Kocaeli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve AB Ofisi'nce düzenlenen Bologna Süreci Bilgilendirme Toplantısı 30 Ocak 2007 tarihinde Tıp Fakültesi konferans salonunda geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Dekanlar, yüksekokul müdürleri, öğretim üyeleri ve öğrenci işleri daire başkanlığı şube müdürlerinin dinleyici olarak yer aldığı toplantıda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp "Bologna süreci 1999 yılında başladı. Ülkemiz 2001'de bu sürece dahil odlu. Üniversitemiz ise 2004 yılında Erasmus beyannamesini aldı. 2004-2005 Akademik yılda öğrenci ve öğretim üyesi değişimlerine başladık. Üniversitelerin bağlı kalacağı değer ve ilkeleri öngören Manga Charta'nın 15 Eylül 2006'da önceki Rektörümüz Prof. Dr. Baki Komsuoğlu tarafından imzalanmasıyla üniversitenin akreditasyonu yolunda bir adım daha atılmıştır. Erasmus programı ile Mühendislik, Tıp, Fen Edebiyat, Eğitim, Güzel Sanatlar, İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri ile Sağlık Yüksekokulu katılmışlardır. Katılımın üniversite geneline yayılması arzusundayız" dedi.
'Türkiye'de Din ve Siyaset'
Komsuoğlu
Fettahoğlu
Demirer
Kocaeli Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde 10 Ocak 2007 Çarşamba günü, Kocaeli Üniversitesi ve Drew Üniversitesi işbirliği ile "Türkiye'de Din ve Siyaset" konulu bir atölye çalışması gerçekleştirildi. Her iki üniversitenin öğretim üyeleri ve yüksek lisans öğrencilerinin katılımlarıyla gerçekleştirilen, iletişim dilinin İngilizce olduğu çalışmanın konusu Türk siyasetinde dinin rolü ve gelişim özellikleri olarak belirlendi. Rektör Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasret Çomak'ın da katıldığı atölye çalışmasında Yrd. Doç. Dr. Yücel Demirer, Yrd. Doç. Dr. Güven Bakırezer ve Doç. Dr. Yılmaz Bingöl konuya farklı bakış açılarıyla yaklaşan sunumlar yaptılar. Açılış konuşmasında üniversitemizi kısaca tanıtan Rektör Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu "%99'u Müslüman olan Türkiye laik devlet yapısıyla her alanda örnek bir ülkedir" dedi. Komsuoğlu'ndan sonra söz alan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Fettahoğlu da "Dinler kutsaldır ve küresel terörizm ile din arasında bir ilişki kurulmamalıdır" dedi. Türkiye'de dinin siyasal alandaki konumu ve güncel sorunlar üzerine yoğunlaşılan çalışmada Ortadoğu'nun sınırlı sayıdaki demokrasilerinden olan Türkiye'de toplumsal dönüşüm sürecinde dinin değişen rolü, Osmanlı geleneği ile Türkiye Cumhuriyeti arasında bu bağlamdaki süreklilik ve kopuşlar ile çatışma düzeyi giderek artan bölge siyaseti bağlamında Türkiye'de din eksenli siyasetin geleceği konuları tartışıldı.

Siyasal İslam tarihte değil modern dünyanın çelişkilerinde

İslam ve Siyaset konulu konuşmasında Yrd. Doç. Dr. Yücel Demirer İslam dininde gelişim özellikleri ile tarihten günümüze dek gelen sürekliliklere dikkat çekti. "Siyasal İslam'ın kökenleri, tarihte değil modern dünyanın çelişkilerinde aranmalıdır" diyen Demirer sözlerini "Batılı sömürgeci yönetimlerin geride bıraktıkları kültürel ve siyasal enkazın bu gibi politik akımların doğuşunda önemli bir yeri vardır" diye sürdürdü.

Çok partili rejime geçiş İslam'ın siyaset sahnesine çıkmasını sağladı

Demirer'in konuşmasından sonra Türk Siyasal Hayatı ve Din konulu konuşma Yrd. Doç. Dr. Güven Bakırezer tarafından yapıldı. "Türk modernleşme sürecinde 1945'e kadar din devlet denetimi altında tutularak yukarıdan reformlar yapıldı. Çok partili rejime geçiş, İslam'ın da siyaset sahnesine çıkmasını sağladı. Bugünkü dinsel hareketin toplumsal kökenlerini 1950'lerde başlayan 1980'lerden sonra hızlanan sosyo-ekonomik dönüşümlerde aramak gerekir. 1990'ların ortalarından itibaren dinsel hareket devletle uzlaşmak durumunda kaldı. Zaten sıradan Müslüman da dini modern hayatın gerekleri doğrultusunda yorumladı" diyen Bakırezer'in konuşmasından sonra Doç. Dr. Yılmaz Bingöl Türkiye'de Din ve Kimlik başlıklı konuşmasını yaptı.

Türkiye'nin ulusal kimliği

Doç. Dr. Yılmaz Bingöl Cumhuriyet döneminde modernistler ile gelenekçiler arasındaki kimlik bağlamlı tartışmalara dikkat çekti ve şöyle dedi "Türkiye'nin batı, İslam ve Türklük kültürel normlarını ulusal kimliği içersinde bir arada tutabilmesinin yegane yolunun siyasal aktörlerin oydaşma uzlaşmasından geçmektedir."
Sunumların ardından soru cevap kısmına geçildi.

KOÜ bilim alanında önemli adımlar atıyor
'Avrupa Birliği, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Ar-Ge ve Devlet Planlama teşkilatı (DPT)'ye Yönelik Proje Hazırlık Toplantısı' 10 Ocak 2006 tarihinde Kocaeli Universitesi Kültür ve Kongre Merkezi'nde yapıldı. Toplantıya KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Arif Demir, Kocaeli Üniversitesi Araştırma Merkezleri ve Birimlerindeki araştırmacılar ve Kocaeli Üniversitesi öğretim üyeleri katıldı.

KOÜ, bilimsel çalışmalara öncü olmayı hedefliyor
TÜBİTAK'a hazırlanan projelerin tanıtıldığı ve Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programları (ÇP) için öğretim üyelerinin yaptığı hazırlık çalışmalarının tartışıldığı toplantıda; Sağlık, Biyoteknoloji, Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Nanoteknoloji, Enerji, Çevre (iklim değişikliği dahil), Sosyo-Ekonomik ve Beşeri Bilimler tematik alanlarına yönelik KOÜ'nün araştırma alt yapısının geliştirileceği, bu alanlara yönelik projelerin ulusal ve uluslararası çalışmalara öncülük etmeyi hedeflediği belirtildi. Her yıl yapılan toplantıda KOÜ araştırmacılarının 2006 yılında gerçekleştirdiği yayınların istatistiki sonuçları da verildi.
Araştırmacılar fikirlerini paylaşmalı
Toplantıda açılış konuşmasını yapan Rektör Komsuoğlu, araştıran, bilimsel çalışmalarını paylaşan, toplumsal sorunlara çözüm üretmek için sürekli projeler geliştiren bir üniversite olma yolunda hızla çalışmalara devam etmeleri gerektiğini vurguladı ve şunları söyledi:

"Üniversitemizdeki araştırmacıların çalışmalarını ortak zeminlerde sunarak araştırmacıların birbirlerini tanımaları açısından bu toplantılar çok önemlidir. Bu toplantıların sayısı sıklaştırılmalıdır. Önümüzdeki aylarda TÜBİTAK, DPT, MSB'lığı ve AB 7. ÇP programına daha güçlü hazırlanılmasında, projelerin ilgili kurumlara tanıtılmasında ve takip edilmesinde bu çalışmaların önemi büyük olacaktır."
Amacımız; görünür bir üniversite olmak
Komsuoğlu'nun ardından konuşma yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Arif Demir, KOÜ'nün hedefinin bütün araştırmacıları ile yapacakları teknoloji, kültür, adalet, sağlık alanlarında bilimsel ve sosyal araştırmalarıyla evrensel anlamda görünür bir üniversite olmak olduğunu belirtti. Demir: "KOÜ Araştırma Projeleri Birimi'nin web sayfasında yapılan yeniklikler ile KOÜ'deki araştırmacıların ve cihazların veri bankası oluşturulacak, yeni proje takipleri daha kolay ve hızlı olabilecek ve böylece araştırmalarda hızlı yapılacak." dedi.
Daha sonra Demir, Bilimsel Araştırma Projeleri Biriminin faaliyetlerini tanıttı. Konuşmaların ardından TÜBİTAK'a hazırlanan projelerin kısa sunumları yapıldı.

KOÜ Öğrenci İşleri Sorunlarını Tartıştı
11 Ocak 2007 tarihinde Kocaeli Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde Rektör Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasret Çomak ve Ayşe Sevim Gökalp, Öğrenci İşleri Daire Başkanı Ömer Yazıcı, Bilgi İşlem Daire Başkanı Seyfullah Başköylü, tüm birimlerdeki öğrenci işleri birim sorumluları ile fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulu sekreterlerinin katıldığı bilgilendirme toplantısı yapıldı. Rektör Prof. Dr. Komsuoğlu'nun açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda Rektör Komsuoğlu "ortak payda eğitim, her şekilde birbirinizi tanımanız, anlamanız, sorunlarımızı bilmeniz ve olanaklarımız ölçüsünde çözüm üretmemiz çok önemlidir. Öğrencilerin sorunlarını gidermek bu toplantılarla mümkündür" dedi. "Periyodik olarak yapılacak bu toplantıları beklemeden sorunları çözmek için mutlaka iletişime geçmelisiniz" diyen Komsuoğlu toplantıya katılanlara teşekkür etti.

Sorunlarımızı birlikte çözeceğiz
Öğrenci İşleri Daire Başkanı Ömer Yazıcı da birimi hakkında bilgi vererek "bu yeni dönemde sorunlarımızı dile getirip hep birlikte çözeceğiz" dedi.

Yeni bir yazılım programına ihtiyacımız var
Daha sonra söz alan Bilgi İşlem Daire Başkanı Başköylü "yeni bir yazılım programına ihtiyacımız var. Bunun için de yedi sekiz kişilik bir yazılım ekibinin kurulması gerekir" dedi. Öğrenci bilgilerinin yeniden sisteme girmesi gerektiğini vurguladı. Daha sonra öğrenci işleri birim sorumluları ayrı ayrı sorunlarını dile getirdiler. Toplantı Rektör Prof. Dr. Komsuoğlu'nun başarı dilekleriyle son buldu.

Orgeneral Tuncel KOÜ'de
1'nci Ordu Komutanı Orgeneral Fethi Remzi Tuncel 17. Ocak 2007 tarihinde Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Ş. Komsuoğlu'na bir nezaket ziyaretinde bulundu.
Rektör, Prof. Dr. Baki Komsuoğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp, Prof. Dr. Hasret Çomak, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Mithat Fırat Özer, Dekanlar ve Daire Başkanları tarafından karşılanıp ağırlanan komutan, Umuttepe Yerleşkes'ni çok beğendiğini ifade etti ve Kocaeli Üniversitesi'nin dünyanın en çağdaş üniversiteler arasında yer aldığını vurgulayarak Prof. Dr. Baki Komsuoğlu'na hizmetlerinden ötürü teşekkür etti. Daha sonra Rektör Komsuoğlu'nu kutlayarak yeni görevinde başarı dileklerinde bulundu.

Basın Onur Günü kutlandı
Yengin: "Atatürk, Anadolu basınını desteklemiştir"
Panelin oturum başkanlığını yapan KOÜ iletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hülya Yengin, Atatürk'ün basına verdiği öneme dikkat çekerek şunları söyledi: "Atatürk, 16 Ocak 1923'te ülkenin önemli gazetecileriyle İzmit Kasr-ı Hümayun'da bir toplantı düzenlemiştir. Bu toplantıda Cumhuriyet rejimi, halifeliğin kaldırılması, laiklik, yeni harflerin kabulü, kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesi konularında gazetecilere bilgiler vermiştir. Atatürk, Anadolu gazetelerini desteklemiştir." dedi.
"Cumhuriyetin geleceği bu toplantı ile şekillenmiştir"
Türkiye'nin önde gelen gazetecilerinin de katıldığı panelin açılış konuşmasını KGC Başkanı Halit Yılmaz yaptı. Günün anlam ve önemine dikkat çeken Yılmaz, "Cumhuriyetin geleceğini şekillendiren, belirleyen toplantıya ev sahipliği yapmanın onurunu yaşıyoruz." dedi. TGC Genel Sekreteri Turgay Olcayto ise halka sunulan haberlerin arkasında yatan gerçeklerin halk tarafından her zaman bilinmediğini öne sürdü ve şunları kaydetti: "Medya okur yazarlığı çok önemlidir. Birçok ülkede medya okur yazarlığı dersi verilir. Medya okur yazarlığı, sunulan haberlerin arkasındakileri de görebilmektir. Bunu küçük yaştan itibaren yapabilenler haberler karşısında daha akılcı ve sağlıklı bilgi edinebilir. 1980'lerden itibaren medya, siyaset ve sermaye iç içe girmeye başladı." Olcayto, iletişim alanında yetiştirilen öğrencilerin gittikçe tekelleşen medya kuruluşlarında kötü şartlarda çalıştığını ve bu durumun tahribat yarattığını belirterek Türkiye'de çok fazla iletişim fakültesi açıldığını ve bu fakültelerden mezun olan öğrencilerin çoğunun iş bulamadığını kaydetti. Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Ragıp Duran ise yaptığı konuşmasında asıl görevinin halkı bilinçlendirmek olan medya organlarının görevlerini yerine getirmediğini ifade etti.
Medya çalışanları Türk diline sahip çıkmalı
Duran'ın ardından Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atilla Girgin yaptığı konuşmasında basının en önemli iki sorununun Türk dilbilgisini doğru kullanmamak ve haberlerin içeriklerinin yetersiz olması olarak belirlediğini söyledi. Türkçenin yozlaştırıldığını ve yabancı sözcüklerin istilasına uğradığını kaydeden Girgin, "Türkçeyi yabancı sözcüklerden arındırmak gerekir." dedi.
"Medya ve Toplum" konulu panel, konuşmacılara katılımlarından dolayı teşekkür plaketi verilmesiyle sona erdi. Panelistler daha sonra ev sahipleriyle birlikte Kasr-ı Hümayun'un açılış törenine katılmak üzere İTO'dan ayrıldı.

Atatürk'ün İzmit'te düzenlediği ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş aşamasında alınan çok önemli kararları açıkladığı basın toplantısının yıldönümü olarak anılan '16 Ocak Basın Onur Günü' yapılan bir dizi etkinlikle kutlandı. Kutlamalar kapsamında Kocaeli İletişim Fakültesi ve Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti (KGC), İTO Meclis Salonu'nda "Medya ve Toplum" konulu ortak bir panel düzenledi. Panele Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atilla Girgin, KOÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hülya Yengin, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Genel Sekreteri Turgay Olcalto, Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Ragıp Duran ve Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Halit Yılmaz konuşmacı olarak katıldı.
Olcayto
Yengin
Yılmaz
Kocaeli Üniversitesi'nde Bologna Süreci
"41 Üniversite ile değişim"
Halen 2007-2008 bağlantılarının devam ettiğini belirten Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp şöyle devam etti "Erasmus Değişim Programı çerçevesinde şimdiye kadar 15 ülkeden 41 üniversite ile öğrenci ve öğretim elemanı değişimi gerçekleştirmek üzere anlaşma yapılmıştır. Üniversitemize Almanya ve Hollanda'dan öğrenci gelmiştir." Süreç ile ilgili bilgiler de veren Gökalp önceki Rektörümüz Prof. Dr. Baki Komsuoğlu'na ve Bologna sürecindeki çalışmalarından ötürü de Prof. Dr. Yunus Kishalı'ya teşekkür etti.

Avrupa Kredi Transfer ve Biriktirme Sistemi
Erasmus Kurum Koordinatörü Yasemin Kilit Aklar Avrupa Kredi Transfer ve Biriktirme Sistemi (ECTS) hakkında bilgi vererek ECTS'nin genel özelliklerine değindi.

Diploma Eki
Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği Ofisi'nden Tuba Alkanat ise ECTS kredilendirme sisteminin işleyişi ve kredilerin belirlenmesinde dikkat edilecek konuları anlattı. Alkanat kurumumuzda geçmişe dönük yapılan çalışmalarda ortaya çıkan aksaklıklar ve kurum olarak yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. ECTS'nin Diploma Eki ve Erasmus Değişim Programı ile olan bağlantısının önemine değindi.

Gökalp
HABER ARŞİVİ - Ocak 2007
halkla ilişkiler ve tanıtım
grafik/tasarım
fotoğraf
bilgi edinme birimi
İletişim
SON HABER
HABER ARŞİVİ
basından seçmeler
haber merkezi
Kocaeli Üniversitesi
Basın ve Halkla İlişkiler
SON HABER
HABER ARŞİVİ
basından seçmeler
Kocaeli Üniversitesi