Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen "I. Uluslararası İslam Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu" bugün (10.07.2021) çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.
Türk-İslam kültür ve medeniyetinin en önemli şair ve mutasavvıflarından olan "Yunus Emre" temasıyla düzenlenen "I. Uluslararası İslam Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu" açılışına Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Kahraman, akademisyenler, araştırmacılar, öğrenciler ile çok sayıda davetli katıldı.
I. Uluslararası İslam Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu
10 Temmuz 2021
Sempozyum açılış konuşmalarında Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi olarak öteden beri düzenledikleri faaliyetlere bir yenisini daha eklemeyi planladıklarını belirten Dekan Prof. Dr. Abdullah Kahraman, "Pandemi ortamını rahmete çevirme adına düzenlediğimiz uluslarası sempozyumumuzu gönül ve irfan dünyamızın en önemli insanlarımızdan bizim Yunus'umuzla başlatmak istedik. Sempozyumda gün boyunca 30 tebliğ sunulacak. Bugünkü sempozyumumuz ile Kocaeli Üniversitesi'nin kültür tarihine mütevazi bir katkı sunmak istedik. Sempozyumun düzenlenmesinde bizi destekleyen Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü başta olmak üzere emeği geçen, katkı sunan herkese teşekkür ediyorum." dedi.
İlahiyat Fakültesi'nin başlattığı yeni sempozyum dizisinin hayırlara vesile olmasını dileyen Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, "Yunus Emre'nin vefatının 700. yıldönümüne tekabül etmesi hasebiyle Cumhurbaşkanlığı tarafından 2021 senesi Yunus Emre ve Türkçe yılı olarak ilan edilmiştir. İlahiyat fakültemizin sempozyum dizisinin ilkini Yunus Emre temasıyla icra etmesi bu açıdan isabetli olmuştur. Malumunuz üzere Yunus Emre, İslam kültür ve medeniyet hayatının temel taşlarını yerleştiren isimlerin başında gelir. O irfani hakikatleri edebî bir üslup içinde farklı lisanlarda terennüm üç büyük şair-sûfîden birisidir. İbnü'l-Fârız Arapça, Mevlana Celaleddin Rûmî Farsça seslenirken Yunus ise bütün insanlığa bu topraklardan Türkçenin arı duru bir sesi olarak seslenmiştir. Türkçeyi kullanması da ayrıca bir değerdir." dedi.
Yunus Emre'nin bu coğrafyanın yaşadığı buhranlı zamanlarda insanlara ümit kaynağı olduğunu vurgulayan Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, "Yunus Emre'den halk arasında "Bizim Yunus", "Koca Yunus"; tarikat çevrelerinde "Yunus Baba", "Yunus Dede", "Yunus Can…" şeklinde de bahsedilmiştir. Şüphesiz ki bu sıfat çokluğu hem Hz. Yunus'un zengin şahsiyet dünyasını hem de halkın ona bakış tarzını yansıtmaktadır. Yunus'u hem çağında hem de sonraki çağlarda önemli kılan özelliği, sevgiyi düşünce dünyasının asıl meselesi yapmasıdır. Onun sevgi çağlayanı mısraları çağrısının ulaştığı her insanı aşkla tanıştırdı. Aşkla yani, kendisiyle ve yaratıcısıyla. Böylece, yeni bir toplum, yeni bir insan yapısı kuruldu. Cihana adalet, bilgi ve sevgi ışıklarını salan Osmanlı, Yunus ve onun gibi sevgi erenlerinin çabalarıyla kuruldu." açıklamasında bulundu.
Yunus"un mısralarıyla bu çağın da aşk hocası olduğunu ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Hülagü, Yunus; Muhabbet rehberidir. Sevgi elçisidir. Hem Hakk'a hem de doğruluğa, iyiliğe ve güzelliğe, bu değerlerin hâkim olduğu bir dünyaya ulaşmak konusunda yol gösteren bir uyarıcıdır. Bu vesileyle bize tekrar aşkı, muhabbeti, birliği, dirliği, insanı anlamayı ve sevmeyi hatırlatan Yunus Emre'yi hayırla yâd ederken, bu sempozyumu tertip edenleri, katılımcı hocalarımızı tebrik ediyorum, selam ve saygılarımı arz ediyorum." diyerek sözlerini sonlandırdı.
Açılış konuşmalarının ardından I. Uluslararası İslam Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu'nun açılış tebliğini Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız "Yunus'un Sözü" başlığıyla gerçekleştirdi. Gün boyu süren ve altı oturumun yapıldığı sempozyumda farklı üniversiteler ve kurumlardan akademisyen ve araştırmacılar 30 tebliğ sundu.