Kocaeli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve AB Birimimizin Avrupa Birliği Eğitim Program Erasmus çerçevesinde Eğitim Fakültemiz ile birlikte düzenlediği Erasmus Yoğun Dil Kursu için Türkiye'ye gelen öğrenciler bugün (1 Eylül 2010) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp, Prof. Dr. Hasret Çomak, Uluslararası İlişkiler ve AB Birimi Kurum Koordinatörü Doç. Dr. Serdal Pamuk, Eğitim Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. Dilek Fidan, Yabancı Diller Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Doğan Yüksel ile Yrd. Doç. Dr. Banu İnan, İlköğretim Bölümünde Öğr. Gör. Ergün Altun ve Uluslararası İlişkiler ve AB Birimi çalışanlar yıla biraraya geldiler.
Türkiye'deki üniversitelerde 6 ile 12 ay süreyle eğitim görecek olan öğrenciler için hem Türkçe yapılacak eğitimlerde hem de sosyal yaşamlarındaki iletişimlerinde zorluk çekmemeleri için düzenlenen kurs programında Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölüm Başkan Yrd. Doç. Dr. Hülya Çevirme ile Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Dilek Fidan, Yabancı Diller Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Doğan Yüksel ile Yrd. Doç. Dr. Banu İnan, İlköğretim Bölümünde Öğr. Gör. Ergün Altun görev aldı. Yabancı öğrenciler 5 haftalık yoğunlaştırılmış dil eğitiminin yan sıra düzenlenen çeşitli sosyal ve kültürel etkinlere de dahil olarak Türk kültürü ve tarihi hakkında bilgi sahibi oluyor. Türkiye genelinde 11 üniversitede düzenlenen kurs programında bu y l Kocaeli Üniversitesi'nde yoğun dil kursuna dahil olup eğitim gören 23 öğrenci Hollanda, Almanya, Avusturya, İtalya, Macarsitan, Estonya, Litvanya, Polonya'dan geliyor. Bu öğrencilerden 2 tanesi Kocaeli Üniversitesi'nde Mimarlık ve Tasar m ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinde eğitimlerine devam edecekler. Oldukça verimli bir şekilde sürdürülen yoğun dil kursunun ardından sertifikaların almaya hak kazanan öğrenciler için bugün (1 Eylül 2010) Uluslararası İlişkiler ve AB Ofisi'nde düzenlenen törende Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp "Sizleri burada ağırlamak bizler için memnuniyet verici. Her biriniz farklı ülkelerden geldiniz ve bu süreçte size yardımcı olmak için çaba gösteren çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Sizlerin Türk kültürünü ve tarihini tanımanız ve arkadaş ortamınız geliştirmeniz için düzenlenen aktiviteler bu süreçte oldukça büyük önem taş makta. Görev alan arkadaşlarımız da sizlerin sosyal hayata en kısa sürede katılmanız için gereken her şeyi yapıyorlar. Sizlerle bugün burada olmaktan mutlu olduğumu da belirtmek istiyorum" dedi. öğrencilerle yakından ilgilenen Prof. Dr. Gökalp her öğrencinin hangi ülkeden geldiğini ve hangi bölümlerde eğitimine devam edeceğini sordu ve öğrencilerle sohbet ortam yarattı. Tanışmanın ardından öğrencilere sertifikalar verildi. Sertifika töreninin ardından bu kursta görev alan öğretim üye ve elemanlarına da teşekkür belgeleri takdim edildi.
Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği Birimi'nde düzenlenen kokteyle katılan yabancı öğrenciler, eğitimleri dışında Kocaeli Üniversitesi'nin diğer olanaklarından da faydalan yor. Öğrenciler kendileri için hazırlanan kokteylde katılımcılarla sohbet edip, izlenimlerini paylaştılar ve toplu fotoğraf çektirdiler.
Erasmus Öğrencilerine Kocaeli Üniversitesi'nden Türkçe Sertifikası
Kocaeli Üniversitesi'nde Bayram öncesinde Umuttepe Yerleşkesi Sosyal Tesisler'de Bayramlaşma Töreni yapıldı. Törene Rektör Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp, Prof. Dr. Hasret Çomak, Prof. Dr. Arif Demir, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Yusuf Çağlar, dekanlar, daire başkanları, akademik ve idari personel katıldı. Tören samimi bir ortamda gerçekleştirildi.
Kocaeli Üniversitesi'nde Bayramlaşma
Avrupa Üniversiteler Birliğinin (EUA) YÖK koordinasyonunda üç üniversite (Kocaeli, Ankara, İstanbul Teknik) ile 27 Eylül 2010 da Ankara'da gerçekleştirilecek olan Ülke Çalıştayının üçüncü toplantısı İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü'nde yapıldı. "Tam Maliyetleme" (Full Costing) Projesinin ikinci toplantısı ise 29 Haziran'da Kocaeli Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilmişti. 27 Eylül'de yapılacak olan ülke çalıştayına hazırlık amaçlı gerçekleştirilen toplantıda Kocaeli Üniversitesi'ni Rektör Yardımcıları Prof.Dr. Ayşe Sevim Gökalp, Prof.Dr. Hasret Çomak ve Prof.Dr. Arif Demir, Uluslararası İlişkiler ve AB Birimi Kurum Koordinatörü Prof. Dr. Serdal Pamuk ile Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Müslüm Akıncı temsil ettiler. Bunun yanısıra toplantıya YÖK temsilcileri, proje paydaşları Ankara ve İstanbul Teknik Üniversitesi temsilcileri ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, DPT Müsteşarlığı, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı ile TÜBİTAK temsilcileri ve EUA Yönetişim-Özerklik-Finansman Dairesi Başkanı Thomas Estermann katıldı. Toplantı Proje Koordinatörü Prof. Dr. Gülsün Sağlamer'in açılış konuşmasıyla başladı. Bu toplantıyı diğer toplantılardan farklı kılan unsurun partner üniversiteler dışında çeşitli kurumlardan da temsilcilerin katılımı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sağlamer, tam maliyetlemeyle ilgili paydaşların bilgilendirilmelerinin ve süreçte aktif rol almalarının son derece önemli olduğunu belirtti. Projenin EUA temsilcisi Thomas Estermann ise üniversiteler için Modernizasyon Ajandası ve Full Costing Projesi ile ilgili bilgiler aktardığı sunumunu gerçekleştirdi. Sunumunda projeye neden ihtiyaç olduğunu, neden gerçekleştirildiğini ve amaçlarına değinen Estermann tam maliyetleme modelinin üniversitelerde finansal sürdürülebilirliği sağlayacak yöntemlerin ve araçların geliştirilmesi ve uygulamaya geçirilmesi hususlarında son derece önemli bir maliyet belirleme aracı olacağını belirtti. Projenin işleyişinden bahseden Estermann, Proje süresince tarafları bir araya getirmek ve atılacak adımlar için model oluşturmak amacıyla gerçekleştirilecek olan Yerinde Değerlendirme Ziyaretleri ve Ülke Çalıştayları ile ilgili bilgi vererek, 20'den fazla ülkeden ülke çalıştayı talebi geldiğini ancak coğrafi konumlar da göz önüne alınarak en stratejik 7 ülkenin toplantı yapılacak ülke olarak seçildiğini ifade etti. Estermann Türkiye'nin toplantıya ilgili diğer kurumlarla ve üniversitelerle koordineli olarak iyi hazırlanmasının, 27 Eylül'de gerçekleştirilecek olan ülke çalıştayının ve full costing modelinin ülkede uygulanışının ne kadar başarılı olacağının işareti olduğunu da sözlerine ekledi Toplantının son oturumunda 27 Eylül'de gerçekleştirilecek olan ülke çalıştayı ile ilgili hazırlıklar katılımcılarla paylaşılarak, bu süreçte yapılması gerekenler tartışıldı. Toplantı iyi dilek ve temennilerle sone erdi.
Avrupa Üniversiteler Birliğinin Tam Maliyetleme Projesi Ülke Çalıştayı
Westminster Üniversitesi, Silesian Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesi ortaklığında hazırlanan 2. Uluslararası Ekonomi Politik Konferansı bugün (16 Eylül 2010), Kocaeli Üniversitesi evsahipliğinde, Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi'nde başladı. 18 Eylül 2010 Cumartesi gününe kadar sürecek olan konferansın açılış töreninde Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Fidan Kurt ve Müzik Bölümü Öğrencisi Görey Beydağı tarafından kısa bir müzik dinletisi sunuldu. Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp, Prof. Dr. Hasret Çomak, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Fettahoğlu, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yunus Kishalı ve farklı fakülte ile üniversitelerden öğretim üye ve elemanlarının katıldığı konferansta açılış konuşmasını Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Şiriner yaptı. Doç. Dr. Şiriner'in konferans hakkında kısa bilgi verdiği ve destek verenlere teşekkür ettiği konuşmasının ardından Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu söz aldı. Zeytinoğlu Kocaeli'nin ülke sanayisindeki önemine vurgu yaptı. Sosyal Araştırmalar Vakfı Yönetim Kurulu adına söz alan Mehmet Türkay ise vakfın çalışma prensiplerinden ve oluşumundan kısaca bahsederek düzenlenen konferansın iddialı ama çok yararlı olacağını ifade etti. Silesian Üniversitesi Karvina İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bohumil Fiala'nın da konferansın önemine değindiği kısa konuşmasının ardından söz alan Kocaeli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Fettahoğlu krizin ana hatlarını çizerek gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yarattığı somut ve reel sonuçlar üzerinde durdu. Krizin en fazla kalkınma hedeflerini etkilediğini belirten Prof. Dr. Fettahoğlu "Geçtiğimiz yıl düzenlenen Adam Smith konulu Uluslararası Ekonomi Politik Konferansı'nın bu yıl ikincisini Kriz ve Kalkınma başlığında düşünmek ve yorumlamak çok yararlı olacaktır. Detaylı olarak ele alınacak olan Kriz ve Kalkınma konusu ile ilgili uzman kişilerin vereceği her bir sunum kendi içinde son derece önemlidir. Bizler ileriki yıllarda da bu tarz etkinlikler yapmaya devam edeceğiz."dedi. Prof. Dr. Fettahoğlu'nun konuşmasının ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasret Çomak kriz etkisi altında kalan ülkelere ve bunların politikalarına kısaca değindi. Kocaeli Üniversitesi'nin yapılanmasından bahseden Prof. Dr. Çomak bu bilgilendirmenin ardından konferansla ilgili beklentilerini ve düşüncelerini paylaştı konuklarla. Prof. Dr. Çomak "Krizle karşı karşıya kalan ülkelerin yapması gerekenlerden bazıları; makro istikrarı sağlamalı, güvenlik politikalarını, mali ve para politikalarını gözden geçirmeli, kamu harcamalarını disiplin altına almalı, vergi sistemini gözden geçirip yeniden yapılandırmalı" dedi. Prof. Dr. Çomak 2009 Temmuz'unda yapılan açıklamaya göre krizin dünyaya zararının 11 trilyon dolar olduğunu ancak 2010 yılına dair henüz bir hesaplamaya gidilemediğini belirtti.
Konuşmaların ardından konferansa destek veren kişi ve kurumlara teşekkür belgelerinin takdimine geçildi. T.C. Merkez Bankası adına Safiye Akalın'a belgesini Prof. Dr. Hasret Çomak, Research in Political Economy dergisi adına Paul Zarembka'ya belgesini Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp ve Sosyal Araştırmalar Vakfı adına Mehmet Türkay'a belgesini Prof. Dr. Abdurrahman Fettahoğlu verdi. Belgelerin sunumunun ardından açılış konferansına geçildi ve konferansı Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuat Ercan yaptı. Kalkınma ve Kriz konusuna farklılık kavramı üzerinden yaklaşan Prof. Dr. Ercan "kalkınma" kavramının aslında çok da olumlu çağrışımlar barındırmadığını gerekçeleri ile aktardı. Farklılaşmayı içeren kalkınma kelimesi ile kapitalizmin kendi koşullarını yeniden dönüştürmesinin anlaşılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Ercan krizi düşünürken gelişmiş ve geri kalmış veya gelişmekte olan ülkelerin kendi iç dinamiklerini de göz önünde bulundurmamız gerektiğini ifade etti. Kalkınmanın yeniden geri çağrılması ile rekabet, teknoloji ve emeğin nitelik kazanmasının anlatılmaya çalışıldığını belirten Prof. Dr. Ercan sürecinin genel bir çerçevesini çizerek konferansını tamamladı. Düzenleme kurulunda Kocaeli, Muğla, Marmara, Ondokuz Mayıs, Hacettepe, Trakya, Manchester, Çanakkale Onsekiz Mart, İstanbul, Dokuz Eylül ve Anadolu Üniversitelerinden öğretim üyelerinin yer aldığı konferansın açılış töreni verilen konteyl ile sona erdi. Küreselleşme, Değer ve Kriz, Kriz ve Göstergeleri, Finansallaşma, Kalkınma ve Türkiye, Küreselleşme, Neoliberalizm ve Kalkınma, Küreselleşme, Kriz ve Sonuçları, Kriz ve İşsizlik: Örnek Olaylar, Küreselleşme, Kalkınma ve Kriz, Kriz ve Kalkınmayı Yeniden Tanımlamak, Kriz, Kalkınma ve Kent, Kalkınma Arayışları, Kapitalist Kalkınmada İkilemler, İktisat ve Kriz, Ekonomi Politik ve Örnek Oalylar, Kriz ve Ticaret: Örnek Olaylar konu başlıklarıyla oturumların yer aldığı konferans 18 Eylül 2010 Cumartesi gününe kadar devam edecek.
2.Uluslararası Ekonomi Politik Konferansı Başladı
Zeytinoğlu
Şiriner
Fiala
Türkay
Ercan
Fettahoğlu
Çomak
Kocaeli Üniversitesi 2010-2011 Akademik Yılına 15 bin'i yeni öğrenci olmak üzere toplamda 60 bin'i geçen öğrenci sayısı ile eğitime bugün (20.09.2010)başladı.
Türkiye'nin sayılı üniversiteleri arasında yer alan Kocaeli Üniversitesi 11 fakülte, 19 meslek yüksekokulu, 6 yüksekokul, 3 enstitü ve 1 devlet konservatuvarı ve gerek fiziki alt yapısı, gerek akademik ve idari personelin özverili çalışmaları ile toplamda 60 bin 765 öğrencisi ile sorunsuz bir şekilde eğitimini sürdürüyor.
Kocaeli Üniversitesi'nde Eğitim Başladı
Mimarlar Odası'nın her iki yılda bir düzenlediği ve bu yıl on ikincisi gerçekleştirilen Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri etkinliğinde ödüllerin verilmesinin ardından sergilenmeye başlayan eserler Mimarlar Odası Tarihi Binasından sonra Kocaeli Üniversitesi'nde sergilenmeye başlandı.
Anıtpark Yerleşkesi'nde bulunan Mimarlık ve Tasarım Fakültesi'nde dün (20.09.2010) başlayan serginin açılış töreni Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp, Prof. Dr. Arif Demir, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Yusuf Çağlar, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamuran Öztekin, Kartepe Belediye Başkanı Şükrü Karabalık, akademisyenler ve öğrencilerin katılımı ile gerçekleştirildi. Perküsyon sanatçışı Murat Bizel ve öğrencilerinin müzik dinletisi sunduğu sergi 24 Eylül tarihine kadar Mimarlık ve Tasarım Fakültesi'nde gösterimde kalacaktır.
Ulusal Mimarlık Sergisi Kocaeli Üniversitesi'nde
Kocaeli Üniversitesi Proje Birimi ile Babes Bolyai Üniversitesi'nin ortaklaşa başvuruda bulunacağı AB-Türkiye Kültürlerarası Diyalog Müzeleri (EU-Turkey Intercultural Dialogue Museums/ICD-MUSE) Projesi için hazırlık çalışmalarını tamamlamak amacıyla Romanya'da bulunan Babes Bolyai Üniversitesi'nden Dr. Ana Maria Stan ve Uluslararası İşbirliği Merkezi Başkanı Laura Adina Fodor Kocaeli Üniversitesi'ni ziyaret etti.
22-25 Eylül 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilen ziyaret kapsamında Romanyalı konuklar Kocaeli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Birimi ile de bir araya geldi. Karşılıklı bilgi alış verişinin yanı sıra işbirliği olanakların da değerlendirildiği görüşme sonunda Kocaeli Üniversitesi ile Babes Bolyai Üniversitesi arasında İkili İşbirliği Protokolü imzalanması ve ilgili bölümler arasında Erasmus İkili Anlaşması imzalanması kararlaştırıldı. Görüşmenin ardından Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp, Prof. Dr. Hasret Çomak, Uluslararası İlişkiler Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Serdal Pamuk ve Birim uzmanları ile Proje Birimi'nde görev yapan Öğretim Üyesi Doç Dr. Özcan Gündoğdu'nun da katılımı ile Kocaeli Üniversitesi Sosyal Tesisleri'nde öğle yemeği verildi. İki üniversite arasında başlatılan işbirliğinden duydukları memnuniyeti ifade eden konuklar, Hereke'deki Güzel Sanatlar Fakültesi'ni ziyaret etmek ve halı dokuma fabrikasını gezmek üzere Umuttepe Yerleşkesi'nden ayrıldılar.
Diyalog Müzeleri
Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nce bu yıl ilk kez düzenlenen Önlük Giyme Töreni'nde 20 öğrenciye beyaz önlük giydirildi.
Kocaeli Üniversitesi'nin en genç fakültesi olan ve Yuvacık Yerleşkesi'nde bulunan Diş Hekimliği Fakültesi'nde bugün (28 Eylül 2010) gerçekleştirilen törene Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Rektör Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Yusuf Çağlar, Başiskele Kaymakamı Selami Aydın, Başiskele Belediye Başkanı Hüseyin Ayaz, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali İhya Karaman, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Fettahoğlu, İl Sağlık Müdürü Hasan Aydınlık, akademisyenler, davetliler ve veliler katıldı. Klinik staj uygulamalarına başlayan tüm üçüncü sınıf öğrencilerinin önlük giydiği törende öğrenciler adına bir konuşma yapan Meltem Yaldızlı eğitimlerinde ve kampüs yaşamlarında desteklerini üzerlerinden esirgemeyen öğretim üyelerine teşekkür etti.
Önlük giyme töreninden önce yapılan açılış konuşmalarında söz alan Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali İhya Karaman, fakültenin kuruluşundan günümüze kadar olan dönemde yapılan çalışmaları ve fakültenin olanaklarını görsellerle anlatarak bilimsel aktiviteler ile öğrencilerin kampüs yaşamına değindi.
İl Sağlık Müdürü Hasan Aydınlık yaptığı konuşmasında Diş Hekimliği Fakültesi'nin kuruluş sürecini ve bu süreçte gerçekleştirilen iş birliklerine değinerek, Diş Hekimliği Fakültesi ve Halk Polikliniği sayesinde İstanbul ve Ankara'da yapılan diş hekimliği uygulamalarının aynısının artık Kocaeli'nde de yapıldığını söyledi.
Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu Diş Hekimliği Fakültesi'nin bu hale gelmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, 8 öğretim üyesi ile 125 öğrenciye eğitim vermenin kolay olmadığını belirtti. Önlük giyecek öğrencileri ve velilerini tebrik eden Rektör Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, " Sizden dileğim ülkeniz ve ülkeniz vatandaşlarına iyi ve saygılı yaklaşan birer diş hekimi olun" dedi.
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise Diş Hekimliği Fakültesi'nin bulunduğu Yuvacık'ın geçmişteki durumuna değinerek Yuvacık ve fakültenin geçirdiği değişimi anlattı. Sıradan hekimin her yerde bulunabileceğini, önemli olanın aranan hekim olmak olduğuna değinen İbrahim Karaosmanoğlu, bunun da ancak özveri ile çalışmakla mümkün olacağını ifade ederek, tüm öğrencilere başarılar diledi.
Açılış konuşmalarının ardından öğrencilere beyaz önlükleri giydirildi. Tören toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.