halkla ilişkiler ve tanıtım
grafik/tasarım
fotoğraf
bilgi edinme birimi
İletişim
HABER ARŞİVİ - Ağustos 2009
SON HABER
HABER ARŞİVİ
basından seçmeler
haber merkezi
Kocaeli Üniversitesi
Basın ve Halkla İlişkiler
SON HABER
HABER ARŞİVİ
basından seçmeler
Kocaeli Üniversitesi
Türkiye'nin Afeti, 10. Yıl Anma Etkinliklerinde Son Hazırlıklar
17-19 Ağustos 2009 tarihlerinde gerçekleştirilecek "Türkiye'nin Afeti, 10. Yıl Anma Etkinlikleri-Uluslararası Deprem Sempozyumu" için son hazırlıklar yapılıyor. Bugün (6 Ağustos 2009)Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde yapılan toplantıda şu ana kadar yapılanlar basın mensupları ile paylaşılarak hazırlıklar gözden geçirildi. Toplantıya Kocaeli Vali Vekili İdris Kurtkaya, Kocaeli Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Hasret Çomak, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Fırat Özer, Yer Fiziği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şerif Barış, Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oya Çakın, Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyeleri, yerel yönetimler ile sivil toplum kuruluşlardan temsilciler ve etkinlikte görev alacak yetkililer katıldı.

İki gün sürecek Anma Etkinlikleri 16 Ağustos 2009 tarihinde Anma Yürüyüşü ile başlayacak. Yürüyüşün ardından yapılacak açılış konuşmaları ve yemek ikramından sonra etkinlikler kapsamında yapılan yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri verilecek. Ödül töreninin ardından Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış'ın yöneticiliğinde; GFZ Potsdam'dan Jochen Zchau, Kocaeli Üniversitesi'nden Prof. Dr. Gönül Balkır, Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, Kobe Belediyesi Kriz Merkezi Müdürü Kenji Hırai, TMMOB Mimarlar Odası'ndan Mücella Yapıcı, İBB Akom Danışmanı Prof. Dr. Metin İlkışık ve Kocaeli Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ufuk Sezgin'in konuşmacı olarak yer alacağı panele geçilecek. Gün içinde bisiklet turu, çeşitli faaliyetler için hazırlanacak standlar da ziyaretçilere bilgiler verecek, çalışmalarını sergileyecek.

Oldukça geniş kapsamlı olarak hazırlanan Anma Etkinlikleri ile Deprem Sempozyum'unda 10 yılın bir değerlendirmesinin yapılması bekleniyor. Bursa, Bolu, Düzce, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova Valiliklerinin ortaklaşa gerçekleştirdiği etkinliğin Kocaeli kısmında Kocaeli Üniversitesi ev sahipliği yapıyor. Türkiye'nin en büyük felaketlerinden biri olan 17 Ağustos 1999 Kocaeli Depremi için yapılan hazırlıkların son toplantısında çalışmanın öncü Sivil Toplum Kuruluşlarından Kızılay'dan da temsilciler de hazır bulundu. Gölcük,, İzmit ve Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi'nde devam edecek ve "Deprem Aklımızda, Hayat Önümüzde; Depreme Karşı Hayat İçin İlerliyoruz" gibi sloganları bulunan çalışmanın kamuoyuna duyurulmasında gerekli duyarlılığı gösteren ve gönüllü çalışan tüm ekip için yapılan bu gözden geçirme toplantısı oldukça verimli geçti.

Kocaeli Vali Vekili İdris Kurtkaya
Doç.Dr. Oya Çakın
Prof. Dr. Mithat Fırat Özer

Teknopark'a Ziyaret
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz ile Kocaeli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı H. İbrahim Keleş ve Yönetim Kurulu Üyeleri Kocaeli Üniversitesi Teknopark'ını ziyaret ederek buradaki çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Yeniköy'de bulunan Kocaeli Üniversitesi Teknoparkı'nı ziyaret eden heyeti Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Arif Demir ve Teknopark Genel Müdürü Ertuğrul Akalın karşıladı. Teknopark Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen görüşmenin ardından heyete Teknopark'ta faaliyet gösteren kuruluşlar gezdirildi ve yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verildi.

Korgeneral Galip Mendi'den Kocaeli Üniversitesi'ne Veda Ziyareti
Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Muh.Hiz.Des.Eğt. Komutanlığı'ndan, Ankara Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Eğt.Kor. Komutanlığı'na atanan Korgeneral Galip Mendi Kocaeli Üniversitesi'ne veda ziyaretinde bulundu.

Korgeneral Galip Mendi'yi, Kocaeli Üniversitesi Rektörlük Makamı'nda Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasret Çomak karşıladı. Korgeneral Galip Mendi Rektörlük Makamında gerçekleştirilen görüşmenin ardından Kocaeli Üniversitesi'nden ayrıldı.

Uluslararası Deprem Sempozyumu Başladı
Kocaeli Üniversitesi'nde Türkiye'nin Afeti, 10. Yıl Anma Etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen Uluslararası Deprem Sempozyumu bugün (17 Ağustos 2009) başladı. Marmara Depreminin yaşandığı saatte ve öncesinde başlayan anma etkinliklerinin ikinci gününde Kocaeli Üniversitesi ev sahipliği yaptı. Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir ve beraberindeki heyetin Rektörlük Makamını ziyaret etmesinin ardından Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi'nde açılış töreni yapıldı. 19 Ağustos Çarşamba gününe kadar devam edecek olan sempozyumun açılış törenine Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Kocaeli Valisi Gökhan Sözer, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli Milletvekilleri Osman Pepe, Hikmet Erenkaya, Cevdet Selvi, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sadık Yamaç, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, Kızılay Genel Müdürü Ömer Taşlı, Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali, Afet İşleri Genel Müdürü Mustafa Taymaz, Türkiye Afet ve Acil Durum Yönetim Kurulu Başkanı Hasan İpek, TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Kobe Belediyesi Kriz Merkezi Müdürü Kenji HIRAI, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasret Çomak, Prof. Dr. Arif Demir, Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Mithat Fırat Özer, Sempozyum Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Şerif Barış ve Doç. Dr. Oya Çakın, dekanlar, yüksekokul ve meslek yüksekokulu müdürleri, akademisyenler, sivil toplum kuruşlarının temsilcileri ve öğrenciler katıldı. Açılış konuşmalarında sırasıyla Prof. Dr. Mithat Fırat Özer, Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, Kenji Hırai, Tekin Küçükali, Rıfat Hisarcıklıoğlu, Hasan İpek, İbrahim Karaosmanoğlu, Gökhan Sözer, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir söz aldı. Günün anlam ve önemine değinen konuşmacılar ayrıca yapılması gerekenler üzerine de görüşlerini belirtti. Prof. Dr. Komsuoğlu ev sahipliği yapılan Kocaeli Üniversitesi'nin bu dönemde yaşadıklarını görüntüler eşliğinde dinleyicilerle paylaştı. Pek çok binasının hasar gördüğü Kocaeli Üniversitesi'nin o zamandan bu yana geçirdiği aşamaları ve yapılması gerekenleri somut örnekler üzerinden anlatan Prof. Dr. Komsuoğlu destek veren tüm kurum ve kuruluşlara bir kez daha teşekkür etti.

Kocaeli Üniversitesi'nin yıkılan binalarından filizler çıktı

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da konuşmasında depremin yarattığı olumsuzluklardan bahsederek başladı ve Kocaeli Üniversitesi özelinde örnekler verdi. Karaosmanoğlu "evet pek çok binası yıkıldı Kocaeli Üniversitesi'nin ancak bir şey oldu o da şudur, yıkılan binalardan filizler çıktı ve yeşerdi. Bugün bize bu afet üzerine konuşma olanağı sağlayan ve ev sahipliği yapan Kocaeli Üniversitesi Türkiye'nin en güzel kampüslerinden birisidir. Bunda emeği olan herkes kaydedilen başarıların imarı olarak teşekkürü hak ediyor. Bizler de şehir ve ülke olarak yapılabilirlikler üzerine düşünmeli ve sürekli ileri görüşlü davranarak cesur kararlar vermeliyiz" dedi. Kocaeli Valisi Gökhan Sözer de sempozyumun başarılı geçmesini diledi ve desteklerinden dolayı Kocaeli Üniversitesi ailesinin önemli bir sorumluluğu yerine getirdiğine işaret etti.

Bakandan önemli uyarılar
Son konuşmacı olarak söz alan Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir ise kendisinin de mimar olduğunu belirterek yapılaşmanın doğal afetlerde ne derece hayati önem taşıdığına değindi. Demir "Bir şekilde doğal afetlerden birisine mutlaka maruz kalabiliriz. Bu durumlara gelmeden önce yapılması gereken çok fazla şey var. Dolayısıyla her an tetikte olmalı ve olası bir durumda sıfır hasarlı olarak afeti atlatmanın düşüncesinde ve kararlılığında olmalıyız" dedi. Bakan Mustafa Demir konuyla ilgili yapılan çalışmalardan bahsetti ve bu alanda yapılması gerekenlere de vurgu yaptı. Afet Acil Yönetimi hakkında bilgi veren Bakan Mustafa Demir her türlü politika ve stratejinin tek bir merkezden yönetilmesinin önemli olduğunu ve Başbakanlığa direk bağlı olan bu birimle bunu başardıklarını ifade etti. Açılış konuşmalarının ardından açılış konferansına geçildi. "Deprem Araştırmalarında Türk-Alman Projesi: Öğrenilmiş Dersler" isimli konferansı Prof. Dr. Jochen Zschau verdi.
Pek çok konuşmacının yer aldığı ve 19 Ağustos 2009, Çarşamba gününe kadar devam edecek olan sempozyumda deprem gerçeği pek çok açıdan ele alınacak. Türkiye! Yarın Olacak Bir Afete Hazır mısın?, Mevcut Yapı Stoğunda Deprem İçin Tasarım, Doğal Afetlerin Toplumsal, Ekonomik ve Psikolojik Boyutu, Türkiye'de Afet Ruh Sağlığı Araştırmalarının 10.Yılı, İzmir İl Sağlık Hizmetleri Afetlere Hazırlık Programı, Depremde Hastanelerden Ne Bekliyoruz? ana başlıklı panellerin yer aldığı sempozyum programında çok sayıda poster ve bildiri de sunulacak.

Hırai

Küçükali
Hisarcıklıoğlu
İpek
Karaosmanoğlu
Demir
Sözer
Prof. Dr. Komsuoğlu
Prof. Dr. Özer
Bilim Yaz Okulu 2009 Başladı
Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından altıncı sınıfa geçen öğrencilerine yönelik organize edilen TÜBİTAK destekli 'İlköğretim Öğrencileri Bilim Yaz Okulu' dün (17 Ağustos 2009) saat 11.00´da Eğitim Fakültesi Konferans Salonu´nda düzenlenen törenle başladı.

İlköğretim öğrencilerinin derslerde bilim ve fen konusunda edinmiş olabileceği korku ve endişeleri ortadan kaldırmak, bilimin eğlenceli yüzünü tanıtmak için farklı yöntem ve tekniklerle zevkli bilim ve teknoloji etkinliklerinin yanısıra sanat ve spor etkinliklerini içeren Bilim Yaz Okulu'nun açılışına Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasret Çomak, Prof. Dr. Arif Demir, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yunus Kishalı, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hülya Yengin, Hereke Ömer İsmet Uzunyol MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hıdır Akpınar, İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat İspirli ve akademisyenler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasret Çomak Kocaeli Üniversitesi'nin ilke olarak her türlü projeye destek verdiğini bu konuda Türkiye genelinde ciddi açılımlar yaptığını ifade ederek içinde bulunduğumuz bilgi çağında bilimi özendiren etkinliklerin desteklenmesinin önemli olduğunu belirtti. Talep olması halinde bu etkinliği Türkiye geneline yayabileceklerini belirten Prof. Dr. Hasret Çomak, Kocaeli Üniversitesi'nin donanım ve alt yapısının bunu gerçekleştirmeye müsait olduğunu ifade etti.

Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yunus Kishalı bilim yaz okulunun çocuklar için çok yararlı olacağını belirterek bu etkinliğin Ülkemizin ihtiyaç duyduğu yüksek kalitede bilim adamı eksikliğini bir nebze de olsa gidermesini umduğunu ifade etti. Böyle önemli bir projenin hazırlanmasının kolay olmadığını belirten Prof. Dr. Yunus Kishalı, emeği geçenlerin çok büyük bir başarıya imza attıklarını ifade etti ve kendilerine teşekkür etti.

Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat İspirli konuşmasında, bu etkinlikte emeği geçenlere, Kocaeli Üniversitesi ve TÜBİTAK' a teşekkür ederek, " Eğitim yalnızca bir kişinin üstlenebileceği bir şey değildir, muhakkak paydaşlara ihtiyaç vardır. Kocaeli Üniversitesi'nin üstlendiği bu görevden ve buna şahit olmaktan çok memnunum" dedi.

Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Öğretim Üyesi ve Bilim Yaz Okulu Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Esma Buluş Kırıkkaya, Bilim Yaz Okulu hakkında bilgiler vererek, Bilim Yaz Okulu Projesi'nin hedef kitlesinin ilköğretim altıncı sınıfa geçen öğrenciler olduğunu, bu yıl ikincisi düzenlenen projeden 50 öğrencinin yararlanacağını belirtti. Öğrencilerin 25'şerli 2 grup halinde eğitimlerini sürdüreceklerini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Kırıkkaya, birinci grup için 17-21 Ağustos 2009, ikinci grup için 24-28 Ağustos 2009 tarihlerinde eğitim vereceklerini belirtti.

Yrd. Doç. Dr. Kırıkkaya, Bilim Yaz Okulu Projesi'nin büyük emek, heyecan ve coşkuyla hazırlanan önemli bir proje olduğunu ifade ederek, ''Geleceğimiz olan çocuklara öğrenme şevki, keşfetme mutluluğu ve deney yapma heyecanı veren bir ortam sunarak, onların sözel, analitik, bilimsel düşüncelerini artırmak, geliştirmek istiyoruz'' dedi.

Yrd. Doç. Dr. Kırıkkaya, diğer amaçlarının ise toplumda yaratıcı fikirlerin, yeni bilgilerin, keşiflerin, buluşların tanıtılması, tartışılması için ortam oluşturmak, bilim ve teknolojiyle çocukların iletişimini, sürekliliğini sağlamak olduğunu belirtti.

Çomak
İspirli
Kishalı
Kırıkkaya
Klinik Araştırmalarda Etik Yaklaşım Kursu
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü ve Kocaeli Üniversitesi işbirliği ile organize edilen Klinik Araştırmalarda Etik Yaklaşım Kursu Kocaeli Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde gerçekleştirilen kursun açılışına Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Demirci, Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nermin Ersoy ve kursiyerler katıldı. Sağlık Bakanlığı tarafından Araştırma Etik Kurullarını standartlaştırmak, çağa uygun hale getirmek için yapılan uğraşlar ve kurumların acil ihtiyaçlarını gidermek için Kocaeli Üniversitesi'nde gerçekleştirilen kurs programına çevre illerden ve farklı kurumlardan 46 kişi katıldı.
Kursun açılış konuşmasını yapan Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu mesleki yeterliliklerin tüm Dünya'da önem kazandığı bu dönemde diplomaların yanında alınan sertifikaların ve kursların çok önemli olduğunu belirtti. Araştırma Etik Kurullarının teknoloji transferi ile de ilişkili olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, ilaç araştırmalarında etik kurul onayının arandığını ve bu kursların devam etmesi gerektiğini ifade etti.

Kocaeli Üniversitesi'ne 16 bin 568 Yeni Öğrenci
2009-2010 Eğitim-Öğretim Yılında Kocaeli Üniversitesi'ne ilk defa kayıt yaptıracak öğrencilerin kayıt işlemleri bugün (31.08.2009) Sosyal Tesiler'de başladı. 04 Eylül'e kadar sürecek olan yeni kayıtlarla birlikte Kocaeli Üniversitesi 58 bin öğrenciye eğitim verecek. Avrupa Üniversiteler Birliği Üyesi olan Kocaeli Üniversitesi 11 fakülte, 6 yüksekokul, 19 meslek yüksekokulu, 1 devlet konservatuvar, teknopark ve 3 enstitüye eğitim veriyor. Ayrıca Kocaeli Üniversitesi 22 ülkeden 76 üniversite ile öğretim elemanı ve öğrenci değişimini içeren 90 anlaşma ve Yurtiçi öğretim elemanı ve öğrenci değişimi kapsamında da 35 üniversite ile protokole sahiptir.
Kocaeli Üniversite'sinde Hizmet İçi Eğitim düzenlendi
Kocaeli Üniversitesi bünyesinde görev yapan güvenlik personeline hizmet içi eğitim düzenlendi.

Kocaeli Üniversitesi Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kongre ve Kültür Merkezi Karadeniz Salonu'nda düzenlenen ve dört gün süren eğitime 207 güvenlik personeli katıldı. Hizmet içi eğitim kapsamında kursiyerlere, Kocaeli İl Jandarma Komutanlığı tarafından toplum, toplum psikolojisi, Özel Güvenlik Yasası eğitimi verilirken İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Tümay Ciğerdelen ise halkla ilişkiler konularına değindi.

Çomak