Kocaeli Üniversitesi
HABER ARŞİVİ - Kasım 2011
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
haber merkezi
E-Gazete
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından organize edilen "Podologluk Eğitimi Çalıştayı" bugün(16 Kasım 2011), Sosyal Tesisler Kardelen Toplantı Salonu'nda yapıldı.Sağlık Bakanlığı Sağlık Eğitimi Genel Müdür Yardımcısı Cemal Erikel,Podiatrist Kirsten Larsten farklı üniversitelerden öğretim üyelerinin katıldığı toplantı Dünya Diyabet Günü nedeniyle organize edildi. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Şükrü Hatun, Endokronoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Berrin Çetinarslan Arslan, Endokronoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Tarkun ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Rüştü Taştan'dan oluşan düzenleme kurulu, atölyenin; ülkemizde diyabetik sorunlar nedeniyle ayakta oluşan sorunların giderilmesi üzerine uzmanlaşmış ayak bakım hizmetinin çalışmalarını kapsayan podologluk konusunda gelinen aşamayı tartışmak, Avrupa'daki Podiatri eğitimi deneyimlerini paylaşmak ve üniversitemizde "Podolog Programı"nın açılmasının temellerini atmak amaçlarını taşıdığını belirtti. Diyabetik ayak oluşumu için riskli bireylerin belirlenmesi ve diyabetik ayak oluşumunun önlenmesi konusunda yurtdışında tanımlanmış görev alanlarının ülkemizde de 2011 yılı itibariyle kabul görmeye başlaması ile çalışmaların arttığının vurgulandığı atölye çalışmasında bu alanda görev yapan uzmanları tanımlayan podologlar ve yetki alanları üzerinde farklı sunumlar yer aldı. Rektörümüz Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu'nun açılış konuşmasını yaptığı atölye çalışmasında önemli konular gündeme alındı. Prof. Dr. Komsuoğlu Kocaeli Üniversitesi hakkında bilgilendirme yaptı. Prof. Dr. ve sonra meslek yüksekokullarının üniversiteler için neden önemli olduğuna değindi. Prof. Dr. Komsuoğlu "Kocaeli Üniversitesi olarak meslek yüksekokullarının sektör açısından ne derece önemli olduğunun farkındayız. Herhangi bir program açılacağı zaman bunun fizibilitesini yapıyoruz. Örneğin son açılan bölümlerimizden olan Kaynakçılık bölümü için sanayiden bize talep geldi ve biz de bunu değerlendirdik. İş bulma konusunda avantajlı ve sektörün ihtiyaç duyduğu insan gücü açığını kapatmak anlamında da meslek yüksekokulları dikkat çekiyor" dedi. Açılması düşünülen yeni programların da bu görüş etrafında ve detaylı araştırmalar sonrasında açılacağını belirtti.Ayrıca "Açmayı düşündüğümüz ve son derece önemsediğimiz Podolog eğitimi programı Türkiye'de bir ilk olacaktır." dedi. Diyabetik Ayak: Nasıl bir sorun? (Prof. Dr. Zeynep Cantürk), Avrupa'da Podiatri Eğitimi (Kristen Larsen), Podolog görev ve yetkileri konusunda Sağlık Bakanlığı Çalışmaları (Cemal Eriken), Diyabetik ayak tedavisi deneyimleri ışığında eğitim nasıl olmalı? (Prof. Dr. Selçuk Baktıroğlu) sunumlarının ardından grup çalışmasının yapılacağı atölye çalışması Kocaeli Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'nda "Podolog" eğitim programı için çalışma grubu kurulması ile sona erdi.
Komsuoğlu
Larsen
Cantürk
Erikel
Baktıroğlu
Hatun
Prof. Dr. Zeynep Cantürk'ün sunumu için tıklayınız.
Yrd. Do. Dr. Rüştü Taştan'ın sunumu için tıklayınız.
Kristen Larsen'in sunumu için tıklayınız.
Cemal Eriken'in sunumu için tıklayınız.
Selçuk Baktıroğlu'nun sunumu için tıklayınız.
Podologluk Eğitimi Çalıştayı Yapıldı
Kocaeli Üniversitesi ile İzmit Belediyesi arasında yapılan protokol çerçevesinde yürütülen atık bitkisel yağların değerlendirilmesi projesi Mahalli İdareler Araştırma ve Geliştirme Merkezi'nin düzenlediği üretken belediyeler yarışmasında 2.lik ödülünün sahibi oldu.
İkibuçuk yıl önce uygulamaya alınan bitkisel yağların biyodizele dönüştürme projesinden sonra, Mayıs 2011'de imzalanan protokolle hayvansal yağların değerlendirilmesi ile ilgili çalışma da başlatıldı. Yeni işbirliğiyle ve 2.lik ödülü ile ilgili olarak dün (15/11/2011) Rektörümüz Prof: Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, İzmit Belediyesi Başkanı Dr. Nevzat Doğan, Teknik Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Çanakcı ve yetkililerin katılımı ile İzmit Belediyesi'nde bir toplantı gerçekleştirildi.
2005 yılında yayımlanan 2781 sayılı Çevre Kanunu gereği, 'Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği' doğrultusunda bitkisel yağ üreten lokanta, yemek fabrikası gibi yerlerin yağlarının direkt olarak kanalizasyona ve toprağa verilmemesi gerektiği belirtilmişti. Bu çerçevede Türkiye'de ilk kez Kocaeli Üniversitesi ile İzmit Belediyesi işbirliğinde bitkisel yağların toplanarak biyodizele dönüştürülmesi projesi 2008 yılında başlatıldı.
Yürütülen proje kapsamında uluslararası dergi ve sempozyumlarda sonuçları içeren makale ve bildiriler yayınlandı. Bu anlamda projenin olumlu sonuç vermesi ve bilimsel literatüre girmesi nedeniyle Avrupa Birliği Parlamentosu'nda da konu ile ilgili olarak İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan sunum yaptığını açıkladı. Başkan Nevzat Doğan yaptığı konuşmada, 'Bizler ilmin ve ilim yuvası üniversitenin lokomotif olduğuna inanıyoruz. Atatürk'ün dediği gibi muasır medeniyet seviyesine ilimle ve fenle ulaşırız. Bu manada bilimin ışığında bu projemizi üniversitemizle gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bundan sonra da bitkisel yağların ardından artık hayvansal yağları da projeye dahil ettik' dedi. Rektörümüz Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu da yaptığı konuşmada, 'Ben öncelikle İzmit Belediyesi'ne teşekkür ediyorum. Üniversite ile kent buluşması anlamında önemli bir projeye imza atıldı. Kocaeli'de bildiğiniz gibi deprem sonrasında üniversitenin bir odası bile kalmamıştı. Ancak şimdi bir projeyi uluslararası makaleleri yazılmış bir şekilde ortaya

Biyodizel Projesine Ödül
çıkarmıştır. Bilgiyi sanayiye aktaran bir proje. Artık gayreti aşmış ve sonuç alınmıştır. Sanayicimiz duysun. Daha ileri götürülmesini istiyoruz. Kentin iki önemli ayağı olarak bu projeyi gerçekleştirmekten mutluluk duyuyoruz" dedi.
Rektör Prof. Dr. Komsuoğlu, ayrıca, önceleri üniversitelerin ders anlatan, kendi olanaklarıyla geçinen ve diploma dağıtan kurumlar olduğunu hatırlatarak, 'Günümüzde '3. kuşak üniversiteler kavramı' adı altında üniversitelerimiz de değişiyor. Teorik çalışmaları pratik uygulamalarla bir ürüne dönüştürme hedefi ve dönemi üniversitelerde hızla yayılıyor. Akademisyenlerimiz biyodizelle ilgili bu çalışmaları, İsveç`teki Dünya Yenilenebilir Enerji Kongresi`nde anlattı' diye konuştu.
Rektör Prof. Sezer Ş. Komsuoğlu sözlerini, 'Bunun yanı sıra projemiz Türkiye`de belediyeler arasında yapılan yarışmada ikinci oldu. Aynı zamanda Dr. Nevzat Doğan katıldığı Avrupa`daki toplantılarda projemizi tanıttı. Biz üniversiteler olarak üzerimize düşen görevi yapıyoruz. Şu aşamadan itibaren projemize sanayicilerimizin desteğini bekliyoruz. Bu proje kimya ve otomotiv sektörünü yakından ilgilendiriyor. Üniversiteler yeni bilgi üretimi için paydaşları ile çalışmalar yaparlar. Bu yeni bilgi üretimi sanayiye mutlaka aktarılmalıdır' diyerek sonlandırdı.
Projenin yürütücüsü Prof. Dr. Mustafa Çanakcı ise, projenin üç önemli sacayağının olduğunu belirterek, 'İlk olarak halkın atık yağlar konusunda bilinçlenmesi sağlanıyor, ikinci aşamada İzmit'te 5 farklı kategoride işletmeler sınıflandırılarak atık yağlar karakterize ediliyor. Son aşamada ise, atık yağlar biyodizele dönüştürülüyor' dedi. Ayrıca, 'başarılı bir sürecin ardından şimdi çalışmayı biraz daha genişleterek hayvansal atık yağlara kadar getirdik. Yakıt üretiminde bundan sonra bitkisel olduğu kadar hayvansal yağlardan da yararlanabileceğiz' diye konuştu.

Kocaeli Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üye ve elemanı ile öğrencimizin katılımıyla 28 Ekim 2011 tarihinde Van İli'ne bir inceleme gezisi düzenlenmiştir. 23 Ekim 2011'de meydana gelen depreme dönük sahada bilimsel çalışmalar yapmak ve depremin oluş mekanizmasını belirlemek amacı ile gerçekleştirilen çalışmada Yrd. Doç. Dr. Ahmet Karakaş, Arş. Gör. Dr. Bülent Doğan, lisans öğrencimiz Serdal Karaağaç görev almıştır. 29 Ekim 2011'de yapılan saha çalışmasında depremin oluşmasında etkin olan fayların tektonizmasının kaynağına dönük veriler toplanmıştır. Bu veriler sahaya gitmeden önce tahmin edilen bilgiler ile büyük oranda örtüşmekte olup, aynı zamanda depremin oluştuğu anda ve sonradan elde edilen aletsel bilgileri de destekleyici niteliktedir. 8 günlük çalışma sonrasında, Van bölgesinde meydana gelen bu büyük depremin, bölgede en az 1 milyon yıldır aktif olduğu düşünülen ters bileşenli eğim atımlı bir fayın kırılması ile oluştuğu sonucunun ve doğabilecek artçılara karşı hasarlı yapıların kesinlikle kullanılmaması ve mümkün olduğunca civarında dolaşılmaması gerektiğini belirten ekibin hazırladığı rapor ekte sunulmuştur.

Rapor için tıklayınız
Jeoloji Mühendisliği'nden Van'a İnceleme
Kocaeli Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen "19. Uluslararası Eğitimde Yaratıcı Drama Semineri" bugün (17 Kasım 2011), Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi'nde başladı. Seminer üç gün boyunca atölye çalışmaları ve sunumlarla devam edecek. Törenin açılış konuşmalarında ilk sözü Çağdaş Drama Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Ömer Adıgüzel aldı. Doç. Dr. Adıgüzel derneğin çalışmalarından ve tarihsel gelişiminden bahsederek katılımcıları bilgilendirdi. Doç. Dr. Adıgüzel "Her geçen gün yayılma alanı genişleyen derneğimizin uluslararası bağlantıları da artmaktadır. Benzer alanda çalışma yürüten pek çok kurum ile işbirliği içindeyiz. Türkiye'de çok sayıda etkinliğe imza attık. Bu yıl da Kocaeli Üniversitesi evsahipliğinde yapılan bu seminere çok sayıda yabancı konuk katılım gösterdi. Avrupa Drama Buluşması'na resmen üyeliği kabul edilen derneğimizin çalışmalarında bizlere destek veren Kocaeli Üniversitesi Retörü Prof Dr. Sezer Şener Komsuoğlu'na, Eğitim ve İletişim Fakülteleri ile tüm katılımcılara teşekkür ediyorum" dedi. Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yunus Kishalı da konuşmasında dramanın önemi ve eğitimdeki faydası üzerinde durdu. Prof. Dr. Kishalı Türkiye'de yaratıcı drama çalışmalarında dikkat çeken çalışmalara imza atanlara ve katılımcılara teşekkür etti. Yirmiyi aşkın ülkeden yaratıcı drama temsilcilerinin katıldığı seminerde bu yıl "Kentlilik Bilinci" olarak belirlenen temanın da öğrenciler ve diğer katılımcılar açısından önemli olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Kishalı "Güzel ve yararlı çalışmaları izleyeceğimizi biliyorum, tekrar uğraş veren herkese teşekkür ediyorum" dedi. Açılış konuşmalarının son konuşmacısı ise Rektörümüz Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu oldu. Rektör Prof. Dr. Komsuoğlu şehirlerin ülkelerin önüne geçtiği dünyada bu yılki temanın oldukça anlamlı olduğunu belirtti. "Kentlilik Bilinci ana temasında insani duyguların öne çıkması gerekir. Bu yılki tema bu açıdan da önemli. Ben tıpçıyım, sadece kendi alanımdan örnek vermem gerekirse; bir doktorun kullandığı cihaz ne olursa olsun onun gözündeki ışıltı, hastaya yaklaşımı her şeyden daha etkili ve değerlidir. Bu sıcaklığı hiçbir cihaz veremez" diyen Prof. Dr. Komsuoğlu Kocaeli Üniversitesi'nin bu çalışmaya ev sahipliği yapmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Rektör Prof. Dr. Komsuoğlu katılımcıları Kocaeli Üniversitesi hakkında da kısaca bilgilendirdi ve teknolojik gelişmelerin ötesinde insani ilişkilerin çok daha önemli olduğuna değinerek "Ne kadar ilerleme kaydedersek edelim, iletişim ve birebir ilişkilerimiz her şeyin ölçütü olacaktır. Kentlilik bilinci de bu doğrultuda ayrıca önemli. Haddim değil ama namus ve kadın cinayetlerinin altında kentlilik bilincinin oluşmaması ve varoşlardaki yaşam var. Bizler 61 bin kadar öğrencimiz için en iyisini istiyor ve onlara faydalı çalışmalarla ev sahipliği yapıp katkı vermek için uğraşıyoruz. Bu çalışmayı bu anlamda da önemsiyor ve bu duygularla seminerin başarılı geçmesini diliyorum" dedi. Rektörümüz Prof. Dr. Komsuoğlu konuşmasının ardından konuk drama liderlerinden Gerd Koch'a "Yaşam Boyu Başarı" ödülü verdi.

Prof. Dr. İnci San'ın onursal başkanlığını yürüttüğü 19. Uluslararası Eğitimde Yaratıcı Drama Semineri'nde Kocaeli Üniversitesi Eğitim ve İletişim Fakülteleri ile Çağdaş Drama Derneği Kocaeli Şubesi de düzenleme kurulunda yer aldı. Okulöncesi eğitim, ilköğretim, sosyal bilimler öğretimi, fen bilimleri öğretimi, dil öğretimi, sanat eğitimi, yetişkin eğitimi, özel eğitim gibi alanlarda bir disiplin, bir yöntem olarak kullanılan drama ile ilgili bu yıl belirlenen kentlilik bilinci ile ilgili bir panel ile açılış töreni sona erdi. Prof. Dr. İnci San'ın oturum başkanı olduğu panelde Prof. Dr. Doğan Kuban, Prof. Dr. Coşkun San, Yrd. Doç. Dr. Örgen Uğurlu ve Kent Konseyi Genel Sekreteri Sedat Yücel konuşmacı olarak yer aldı. Yaratıcı dramanın öğretimde, özel eğitimde, PDR'de ve güzel sanatlar eğitimindeki uygulamalarında buluşmayı hedefleyen çok sayıda atölye çalışması ile devam edecek etkinliklere ait detaylı bilgi ve program için http://dramacongress.org/ adresine bakılabilir.

19. Uluslararası Eğitimde Yaratıcı Drama Semineri Başladı
Kishalı
Komsuoğlu
Adıgüzel
Gerd Koch
Kocaeli Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (KOUSEM) Danışma Kurulu toplantısı Rektörümüz Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu ve kurul üyelerinin katılımı ile gerçekliştirildi. Toplantıda 2008'den günümüze KOUSEM'in yapmış olduğu faaliyetler ve Sertifika Eğitiminin önemi ele alındı.

35 Farklı Alanda 110 Sertifika ve Kurs Programı
KOUSEM Danışma kurulu toplantısı geçtiğimiz günlerde (18.11.2011) Rektörümüz Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu ve kurul üyelerinin katılımı ile Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi Karadeniz salonununda gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan KOUSEM Müdürü Prof. Dr. Yüksel Güney Danışma kurulunun önemini, görev ve sorumluluklarını belirterek, toplantı gündem konularını sundu. Ardından tek tek gündem konuları hakkında açıklamalar yapan Prof. Dr. Güney, KOUSEM'in şimdiye kadar yaptığı eğitim çalışmaları hakkında bilgiler verdi ve KOUSEM'in 2011 yılı faaliyet raporunu danışma kuruluna sundu. 2008 yılından günümüze kadar KOUSEM'in 35 farklı alanda olmak üzere toplam 110 sertifika ve kurs programının gerçekleştirildiğini ve henüz aktif hale getirilmemiş diğer alanların da aktif hale getirilmesi ve yeni sertifika alanlarının oluşturulması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Güney sözlerini şu şekilde sürdürdü, "Şu anda İş ve Meslek Danışmanlığı ile mezunlara yönelik formasyon sertifikası da dahil olmak üzere toplam sekiz alanda sertifika eğitimi devam ediyor. Ayrıca İŞKUR ile yapılan işbirliğiyle Türk Hava Yolları ve diğer sivil havacılık işletmelerinde çalışacaklara yönelik uçak bakım teknisyenliği sertifika eğitimi programı önümüzdeki günlerde başlayacaktır." Prof. Dr. Güney sözlerini KOUSEM'in çalışmalarına bu güne kadar katkı vermiş yöneticilere ve öğretim elemanlarına teşekkür ederek sonlandırdı.

Sertifika Eğitimi Önemlidir
Toplantının ilerleyen bölümünde söz alan ve döner sermaye sisteminin işleyişi ve ilgili yönetmelikler hakkında bilgiler veren Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Demirci, "Öğretim elemanları döner sermaye üzerinden eğitim, araştırma ve danışmanlık hizmetleri verebilmeleri konusunda teşvik edilmeli ve öğretim elemanlarının gelir getirici çalışmalarına en yüksek düzeyde katkı payı ödenmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi. Sertifika eğitiminin yararlarından bahseden Rektörümüz Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu ise bu eğitimin sürekli eğitim merkezlerince verilmesi gerektiğini vurguladı. KOUSEM'in sertifika eğitiminin disiplinlerarası düzeyde koordinasyonun sağlanmasında ve belli bir kalitenin yakalanmasında önemli bir işlevi yerine getirdiğini belirten Prof. Dr. Komsuoğlu, KOUSEM'e bugüne kadar katkı sağlayan çalışanlara teşekkür etti. Toplantı danışma kurulu üyelerinin sorularının yanıtlanması ile son buldu.

KOUSEM Danışma Kurulu Toplantısı Yapıldı
Demirci
Güney
Komsuoğlu
Kocaeli Üniversitesi ve Kocaeli Valiliği'nin işbirliği ile AB (Avrupa Birliği) Projeler Koordinasyon Merkezi'nin düzenlediği "AB Projeler Döngüsü Eğitimi" verildi. Eğitime öğretim üyeleri ve doktora öğrencileri katıldı.

Eğitimin Amacı

Kocaeli Üniversitesi Sosyal Tesisler Mor Salonda 14-18 Kasım tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi ve Kocaeli Valiliği'nin işbirliği ile AB Projeler Koordinasyon Merkezi'nin düzenlediği "AB Projeler Döngüsü Eğitimi" verildi. Eğitimde AB'nin açtığı hibe programlarından yararlanabilmek için hangi format ve içerikte proje hazırlanması gerektiği ve hibe programından yararlanabilmek için ne tür projeler hazırlanması gerektiği öğretildi.

Proje Örnekleri Hazırlandı

Tıp Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mimarlık Fakültesi, İletişim Fakültesi, Eğitim Fakültesi ve Meslek Yüksekokullarından katılan öğretim üyeleri ve doktora öğrencileri gruplar halinde çalışmalarda bulundu ve her grubun proje örneği üretmesi sağlandı. Eğitime Kocaeli Valiliği AB İl Koordinatörü Enver Düz ile Uzmanlar Özlem Aşçı, Sinan Sarı, Mustafa Ginesar ve Serap Özdemir eğitimci olarak katıldı.

AB Proje Döngüsü Eğitimi Verildi
Kocaeli Üniversitesi
HABER ARŞİVİ
E-Gazete
Kocaeli Üniversitesi'nin Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile düzenlediği ve Kocaeli Valiliği tarafından desteklenen "1000 Diyabetli, 1000 Umut" adlı toplantı için bugün (31 Ekim 2011), İl Sağlık Müdürlüğü'nde bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Basın toplantısına, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Şükrü Hatun, İç Hastalıkları Anabilim Dalı Erişkin Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Berrin Çetinarslan ,aynı bilim dalında öğretim üyesi Prof. Dr. İlhan Tarkun, Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Osman Poyraz İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Melih Kaştı, Kocaeli Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahmut Semerci katıldı. 14 Kasım Dünya Diyabet Günü etkinlikleri kapsamında Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür Merkezi'nde düzenlenecek toplantıya isteyen herkes katılabilecek. Diyabetli hastalar hakkında bilgilerin aktarılacağı toplantıya katılmak isteyenler için 14 Kasım 2011 Pazartesi günü, saat 8.30'da Anıtpark Yerleşkesi'nden Umuttepe'ye araç tahsis edildi.
Diyabetliler ve Risk Altındakiler
Erişkinlerde Diyabet, Çocuklarda Diyabet ve Okullarda Diyabet Programı, Diyabetle Büyümek/Diyabetle Yaşamak, Kocaeli Üniversitesi'nin Diyabetle İlgili Yeni Projeleri sunumlarının yer aldığı programın koordinatörü Prof. Dr. Şükrü Hatun ilk kez böyle geniş kapsamlı bir çalışma içine girdiklerini ifade etti. Prof. Dr. Hatun konuşmasında toplantıya, diyabetli yetişkinler, diyabetli çocuklar ve aileleri, her okuldan bir yetkili, halktan ilgili kişiler, diyabetle uğraşan doktor, hemşire ve diyetisyenler ve Sağlık Müdürlüğü'nün katılmasını sağlanacağını söyledi.
14 Kasım'da düzenlenecek toplantıya diyabetliler kadar risk grubundakilerin de katılımının sağlanmasının önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Berrin Çetinarslan ise "Son yıllarda Tip 2 diyabetli hasta sayısı artış gösterdi. Diyabet hastalığı vücuttaki pek çok organı etkileyip yaşam kalitesini düşürdüğü gibi aynı zamanda hasta ve ülkeye mali yük getiren bir hastalık" dedi.
Podologluk Eğitimi
Diyabetle ilgili bir başka çalışma da 16 Kasım 2011 Çarşamba günü, Umuttepe Yerleşkesi, Sosyal Tesisler, Kardelen Salonu'nda yapılacak. Yapılacak atölye çalışması hakkında bilgi veren Prof. Dr. Hatun çalışmanın diyabetle bağlantısına değindi. Podologluk eğitim ve atölye çalışmasında Prof. Dr. Zeynep Cantürk "Diyabetik ayak nasıl bir sorun" başlıklı bir konuşma yapacak ve yabancı konuk Avrupa'da Podiarti Eğitimi" konusunda bilgi aktaracak.

1000 Diyabetli, 1000 Umut Bilgilendirme Toplantısı
Poyraz
Hatun
Çetinarslan
Tarkun
Kocaeli Üniversitesi 2011-2012 Akademik Yıl Açılış etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen "Uluslararası Orta Doğu Kongresi bugün (1 Kasım 2011), Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi'nde başladı. Geniş katılımlı kongrenin açılış törenine Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu,Kongre Başkanı Prof.Dr. Hasret Çomak, İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat İspirli, BİLGESAM Başkanı Doç. Dr. Atilla Sandıklı, araştırmacılar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Ulusal ve uluslararası alanda çok sayıda araştırmacı ve akademisyeni buluşturan kongre Corvinus Üniversitesi, Euroasian National Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve BİLGESAM işbirliğinde düzenlendi.

Kongre açılış konuşmaları ile başladı.Kongre Başkanı Prof. Dr. Hasret Çomak'ın yaptığı açılış konuşmasında kongrenin önemi üzerinde duruldu. Prof. Dr. Çomak Türkiye ve Orta Doğu ilişkilerine de değindiği konuşmasında "Enerjiye olan ihtiyacın her geçen gün artması ve kaynaklarının sınırlı olmasının getirdiği endişe nedeniyle; enerji kaynakları ve bu kaynaklara ulaşım yollarının kontrolü için yapılan güç mücadelesi bölgeyi istikrarsız hale getiren en önemli unsurlardır" dedi. Doç. Dr. Sandıklı ise konuşmasına Türkiye'nin 20. yüzyılın sonu ve 21. yüzyılın başında geçirdiği değişiklikler ile bölgesel bir güç haline geldiğini belirterek başladı. Doç. Dr. Sandıklı Türkiye'nin Balkanlardaki çıkarlarının tarihi ve jeokültürel bağlarla sınırlı olmadığını, aynı zamanda bölgesel bir güç olma hedefine yönelik iktisadi, siyasi, askeri açılardan da önemli olduğunu ifade etti. Kongrenin açılış konuşmalarında söz alan Rektörümüz Prof. Dr.Sezer Şener Komsuoğlu ise "Türkiye'nin yüzü Batı'ya dönüktür, ancak Orta Doğu'daki gelişmeleri de yakından takip etmektedir. Orta Doğu ile olan ilişkiler her zaman devam ediyor. Dünyanın gündemindeki bölge için emek verecek durumdayız" dedi. Prof. Dr. Komsuoğlu ayrıca üniversitelerin de bilgiyi en iyi şekilde kullanarak buna katkı sağlayabileceğinin altını çizdi.Ayrıca temennimiz üniversitemizde bir Ortadoğu Enstitüsü kurmaktır dedi. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da uluslararası ilişkilerin yerel yönetimler açısından da önemli olduğunu söyledi. Başkan Karaosmanoğlu 7 ayrı ülkeden 7 şehir ile kardeş olduklarını ve bu ilişkilere önem verdiklerini belirtti. Konuşmasına "Yerelde başlayan bu bağlantılar ülkeler arasındaki ilişkilere de katkı sağlıyor. Kocaeli Üniversitesi'nde yapılan bu kongrenin yerel yöneticilere de ışık tutacağına inanıyorum" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından birinci oturuma geçildi. Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları, Uluslararası Hukuk, Milliyetçilik/ Kimlik ve Etnisite, Tarihsel Yaklaşımlar, Çatışma Analizi ve Çözümleri, Kültürel Çalışmalar, Politika ve Güvenlik ana başlıkları etrafında oluşturulan oturumlarda çok farklı açılardan Ortadoğu konusu ele alınıyor. İki gün boyunca devam edecek kongrenin ev sahipliğini Kocaeli Üniversitesi üstlendi.

Kongre programına http://imec.kocaeli.edu.tr/program.pdf web adresinden ulaşılması mümkündür.

Uluslararası Orta Doğu Kongresi Başladı
Karaosmanoğlu
Komsuoğlu
Çomak
Sandıklı
Csicsmann
Kandıra Meslek Yüksekokulu Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı öğrencileri tarafından düzenlenen seminerde Uzman Psikolog Halil Yıldız tarafından iş hayatında iletişim, motivasyon ve psikolojik baskı ele alındı. Yıldız konuşmasında iş yaşamının maraton, kıskançlık, başarı ve özveriden ibaret olduğunu ifade etti ve deneyimlerinden, işverenin beklentilerinden de bahsetti. Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Yusuf Bayraktutan öğrencilerimizin iş yaşamına hazırlanmasında mesleki eğitimin yanında, karşılaşabilecekleri psikolojik baskılara karşı nelerin yapılabileceğinin öğrenilmesinin de önemli olduğunu vurgulayarak katılımcılara katkılarından dolayı teşekkür etti.
İş Hayatında Motivasyon ve İletişim
Kocaeli Üniversitesi'nde bayram öncesinde Umuttepe Yerleşkesi Sosyal Tesisler Kardelen Salonu'nda Bayramlaşma Töreni yapıldı. Törene Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp, Prof. Dr. Hasret Çomak, rektör danışmanları, senatörler, daire başkanları, akademik ve idari personel katıldı. Tören samimi bir ortamda gerçekleştirildi.
Kocaeli Üniversitesi'nde Bayramlaşma
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ölümünün 73. yıldönümünde tüm yurtta olduğu gibi Kocaeli Üniversitesi'nde de gerçekleştirilen törenle anıldı.

Cumhuriyeti'mizin kurucusu, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ölümünün 73. yıldönümünde tüm yurtta olduğu gibi Kocaeli Üniversitesi'nde de gerçekleştirilen tören ile anıldı. Umuttepe Yerleşkesi'nde yapılan tören, Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması, siren eşliğinde iki dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi'nde "Mustafa Kemal Atatürk'ün İletişim Yönetimi" konulu konferans ve Atatürk'e ait fotoğraf ve videolardan oluşan slayt gösterisi ile devam etti.

Yoğun Katılım
Fen Edebiyat Fakültesi koordinatörlüğünde gerçekleştirilen törene senatörler, akademisyenler, daire başkanları ve çok sayıda öğrenci katıldı. Kocaeli Üniversitesi Umuttepe yerleşkesi Cumhuriyet Meydanı'nında Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Arif Demir'in rektörlük adına Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu ile başlayan tören, siren eşliğinde iki dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın coşkulu bir şekilde okunmasının ardından Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen konferans ile devam etti. Rektörümüz Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu İl töreninin ardından konferansa dahil oldu.

Ata'mızı Andık
Yolçu
Atatürk ve İletişim
İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Araştırma Görevlisi Neslihan Yolçu'nun "Mustafa Kemal Atatürk'ün İletişim Yönetimi" isimli sunusunda Atatürk'ün iletişime verdiği öneme vurgu yapıldı. Atatürk'ün tüm iletişim araçlarını özen göstererek kullandığını belirten Yolçu, "Atatürk, Milli Mücadele sürecinde halkı işgal durumu hakkında bilgilendirmek, hedefleri ve kaynakları tek bir çatı altında örgütleyebilmek, devrimlerin kısa bir sürede tanıtabilmesi, halk tarafından kabul edilmesi ve yaygınlaştırılmasını sağlayabilmek gibi amaçlar doğrultusunda iletişim yönetimine başvurmuştur. Atatürk'ün kullanmış olduğu iletişim araçları arasında; genelge, bildiri, telgraf, mektup, basın, fotoğraf, toplantı, basın demeçleri, marş, sinema, radyo, miting, protesto, yurt gezisi, balo, davet, bayram, kutlama ve tören yer almaktadır" dedi. Sunumun ardından 15 dakikalık Atatürk'e ait fotoğraf ve videolardan oluşan slayt gösterisi ile tören son buldu.

Dağcılıkta Kamp ve Yürüyüş Üniversite Seçmeli Dersinin ilk uygulama eğitimi 2 Kasım 2011 tarihinde dersin koordinatörü Prof. Dr. Kuvvet Lordoğlu ve Arş. Gör. Mehmet Güleç liderliğinde yapıldı. Kent Ormanı'ndan başlayarak Çınar Ormanı ve sonrasında Çınarlıdere Mesire Alanın'da son bulan yürüyüş eğitimine 52 öğrenci katıldı. Prof. Dr. Kuvvet Lordoğlu yaptığı açıklamada 14.00'da başlayan yürüyüşün 18.00'da Çınarlıdere Mesire Alanı'nda sorunsuz bir şekilde son bulduğunu ifade ederken eğitimde dağcılıkta kullanılan yürüyüş tekniklerinin bizzat uygulandığı ve öğrencilere bu tekniklerin aktarıldığı belirtildi. Bundan sonraki haftalarda da Kartepe ve Yuvacık'ta eğitimlerin devam edeceğini belirten Lordoğlu üniversite seçmeli dersleri sayesinde öğrencilerin sosyal alanlarda bir araya gelerek vakit geçirdiklerini, bu sayede üniversiteye ve hayata uyum süreçlerinin çok daha hızlı ve verimli bir şekilde olduğunu belirtti. Lordoğlu desteklerinden dolayı Kocaeli Üniversitesi'ne teşekkürlerini iletti.
Kent Ormanı'nda Yürüyüş Eğitimi
Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğrencileri Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'ne teknik gezi yaptılar. Jeofizik Mühendisliği Kulübü tarafından organize edilen geziye Yrd.Doç. Dr. Fadime Sertçelik başkanlığında 2. ve 3. sınıf öğrencilerinden oluşan yaklaşık 50 kişilik grup katıldı. Kandili Rasathanesi'ne Van Depremi ardından yapılan bu gezi, öğrencilerin deprem öncesi, deprem anı ve sonrasında yapılan işlemleri öğrenmeleri açısından yararlı oldu. Gezide ayrıca Ulusal Deprem İzleme Merkezi'nde (UDİM), meydana gelen depremlerin yaklaşık 150 civarındaki istasyon ile izlenmesi ve bunların analizlerinin yapılması hakkında bilgi alınmıştır. Bilgilendirme sırasında Van'da meydana gelen bir artçı sarsıntının kaydının merkezdeki bilgisayarlarda görülmesi ve analiz hazırlıkları öğrenciler tarafından dikkatle izlendi. Afete Hazırlık Eğitim Birimi'ndeki Deprem Parkı'nda ise öğrencilere, 7 büyüklüğünde bir deprem olması durumunda ev ve okul ortamında nasıl bir senaryo ile karşılaşabilecekleri uygulamalı olarak gösterildi. Son olarak Astronomi Laboratuvarı'nda, güneş gözlemleri, güneş aktivitesi, gözlem teleskobunun tanıtımı ile ilgili bilgiler alındı ve gezi sona erdi.
Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğrencileri Kandilli Rasathanesi'nde
Kocaeli Üniversitesi İzmit Meslek Yüksekokulu Yerel Yönetimler bölümü öğrencilerinden oluşan 10 kişilik bir grup toplumsal sorumluluk projesi kapsamında Çayırova Belediyesi'ni ziyaret etti. Çayırova Belediye Başkanı Ziyaettin Akbaş'tan projeleri kapsamında destek alan öğrenciler belediyenin uygulamada olan ve planlanan toplumsal sorumluluk projelerini inceledi. Öğrencilerin gerçekleştirdiği ziyaretten son derece memnun olan Başkan Akbaş, "Gençlerin bu tür projelerde yer alması son derece memnun edici bir durum. Gençlerin toplum ile iç içe olması ve toplumun sorunlarını çözmeye yönelik düşüncelerini Çayırova Belediyesi sonuna kadar destekleyecektir. Üniversitemiz ile birlikte çok güzel projelere imza atabiliriz" dedi.
Ziyaretin ardından Çayırova'yı gezen öğrenciler Çayırova Belediyesi ile birlikte yardım malzemelerini ihtiyaç sahiplerine dağıttı. Öğrenciler adına konuşan Ömer Akbaş, "Sadece Çayırova'da değil Kocaeli ve Türkiye genelinde yardıma muhtaç insanlar bulunmakta. Bizler milyonlarca üniversite öğrencisinden bir kaçıyız. Tüm öğrenci arkadaşlarımız bulundukları illerde bu tür sosyal olaylara el atmalı. Toplumumuzun sosyal yapısını öğrenmeli. Biz bu projenin örnek olmasını diliyoruz." dedi. Ziyaretlerin ardından Çayırova'nın sosyal durumunu gözlemleyebilmek için ailelere konuk olan öğrenciler, daha büyük projelere adım atacaklarına söz verdi.

İzmit Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinden Örnek Proje
Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından 25-27 Ekim 2011 tarihlerinde gerçekleştirilen "XVI. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu" su ve su ürünleri alanında çeşitli konularda çalışan üniversite öğretim elemanlarının, sektör temsilcilerinin ve kamu kurum temsilcilerinin bir araya gelmelerine ve bilgi ve deneyimlerini paylaşmalarına fırsat sağladı. Sempozyuma Kocaeli Üniversitesi Hereke Ömer İsmet Uzunyol Meslek Yüksekokulu'ndan Yrd. Doç. Dr. Arzu Yüce, Yrd. Doç. Dr. Tekin Yeken 'İzmit Körfezi'nin Uydu Verileri Desteği ile Trofik Düzeyinin Belirlenmesi' isimli bildiriyle, Öğr. Gör. Ayfer Özmen, Öğr. Gör. Safiye Kaya, Öğr. Gör. Erdal Mete, Öğr. Gör. Asiye Yüksel ve Yrd. Doç. Dr. Arzu Yüce 'Suyun Göz Yaşları' isimli poster çalışma (sosyal sorumluluk projesi) ile katıldı. Suyun Gözyaşları adlı çalışma 207 poster çalışması arasından 3.lük ödülü almaya hak kazandı. Ödülü Akdeniz Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nalan Gökoğlu sempozyuma katılan Öğr. Gör. Ayfer Özmen ve Yrd. Doç. Dr. Arzu Yüce'ye takdim etti.
"Suyun Gözyaşları"na Ödül
Tarkun
Kocaeli Üniversitesi'nde 14 Kasım Dünya Diyabet Günü "1000 Diyabetli 1000 Umut" adlı toplantı yoğun katılım eşliğinde düzenlendi.

Kocaeli Valiliği tarafından desteklenen ve Üniversitemizin Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile düzenlediği "1000 Diyabetli 1000 Umut" adlı toplantı Dünya Diyabet Günü'nde Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kongre ve Kültür Merkezi'nde bugün (14 Kasım 2011) yapıldı. Toplantıya Kocaeli Valiliği adına Vali Yardımcısı Şükrü Çakır, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Rektörümüz Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat İspirli, İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Aydınlık, birçok akademisyen ile diyabet hastaları ve yakınları katıldı. Toplantıyı 1266 kişi izledi. Toplantıda çocuklarda görülen Tip 1 ve yetişkinlerde görülen Tip 2 diyabet hastalıkları, diyabet hastalarının yaşamındaki zorluklar, geçmişten günümüze diyabet hastalığı ile ilgili bilgiler verildi. Toplantımız yoğun ilgi gördü.

Büyük Fırsat
Açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu bu toplantının diyabet hastalığı ile ilgili yeni bilgiler edinebilmek için büyük bir fırsat olduğunu söyledi. İnsülin ilacını 1921 yılında bulan Frederic Banting'in doğum günü olması sebebiyle 14 Kasım'ın Dünya Diyabet Günü olarak kutlandığını belirten Komsuoğlu, "Bu toplantı ile amacımız şehrimizin ve kamuoyunun dikkatini diyabet ile ona neden olan şişmanlık sorununa dikkat çekmek ve bu konuda kalıcı programlar geliştirmektir" dedi. Diyabet hastalığında başarı için hastanın ve sağlık kuruluşu çalışanlarının uyum içinde olması gerektiğini belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Aydınlık, "Ülkemizde 3 milyon 200 bin diyabet hastası var ve bir o kadar da diyabet hastası olduğunu bilmeyen insanlar var. Sağlık Bakanlığının diyabet ve obezite ile ilgili yapmış olduğu bir çok çalışma mevcuttur" dedi. İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat İspirli aldığı sözde özellikle okullarda sorun yaşayan diyabet hastası öğrenciler için kendilerine ulaşmaları durumunda sorunlarını en kısa sürede çözmek için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. Açılış konuşmasında son olarak söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu, "Sağlıkta en önemli konu bilinçli olmak ve mutlu olmanın en büyük yolu da sağlıklı olmaktır. Bize düşen sağlıklı bir çevre oluşturmak. Kocaeli ili alt yapı bakımından en sağlıklı iller arasında yer almaktadır" dedi.

Her Yıl 7 Milyon İnsan Hastalanıyor
Açılış konuşmalarının ardından toplantı akademisyenlerin sunumları ile devam etti. İlk olarak Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Bilim Dalı Başkanı, Çocuk Endokrinoloji Derneği Çocuk Diyabet Grubu Başkanı ve Okulda Diyabet Grubu Koordinatörü Prof. Dr. Şükrü Hatun, çocuklarda görülen Tip 1 adı verilen diyabet hastalığı ile ilgili bilgiler verdi. Diyabet hastalarının kendilerini çok iyi kontrol etmeleri gerektiğini belirten Prof. Dr. Hatun, "Bu hastalık hızlı geliştiği için bir anda ortaya çıkabilir ve erişkinlerdeki gibi gizli kalmaz erken tanı çok önemlidir. Diyabet hastalığının sık idrara çıkma, ağızda kuruluk, aşırı kilo kaybı gibi belirtileri bulunmaktadır" diyerek ailelerin bu konuda bilinçli davranması gerektiğini ve hastalıktan korunmak için çocukların abur cuburdan uzak kalmasını, egzersiz yapmasını ve yemekleri yavaş yemesini belirtti. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Berrin Çetinarslan ise yetişkinlerde görülen Tip 2 adı verilen diyabet hastalığı ile ilgili bilgiler verdi. Diyabet hastalığının insülinin tamamen veya kısmen yetersizliği ya da eksikliği ile meydana geldiğini ve diyabet hastalığının her geçen gün dünyada hızla artış gösterdiğinin altını çizen Prof. Dr. Çetinarslan, "Her yıl 7 milyon insan diyabet hastalığına yakalanmakta ve diyabet komplikasyonlarından 4 milyon insan yaşamını yitirmekte. Bununla birlikte bu hastalık hastaya ve topluma büyük bir mali yük getirmektedir" diyerek sözlerini noktaladı.

Podologluk İçin Öncü Kocaeli Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bölüm Dalı Öğretim üyesi, aynı zamanda bir diyabet hastası olan Doç. Dr. Oğuzhan Deyneli "Diyabetle Büyümek / Diyabetle Yaşamak" adlı sunusunda geçmişten bugüne tedavi amaçlı kullanılan insülin iğnesinin gelişimini ve hastalıkla mücadele için yapılan yeni projeleri anlattı. Sunum konuşmalarında son olarak söz alan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Tarkun Kocaeli Üniversitesinin diyabet ile ilgili yeni projelerinden bahsetti. Diyabet hastalığının yol açtığı Diyabet Ayak komplikasyonundan bilgiler veren Prof. Dr. Tarkun "Ülkemizde henüz podolog eğitimi veren bir program oluşturulmadı. Bununla ilgili ilk adımı Kocaeli Üniversitesi 16 Kasım günü podologluk eğitimi çalıştayı düzenleyerek katkıda bulunmaktadır" diye ekledi. Toplantıda son olarak katılımcılara deneyimlerini, korkularını ve sıkıntılarını aktarmaları için söz verildi. Söz alan Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Veli Deniz, "Burada bir akademisyen olarak değil bir diyabet hastası olarak deneyimlerimi paylaşmak için bulunmaktayım. Diyabet hastalığı ile ilgili eğitimlere katıldım. Sunum yapan hocalarımın hastasıyım ve kendilerine huzurunuzda teşekkür ediyorum" dedi. Daha sonra söz alan 12 yaşındaki Buse Gündüz, 10 yıldır diyabet hastası olduğunu belirtti. Diyabet hastalığından korkulmaması gerektiğini söyleyen Buse, "Kendinize dikkat ettiğiniz sürece diyabet korkulacak bir hastalık değildir. Yıllar içinde yaşadıklarımı bir kitapta topladım ve "Hayatım Şeker" isimli günlük kitabımı çıkardım, insülin ile yetişen bitki yetiştirdim ve diyabet ile yaşamayı öğrendim" diyerek salonda bulunan insanları kendine hayran bıraktı. Katılımcı konuşmalarının ardından toplantı son buldu.

Komsuoğlu
Diyabetle Yaşamak
Deyneli
Karaosmanoğlu
Aydınlık
İspirli
Buse
Hatun
Prof. Dr. Şükrü Hatun'un sunumu için tıklayınız.
Prof. Dr. Berrin Çetinarslan'ın sunumu için tıklayınız.
Prof. Dr. İlhan Tarkun'un sunumu için tıklayınız.
Doç. Dr. Oğuzhan Deyneli'nin sunumu için tıklayınız.
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Fizik Tedavi Anabilim Dalı, Kartepe Meslek Yüksekokulu ve İzmit Rehabilitasyon Merkezi iş birliği ile oluşturulan ptorokol çerçevesinde "Atla Terapi" (Hippotheraphy) uygulamaları başladı.

Doğa Ortamında Tedavi

Atla tedavi ya da at yardımı ile tedavi günümüzde bir çok ülkede başarı ile uygulanmaktadır. Ülkemizde de üniversitemiz bu konuda öncülüğü yapmaktadır. KOÜ Kartepe Meslek Yüksekokulu'nda hastalar klasik hastane ortamından uzakta, dinlendirici doğa ortamında at binerek tedavi oluyor. Kocaeli Üniversitesi Senatosu onaylı, uygulama yönergeli, etik hasta onay formu, hasta değerlendirme formu ve tedavi sonrası değerlendirme formu düzenlenerek takip edilen hastalarda gözlenen değişimler her terapi seansında kamera ile kaydedilerek ciddi olarak değerlendiriliyor.

Atla Tedavi Nedir
Atla tedavi atların bir terapist gibi kullanılarak özürlü kişilerde kavrayış, fiziksel, duygusal ve sosyal öğrenmeye dair davranışları düzenlemeyi hedefleyen bir tedavi şeklidir. Antik Yunan zamanına dayanan bu tedavi sistemi ülkemizde hak ettiği ilgi ve desteği bulamamıştır. Var olan uygulamaların ise amacından ve hedefinden uzak yarar yerine zarar verecek şekilde yapıldığı gözlenmektedir. Bu gerekçelerle KOÜ ciddi bir adım atmış ve Tıp Fakültesi Fizik Tedavi Anabilim Dalı, Kartepe Atçılık Meslek Yüksekokulu ve İzmit Rehabilitasyon Merkezi iş birliği ile oluşturulan protokol çerçevesinde "Atla Terapi" (Hippotheraphy) uygulamalarına başlamıştır. Bu uygulamada fizik tedavi uzmanı, fizyoterapist, binicilik eğitmeni ve iş uğraşı terapisti katılmakla birlikte zaman zaman bu ekibe gönüllüler ve davranış bilimcileri de destek vermektedir.

KOÜ'de Atla Tedavi
Üniversitemizde Eğitimde Yeniden Yapılanma ve Kalite Sürecinde Öğrenci Bilgi Sisteminde yaşanan sorunların ele alındığı toplantı düzenlendi. Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Selamoğlu'nun konuşmacı olarak katıldığı toplantıya üniversitemiz okullarından davet edilen 10 danışman, 10 bölüm sekreteri ve 10 öğrenci katıldı.


"15 gün içerisinde sorunları ortadan kaldırdık"

Yeni akademik yıl ile birlikte Öğrenci Bilgi Sistemi ve Bilgi İşlem altyapısı ile ilgili yeni ortaya çıkan sorunların ele alındığı toplantı Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi Karadeniz Salonu'nda dün (23.11.2011) düzenlendi. Toplantıya davetli okullardan akademik danışmanlar, bölüm sekreterleri ve öğrenciler katıldı. Toplantıda konuşan Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Selamoğlu yeni süreç ve bununla birlikte değişen sistem hakkında katılımcılara bilgi verdi. Kayıt döneminde yaşananları değerlendiren Prof. Dr. Selamoğlu, "Kayıt dönemi yaşanan sorunlar yeterli ilginin zamanında gösterilmemesi ve kullanıcı hatalarından kaynaklandı. Buna rağmen 15 gün içerisinde sorunları ortadan kaldırdık" dedi.

Hedef: Mezuniyet Töreninde Diploma Vermek
Özellikle önlisans öğrencilerinin sisteme çok çabuk adapte olduğunu belirten Prof. Dr. Selamoğlu, "Önlisanslar yeni sistemde ilk mezun olacak grup. Bu sebeple ilk sorunu onlar ile yaşayacağımızı düşünürdüm. Ancak lisans öğrencilerinden bile iyi adapte oldular. Hedefimiz öğrencilerimize mezuniyet töreninde diplomalarını vermektir. Farklı bir üniversitenin yapabildiği işi biz yapamıyorsak bu bizden kaynaklanıyor demektir. Sorunları çözmek için düzenli olarak toplantılar düzenliyoruz" açıklamasını yaptıktan sonra toplantıya katılanlara söz verildi. Sık karşılaşılan hatalar ve yeni öneriler eşliğinde toplantı sona erdi.

Öğrenci Bilgi Sisteminde Yaşanan Sorunlar ve Öneriler Toplantısı
Selamoğlu
Kocaeli Üniversitesi Toplumsal Sorumluluk Projeleri (TSP) Koordinatörlüğü tarafından 2011-2012 Eğitim-Öğretim Yılı'ndan itibaren yaygınlaştırılmaya başlanan toplumsal sorumluluk çalışmalarının, üniversitemiz öğretim elemanları ve öğrencilerine duyurulması, toplumsal sorumluluk kavramının öneminin tartışılması, diğer üniversitelerde yürütülen toplumsal sorumluluk çalışmalarının aktarılması amacını taşıyan "Aktif Vatandaşlık ve Toplumsal Sorumluluk" sempozyumu Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi'nde dün (23.11.2011) yapıldı. Sempozyumu akaremisyen ve öğrencilerden oluşan 1200 kişilik grup izledi.

"TSP Sonucunda Birçok Özellik Kazanacaksınız"
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) TSP Koordinatörü ve Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Veli Deniz, "Üniversitemizde çeşitli konularda TSP'ler düzenlenmekte. Bunların örneklerini sempozyum sonunda öğrencilerimiz verecektir. Gelecekte de güzel ve faydalı projelerin yapılacağını düşünüyorum" diyerek sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Prof. Dr. Deniz'in ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp aldığı sözde üniversitemizin verdiği diplomaların Avrupa Birliği ülkelerinde tanınmasını, eğitim ve öğretim sürelerimizin geçerli olmasını sağlayan "Diploma Eki Etiketi" aşamasının başarı ile tamamlandığını müjdeledi. Sempozyumun önemine de değinen Prof. Dr. Gökalp, "Bu gün burada sizlere aktarılacak olan toplumsal sorumluluk ve aktif vatandaşlık kavramının önemini tartışırken, öğrenirken, yapacağınız toplumsal sorumluluk projeleri ile topluma yararlı bireyler olarak bir çok özellik kazanacaksınız" dedi.

Toplumsal Sorumluluk Kavramının Kurumsal Arka Planı

Açılış konuşmalarının ardından sempozyum katılımcı konuşmaları ile devam etti. KOÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oya Çakın, "Elimizi hep birlikte taşın altına koymalıyız. Üzerimize düşen yükümlülükleri yerine getirmeliyiz" dedi. "Aktif Vatandaşlık Kavramı" üzerine KOÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Araştırma Görevlisi Doğa Başar Sarıipek yapmış olduğu sunumunda vatandaşlığın hak ve yükümlülüklerden oluştuğunu, bununla birlikte aktif vatandaşlığın değişen toplumda ortaya çıkan yeni bir olgu olduğunu söyledi. "Birlikte Yaşama ve Toplumsal Sorumluluk" sunumunda ise KOÜ Kocaeli Sağlık Yüksekokulu Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Acar günümüzde sorunların olduğu kadar çözümlerin de bir parçası olduğumuzu belirterek, "Modern toplumda en büyük sorun güvensizlik ve sorumsuzlukdur" dedi.

Üniversitelerde Toplumsal Sorumluluk Uygulamaları
Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi'nden Laden Yurttagüler ve Sabancı Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri Yöneticisi Zeynep Bahar'ın konuşmacı olarak yer aldığı oturumda katılımcılar kendi üniversitelerinde TSP adı altında verilen dersler sonucu edindikleri bilgileri ve yapılmış olan projeleri anlattılar. Oturumun başkanlığını yapan KOÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Akbulut bu projeler sayesinde bireylere umut aşılandığını bildirdi.

KOÜ'de Toplumsal Sorumluluk Çalışmaları
Başkanlığını Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Selamoğlu'nun yaptığı bu oturumda ilk olarak KOÜ Tıp Fakültesi Toplum Ruh Sağlığı Bölüm Müdürü Prof. Dr. Bülent Coşkun 2002 yılında Sabancı Üniversitesi'ne gerçekleştirmiş olduğu ziyaretinde TSP'lerin ağırlıklı olarak öğrenciler tarafından yürütülmesi ve öğrencilerin çok geniş bir çalışma alanlarının olmasından dolayı oldukça etkilendiğini söyledi. Ardından söz alan KOÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahar Müezzinoğlu Tıp Fakültesi'nde öğrencilere verilen TSP dersi hakkında bilgiler vererek bugüne kadar yapılmış olan projelerden örnekler verdi. Bu bölümde söz alan Prof. Dr. Selamoğlu, "TSP sayesinde öğrenciler kendi bölümünden olmayan hocalarla ve öğrencilerle bir araya gelerek sıradanlıktan kurtuluyor" dedi. KOÜ İhsaniye Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nil Pembe Özer kendi okullarında gerçekleştirdikleri TSP'ler hakkında örnekler sundu. Bu oturumda son olarak söz alan KOÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gül Köksal'da geçmiş kültürlerdeki değerlerin gelecek nesile aktarılması ile ilgili bir sunu gerçekleştirdi.

KOÜ Toplumsal Sorumluluk Projelerinin Bugünü ve Geleceği
TSP derslerinin özelliklerinden ve öğrencilere kazandırdıklarından bahseden KOÜ Toplumsal Sorumluluk Projeleri Koordinatörü ve Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Veli Deniz, "Derslerde özgürce konuşmak zorunluluktur" diyerek bu projelerden duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve sözü öğrencilere bıraktı. KOÜ öğrencileri Mustafa Samet Altunay, Meltem Azdemir, Semra Karaman ve Fatma Nur Gündoğdu hazırladıkları projeleri ve bu projeler sayesinde kazandıkları deneyimleri paylaştılar. Sempozyum'un sonunda öğrencilerden gelen sorular yanıtlandı.

Aktif Vatandaşlık ve Toplumsal Sorumluluk Sempozyumu
Deniz
Gökalp
Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde "II. Önlük Giyme Töreni" dün (23.11.2011) gerçekliştirildi. Törene Rektör Yardımcı Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Yusuf Çağlar, protokol üyeleri, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamuran Öztekin, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Fettahoğlu, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halis Aygün, akademisyenler, davetliler, öğrenciler ve veliler katıldı.

Diploma Eki Etiketi ve Uluslararası Akreditasyon
Klinik staj uygulamalarına başlayan tüm üçüncü sınıf öğrencilerinin önlük giydiği törende öğrenciler adına bir konuşma yapan Samet Özden eğitimlerinde ve kampüs yaşamlarında desteklerini üzerlerinden esirgemeyen öğretim üyelerine teşekkür etti. Önlük giyme töreninden önce yapılan açılış konuşmalarında söz alan Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali İhya Karaman, fakültenin kuruluşundan günümüze kadar olan dönemde yapılan çalışmaları ve fakültenin olanaklarını görsellerle anlatarak bilimsel aktiviteler ile öğrencilerin kampüs yaşamına değindi. Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp ise üniversitemizin verdiği diplomaların Avrupa Birliği ülkelerinde tanınmasını, eğitim ve öğretim sürelerimizin geçerli olmasını sağlayan "Diploma Eki Etiketi" aşamasının başarı ile tamamlandığını müjdeledi. Prof. Dr. Gökalp sözlerini şu şekilde sürdürdü "Sizler diş hekimliği eğitimi kalitesi adına çok çalıştınız, yenilikler yaptınız ve sonuçlarını yaşayarak göreceğiz." Diş Hekimliği Fakültesi yenileme çalışmalarında yapmış oldukları tasarım ile destek veren Mimarlık va Tasarım Fakültesi Dekan'ı Prof. Dr. Kamuran Öztekin ve ekibine Dekan Prof. Dr. Karaman plaket verdi. Tören sonunda önlüklerini giyen 3. Sınıf öğrencileri hep birlikte fotoğraf çektirdi.

II. Önlük Giyme Töreni
Gökalp
Karaman
Tüylüğlu
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Eğitim Fakültesi koordinatörlüğünde organize edilen ve 30'uncu yılı kutlanan 24 Kasım Öğretmenler Günü dün Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. Törene Rektör Vekili Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasret Çomak, Teknik Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Çanakçı, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halis Aygün, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yunus Kishalı, Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yüksel Güney, Eğitim Fakültesi önceki Dekanı Prof. Dr. Servettin Bilir, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Bu Günün Anlamı Büyüktür

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı okunması ile başlayan törende açılış konuşmasını yapan Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yunus Kishalı, "Atamıza Başöğretmen ünvanı verilişi nedeniyle 30 yıldır 24 Kasım "Öğretmenler Günü" olarak kutlanıyor. Öğretmenler gününün maneviyatı sebebiyle diğer özel günlere oranla bir üstünlüğü mevcuttur." dedi. Rektör Vekili Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp aldığı sözde, "Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk eğitime ve öğretmenlere çok değer vermiştir. Bu günün anlamını iyi değerlendirmemiz gerekiyor" açıklamasında bulundu.

"Eğitimcilerin Hata Yapma Lüksü Yok"

Açılış konuşmaları ardından düzenlenen "Öğretmenliğin Dünü, Bugünü, Yarını" konulu panele geçildi. Panele konuşmacı olarak KOÜ Eğitim Fakültesi Prof. Dr. Cevat Celep, Başkent Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Mustafa Kuru, 50. Yıl İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı Zafer Şarlayan ve KOÜ Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği 3. sınıf öğrencisi Büşra Tüylüoğlu katıldı. Panel başkanlığını yapan Prof. Dr. Celep Van depremi ile şehit olan öğretmenleri andı ve tüm meslekler grubunda 3 mesleğin önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Celep, "Bu 3 meslek grubu sağlık, eğitim ve güvenliktir. Özellikle eğitimde hata yapma lüksünüz yoktur" dedi.

Köy Enstitülerinin Önemi

Geçmişten günümüze öğretmen mesleğinin ele alındıgı panelde öğretmenlerin ve öğretmen adaylarının karşılaştıkları sorunlar anlatıldı. Panelde ilk olarak Prof. Dr. Mustafa Kuru 1950'li yıllarda öğretmen olma sürecini sunu eşliğinde anlattı. Bu dönemde öğretmenlik mesleğine yönelimin ilköğretimde başladığını belirten ve köy enstitülerinin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Kuru, "Öğrenciler kendi okullarını kendileri inşaa ediyorlar ve bu süre zarfında çadırlarda kalıyorlardı. Çok yönlü bir eğitim mevcuttu. Diğer derslerin yanında ağaç budama, arıcılık, yemek pişirme, elbise dikme, halı dokuma, kayak dersi gibi birçok ders veriliyordu" diyerek geçmiş dönemde yetişen öğretmenlerin sadece öğretmen olmadığını, her konuda birikimi olduğuna dikkat çekti. Ardından söz alan öğretmen Zafer Şarlayan kendi deneyimlerini aktardı. Gelecek neslin bir fırsat mı yoksa bir tehdit mi olacağı konusunda öğretmenlerin kilit bir rol üstlendiğini belirtti. Son olarak öğrenci Büşra Tüylüoğlu gözlemlediği sorunları ve çözümleri dile getirdi. Panel sonunda katılımcılara teşekkür belgesi ve hediye sunuldu.

Öğretmenler Günü'nün 30. Yılı
Gökalp
Kishalı
Celep
Kuru
Şarlayan
Kocaeli Üniversitesi Kandıra Meslek Yüksekokulu, Kandıra Belediyesi, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kandıra TEMA Vakfı işbirliği ile "Tohumdan Fidana Projesi" kapsamında Kefken bölgesinde defne ve meşe palamudu tohumu toplama etkinliği düzenlendi.


Defne ve Meşe Palamudu Tohumu Toplandı
Gıdadan sağlığa kadar geniş bir yelpazede kullanım alanı bulan odun dışı orman ürünlerinin ihracatı her geçen gün artmakta ve talepler karşılanamamaktadır. Bu ürünlerin sürdürülebilirliğinin korunabilmesi ve verimliliklerinin arttırılabilmesi için bakım ve rehabilitasyon çalışmalarının yürütülmesi son derece önemlidir. Bu kapsamda Kocaeli Üniversitesi Kandıra Meslek Yüksekokulu, Kandıra Belediyesi, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kandıra TEMA Vakfı işbirliği ile "Tohumdan Fidana Projesi" Kefken bölgesinde defne ve meşe palamudu tohumu toplama etkinliği ile gerçekleştirildi.

"Mevcut Üretim Yetersiz"

Toplanan tohumlar zamanı geldiğinde toprakla buluşmak üzere Kandıra Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü'ne teslim edildi. Etkinliğe katılan öğrenciler çevre temasının işlendiği bir sosyal sorumluluk projesinde yer almaktan mutluluk duydular. Kandıra Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin bu etkinlikteki katılımını anlamlı bulan Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Yusuf Bayraktutan, "Defne ve meşe palamudunun pazar potansiyeli çok yüksek, ancak mevcut üretim bu talepleri karşılamada yetersiz kalıyor. Gerekli teşviklerin sağlanması ile üretim geliştirilebilir" dedi.

Kandıra MYO'dan "Tohumdan Fidana Projesi"
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Sayın Prof. Dr.Yusuf Ziya Özcan tarafından yapılan görevlendirme ile 1999 Depremi'ni yaşayan üniversite rektörleri 23.11.2011 tarihinde Van'ı ziyaret etti. Rektörümüz Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu'nun da yer aldığı grup Van'da incelemelerde bulundu ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü ile bir araya geldi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal'a ve üniversite öğretim üyelerine 1999 Depremi sonrasında yaşananları ve kalkınma sürecini aktaran Rektörümüz 1 ay kadar bir gecikme ile eğitime başlayan Kocaeli Üniversitesi'nin tecrübelerini anlattı. 1999 Depremi'nde önemli kayıplar yaşayan Kocaeli Üniversitesi'nin yapılanmasındaki katkıları ve izlenen yolu Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Battal ile paylaşan Prof. Dr. Komsuoğlu Van Valisi Münir Karaloğlu'nu da ziyaret etti. Ayrıca rektörümüz Van'dan yayın yapan "Abbas Güçlü ile Genç Bakış" programına da konuk oldu.
Kocaeli Üniversitesi'nden Van'a Ziyaret
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantıları kapsamında bu kez "Kalıtsal Metabolik Hastalıklara Klinik Yaklaşım" konusu ele alındı.

8'inci Toplantı
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi ara kat toplantı salonunda Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı koordinatörlüğünde düzenlenen toplantıların 7'ncisi dün (28.11.2011) yapıldı. Konusunun "Kalıtsal Metabolik Hastalıklara Klinik Yaklaşım" olduğu toplantıya Hacettepe Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Tokatlı konuşmacı olarak katıldı.

Akraba Evliliği En Büyük Etken
Toplantı Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Hatun, akademisyenler ve öğrenciler tarafından takip edildi. Kalıtsal metabolik hastalıkların tanısının çoğu kez güç olduğunu belirten Prof. Dr. Tokatlı, "Metabolik hastalık için önemli ipucu olabilecek bulgular göz ardı edilebilir" dedi. Yenidoğanlarda metabolik hastalıkların çeşitleri, bulguları ve tedavisi hakkında sunum yapan Prof. Dr. Tokatlı, "Türkiye'de akraba evliliklerinin sık olması yenidoğanlarda hastalığın artışına sebep olmaktadır" açıklamasını yaptı. Katılımcıların sorularının yanıtlanmasıyla toplantı sona erdi.

Özgeçmiş
1981 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olan Prof. Dr. Tokatlı, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nda uzmanlık eğitimini 1986'da tamamladı. 1994'de 6 ay süreyle Hollanda'da Erasmus University Sophia Children's Hospital'da çalışmalar yaptı. Prof. Dr. Tokatlı şu an kalıtsal metabolik hastalıklar ve çocukluk çağı beslenme sorunları ile ilgilenmektedir.

Kalıtsal Metabolik Hastalıklar Toplantısı
Hatun
Tokatlı
Kocaeli Üniversitesi Kök Hücre ve Gen Tedavileri Araştırma ve Uygulama Merkezi, 2011 yılı bilimsel etkinliklerine XVI. Temel Kök Hücre Teknikleri Ve Moleküler Biyoloji Uygulamaları Kursu ile devam ediyor.


Sertifika Verilecek

Kocaeli Üniversitesi, Kök Hücre ve Gen Tedavileri Araştırma ve Uygulama Merkezi (KÖGEM) tarafından XVI. Temel Kök Hücre Teknikleri Ve Moleküler Biyoloji Uygulamaları Kursu 28 Kasım-2 Aralık tarihleri arasında Tıp Fakültesi Morfoloji Binası Solon Trakya'da dün (28.11.2011) başladı. Farklı üniversitelerden 15 kursiyerin katılımıyla gerçekleşmekte olan kurs 02.12.2011 tarihinde sona erecek. Kocaeli, İTÜ, Gazi, Süleyman Demirel, Ankara, Trakya, Kafkas Üniversiteleri'nden katılan kursiyerlere kurs sonunda eğitim sertifikası verilecektir.

KÖGEM'den Kök Hücre Kursu
Karaöz
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne Ulusal Tıp Eğitimi Akreditasyon Kurulu (UTEAK) tarafından değerlendirme ziyareti düzenlendi. Tıp eğitim ve öğretiminin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi amacıyla kurulan UTEAK 27 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında üniversitemizde çeşitli görüşmeler ve toplantılar gerçekleştirecek.

Tıp eğitiminin ulusal ve uluslararası belirli standartlar doğrultusunda yapılabilmesini sağlamak ve tıp fakültelerinin bu standartlara uygunluğunu belgelendirmek amacıyla kurulan UTEAK'a Kocaeli Üniversitesi 15 Ekim 2009 tarihinde akreditasyon sürecine alınmak üzere başvurdu. UTEAK üniversitemizi 18 Şubat 2010 tarihinde öndeğerlendirme ziyareti gerçekleştirmiş ve 30 Haziran 2010 tarihinde de özdeğerlendirme raporu UTEAK'a gönderilmişti.

Hedef: Dünya'da Örnek Bir Tıp Fakültesi Olmak
UTEAK üyelerine ilk olarak Tıp Fakültesi Konferans Salonu'nda Dekan Prof. Dr. Ali Demirci tarafından dün (28.11.2011) brifing verildi. Özdeğerlendirme raporu çerçevesinde sunumuna başlayan Dekan Prof. Dr. Demirci Tıp Fakültesi'nin 1994 yılında kurulduğunu ve 2005 yılında da mevcut binalara taşındığını belirtti. Kurul üyelerine Tıp Fakültesi hakkındaki istatistikleri aktaran Dekan Prof. Dr. Demirci, "Hedeflerimiz arasında 20 yıl gibi bir sürede bölgesel referans merkezi haline gelmek ve Dünya'da örnek bir tıp fakültesi olmak yer alıyor" dedi. Mezuniyet öncesi eğitimde birçok ilerleme kaydedildiğinin de altını çizen Dekan, Farabi ve Erasmus programlarının uygulandığını ve öğrencilerle sürekli iletişim halinde olduklarını ifade etti. Dekan Prof. Dr. Demirci sözlerini şu şekilde sonlandırdı: "Tıp eğitiminin kalıcı olarak yapılandırılmasına ve kurumun tüm paydaşları tarafından benimsenmesine ihtiyaç var." Brifing sonunda Dekan ve Dekan yardımcıları ile toplantı düzenleyen ve Rektörümüz Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu'nu ziyaret eden Kurul Üyeleri 1 Aralık'a kadar üniversitemizde çeşitli görüşmeler ve toplantılar gerçekleştirecek. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Ocak 2012'de açıklanacak karar ile akredite olmayı bekliyor.

Tıp Fakültesi Akredite Süreci
Demirci
Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Bulgaristan Shumen Episkop Konstantin Preslavski Üniversitesi "Sanatın Köprüleri" projesinde buluştu. 10 kişilik kafile projenin ilk etabı için Shumen Üniversitesi'ni ziyaret etti.

İlk Etap Ziyareti
Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Başkanı Doç. Dr. İsmet Çavuşoğlu, Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Melihat Tüzün, Öğr. Gör. İkramettin Karaman, Seramik Bölümü Başkanı Doç. Dr. İnsel İnal ve Resim Bölümü öğrencilerinden oluşan on kişilik bir grup, Shumen Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Valeriy Çakalov'un, "Sanatın Köprüleri" adlı uluslararası projesinin ilk etabını gerçekleştirmek üzere 20 - 25 Kasım 2011 tarihleri arasında Shumen Üniversitesi'ni ziyaret etti. Ziyaret kapsamında öncelikle Doç. Dr. İsmet Çavuşoğlu, Üniversitemizi, Güzel Sanatlar Fakültesi ve Resim Bölümü'nü tanıtan bir konuşma yaptı. Konuşmanın ardından Seramik Bölümü Başkanı Doç. Dr. İnsel İnal da İstanbul'daki çağdaş sanat ortamını tanıtarak bu ortam üzerinden kendi projeleri hakkında bilgi verdi.

Proje Bulgar Gazetelerinde
Shumen Üniversitesi'ni ziyaret, Güzel Sanatlar Bölümü atölyelerinin gezilmesi ve "deneyim sohbetlerinin" yapılmasıyla devam etti. 23 Kasım 2011 tarihinde, Eğitim Fakültesi fuayesinde, Shumen Üniversitesi öğretim elemanları, öğrenciler ve basının katılımıyla Doç. Dr. İsmet Çavuşoğlu, Doç. Dr. Melihat Tüzün ve Öğr. Gör. İkramettin Karaman'ın eserleri ile Resim Bölümü öğrencilerinden Rabia Dilaveroğlu, Bige Gürses, Hilal Semiha Kılıç, Yasemin Koca ve Dilara Özgül'ün çalışmalarından oluşan bir sergi açılışı gerçekleştirildi. Büyük ilgi gören serginin dahil olduğu "Sanatın Köprüleri" projesi, Bulgaristan gazetelerinde de yer aldı.

Aralık Ortası 2. Etap
"Sanatın Köprüleri" projesi kapsamında Shumen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Margarita Geogieva ile sanat eğitiminde işbirliği üzerine görüşüldü ve aynı kapsamda Varna Arkeoloji Müzesi, Resim Heykel Müzesi, Alaca Manastır, Osmanlı dönemine ait Tumbul Cami, Madara Binicisi Açıkhava Müzesi de ziyaret edilerek bir kültür turu gerçekleştirildi. "Sanatın Köprüleri" projesi, yoluna Aralığın ikinci haftasında Anıtpark Yerleşkesi, Güzel Sanatlar Fakültesi'nde Shumen Üniversitesi'nden öğretim elemanları ve öğrencilerin katılacağı bir workshop ve sergi etkinliği ile devam edecek.

Sanatın Köprüleri Projesi
Kocaeli Üniversitesi Prof. Dr. Baki KOMSUOĞLU Kültür ve Kongre Merkezi Büyük Salon'da "Eğitimde Yeniden Yapılanma ve Kalite Süreci 2011 Güz Yarıyılı Bilgilendirme Toplantısı" bugün (29.11.2011) düzenlendi.

Bilgilendirme toplantısında "Diploma Eki Etiketi", "Üniversite Seçmeli Dersler ", "Program yeterlikleri ve ders öğrenim kazanımlarının değerlendirme süreci", "Akademik Takvime paralel hazırlanan Çalışma Takvimi", "Öğrenci Bilgi Sisteminde yenilikler ve öneriler" hakkında bilgiler verildi. Rektörümüz Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp ve Prof. Dr. Hasret Çomak yanısıra akademik birimlerin yöneticileri, fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulu temsilcileri, bölüm koordinatörleri, bölüm sekreterleri, BEK üyeleri, ÜSD Komisyonu, Bilgi İşlem Grubu katıldı.

Sıradaki Hedef: AKTS Etiketi
Toplantının açılış konuşmasında üniversitemizin önemli hedeflerinden biri olan "Diploma Eki Etiketi"nin başarılı bir şekilde tamamlanması sebebiyle katkı sağlayanlara teşekkür eden Rektörümüz Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu şunları söyledi, "Diploma Eki Etiketi uzun uğraşlar gerektiren, çok çalışma ve dikkat isteyen bir süreçti. Bu etiketin alınmasında katkısı olanlara teşekkür ediyorum." Yabancı dilin öneminide vurgulayan Rektörümüz bu konuda akademisyenlerden özen göstermelerini istedi. Eğitimde yeniden yapılanma ve kalite süreci bilgilendirme toplantısında ilk olarak Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp söz aldı. Diploma eki etiketi sürecinden bahseden Prof. Dr. Gökalp, "Diploma eki etiketinin anlamı vermiş olduğumuz diplomaların Avrupa Birliği ülkelerinde kabul edilmesidir. 2011-2014 yılları arasında geçerli olacak bu etikete 2014 yılında tekrar başvuru yapacağız" dedi. 2 basamaktan oluşan bu sürecin ilkinin tamalandığını belirten Prof. Dr. Gökalp, "Mayıs 2012'de AKTS etiketi için başvuru yapacağız" diyerek üniversitemizin uluslararasılaşma sürecinde emin adımlarla yürümeye devam edeceğini belirtti.

2014'e Kadar Geçerli
Kocaeli Üniversitesi Diploma Eki Etiketi Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Serdar Pamuk 10 Mayıs 2011'de "Diploma Eki Etiketi" için başvuru yaptıklarını, 6 Haziran 2011'de Ulusal Ajans Ördeğerlendirme sonuçlarının açıklandığını ve 13 Ekim 2011 tarihinde de Avrupa Konseyi tarafından kabul edilmesiyle üniversitemizin bu etikete 2014 yılına kadar sahip olduğunu söyledi. Diploma ekinde nelerin yer alacağını anlatan Prof. Dr. Pamuk diploma eki için : "Öğrencilerin kurumlara, işverenlere veya dünyaya neyi başardıklarını aktaran bir araçtır" tanımlamasını yaptı. Diploma eki etiketi sayesinde üniversitemizin yurt dışında kabul edilebilirliğinin arttığını vurguladı Prof. Dr. Pamuk sözü Prof. Dr. Şerif Barış'a bıraktı. Seçmeli derslerle ilgili istatistikleri anlatan Prof. Dr. Barış, 99 seçmeli ders olduğunu, 2500 kadar da öğrencinin bu derslerden faydalandığını belirtti. Tek sıkıntılarının ders seçiminde öğrencilerin bazı danışmanlar tarafından yönlendirildiğini belirten Prof. Dr. Barış, "Bizim isteğimiz öğrenci bu konuda özgür olmalı" dedi.

Eksikler, Yenilikler
Program yeterlilikleri ve ders öğrenim kazanımlarının değerlendirme süreci hakkında konuşan Prof. Dr. Ahmet Selamoğlu akademik düzeylere göre ders izlecesini tamamlayan ve bilgileri eksik olan dersler ile bu eksiklerin giderilmesi konusunda sunum yaptı. Akademik takvime paralel hazırlanan çalışma takvimi konusunda bilgilendirmeyi ise Doç. Dr. Cüneyt Oysu gerçekleştirdi. Süreçlerin düzgün bir biçimde görülebilmesi ve planlanması için hazırlanan takvimin 23 faaliyet bölümünden oluştuğunu söyledi. Son olarak Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı Yazılım Grubu adına Ayhan Gültekin Öğrenci Bilgi Sisteminde yenilikler hakkında bilgiler verdi. Toplantı sonunda katılımcılardan gelen sorular cevaplandırıldı.

Eğitimde Yeniden Yapılanma ve Kalite Süreci Bilgilendirme Toplantısı
Komsuoğlu
Gökalp
Pamuk
Barış
Selamoğlu
Oysu
Gültekin
Kocaeli Üniversitesi Sosyal Sorumluluk Projeleri kapsamında Umuttepe yerleşkesinde üniversite yönetimi, öğretim üyeleri ve öğrencilerin katıldığı ağaç dikme etkinliği düzenlendi.

Sosyal sorumluluk projelerine büyük önem veren üniversitemizde, Rektörümüz Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu'nun katılımıyla, fakülte dekanları, üniversite yöneticileri ve çeşitli fakültelerden 300 üniversite öğrencisinin de yer aldığı ağaç dikme etkinliği (29.11.2011) düzenlendi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nden temin edilen 70 batı ladini ve 70 mavi ladin olmak üzere 140 çam fidanı Rektörümüz, yöneticilerimiz, akademisyenler ve öğrenciler tarafından Umuttepe Yerleşkesi B Kapısı yanındaki alanda dikildi.

140 Çam Fidanı Dikildi