. Bir süre Anıtpark Yerleşkesi'nde geçici olarak konferans salonunun bulunduğu binadaki dersliklere sığınan fakülte, 1999 yılı Aralık ayında Körfez Sanayi karşısındaki Veziroğlu İnşaat Şirketi (Vinsan) ne ait şantiye alanında kurulan prefabrik binalara yerleşmiştir.

P.Ö.: KOÜ Mühendislik Fakültesi'nde hangi bölümler bulunmaktadır, gelecek gördüğünüz bölümler hangileridir?
S.A.: Bilgisayar, Çevre, Makine, Elektrik, Elektronik ve Haberleşme, Endüstri, İnşaat, Jeofizik, Jeoloji, Makine, Metalurji ve Malzeme, Kimya, Mekatronik, Jeodezi ve Fotogrametri Mühendislik bölümleri bulunmaktadır. Bütün bölümlerimiz önemlidir. Fakat geleceğin şartları içinde önemi daha da vurgulanması gereken belli ihtiyaçlar var ve bu da enerji. Türkiye gelecekte % 70 dışa bağımlı bir ülke haline gelecek, bu büyük bir kayıp olacak artık bunu görmemiz lazım. Enerji, su, gıda ve çevre bunlar sağlık başta olmak üzere yaşamımızın bir çok noktasında belirleyici etkenlerdir. Bunun için bu kavramları ilgilendiren tüm bölümlerimiz önemlidir. Burada zaten önemli olan ve önemi gittikçe artan Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Çevre Mühendisliği gibi mühendislik dallarımızdır.
Üniversitemizde Türkiye'de üç üniversitede ve devlet üniversitesi olarak sadece bizde bulunan Mekatronik Mühendisliği Bölümü önemlidir. Lisans programı, elektrik(optik dahil), elektronik, makine ve bilgisayar mühendislikleri anlamlı bir bütünlük içinde öğrenciye sunmayı böylece "akıllı" bir elektro-mekanik sistem oluşturabilmek için gerekli alt teknolojileri kullanabilecek veya bu alandaki uzmanlarla iletişim kurarak ürün tasarımı gerçekleştirebilecek mühendisleri yetiştirmeyi amaçlıyor.

P.Ö.: Umuttepe Merkez Yerleşkesi'ne ne zaman taşınacaksınız ve hangi bölümler taşınacak ?
S.A.: Bölümlerimiz Umuttepe Merkez Yerleşkesi'ne Ağustos ayı itibariyle beş bölüm ile taşınacağız. Bunlar; Çevre, Jeoloji, Jeofizik, Metalurji ve Malzeme ile Mekatronik Mühendisliği'dir.
Öğrencilerimiz çok zor şartlar altında eğitim görmüş fakat yılmamışlardır. Depremin bizden aldıklarını bir kenara bırakarak hiç ara vermeden eğitimimize devam ettik. Biz öğrencilerimizle birlikte başardık, eminim yeni öğrencilerimizle de daha büyük başarılar elde edeceğiz. Artık en iyi koşullarda ve Türkiye'nin en iyi yerleşkelerinden birinde eğitimimize devam edeceğiz. Öğrencilerimiz yeni ve donanımlı labaoratuvarlarında eğitimlerini sürdüreceklerdir.Çok zaman geçmeden diğer bölümlerimizi de taşıyacağız.

P.Ö.: KOÜ Mühendislik Fakültesi'nin Kocaeli gibi bir sanayi kentinde sanayi ile iş birliği nasıl?
S.A.: Bütün bölümlerimiz kendi elemanlarını yetiştirecek duruma ulaşmışlardır. 2006-2007 dönemi içerisinde Büyükşehir Belediyesi ile ortak birçok çalışma yürütülmüştür. Yeni projeler için görüşlerimiz devam etmektedir. Öğretim üyelerimizin önemli bir bölümü TÜBİTAK, DPT ve Üniversite Araştırma Fonu Projeleri yürütmektedir.
15 dolayında öğretim üyemiz çeşitli sanayi kuruluşları ile danışmanlık sözleşmesi yapmış ve üniversite onayı ile çalışmalarını sürdürmektedirler.
Yıllık döner sermaye gelirlerimiz 300 milyar YTL'nin üzerine çıkmıştır. Güç koşullarda birçok üniversitenin ulaşamadığı düzeylerde hizmet sürdürmekteyiz .
Ford, Pirelli, GoodYear, Tüpraş gibi kuruluşlar ile işbirliğimiz sürmektedir.

P.Ö.: Buradan üniversite adaylarına ne söylemek istersiniz, tavsiyeleriniz nelerdir?
S.A.: Kocaeli Üniversitesi Türkiye'nin en iyi yerleşkesine, öğretim kadrosuna ve teknik donanımına sahip bir üniversitedir. İstanbul'a, Bursa'ya yakın olması tercihlerinde önemli bir sebeptir. Kocaeli kenti büyüyen ve gelişen bir bölgedir. Adaylara sesleniyorum gönül rahatlığı ile gelsinler, birlikte burada, Umuttepe'de geleceğe umutla bakalım.

Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Savaş Ayberk ile muhabirimiz Pınar Özyolu fakülte hakkında bir söyleşi gerçekleştirdi.
"Umuttepe'de geleceğe umutla bakalım"
Kocaeli sadece sanayide değil, sanayi- üniversite işbirliğinde de lider olmalı
Toplantıya Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Ş. Komsuoğlu,Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Yılmaz Kanbak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp, Prof. Dr. Arif Demir, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Yusuf Çağlar, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Güney, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Savaş Ayberk, Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cavit Uyanık, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İlhan Tekin Öztürk, Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halis Aygün, Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Uzman, Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sarp Ertürk, KSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Tunaboylu, KOÜ Genel Sekreteri Kemal Mutlu, KSO Genel Sekreteri A. Hamdi Doğan, KSO Genel Sekreter Yardımcısı Necmettin Bayraktar, Teknopark A.Ş. Genel Müdürü Ertuğrul Akalın, KSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Kalibre Boru Yönetim Kurulu Başkanı Şerif Ünan , KSO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Güngör, KSO Yönetim Kurulu Üyesi Sami Pekdemir, KSO Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Taşcı, ve KSO Üyesi M. Egemen Mert katıldı.
Bölgesel kalkınmaya yönelik araştırmalar
Prof. Dr.Komsuoğlu toplantıda bölgesel kalkınma çerçevesinde projeye dönük araştırmalara önem verilmesi gerektiğini ve burada grup çalışmasının önemine değindi. Komsuoğlu "eskiden çınar ağacı dikelim derdik; elbet bir gün birileri altında serinlemek için oturur diye. Şimdi ise o kadar bencilleştik ki söğüt ağacı dikiyoruz; hemen büyüse de altında kendimiz otursak diyoruz. Ulus olarak hırsımızı kaybettik ve sabretmiyoruz bu hırsımızı yeniden kazanmalıyız. Kocaeli sadece sanayide değil sanayi-üniversite işbirliğinde de lider olmalıdır. Sanayiye girişteki en pratik yol sanayinin fon açıp doktora programlarını desteklemesidir. Üniversitenin beyin gücünü sanayiye yansıtmalıyız. Bunun için sektör tarafından doktora öğrencisinin desteklenmesi gerekir" dedi.
Dünyaya açılan Kocaeli Sanayii
Kocaeli Sanayi Odası(KSO) Başkanı Yılmaz Kanbak " sanayinin başkenti İstanbul değil Kocaeli, üretim tamamen burada ve inanıyorum ki sanayi ve üniversite olarak öncü projelere imza atacağız" şeklinde konuştu. Kanbak KOÜ Teknoparkı'na önem verilmesi gerektiğini ve üretime dönük firmaların buraya çekilmesinin önemini vurguladı. Yüksek standartlara ulaşmak için ara eleman yetiştirilmesine önem verip, nitelikli elemanlar kazandırmalıyız. 18 Meslek Yüksekokulu var. Bunları sanayiye kaydırmalıyız. KOBİ'leri buraya çekip onların ihtiyaçlarını karşılamak önemlidir" dedi. Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Güney de konuşmasında merkez laboratuvarlarının gerekliliğini vurguladı. Ayrıca bu toplantıda görüşülen konuların sözde kalmamasını, bir an önce uygulamaya konulmasını istedi. Prof. Dr. Cavit Uyanık ise "sanayi okula gelip, eksiklikleri görüp malzeme almalı ve istediği projelere destek vermelidir" şeklinde konuştu. Prof. Dr. Arif Demir KOÜ akademik faaliyetleri konusunda on dakikalık bir sunu gerçekleştirdi.
Çevreyi de unutmamalıyız
Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp ise "sanayi gelişirken çevreye zarar vermemeli, oluşacak zararı bertaraf edecek projeler üretmelidir" şeklinde konuşarak doğaya verilmesi gereken önem konusunda sanayiye seslendi
Sanayi-üniversitesi işbirliği için anlaşmalar yapıldı
KSO, Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi(TEKNOPARK) arasında bir işbirliği protokolü imzalandı. Bu protokol ile, taraflar arasında "Üniversite-Sanayi İşbirliği Koordinasyon Kurulu" (ÜSKK) kurulmuştur. ÜSKK; Kocaeli Bölgesinde sanayinin üniversite ile uyumunu sağlayacak ortak altyapı çalışmalarını yaparak, işbirliği politikalarına yön verecek esasları belirlemek, bölge karakterine uygun sanayi geliştirme önceliklerini tesbit etmek, know-how, araştırma-geliştirme (AR-GE) ve teknolojik ilerleme konusundaki çalışmaları ile adı geçen bölge yükseköğretim kurumlarının söz konusu olan sanayi sektörünü dolaysız ve dolaylı biçimlerde ilgilendiren alanlarda yaptıkları araştırmaların proje organizasyonuna gidilerek ortaklaşa yürütülmesi ve teori ile uygulama arasında bütünlüğün sağlanması, araştırma potansiyelinin pratik hayattaki uygulama ihtiyaçları ile uyumlu hale getirilmesi, sanayi kesimi ile üniversitelerin bir arada çalışma şartlarının sağlanması, adı geçen yükseköğretim kurumlarındaki akademik kadronun araştırma konularının seçiminde sanayinin AR-GE ihtiyaç envanterinden yararlanabilmesi, işbirliği kapsamındaki üniversitelerin AR-GE imkanlarından sanayi sektörünün bilgi sahibi olması ve elde edilen sonuçlara bağlı olarak, pratikteki değerlendirmesinin yapılıp uygulamaya aktarılması amacı ile kurulmuştur.
Ayrıca sanayi-Üniversite işbirliği çalışmalarının somut bir ürünü olarak ulusal ve uluslararası çapta olmak üzere iki aşamalı "Ar-Ge Proje Pazarı" projesi gerçekleştirmek amacı ile Kalibre Boru San. ve Tic. A.Ş. ile Kent Gıda Maddeleri San. ve Tic. A.Ş. arasında sponsorluk ve işbirliği anlaşması imzalandı.
Kocaeli Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Proje Birimi önderliğinde, Kocaeli Sanayi Odası, Ortadoğu Teknik Üniversitesi(ODTÜ), Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi(TEKNOPARK)'nin katılımı ile düzenlenecek olan bu etkinliğin amacı; ulusal bazda üniversite, araştırma kurumları ve sanayi kuruluşlarından temsilcilerin biraraya gelmesi ve tarafların aktif katılımıyla, somut Ar-Ge proje önerilerini birbirlerine tanıtmalarının sağlanması ve aralarında etkileşimli işbirliği ortamının yaratılmasıdır. Öncelikle TÜBİTAK'a sunulacak ve tüm Türkiye'de örnek olacak bu "AR-GE Proje pazarı projesi" 2008 yılı Şubat ayında gerçekleştirilecek ve böylece sürdürülebilir bir sanayi-üniversite işbirliği sağlanmış olacaktır.

Kocaeli Üniversitesi ile Kocaeli Sanayi Odası (KSO) 18 Temmuz Çarşamba günü üniversite- sanayi işbirliği yapılması için üniversite Rektörlüğünün senato salonunda toplandı.
KOÜ İlk Kez Rektörlük Makamında Yabancı Bir Tez Jüri Üyesini Ağırladı
Belçika Kaynak Teknolojisi Enstitüsü Direktörü ve Ghent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. A. Dhooge, doktora 2. tez danışmanı olduğu Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Elemanı Arş. Gör. Emel Taban'ın 13 Temmuz 2007 Cuma günü yapılan doktora tez savunma jürisine katıldı. A. Dhooge savunma sınavı sonrasında, tez danışmanı Kaynak Teknolojisi Araştırma Merkezi Müdürü ve Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdinç Kaluç ve diğer tez jüri üyesi Prof. Dr. G. Çam ile birlikte Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi'ni ve KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sezer Ş. Komsuoğlu'nu ziyaret ettiler.
Umuttepe'ye hayran kaldılar
Rektör üniversitede ilk kez yabancı bir tez jüri üyesini ağırlamaktan dolayı memnuniyetini dile getirdi, daha sonra da konuklara üniversiteyi ve Umuttepe Yerleşkesi'ni tanıttı. Konuklar da böylesi kısa bir süreçte böyle güzel bir yerleşke kurmanın büyük bir başarı olduğunu ve üniversiteyi ziyaret etmekten dolayı duydukları mutluluğu ifade ederek KOÜ Rektörü'nü ve emeği geçen herkesi kutladılar. Özellikle Prof. Dhooge, Avrupa Birliği sürecinde olan Türkiye hakkında oldukça iyi izlenimler edindiğini ve uzun yıllar öncesine dayanan Prof. Dr. Erdinç Kaluç tanışıklığını ve KOÜ Kaynak Teknolojisi Araştırma, Eğitim ve Uygulama Merkezi (KATAEM) ile olan çalışmalarına devam edeceklerini belirtti. Konuklar KOÜ ailesinin hazırladığı hediyeleri aldıktan sonra teşekkür ederek üniversiteden ayrıldılar.

Kocaeli sadece sanayide değil, sanayi- üniversite işbirliğinde de lider olmalı
Toplantıya Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Ş. Komsuoğlu,Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Yılmaz Kanbak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp, Prof. Dr. Arif Demir, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Yusuf Çağlar, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Güney, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Savaş Ayberk, Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cavit Uyanık, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İlhan Tekin Öztürk, Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halis Aygün, Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Uzman, Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sarp Ertürk, KSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Tunaboylu, KOÜ Genel Sekreteri Kemal Mutlu, KSO Genel Sekreteri A. Hamdi Doğan, KSO Genel Sekreter Yardımcısı Necmettin Bayraktar, Teknopark A.Ş. Genel Müdürü Ertuğrul Akalın, KSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Kalibre Boru Yönetim Kurulu Başkanı Şerif Ünan , KSO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Güngör, KSO Yönetim Kurulu Üyesi Sami Pekdemir, KSO Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Taşcı, ve KSO Üyesi M. Egemen Mert katıldı.
Bölgesel kalkınmaya yönelik araştırmalar
Prof. Dr.Komsuoğlu toplantıda bölgesel kalkınma çerçevesinde projeye dönük araştırmalara önem verilmesi gerektiğini ve burada grup çalışmasının önemine değindi. Komsuoğlu "eskiden çınar ağacı dikelim derdik; elbet bir gün birileri altında serinlemek için oturur diye. Şimdi ise o kadar bencilleştik ki söğüt ağacı dikiyoruz; hemen büyüse de altında kendimiz otursak diyoruz. Ulus olarak hırsımızı kaybettik ve sabretmiyoruz bu hırsımızı yeniden kazanmalıyız. Kocaeli sadece sanayide değil sanayi-üniversite işbirliğinde de lider olmalıdır. Sanayiye girişteki en pratik yol sanayinin fon açıp doktora programlarını desteklemesidir. Üniversitenin beyin gücünü sanayiye yansıtmalıyız. Bunun için sektör tarafından doktora öğrencisinin desteklenmesi gerekir" dedi.
Dünyaya açılan Kocaeli Sanayii
Kocaeli Sanayi Odası(KSO) Başkanı Yılmaz Kanbak " sanayinin başkenti İstanbul değil Kocaeli, üretim tamamen burada ve inanıyorum ki sanayi ve üniversite olarak öncü projelere imza atacağız" şeklinde konuştu. Kanbak KOÜ Teknoparkı'na önem verilmesi gerektiğini ve üretime dönük firmaların buraya çekilmesinin önemini vurguladı. Yüksek standartlara ulaşmak için ara eleman yetiştirilmesine önem verip, nitelikli elemanlar kazandırmalıyız. 18 Meslek Yüksekokulu var. Bunları sanayiye kaydırmalıyız. KOBİ'leri buraya çekip onların ihtiyaçlarını karşılamak önemlidir" dedi. Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Güney de konuşmasında merkez laboratuvarlarının gerekliliğini vurguladı. Ayrıca bu toplantıda görüşülen konuların sözde kalmamasını, bir an önce uygulamaya konulmasını istedi. Prof. Dr. Cavit Uyanık ise "sanayi okula gelip, eksiklikleri görüp malzeme almalı ve istediği projelere destek vermelidir" şeklinde konuştu. Prof. Dr. Arif Demir KOÜ akademik faaliyetleri konusunda on dakikalık bir sunu gerçekleştirdi.
Çevreyi de unutmamalıyız
Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp ise "sanayi gelişirken çevreye zarar vermemeli, oluşacak zararı bertaraf edecek projeler üretmelidir" şeklinde konuşarak doğaya verilmesi gereken önem konusunda sanayiye seslendi
Sanayi-üniversitesi işbirliği için anlaşmalar yapıldı
KSO, Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi(TEKNOPARK) arasında bir işbirliği protokolü imzalandı. Bu protokol ile, taraflar arasında "Üniversite-Sanayi İşbirliği Koordinasyon Kurulu" (ÜSKK) kurulmuştur. ÜSKK; Kocaeli Bölgesinde sanayinin üniversite ile uyumunu sağlayacak ortak altyapı çalışmalarını yaparak, işbirliği politikalarına yön verecek esasları belirlemek, bölge karakterine uygun sanayi geliştirme önceliklerini tesbit etmek, know-how, araştırma-geliştirme (AR-GE) ve teknolojik ilerleme konusundaki çalışmaları ile adı geçen bölge yükseköğretim kurumlarının söz konusu olan sanayi sektörünü dolaysız ve dolaylı biçimlerde ilgilendiren alanlarda yaptıkları araştırmaların proje organizasyonuna gidilerek ortaklaşa yürütülmesi ve teori ile uygulama arasında bütünlüğün sağlanması, araştırma potansiyelinin pratik hayattaki uygulama ihtiyaçları ile uyumlu hale getirilmesi, sanayi kesimi ile üniversitelerin bir arada çalışma şartlarının sağlanması, adı geçen yükseköğretim kurumlarındaki akademik kadronun araştırma konularının seçiminde sanayinin AR-GE ihtiyaç envanterinden yararlanabilmesi, işbirliği kapsamındaki üniversitelerin AR-GE imkanlarından sanayi sektörünün bilgi sahibi olması ve elde edilen sonuçlara bağlı olarak, pratikteki değerlendirmesinin yapılıp uygulamaya aktarılması amacı ile kurulmuştur.
Ayrıca sanayi-Üniversite işbirliği çalışmalarının somut bir ürünü olarak ulusal ve uluslararası çapta olmak üzere iki aşamalı "Ar-Ge Proje Pazarı" projesi gerçekleştirmek amacı ile Kalibre Boru San. ve Tic. A.Ş. ile Kent Gıda Maddeleri San. ve Tic. A.Ş. arasında sponsorluk ve işbirliği anlaşması imzalandı.
Kocaeli Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Proje Birimi önderliğinde, Kocaeli Sanayi Odası, Ortadoğu Teknik Üniversitesi(ODTÜ), Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi(TEKNOPARK)'nin katılımı ile düzenlenecek olan bu etkinliğin amacı; ulusal bazda üniversite, araştırma kurumları ve sanayi kuruluşlarından temsilcilerin biraraya gelmesi ve tarafların aktif katılımıyla, somut Ar-Ge proje önerilerini birbirlerine tanıtmalarının sağlanması ve aralarında etkileşimli işbirliği ortamının yaratılmasıdır. Öncelikle TÜBİTAK'a sunulacak ve tüm Türkiye'de örnek olacak bu "AR-GE Proje pazarı projesi" 2008 yılı Şubat ayında gerçekleştirilecek ve böylece sürdürülebilir bir sanayi-üniversite işbirliği sağlanmış olacaktır.

Kocaeli Üniversitesi ile Kocaeli Sanayi Odası (KSO) 18 Temmuz Çarşamba günü üniversite- sanayi işbirliği yapılması için üniversite Rektörlüğünün senato salonunda toplandı.
KOÜ'de Tanıtım Günleri yapılıyor
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) 3 Ağustos 2007 tarihine kadar 10.00 ile 16.00 saatleri arasında hafta içi her gün Kültür ve Kongre Merkezi'nde üniversite adaylarına yönelik tanıtım günleri düzenliyor.

Öğrencilere birebir hizmet sunuluyor
Tanıtım günleri 23 Temmuz'da başladı. KOÜ üniversite adaylarına ve velilerine yardımcı olmak amacıyla düzenlediği tanıtım günlerinde adaylarla birebir ilgileniliyor, onların ihtiyaç duyduğu her türlü bilgiyi ve desteği sunuyor. Öğrenciler Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden istedikleri bilgiyi alabildikleri gibi tercih etmeyi düşündükleri bölümlerde de yetkili olan kişilerden daha detaylı bilgiye ulaşma olanağına sahip oluyorlar.


Adaylara internetten de hizmet veriliyor

Üniversitenin internet sayfasından da adaylar istedikleri bilgilere ulaşabiliyorlar. Aday Öğrencileri bilgilendirme amaçlı olarak düzenlenen sayfada
(http://bhi.kou.edu.tr/og.aday.htm) her fakülte, bölüm ve program hakkında detaylı bilgiye ulaşılabiliyor, internet sayfasında "tercih yardımcılarınız" bölümünden istedikleri alandaki yetkili ile telefonla irtibata geçilebiliyor, ayrıca yerleşkeleri gezip okulun olanaklarını yerinde görebiliyorlar. Yine internet aracılığıyla KOÜ tarihçesini inceleyip, tanıtım filmini izleyebiliyorlar. Üniversite 2006-2007 kontenjan ve puanlarına, yerleşkelerin fotoğraflarına, barınma olanaklarına, üniversitede bulunan öğrenci toplulukları ve kulüplerine ulaşabiliyorlar.
"Bizi Tercih Eden Pişman Olmadı"
P.Ö.: Kocaeli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi ne zaman kurulmuştur?
Y.G.: Fakültemiz, resmen 3 Temmuz 1992 tarihinde Kocaeli Üniversitesi bünyesinde kurulmuş olup 28.02.1993 tarihinde faaliyete geçmiştir.Kısa sürede genişleyerek bugün için gerek öğrenci ve öğretim elemanı sayısı gerekse bilim dünyasına yaptığı katkılarla önemli bir akademik kuruluş haline gelmiştir. 22-02-2006 tarihine kadar 1360 öğrenci mezun etmiş ve gelecekte de kendi dallarında tüm çağdaş bilgilerle donatılmış daha çok öğrenci mezun etmeyi amaçlamaktadır. Halen dokuz farklı bölümde toplam 2576 öğrenci eğitim almaktadır.

P.Ö.:
Fen-Edebiyat Fakültesi hangi bölümlerden oluşmaktadır?
Y.G.: Fizik, Kimya, Matematik, Türk Dili ve Edebiyatı, Batı Dilleri ve Edebiyatları(İngiliz Dili ve Edebiyatı),Felsefe, Arkeoloji ve Tarih bölümlerinde I. Öğretim(gündüz) yapılmakta ve bu bölümlerden Fizik, Kimya, Matematik, Türk Dili ve Edebiyatı, Batı Dilleri ve Edebiyatları(İngiliz Dili ve Edebiyatı) bölümlerinde ise aynı zamanda II. Öğretim(gece) bulunmaktadır. Yeni açılan Arkeoloji ve Tarih Bölümleri 2006-2007 Eğitim-Öğretim yılında öğretime başlamıştır.Biyoloji Bölümüne ise 2007-2008 Eğitim-Öğretim yılında öğrenci alınacaktır.

P.Ö.:
Üniversite adayları KOÜ Fen-Edebiyat Fakültesi'ni niçin tercih etmelidir?
Y.G.: Bölümlerimiz Türkiye'deki eşdeğer fakültelere göre daha genç ve dinamik bir kadroya sahip. İdealist akademisyenlere sahip oluşumuz fakültemiz için bir avantajdır. Fakültemiz yeni olması sebebiyle en yeni teknolojik donanıma sahip durumda. Öğrencilerimiz, hocalarıyla karşılıklı diyalog halinde ve bir atölye çalışması havasında konuları tartışma ve fikir beyan etme olanağına sahiptirler. Kütüphanelerimiz, seminer salonlarımız çok iyi bir alt yapıya sahipler. Diğer fakültelere oranla bilimsel etkinliklere doğrudan katılma olanakları var. Coğrafi konumu itibariyle İstanbul'a yakın olması da öğrencilerimizin bizi tercih sebeplerini kuvvetlendiriyor. Laboratuvarlarımıza baktığımızda Fizik Laboravarımız bir çok üniversiteye göre yeni ve donanımlı, aynı şekilde kimya labarotuvarımız da öğrencilerimize geniş imkanlar sunuyor. Geniş Laboratuvar olanaklarına sahibiz.
Fakültemiz, öğrenci değişim programı (Erasmus) ile yurtdışına en çok öğrenci gönderen fakülteler arasındadır.Yurtdışına 167 öğrenci gönderen üniversitemizde 15 öğrenci gönderiyoruz ki önceki yıllara göre sürekli bir artış içinde olan bu durum önümüzdeki yıllara da yansıyacaktır. Öğrencilerimize istikbal sağlamak istiyoruz, fakat sözle değil uygulamayla göstermek istiyoruz. Fakültemiz fen bölümlerinin olduğu yerde Türkiye'de hiçbir üniversitede olmayan engelli platformunu bulundurmaktadır.

P.Ö.: Öğretim Üyesi yeterli mi?
Y.G.: Batı Dillerinde birkaç eksiğimiz dışında tüm bölümlerimiz genç, dinamik ve donanımlı kadrosu ile en iyi eğitimi verecek düzeydedir. 16 Profesör, 12 Doçent, 52 Yardımcı Doçent, 14 Öğretim Görevlisi ve 45 Araştırma Görevlisi ile hizmet vermekteyiz. Öğretim Elemanı başına ortalama Fakülte geneli 27.7 öğrenci düşmektedir. Bölüm olarak düşündüğümüzde fizik 15.2, felsefe 12.8, Kimya 21.5, Matematik 16.8 Türk Dili 24.50, Batı dillerinde ise 49.3 öğrenci düşmektedir.

P.Ö.: Fen-Edebiyat Fakültesi mezunları öğretmen olabiliyor mu?
Y.G.: Fakültemiz öğretmen yetiştirmemektedir, biz burada bilim adamı yetiştiriyoruz. Fakat Öğrencilerimiz istekleri doğrultusunda tezsiz yüksek lisansla pedagojik formasyon aldıktan sonra öğretmenlik yapma imkanına sahiptir. Ama fakültemizin öncelikli amacı çağa ayak uydurmamızı sağlayacak nitelikli bilim adamları yetiştirmektir.

P.Ö.: Fakülteden mezun olan öğrencilerin çalışma olanakları nelerdir?
Y.G.: Fen ve Sosyal bilimler Enstitülerinde Yüksek lisans yapabilecekleri gibi ,fabrikaların üretim, kalite kontrol bölümlerinde ve araştırma hastanelerinde fizik, kimya, biyoloji bölümlerinden mezunlar çeşitli alanlarda çalışma olanağına sahiptirler.
Sosyal bilimler mezunları kültür sanat ve sanat tarihi ile ilgili yerlerde, kamu ve özel kuruluşlarda, yazılı ve görsel basında, yayın evlerinde, bakanlıklarda belediyelerde uzman olarak çalışabilirler.

P.Ö.:
Yeni açılan -Arkeoloji ve Biyoloji bölümleriniz için neler diyeceksiniz?
Y.G.: Arkeoloji Bölümü için İzmit açık bir laboratuvardır. Tarihsel olarak barındırdığı ve bilinmeyen güzelliklerini açığa çıkaracaktır. Arkeoloji arazi laboratuvarları 2007 öğretim yılında hazır. Bu laboratuarlar açık uygulama laboratuarı olarak hazırlandı.
Biyoloji bölümü ise iyi bir alt yapı ve akademik kadro ile geleceği parlak bölümlerimizdendir. Tıp Fakültesi ile işbirliği içinde ortak projelerimiz olacak.

P.Ö.:
Adayların tercih için daha geniş bilgi alabilecekleri yerler var mı?
Y.G.: Kocaeli Üniversitesi internet sayfasında üniversite adaylarına ait bölümden fakültemize tıklayıp tanıtım filmimizi izlesinler ve yine aynı sayfada tercih yardımcılarınız bölümünden yetkili arkadaşlarımızla birlikte hareket etsinler, onları yönlendirirler.

P.Ö.: Aday öğrencilere tavsiyeleriniz nelerdir?
Y.G.: İyi düşünsünler, bizi tercih ederlerse hiç pişman olmayacaklardır. Biz hep Umuttepe'de umutlarınız için yanınızdayız.
Kocaeli Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden muhabirimiz Pınar Özyolu Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Güney İle üniversite adaylarını önemli derecede ilgilendirecek bir söyleşi gerçekleştirdi.
" Fakültemiz Türkiye'nin Kalbinde"
P.Ö.: Kocaeli Üniversitesi İktisadi ve İdari bilimler Fakültesi ne zaman kurulmuştur?
A.F.: Kocaeli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 1992 yılında kurulmuş ve 1993- 1994 Eğitim Öğretim yılında eğitim faaliyetine başlamıştır. Atatürk İlke ve Devrimleri'ne bağlı, 21'inci yüzyılın gereksinimlerine uygun, katılımcı, özgürlükçü bir eğitim veren fakültemiz 2004 yılından itibaren faaliyetlerine Umuttepe Yerleşkesi'nde devam etmektedir. Umuttepe Yerleşkesi çağdaş ve depreme dayanıklı mimarisi, altyapısı ve teknik donanımı ile modern bir akademik ortam sunmaktadır .

P.Ö.: İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde hangi bölümler yer almaktadır ve çalışma olanakları nelerdir?
A.F.: Fakültemizde İşletme, İktisat, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri,Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümleri olmak üzere beş akademik birimde örgün ve ikinci öğretimde eğitim verilmektedir. Fakültemizin tüm bölüm ve öğretimlerinde yabancı dil hazırlık sınıfı uygulanmaktadır. Hazırlık sonrasında ise, öğrencilerimiz diğer derslerinin yanı sıra 6 yarıyıl boyunca önkoşullu ingilizce dersi almaktadırlar. Özellikle işletme ve iktisat bölümleri yaşamımızda bir çok alanda yer alabilir. Özel ve kamu kuruluşlarında, bankada görev alabilirler. Bunun yanında çeşitli kurumlarda orta ve üst düzey yönetici olarak ve medyada görev alabilirler. Toplumumuzda ve dünyada gittikçe önemsenen AR-GE çalışmalarında da yer alabilirler. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden mezun olan öğrencilerimiz idare mahkemelerinde ve kaymakam, vali olarak da görev alabilirler. Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunları da sıraladığım bir çok alanda çalışabildiği gibi diplomat da olabilirler. , Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü mezunları ise endüstri ve sendikacılık alanlarında çalışabilirler.

P.Ö.: Üniversite adayları KOÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ni niçin tercih etmelidir?
A.F.: Fakültemizi üç kavram ile anlatmak istiyorum; fiziksel, eğitsel ve yönetsel olarak. Üniversitemiz Türkiye'nin kalbinde, sanayinin merkezi olan Kocaeli'nde yer almaktadır. Coğrafi konum olarak Türkiye'nin her tarafından rahatça ulaşılabilecek ve yine Türkiye'nin en önemli kentlerine yakın bir yerdedir. Bunun yanında çok güzel ve yeni bir yerleşkede eğitim veriyoruz. Umuttepe gerçekten çok modern bir yerleşkedir. Bu yerleşke içinde fakültemiz fiziksel ve teknik alt yapı ile donatılmıştır. Eğitici kadrosu olarak hem nicel hem de nitel gelişme eğilimine sahibiz. Genç ve dinamik bir eğitim kadromuz mevcuttur. Bazı kalabalık üniversitelerde öğrenci hocasını tanımıyor bizde ise öğrencilerimiz hocalarımızla çok yakın ilişkiler içerisindedir. Bununla birlikte yönetim kadrosu olarak da donanımlı bir ekibiz. Öğrencilerimize en iyi imkanları sağlamak için çalışıyoruz ve çalışmalarımıza devam da edeceğiz.

P.Ö.: Öğrencileriniz Çift Anadal Programı'ndan(ÇAP) yararlanabiliyor mu, ÇAP'tan yararlanabilmenin şartları nelerdir?
A.F.: Öğrencilerimiz hem fakülte içinde hem de fakülte dışında ÇAP yapabilirler. İletişim Fakültesi'nin Gazetecilik, Radyo Televizyon-Sinema ve Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümleri ile Fen-Edebiyat Fakültesinin felsefe bölümü ile birlikte toplam sekiz bölümde ÇAP yapma olanağına sahipler. Fakat öğrencilerimizin bundan yararlanabilmesi için belli bir başarı ortalamasına sahip olması gerekir. Kendi lisans programından tüm derslerini almış ve başvuru sırasında ağırlıklı genel not ortalaması en az C (3,00) olan öğrenciler, en erken 3. yarıyıldan (2. sınıfın başından) itibaren ÇAP programına başlayabilirler.

P.Ö.: Erasmus'un fakültenizde uygulanabilirlik derecesi nedir?
A.F.: Yurtdışı ve yurtiçi Erasmus (öğrenci değişimi programları) kapsamında öğrencilerimiz Türkiye'deki diğer üniversitelerde ve AB üyesi ülkelerindeki üniversitelerde bir veya iki yarıyıl eğitim görebilmektedir. Bu yıl Avrupa'daki 25 üniversiteye 50 öğrenci gönderdik. Hedefimiz tüm öğrencilerimizi gönderebilmektir. Zaten ders programlarımız da Avrupa üniversiteleriyle paralel programlardan oluşmaktadır. Ülkemizde siyasal kampanyaların önemsenmesiyle bu alanda bir boşluk oluşmuştur. Bu boşluğu doldurmak için bölümlerimiz kendilerini sürekli güncellemektedirler. Bu nedenle Siyasal Kampanyalar Yönetimi dersini programlarımıza ekledik. Ayrıca öğrencilerimiz lisans üstü eğitimleri için diğer üniversitelere gittiklerinde büyük başarı göstermekteler.

P.Ö.: Adayların tercih için daha geniş bilgi alabilecekleri yerler var mı?
A.F.: Kocaeli Üniversitesi internet sayfasında üniversite adaylarına ait bölümden hazırladığımız sunuları inceleyip fakültemiz hakkında bilgi edinsinler ve yine aynı sayfada tercih yardımcılarınız bölümünden yetkili arkadaşlarımızla birlikte hareket etsinler, onları yönlendirirler.

P.Ö.: Aday öğrencilere neler söylemek istersiniz?
A.F.: Nitelikli ve özverili eğitim kadromuzla Türkiye'nin 21. yüzyılda daha fazla gelişmesi ve yükselmesi için çalışıyoruz. Üniversite adaylarının yerleşkemizi ve fakültemizi ziyaret etmelerinden mutluluk duyacağımızı paylaşmak istiyoruz.
Kocaeli Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden muhabirimiz Pınar Özyolu İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Fettahoğlu ile üniversite adaylarına kılavuzluk edecek önemli bir söyleşi gerçekleştirdi.
" Başarı için önce kendinize sonra KOÜ'ye güvenin"
P.Ö.Kocaeli Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi ne zaman kuruldu?
S.T.Fakültemiz Kocaeli Üniversitesi'ne bağlı olarak 1992 yılında 3837 sayılı Yasa ile kurulmuş olup 1993-1994 eğitim-öğretim yılında faaliyete başlamıştır. Amacımız Atatürk İlke ve Devrimleri'ne bağlı, modern, yaratıcı, katılımcı, girişimci, rekabet edici, üretken, yarattığı değerlerle ülkemize ve dünya insanına faydalı, nitelikli olan insanlar yetiştirmektir. Özgürlükçü bir eğitim veren fakültemizde depreme rağmen tüm engelleri yok sayıp umutla yolumuza devam ettik. Fakültemiz, şu an Umuttepe Yerleşkesi'nde çağdaş ve depreme dayanıklı mimarisi, altyapısı ve teknik donanımı ile modern bir akademik ortam sunmaktadır .

P.Ö.Teknik Eğitim Fakültesi'nde hangi bölümler yer almaktadır ve çalışma olanakları nelerdir?
S.T.Fakültemizde öğrencisi olan üç bölüm yer almaktadır. Bunlar; Elektronik Bilgisayar Eğitimi, Elektrik Eğitimi, Makine Eğitimi bölümleridir, ayrıca servis dersler veren Eğitim bölümünü de saymamız gerekir. Fakültemizde yaklaşık 1900 öğrenci bulunmaktadır.
Teknik Eğitim Fakültesi mezunlarını Milli Eğitim Bakanlığı istihdam etmektedir. Öğretmen olarak atanamayanlar ise sanayide çalışabiliyorlar. Fakültemizin eğitim programları yenilenmiştir. Bu yenilenme sonucunda ders içerikleri ve bunlara bağlı olarak laboratuvar ile atölyeler tamamen yenilenmiştir. Bu değişiklikler sonunda, fakültemizde öğrencilerimize bugünkü sanayi ve teknoloji ile mesleki ve teknik orta öğretimin gereksinim duyduğu davranışlar kazandırılmaktadır. Dolayısıyla, mezunlarımız özel sektörde iş bulabilir hale getirildiği gibi, girişimcilik ve proje geliştirme becerileri yönünden de zenginleştirilirler. Bize göre, fakültemiz mezunları kendilerinin istemeleri durumunda ayakta durabilir ve hatta geleceğe koşabilir hale gelmiştir. Başarı için önce kendilerine sonra da KOÜ'ye güvenmeleri yeter.
Ayrıca fakültemiz mezunları diğer fakültelerden mezun olanlar gibi, üniversitelere araştırma görevlisi olarak girebilmekte ve öğretim elemanı olabilmektedirler.

P.Ö. Üniversite adayları KOÜ Teknik Eğitim Fakültesi'ni niçin tercih etmelidir?
S.T.Her şeyden önce iyi bir yerleşkedeyiz ve teknik olarak da donanımlı bir fakülteyiz. Çok başarılı bir akademik kadro ile birlikte çalışıyoruz. Üniversitemiz coğrafi konum açısından da çok iyi bir yerdedir. İzmit gibi bir sanayi kentinde ve İstanbul, Adapazarı, Bursa, Düzce, Bolu gibi önemli kentlere çok yakınız, ulaşım sorunumuz yok. Yerleşke içinde çok iyi bir yurdumuz var. Yemekhanelerimiz en iyi hizmeti vermek için uğraşıyor. Öğrencilerimiz teoride gördüklerini uygulayabiliyorlar. Bunu karşılayacak yeterli sayıda laboratuvarımız mevcut. Fakültemizde lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimleri 16 derslik, farklı işlevleri olan 21 laboratuvar ve 5 atölyede aksamadan sürdürülmektedir. Fakültemizde 3 profesör, 6 doçent, 17 yardımcı doçent, 11 öğretim görevlisi, 28 araştırma görevlisi olmak üzere toplam 65 akademik personel vardır.
Ayrıca öğrencilerimizin fakültemiz içerisinde yatay geçiş yapma imkanları da var.

P.Ö.
KOÜ Teknik Eğitim Fakültesi öğrencileri üniversitenin bilimsel etkinliklerine ve sosyal etkinliklere katılabiliyorlar mı?
S.T. Öğrencilerimiz üniversitemize ait kulüpler dışında fakültemize ait TEF kulübünde yer alabiliyor, çalışmalar yapabiliyorlar. Bunun dışında fakültemizde üniversite- sanayi işbirliği koordinasyon kurulu oluşturulmuş olup sanayi ile ilişkiler bu kurul tarafından yürütülmektedir. Bu kurulun yaptığı işlerden bazıları; Genç Girişimci Yetiştirme Projesi, İş Güvenliği Duyarlılığı Geliştirme Projesi, Kocaeli Üniversitesi Kısa Süreli İstihdam Projesi, İnsan Kaynakları İstihdam Fuarı düzenleme(üniversitemizle birlikte)dir. Diğer yandan fakültemiz Ulusal Teknik Eğitim, Mühendislik ve Eğitim Bilimleri Genç Araştırmacılar Sempozyumu düzenlemiş ve çalışmalarını sürdürmektedir.
Öğrencilerimiz burada atölyelerde kendileri çalışabiliyorlar ve fakülte olarak da gereken desteği veriyoruz. Bu çalışmaların sonucunda ödül alan öğrencilerimiz bulunmaktadır.

P.Ö. KOÜ Teknik Eğitim Fakültesi ulusal ve uluslararası üniversitelerle ve fakültelerle birlikte ortak çalışmalar yapabiliyor mu?
S.T.Yukarıda belirttiğim bir çok çalışmayı zaten iş birliği içerisinde yürüttük. Mühendislik Fakültemizle zaten bağlantılarımız ortak projelerimiz mevcut. Ders programlarının bir çoğunu değiştirdik ve güncelledik. Bu yenilikleri Türkiye'deki üniversitelerle birlikte, birbirimize danışarak yürürlüğe koyduk. Projelere bakıldığında Mesleki ve Teknik Eğitim Modernizasyonu Projesi ile bütün bölümler desteklenmiştir. Tamamıyla fakültemiz tarafından hazırlanan lise mezunlarına yönelik Meslek Edindirme Projesi ile 600 civarındaki kişi kurstan geçirilmiştir. Bu projemiz AB tarafından desteklenmiştir ve yine AB tarafından projemize 206,000,00 EURO'luk bir bütçe ayrılmıştır.

P.Ö.Aday öğrenciler fakülteniz hakkında başka nerelerden bilgi alabilirler?
S.T.Kocaeli Üniversitesi internet sayfasında üniversite adaylarına ait bölümden hazırladığımız sunuları inceleyip fakültemiz hakkında bilgi edinsinler ve yine aynı sayfada tercih yardımcılarınız bölümünden yetkili arkadaşlarımızla birlikte hareket etsinler, onları yönlendirirler.

P.Ö.
Aday öğrencilere buradan neler söylemek istersiniz?
S.T. Fakültemizin amacı Atatürk İlke ve Devrimleri'ne bağlı, modern, yaratıcı, katılımcı, girişimci, rekabet edici, üretken, yarattığı değerlerle ülkemize ve dünya insanına faydalı, nitelikli olan insanlar yetiştirmektir. Fakültemiz çok donanımlı ve başarılı olan teknik ve akademik alt yapıya sahip. Başarılı olmayı isteyen, inanan ve bizimle birlikte yeni başarılara imza atmak isteyen herkesi bekliyoruz.
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden muhabirimiz Pınar Özyolu Teknik Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Satılmış Tekindal ile üniversite adaylarına tercihler esnasında yardımcı olmak amacıyla bir söyleşi gerçekleştirdi.
halkla ilişkiler ve tanıtım
grafik/tasarım
fotoğraf
bilgi edinme birimi
İletişim
SON HABER
HABER ARŞİVİ
basından seçmeler
haber merkezi
Kocaeli Üniversitesi
Basın ve Halkla İlişkiler
SON HABER
HABER ARŞİVİ
basından seçmeler
Kocaeli Üniversitesi