halkla ilişkiler ve tanıtım
grafik/tasarım
fotoğraf
bilgi edinme birimi
İletişim
HABER ARŞİVİ - Haziran 2008
SON HABER
HABER ARŞİVİ
basından seçmeler
haber merkezi
Kocaeli Üniversitesi
Basın ve Halkla İlişkiler
Ali Özbay MYO' da Cam Boncuk Yapımı Etkinliği
SON HABER
HABER ARŞİVİ
basından seçmeler
Kocaeli Üniversitesi
Kocaeli Üniversitesi'nde Coşkulu Akademik Giysi Töreni
Kocaeli Üniversitesi 2007-2008 Akademik Yılında aşama kaydeden öğretim üyeleri, düzenlenen Akademik Giysi Töreni'nde cübbelerini giydiler.

Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen Akademik Giysi Töreni'ne Kocaeli Valisi Gökhan Sözer, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp, Prof. Dr. Hasret Çomak, Prof. Dr. Arif Demir, Rektör Danışmanları Prof. Dr. Prof. Dr. Yusuf Çağlar, Prof. Dr. Mithat Fırat Özer, Fakültelerin Dekanları, öğretim üyeleri, davetliler ve öğrenciler katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, Akademik Giysi Töreni'nin Türkiye'de yalnızca Kocaeli Üniversitesi'nde düzenlendiğini belirterek "Cumhuriyetin, çağdaş değerlerin ve bilimin savunucusu olma görevini başarı ile sürdüren üniversitemiz bu törende akademik yükseltmelerin ve bilimsel çalışmaların onurunu sizlerle paylaşmaktan mutluluk ve gurur duymaktadır" dedi. Bugün dünyada Türkiye dışında demokrasiyi benimseyip yaşam biçimine dönüştüren başka bir Müslüman ülke olmadığını da belirten Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, " Bunu laik cumhuriyete borçlu olduğumuzu öğretmeye devam etmekte Türk üniversitelerinin asli görevleri arasındadır" dedi. 1927 yılından günümüze kadar olan süreçte sanayileşmede alınan mesafeyi ve etkileyen faktörleri dile getiren Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, Ar-Ge, İnovasyon ve teknoloji transferi konularında yol almamıza rağmen bunun yeterli olmadığını, patent çalışmalarının eksik kaldığını belirtti.
Akademik Giysi Töreni'nde Rektör Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu'nun konuşmasını tamamlamasının ardından 2007 yılında 'Science Citation İndex' kapsamında yayın yapan öğretim üyesi ve elemanlarına Yayın Teşvik Ödülü ve teşekkür belgesi verildi. Daha sonra akademik aşama kaydeden 11 Profesör, 38 Doçent toplam 49 öğretim üyesine akademik giysileri giydirildi. Tören verilen kokteyl ile sona erdi.

Profesör Olanlar
Prof. Dr. M. Reşat Başar, Prof. Dr. Ömer Şentürk, Prof. Dr. Aydın Çorakçı, Prof. Dr. Ayşe Çalık Ross, Prof. Dr. İdris Güven Kaya, Prof. Dr. Sarp Ertürk, Prof. Dr. Abdurrahman Tansu Say, Prof. Dr. Zahir Muradoğlu, Prof. Dr. Füsun Alver, Prof. Dr. Gürkan Keskin, Prof. Dr. Bahar Müezzinoğlu.

Doçent Olanlar
Doç. Dr. Abdülkadir Babaoğlu, Doç. Dr. Meliha Nurdan Taşkıran, Doç. Dr. Nigar Pösteki, Doç. Dr. Hakan Ağır, Doç. Dr. Müge Filiz, Doç. Dr. Sami Karacan, Doç. Dr. Nalan Güray, Doç. Dr. Ertan Durmuşoğlu, Doç. Dr. Pelin Güven, Doç. Dr. Faruk Aras, Doç. Dr. Vedat Demir, Doç. Dr. Pınar Eraslan Yayınoğlu, Doç. Dr. Fatoş Pınar Topsever, Doç. Dr. Muhip Kanko, Doç. Dr. İ. Erdem Okay, Doç. Dr. Murat Pekdemir, Doç. Dr. İlknur Egece Başyiğit, Doç. Dr. Haşim Boyacı, Doç. Dr. Mete İşeri, Doç. Dr. Selahattin Cenk Şen, Doç. Dr. Ali Zeybek, Doç. Dr. Levent Buluç, Doç. Dr. Belgin Bamaç, Doç. Dr. Tülay Ş. Yıldız, Doç. Dr. Sema Keçeli Özcan, Doç. Dr. Fatma Budak, Doç. Dr. Mahmut Esat Harmancı, Doç. Dr. Oya Çakın, Doç. Dr. Cüneyt Oysu, Doç. Dr. Kenan Aydın, Doç. Dr. Kenan Dağcı, Doç. Dr. Mehmet Efe Çaman, Doç. Dr. Elif Eda Balkaş, Doç. Dr. Engin Özdemir, Doç. Dr. Melih İnal.

Bilimsel Teşvik Ödülü Alanlar
2007 yılında Science Citation Index (Sayns Sayteyşın İndeks) kapsamında yayın yaparak yayın teşvik ödülü ve teşekkür belgesi alan öğretim üye ve elemanları (en fazla yayın sayısı sıralamasına göre);
Yrd. Doç. Dr. İrem Yaluğ, Prof. Dr. Alemdar Hasanoğlu, Araştırma Görevlisi Murat Alemdar, Yrd. Doç. Dr. Yonca Akgöz Anık, Uzman Doktor Erkan Dervişoğlu, Yrd. Doç. Dr. Füruzan Yıldız Akar, Doç. Dr. Ayşen Ağaçdiken Ağır, Doç. Dr. Tülay Şahin Yıldız, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Bilgin, Prof. Dr. Sarp Ertük, Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Urhan, Yrd. Doç. Dr. Adalet Zeren, Yrd. Doç. Dr. Rezan Kasım, Yrd. Doç. Dr. Murat Sayan, Doç. Dr. Murat Sayan, Araştırma Görevlisi Begüm Demir, Araştırma Görevlisi Begüm Demir.

Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu
fotoğraflar için tıklayın
Kocaeli Üniversitesi Rektörü
Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu'nun
Akademik Giysi Töreni
Açılış konuşma metni için tıklayın

İş Sağlığı ve İnsan Kaynakları Sertifika Töreni Düzenlendi
Kocaeli Üniversitesi Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin ilk defa düzenlemiş olduğu İnsan Kaynakları Yönetimi ile İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim programlarında sertifika almaya hak kazanan kursiyerler için dün Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kongre ve Kültür Merkezi Karadeniz Konferans Salonu'nda tören düzenlendi.

Törene KOÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Arif Demir, İnsan Kaynakları Yönetimi Programı Eğitim Koordinatörü Prof. Dr. Ahmet Selamoğlu, İş Sağlığı ve Güvenliği Programı Eğitim Koordinatörü Doç. Dr. Faruk Ayaz, Data Exper Genel Müdürü Hasan Altınkaya ve davetliler katıldılar. Tören öncesinde bir konuşma yapan Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Arif Demir, kursun çok başarılı geçtiğini söyledi ve sertifika almaya hak kazanan kursiyerlere iş hayatlarında başarılar diledi. Prof. Dr. Demir'in konuşmasının ardından sertifika törenine geçildi. Sertifika töreninin ardından davetliler hazırlanan kokteyle geçtiler. İnsan Kaynakları Eğitimi Programında toplam 72 saat eğitim görüp sertifika almaya hak kazanan kursiyerlerin isimleri şöyle; Mediha Kolaylı, Gülsüm Perktaş, Öner Merve Bitirgeç, Birsen Ünüvar, Serhan Altuncevahir, Aysel Suyarış, Savet Taner, Berrin Erkollu, Müge Egit, Hanife Yıldız, Nagehan Küçük, Pınar Tekin, Adem Şahinkaya. İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Programında 50 saat eğitim görüp sertifika almaya hak kazanan kursiyerler şöyle; Murat Akın, Fatoş Demir, Recep Şinasi Yıldız, Hanife Özkan, Alper Yılmaz, Güneş Burnaz, Mükremin Yılmaz, Murat Işık Tekiner, İbrahim Aydoğan, Sabiha Yalçın, Tolga Şimşek Yılmaz, Emre Arslan, Bekir Gök, Berna Hanağası, Gökhan Dilek.

Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Arif Demir
Türkiye'de Din ve Siyaset
Kocaeli Üniversitesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen uluslararası atölye çalışmasının bu yılki konusunu "Türkiye'de Din ve Siyaset" oluşturdu. Umuttepe Yerleşkesi Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi'nde bugün (6 Haziran 2008) yapılan atölye çalışmasına Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Ş. Komsuoğlu, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Fettahoğlu, Drew Üniveristesi'nden Doç. Dr. Melanie Johnson, Yeditepe Üniversitesi'nden Doç. Dr. Hande Birkalan Gedik, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Çoğunluğunu yüksek lisans öğrencilerinin oluşturduğu atölye çalışmasında Amerika, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Avustralya gibi çok sayıda ülkeden katılımcı yer aldı. Atölye çalışmasında farklı ülkelerden gelen katılımcıların Türkiye'ye ve Türkiye siyasetine, din ile siyaset ilişkisine dair bilinç düzeyini arttırmak, kültürlerarası iletişimi güçlendirmek gibi amaçlar doğrultusunda sunuşlar yer aldı ve bu doğrultuda tartışmalar yapıldı. Bilimin gücüyle söz sahibi olmayı amaç edinen ve evrensel değerlere bağlı, karşısındakini anlamaya, algılamaya çalışan, farklı kültürlere ilgi duyan katılımcıların yer aldığı atölye çalışmasının ilerki yıllarda da devam edeceği belirtildi.

"Türkiye model bir ülkedir"
Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Ş. Komsuoğlu yaptığı konuşmada "sizleri ülkemizde ve üniversitemizde ağırlamak bizleri mutlu etti. Oldukça önemli olan bu yılki atölye çalışmanızın olumlu katkıları olacağı kanısındayım. Öncelikle bu etkinliğin düzenlenmesinde çaba gösteren İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Fettahoğlu'na, Yard. Doç. Dr. Yücel Demirer'e ve tüm ekibine teşekkür ediyorum. Türkiye ve dünya için çok önemli bir konuda tartışmalarınızı yürütecek, bilgi paylaşımına gireceksiniz. Türkiye laik, demokratik ve kültürel açıdan çok zengin bir ülkedir. Diğer Müslüman ülkelere model oluşturan, dünyada bu anlamda yeri ve ağırlığı tartışmasız bir noktadadır. Karşılıklı diyalaoğa dayalı her türlü çalışmaya sıcak bakan ve bu alanda çaba gösteren üniversitemiz ve özelinde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üye ve seçkin öğrencilerinin bu tarz çalışmalarının devam edeceğini biliyorum. Gelecek yıl farklı bir konuda yine sizleri ağırlıyor olmak bizleri mutlu edecektir." dedi. Rektör Prof. Dr. Komsuoğlu'nun ardından söz alan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Fettahoğlu da böylesi uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Prof. Dr. Fettahoğlu dünyanın farklı yerlerinden çalışmaya katılanlara Türkiye'nin durduğu noktanın öneminden bahsetti. Din ve siyaset üzerinden Türkiye politikalarına ve onun dünya siyasetindeki yerine bakmanın anlamlı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Fettahoğlu bu tarz çalışmalara her zaman destek olacaklarını ifade etti.

"Türkiye'de siyaset ve din ilişkisi karmaşıktır"

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Yücel Demirer, Türkiye'de İslam'ın Tarihi başlıklı, sunumunda "Türkiye'de din ve siyaset ilişkisi çok karmaşıktır. Bunları anlamak için farklı değişkenleri dikkate almak gerekmektedir." dedi. Din ve siyasetin birlikteliğini ifade eden Yard. Doç. Dr. Demirer, Orhan Pamuk'un Kar adlı romanı üzerinden örnekler vererek Türkiye'deki İslam anlayışı hakkında bilgi aktardı. Atölye çalışmasında önemli sunumlardan biri de yine İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Güven Bakırezer tarafından yapıldı. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Sosyopolitiği adlı sunumunda Yard. Doç. Dr. Bakırezer AKP'nin sosyal politikalarına ve toplumla olan bütünleşmesine değindi. Yard. Doç. Dr. Bakırezer politik hayata ve onun Türkiye'de işlediği sürece dair örnekler üzerinden konuşmasını tamamladı.

"Kendi dinini bilmek için başkasınınkini de bilmek gerekir"
Drew Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melanie Johnson kendini bilmenin karşındakini bilmek anlamını da taşıdığını ifade ettiği konuşmasında "kendi dinini bilmek için başkasınınkini de bilmek gerekir. Bu açıdan ben kendi üniversitemi örnek vermek istiyorum. Bizde öğrenciler başka bir kültürü, inancı tanımadan, orda onlarla birebir vakit geçirip yaşam alanlarını paylaşmadan mezun olamazlar. Anlamak, diyalog kurmak bu şekilde mümkündür. Özellikle akademik alanda çalışanların derinlemesine araştırmalar yapmaları gerekiyor. Ben uzun yıllardır öğrencilerimle birlikte Türkiye'ye geliyorum ve bugün de burda olmak benim için memnuniyet vericidir. Öğrencilerimizin ve bu tarz özellikli konularda çalışan herkesin bilimin gücünü arkasına almaları ve bu açıdan donanımlı olmaları gerekiyor, aksi halde önyargıların sınırlarında takılı kalırız." dedi. Oldukça önemli konuların yer aldığı atölye çalışması soru cevap kısmıyla sona erdi.

Komsuoğlu
Fettahoğlu
Johnson
Demirer
Türkiye'de cam konusunda dünyaca ünlü cam ustaları tarafından kapsamlı cam eğitimlerinin verildiği İstanbul Beykoz'da bulunan Cam Ocağı Vakfı eğiticilerinden Bilgin Güralay 'ın Cam Boncuk Yapımı Workshop etkinliği Değirmendere'de gerçekleştirildi.

Değirmendere Ali Özbay Meslek Yüksekokulu Cam Atölyesi'nde 06 Haziran 2008 günü 11.30 - 16.00 saatleri arasında gerçekleştirilen etkinlikte murano çubuk camlarından cam boncuklar yapıldı. Öğrencilerin tamamının staj ve uygulama imkanı bulduğu etkinlikte ortaya çıkan rengarenk boncuklar, alevin ve camın dansı izleyenlere çok özel anlar yaşattı. Cam Ocağı Vakfı'nın Değirmendere Ali Özbay Meslek Yüksekokulu'na bundan sonra da desteğini sürdürmeye devam edeceği bildirildi.

Kocaeli Üniversitesi Teknoparkı Gelişiyor
Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli Sanayi Odası, İzmit Ticaret Odası, Gebze Ticaret Odası ve GOSB kurucu ortaklığında, "Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Yasası" gereğince 22 Mart 2003 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile Yeniköy'de kurulan, 200 dönümlük arazi üzerinde faaliyetlerini sürdüren Kocaeli Üniversitesi Teknoparkı Kocaeli protokolü ve basın mensuplarını ağırladı. Bilgilendirme toplantısına Kocaeli Valisi Gökhan Sözer, Gölcük Kaymakamı Mustafa Pekdemir, dekanlar, öğretim üyeleri, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Yeniköy Belediye Başkanı Hüseyin Ayaz, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Münir Karaloğlu, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Yılmaz Kanbak, İzmit ve Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Zeytinci katıldı.

Teknopark Genel Müdürü Ertuğrul Akalın'ın açılış konuşmasının ardından kürsüye davet edilen Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, Kocaeli kentinin sanayi ile iç içe olmasından dolayı teknoparkın gelişmesi için burada uygun koşulların mevcut olduğunu belirterek, " Teknoparkımızı önümüzdeki yıllarda daha da geliştirerek ilerlemeye devam edeceğiz. Teknopark fikrine alışmamız gerekiyor. Buradan herkesi teknoparkı geliştirme çalışmalarına davet ediyorum" dedi. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin teknolojiye ve teknolojik gelişmeye önem verdiğini, Kocaeli Üniversitesi Teknopark'ı ile üniversite-sanayi işbirliğinde yeni bir dönemin başladığını belirten Rektör Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu teknoparkta şu an 200 personelin çalıştığını ve bunların 91'inin Kocaeli Üniversitesi öğrencisi veya mezunu olduğunu, bunun da gurur verici olduğunu ifade etti. Konuşmaların ardından davetliler teknoparkta bulunan firmaları ve laboratuvarları gezerek bilgi aldı.

Halen Kocaeli Üniversitesi Teknopark'ında Haziran 2008 itibarı ile; 46 adet bilgisayar yazılımı, 4 adet savunma teknolojileri, 2 adet teknik danışmanlık,1 adet motor teknolojileri ve 3 adet Çevre Teknolojileri olmak üzere toplam 56 adet firma çalışmalarını sürdürmektedir.

Türkiye'nin en iyi teknoparkından biri olan, Yeniköy'de bulunan Kocaeli Üniversitesi Teknopark'ı çalışmaları hakkında dün (10.06.2008) protokol, basın mensupları ve kamuoyu bilgilendirildi.
Mimarlık Fakültesi Kerpe'yi Tartıştı
Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü öğrencilerinin "Kerpe Kıyı Bandı Düzenlemesi" konulu bitirme projelerinin sunumu ve değerlendirilmesi Kandıra Belediyesi Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi.

Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ve Kandıra Meslek Yüksekokulu işbirliği ile Kandıra Kaymakamlığı ve Kandıra Belediyesi'nin katkılarıyla 11 Haziran 2008 tarihinde düzenlenen etkinlik Kandıra Kaymakamı Hamza Erkal, Kandıra Belediye Başkanı Mustafa Öğren, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamuran Öztekin, Kandıra Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Yusuf Bayraktutan, Mimarlık Bölümü öğretim elemanları, belediyelerin ilgili birim temsilcileri, öğrenciler ve dinleyicilerin katılımıyla gerçekleştirildi. Etkinliğin, fiziki mekân iyileştirme, yenileme ve yeniden üretme süreçlerinde merkezi yerel yönetimler, üniversite temsilcileri gibi etkin toplumsal karar mekanizmalarının bir araya gelerek, konu üzerinde değerlendirmeler yapma olanağı sağladığını belirten Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamuran Öztekin, "Böylelikle hazırlanan ortamda karşılıklı fikir alışverişinin ötesinde, yerleşimlere ait mevcut sorunların yeniden saptanması, tartışılması, kısa vadede ve geleceğe yönelik özellikle de geleceğe yönelik olası çözümler üzerinde gerçekleştirilmiş projeler üzerinden karşılıklı olarak fikirler üretmek mümkün olmuştur. Üniversitemiz tasarım fakültesinin düzenlediği ve bu kapsamda bir ilk teşkil eden etkinlik, şu anda yarattığı ilgi yanında, bu çalışmaların tartışılmasının geleceğe yönelik olarak daha da önem taşıdığını göstermiştir" dedi.

KÖGEM'de Uygulama Kursu Başladı
Kocaeli Üniversitesi Kök Hücre Ve Gen Tedavileri Araştırma ve Uygulama Merkezi'nce 2008 yılı bilimsel etkinlikleri kapsamında düzenlenen I.Temel Kök Hücre Teknikleri ve Moleküler Biyoloji Uygulamaları kursu KÖGEM'de başladı.
Farklı üniversitelerden 10 kursiyerin katılımıyla gerçekleşen kursun açılışında Kocaeli Üniversitesi Kök Hücre ve Gen Tedavileri Araştırma ve Uygulama Merkezi (KÖGEM) Müdürü Prof.Dr. Erdal Karaöz, kursun düzenlenmesinde 2 temel amaçları olduğunu, ilk olarak kök hücre ve doku mühendisliği alanında sahip oldukları bilimsel ve teknik alt yapılarını Türkiye'de bu alana ilgi duyan araştırmacılar ile paylaşmak ve diğer üniversitelerdeki araştırmacılarla uluslararası alanda yarışabilir ortak projeler geliştirmek olduğunu belirtti.
Osmangazi, Çanakkale Onsekiz Mart, Selçuk, Dokuz Eylül, İstanbul Üniversiteleri ve Gata'dan 10 kursiyerin katıldığı etkinlikte insan diş pulpası, yağ dokusu ve sıçan kemik iliğinden kök hücrelerin izolasyonu, karekterizasyonu ve çeşitli vücut hücrelerinin laboratuvar koşullarında farklılaştırılması deneylerinin uygulamalı olarak yapılacağını belirten Prof. Dr. Erdal Karaöz, kursa yoğun ilgi olması nedeniyle bir sonraki hafta ikincisini gerçekleştireceklerini söyledi.
Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ali Demirci kursun açılış konuşmasında Kocaeli Üniversitesi hakkında bilgiler verdikten sonra, KÖGEM'in gelecekte daha başarılı çalışmalar gerçekleştireceğine inandıklarını belirtti.

Karaöz
Demirci
Fen Edebiyat Fakültesi'nden Destek
Kocaeli Körfez Fen Lisesi'nin düzenlediği 'Bilimsel Sonuca Giden Yol' başlıklı etkinlik çerçevesinde, Kocaeli Üniversitesi öğretim üyeleri Körfez Fen Lisesi öğrencilerine konferanslar verdi.

Körfez Fen Lisesi'nin Bilim Kurulu üyeleri Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Güney ile ön görüşmeler yaparak, Kocaeli Üniversitesi öğretim üyelerinin vereceği, konusu temel bilim alanlarındaki güncel gelişmeler ve geleceğin araştırmacılarına düşen görevler olan konferans takvimini hazırladı. Hazırlanan takvim çerçevesinde Aralık ayında Fizik Bölümü'nden Prof. Dr. Elşen Veli, Ocak ayında Kimya Bölümü'nden Prof. Dr. Cavit Uyanık, Mart ayında Biyoloji Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Halim Aytekin Ergül, Nisan ayında Matematik Bölümü'nden Prof. Dr. Alemdar Hasanoğlu ve Mayıs ayında Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü'nden Prof. Dr. Kürşat Yıldız konferans verdi.

Körfez Fen Lisesi Müdürü Recep Bakır'ın Başkanlığında, Fizik öğretmeni Adem Kılıç, Matematik Öğretmeni Hüseyin Bozkurt ve Biyoloji Öğretmeni Berna Ergül Dekan Prof. Dr. Yüksel Güney'i makamında ziyaret etti. Ziyarette Dekan'ın başkanlığında yapılan çalışmalar değerlendirildi. Toplantı sonunda "Bilimsel Sonuca Giden Yol" adlı etkinliklerin çok başarılı ve verimli olduğu görüşüne varıldı. Ayrıca 2008-2009 öğretim yılında Fen Lisesi için Bilim Kurulu kurulmasını, amacına uygun bir planlama yapılarak yeni dönemde çalışmaların devam etmesi kararı alındı. Dekan Prof. Dr. Yüksel Güney "Fen lisesinin başarılarını takip ediyoruz. Fen lisesi mezunlarının üniversitemizi daha çok tercih etmelerini diliyoruz. Bu anlamda üzerimize düşen her görevi ve her fedakarlığı yapmaya hazırız. Öğretmen arkadaşlara, öğrenci ve velilerine sevgilerimi iletiniz" dedi. Toplantı sonunda Fen Lisesi Müdürü Dekan'a ve katkı veren öğretim üyelerine teşekkür ederek üniversiteden ayrıldı.

Bilim Yaz Okulu Başladı
Açılış konuşmasını yapan Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yunus Kishalı bilim yaz okulunun çocuklar için çok yararlı olacağını belirtti. Gelişmiş ülkelerin eğitim sistemlerinden örnekler veren Prof. Dr. Kishalı "gelişmiş ülkelerde bulunan bilim müzelerinden bizim de her ilimizde olması gerekir. Çocuğun öğrenmesinde kişisel eğitim önemlidir, dokunarak, tanıyarak daha fazla öğreniliyor. Biz de bunu teşvik etmeliyiz" dedi. Prof. Dr. Kishalı böylesi önemli bir projenin gerçekleşmesinde emeği geçenlerin çok büyük bir başarıya imza attıklarını ifade etti ve kendilerine teşekkür etti.

Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Öğretim Üyesi ve Bilim Yaz Okulu Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Esma Buluş Kırıkkaya, törende yaptığı konuşmada 23 Haziran - 4 Temmuz 2008 tarihlerinde ilk kez gerçekleştirilecek olan Bilim Yaz Okulu Projesi'nin hedef kitlesinin ilköğretim beşinci ve altıncı sınıf öğrencileri olduğunu, projeden 40 öğrencinin yararlanacağını, öğrencilerin 20'şerli 2 grup halinde eğitimlerini sürdüreceklerini belirtti.

Yrd. Doç. Dr. Kırıkkaya, Bilim Yaz Okulu Projesi'nin büyük emek, heyecan ve coşkuyla hazırlanan önemli bir proje olduğunu ifade ederek, ''Geleceğimiz olan çocuklara öğrenme şevki, keşfetme mutluluğu ve deney yapma heyecanı veren bir ortam sunarak, onların sözel, analitik, bilimsel düşüncelerini artırmak, geliştirmek istiyoruz'' dedi.

Yrd. Doç. Dr. Kırıkkaya, diğer amaçlarının ise toplumda yaratıcı fikirlerin, yeni bilgilerin, keşiflerin, buluşların tanıtılması, tartışılması için ortam oluşturmak, bilim ve teknolojiyle çocukların iletişimini, sürekliliğini sağlamak olduğunu belirtti.

Yrd. Doç. Dr. Kırıkkaya, bu nedenle Kocaeli'ndeki ilköğretim öğrencilerine yönelik bilim okulu kurarak, çocukların gelecek yıllarda tercihlerine olumlu katkıda bulunmak istediklerini ifade ederek, ''Özellikle erken yaşlarda başlayan bilime karşı duyulan bu ilgi ve merakın ortaya çıkarılmasında ya da sürekliğinin sağlanmasında sadece okullara, öğretmenlere değil, toplumun tüm bileşenlerine görev düştüğü inancındayız. Bu ilginin azalması ya da bir süre sonra kaybolmasını önlemek amacıyla tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çeşitli önlemler alınmaktadır. Bilim eğitimi, bugün artık dünya bilim akademilerinin öncelikli olarak ilgilendiği konular arasındadır. Formal eğitimin dışında yer alan bilim okulları ülkemizde yeni olmasına karşın hızla gelişmekte ve yaygınlaşmaktadır'' dedi.

Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından ilköğretim beşinci ile altıncı sınıf öğrencilerine yönelik ilk defa düzenlenen ve ücretsiz olan Bilim Yaz Okulu bugün (23 Haziran 2008) saat 10.00´da Eğitim Fakültesi Seminer Salonu´nda düzenlenen törenle başladı.
Kocaeli Üniversitesi'nden Sanat Protokolü
Kocaeli Üniversitesi ile Değirmendere Belediyesi ve AICAT arasında "Ruhun Gıdası Projesi" koleksiyonu ile ilgili protokol bugün (25 Haziran 2008), Umuttepe Yerleşkesi'nde imzalandı. Oldukça önemli bir koleksiyon olan "Ruhun Gıdası Projesi" 2002 yılında AICAT'ın çağrısıyla Japon sanatçılar tarafından Değirmendere Belediyesi'ne bağışlanan 62 adet eserden oluşmaktadır. Bu 62 eserden oluşan resim heykel koleksiyonunun sergilenmesi ve bakım onarımının yapılması için Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'ne devredilmesini içeren protokol tarafların hazır bulunduğu törende imzalandı. Protokol törenine Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Ş. Komsuoğlu, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Reşat Başar ve Değirmendere Belediye Başkanı Hasan Özer katıldı.
Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Reşat Başar yaptığı konuşmada eserlerin sergilenmesi ve korunması görevini üstlendikleri için memnuniyet duyduklarını ifade etti. Prof. Dr. Başar "bu eserlerin Üniversitemizde sergilenecek olması bizim için ayrıca önemlidir çünkü insanların yaşadıklarına tanıklık eden bir yer. Bu görev Güzel Sanatlar Fakültesi adına ciddi bir görevdir. " dedi. Prof. Dr. Başar'ın ardından Rektör Prof. Dr. Sezer Ş. Komsuoğlu da kısa bir konuşma yaptı. Prof. Dr. Komsuoğlu konuşmasında Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Reşat Başar ve Değirmendere Belediye Başkanı Hasan Özer'e teşekkür etti. Prof. Dr. Komsuoğlu "Halkın her an gezebileceği, izleyebileceği bir yerde bu eserlerin sergilenmesi önemlidir. Ayrıca okuma salonlarının olduğu, kütüphanenin olduğu bu alanın ve eserlerin en iyi şekilde korunacağı ve paylaşıma açılacağından eminim. Üniversitemize bağlı diğer okullardan da öğrencilerin her an ziyaret edebilecekleri bu alanda eserlerin sergilenmesi çalışmaların amacına ulaşmasını sağlar" dedi.

Değirmendere Belediye Başkanı Hasan Özer ise konuşmasına "Biz sanat konusunda Kocaeli Üniversitesi'yle bir kurumuz. Şu ana kadar eserlerin korunması konusunda gereken özeni gösterdik, titiz davrandık. Japonların da isteği ile bu eserlerin bakımı, sergilenmesi konusunda Kocaeli Üniversitesi'ni tercih ettik. Aynı ilde istedik ki kendi üniversitemizle beraber hareket edelim ve çok olumlu sonuçlar alacağımızı düşünüyorum" dedi.
Kent ve sanat için önemli olan bu protokolde Kocaeli Üniversitesi taraflardan birini Değirmendere Belediyesi ve AICAT ise diğer tarafı oluşturmaktadır.

Kocaeli Üniversitesi'nde Deprem İşbirliği Protokolü İmzalandı
Ülkemiz için asrın felaketi olarak sayılan, 20 bine yakın kayıp verdiğimiz, arkasında büyük acılar bırakan 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin onuncu yıl etkinlikleri kapsamında önümüzdeki yıl yapılacak çalışmalarda tüm bu yaşananları unutturmamak, deprem gerçeğini halka tekrar hatırlatmak ve olması muhtemel büyük bir depreme hazırmıyız sorusuna cevap aramak için Kocaeli Üniversitesi ile Türk Kızılayı'nın düzenlediği, Kocaeli, Sakarya ve Yalova Valilikleri, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Gölcük Belediyesi'nin desteklediği işbirliği protokolü imzalandı.

Kocaeli Üniversitesi Anıtpark Yerleşkesi'nde bugün (26.06.2008) saat 10.45'te gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına Kocaeli Valisi Gökhan Sözer, Yalova Valisi Doç Dr. Yusuf Erbay, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili İlyas Şeker, Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali, Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp, Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Türk Kızılayı Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mithat Fırat Özer, Dekanlar, Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Oya Çakın,Yalova İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Atilla Akoğuz, Türk Kızılayı Kocaeli, Sakarya, Yalova Şube Başkanları, öğretim üyeleri ve basın mensupları katıldı.

'Türkiye'nin Afeti: 10. Yıl Anma Etkinlikleri' Paydaşlığa Davet toplantısı açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu Ülkenin gördüğü en büyük acılardan olan 1999 Marmara depreminin 10. yıl dönümünü önemli etkinliklerle anmak istediklerini belirterek, "Böyle büyük bir felaketin tekrarı halinde neler yapabileceğimizi, neler yapmamız gerektiğini öğrenmemiz gerekir " dedi. Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali ise, bunun bilim ve eğitim meselesi olduğunu belirterek, " Binlerce insanımızın kurtulması için bilime ihtiyacımız var. Kocaeli Üniversitesinin duyarlılığını gönülden tebrik ediyorum" dedi. Ayrıca Tekin Küçükali "Deprem ülkesi olduğumuz için toplum liderleri teşkilatlandırma projesi gerçekleştirdik. Toplum lideri olarak seçtiğimiz öğretmenler, muhtarlar ve din görevlileri ile eğitim çalışmaları yaparak, depremden önce, deprem anı ve deprem sonrasında yapılacakları öğretmeye çalışıyoruz" dedi.
Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara ise, anma etkinliklerinin hedefi ve kapsamı hakkında bilgiler verirken, "Hedefimiz depremin 10. yılında neredeyiz, neler yaptık bunu ortaya koymak. Enkaz altından vatandaşları nasıl çıkartırız değil, ne yaparsak vatandaşımız enkaz altında kalmaz diye çalışmalıyız. Bu toplantıdan çıkan sonuçlar devlete yol gösterecek nitelikte olacaktır" dedi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili İlyas Şeker Kocaeli'nin yoğun göç aldığını, deprem sonrası Türkiye'nin hemen her yerinden kayıplar olduğunu, depremin sadece Kocaeli'nde değil Türkiye'de bir milat olduğunu, ancak çalışmaların sınırlı kaldığını belirterek, "Yapı denetim firmaları kuruldu, ama maalesef yeteli denetimlere tabi değil. Siyasilerin oy kaybı olmasın diye izin verdiği binalar ve insanların aç gözlülüğüyle kat çıkmaları acı olaylar yaşamamıza neden oldu. Yine aynı şeyi yaşarsak ders almamış oluruz" dedi.
Yalova Valisi Doç Dr. Yusuf Erbay, deprem sonrası Yalova'da yapılan çalışmaları aktarırken Kocaeli Valisi Gökhan Sözer ise katılımcılara ve destek verenlere teşekkür ederek, onuncu yıl dolayısıyla yapılan bu etkinliklerde çalışmaların tekrar gündeme geleceğini söyledi.
Toplantıda Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mithat Fırat Özer'in okuduğu protokol metninin ardından katılanlar işbirliği protokolü imzaladı. İmza töreninin ardından Kocaeli Üniversitesi Müzesi gezildi ve kokteyle geçildi.

Sözer
Komsuoğlu
Ulusal Bilim Kampı Başladı
TÜBİTAK Bilim ve Toplum Projeleri kapsamında Kocaeli Üniversitesi Fizik Bölümü tarafından düzenlenen 'Fiziksel Olayların Eğlenceli ve Görsel Sunumu' konulu Ulusal Fizik Bilim Kampı bugün (30.06.2008) saat 10:00'da Umuttepe Yerleşkesi'nde gerçekleştirilen açılış töreni ile başladı.
TÜBİTAK Bilim ve Toplum Projeleri kapsamında Kocaeli Üniversitesi Fizik Bölümü tarafından düzenlenen 'Fiziksel Olayların Eğlenceli ve Görsel Sunumu' konulu Ulusal Fizik Bilim Kampı bugün (30.06.2008) saat 10:00'da Umuttepe Yerleşkesi'nde gerçekleştirilen açılış töreni ile başladı.
Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen açılış törenine Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp, , Fizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Dirim, Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Elşen Veli, Körfez Fen Lisesi Müdürü Recep Bakır ve öğretim üyeleri katıldı. Açılış konuşmasını yapan Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Elşen Veli etkinlikler hakkında kısa bilgiler vererek, fiziğin eğlenceli ve zevkli olduğunu uygulamalı etkinliklerle göstereceklerini ifade etti. Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. H. Yüksel Güney, günlük yaşantımızın bir parçası olan fiziğin zor olduğu ve sevilmediği yönünde bir kanı olduğunu, bu etkinlikle bu olumsuz kanıyı ortadan kaldırmak istediklerini söyledi. Rektör Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, ülkelerin geleceğinin temel bilimlerde olduğunu, mesleklerin birbiri ile karşılaştırılmasının doğru olmadığını belirterek, ülkelerin gelişmişlik kriterleri arasında hiç değişmeyen kriterin o ülkedeki doktoralı fizikçilerin sayısı olduğunu söyledi.
Türkiye'de ilk kez Kocaeli Üniversitesi'nde gerçekleştirilen Fizik Bilim Kampı, lise öğrencilerine fiziğin eğlenceli ve zevkli olduğunu hissettirmeyi, onların fiziğe olan merakını ve ilgisini arttırmayı amaçlıyor. 29 Haziran - 4 Temmuz tarihleri arasında lise öğrencilerine, 6 - 11 Temmuz tarihleri arasında üniversite öğrencilerine yönelik olarak planlanan bilim kampında mekanik, akışkanlar mekaniği, elektrik ve manyetizma, titreşim ve dalgalar, termodinamik ve optik gibi fiziğin çeşitli dallarıyla ilgili eğlenceli görsel sunumlar ve uygulamalı çalışmalar ele alınacak. Kamp süresince güncel teknolojiler, eğlenceli sunumlar eşliğinde kullanılarak fizikteki son gelişmeler katılımcılara aktarılacaktır.
Proje yürütücülüğünü Kocaeli Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Elşen Veli, proje danışmanlığını Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. H. Yüksel Güney'in yürüttüğü kampa kontenjanın çok üzerinde başvuru olmuş. Kontenjanlar dahilinde kampın lise öğrencilerine yönelik ilk kısmında Karadeniz, Akdeniz, Güney Doğu Anadolu, Doğu Anadolu, İç Anadolu, Ege ve Marmara bölgelerinden olmak üzere, Van'dan Balıkesir'e, Afyon'dan İstanbul'a 12 farklı ilden başarılı 32 lise öğrencisi katılıyor. 6 - 11 Temmuz tarihleri arasında üniversite öğrencilerine yönelik ikinci kısmında ise 19 farklı üniversiteden 30 lisans öğrencisi katılacak.
Etkinlikler Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyeleri ve elemanları tarafından bölümün derslik ve laboratuarlarında gerçekleştirilecek olan kamp süresince sosyal etkinlikler çerçevesinde Ford Otosan, TÜPRAŞ ve İZAYDAŞ fabrikalarına teknik gezi düzenlenecek, Sekapark, İzmit Kent Müzesi ve Gemi Müzesi gezilecek ayrıca Körfez'de tekne turu düzenlenecek.

Komsuoğlu
Güney
Veli
Kocaeli Üniversitesi'nden Azerbaycan'a Ziyaret
Kocaeli Üniversitesi heyeti 19-21 Haziran 2008 tarihleri arasında, dost ve kardeş Nahçivan Özerk Cumhuriyeti Devlet Üniversitesi ile NATO'nun birlikte düzenlediği 'Uzak Bölgeler İçin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Problemleri' konulu uluslararası konferansa katıldı.

Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Güney ve Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Elşen Veli'den oluşan heyet ayrıca Azerbaycan, Bakü Devlet Üniversitesi ve Bakü Teknik Üniversitesi'ni de ziyaret etti. Ziyarette Rektör Prof. Dr. Havar Memmdov ve Rektör Prof. Dr. İsa Habibbeyli ile her iki üniversite hakkında çok yararlı görüşmeler yapıldı. Nahçıvan ziyareti esnasında üniversitelerarası işbirliği ve özellikle Tıp Fakültesi'nin bu işbirliğine gösterdiği özen nedeniyle başta Prof. Dr. Baki Komsuoğlu, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Demirci ve önceki Dekan Prof. Dr. Ali Gökalp'e de özel teşekkürler sunuldu.

Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu Nahçivan Sağlık Bakanı Niyazi Novruzov'u ziyaret etti. Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu ve Bakan görüşmeden sonra hemen hemen tüm elemanlarının Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesinde yetiştirilen doktor ve hemşirelerin olduğu Nahçivan Diagnostik Merkezi'nde incelemede bulunarak, merkez hakkında bilgi aldı.

Prof. Dr. Komsuoğlu, Prof. Dr. Güney ve Prof. Dr. Veli, Nahçivan ve Azerbaycan'daki üniversitelerle Kocaeli Üniversitesi'nin her alanda daha yakın işbirliği içinde olmasının gerekliliğini vurguladı.