Kocaeli Üniversitesi tarafından geliştirilen Cepgöz projesiyle görme engelliler, cep telefonundan ulaştıkları gönüllülerin desteğiyle rahatça alışveriş yapabilecek, sokaklarda dolaşabilecek.
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünce yürütülen projede, görme engelli vatandaşlar, cep telefonundan ulaştıkları gönüllülerin desteğiyle rahatça alışveriş yapabilecek, sokaklarda gezebilecek. KOÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve proje danışmanı Doç. Dr. Ahmet Sayar, "Görme Engellilere Akıllı Cep Telefonları Üzerinden Gerçek Zamanlı Görüntü-Ses Aktarımı" Projesi'nin (Cepgöz), TÜBİTAK tarafından desteklendiğini belirtti. Proje yürütücüsü öğrenciler Faruk Karadeniz ve Akın Barış'ın görme engellilere yönelik güzel bir projeyi hayata geçireceğini anlatan Sayar, kentlerin görme engellilere göre düzenlenmesi ve engelli vatandaşların sosyal hayatta daha fazla yer alması için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade etti.
"Gören göz mantığını uygulamaya çalıştık" " Bu bir sosyal sorumluluk projesi, benim bir bilim adamı olarak vicdanı sorumluluğum diyerek insanlar arasında kaynaşma ve yardımlaşma bilincini aşılayacak insanlara teknolojiyi kullandırarak proje sayesinde engelli vatandaşların internet üzerinden anında yardım alabileceğini vurgulayan Sayar, şunları kaydetti: Göreme engelli kullanımında olacağı için seslerle tanımlama görsellerin ve sesin internet ortamında dağıtabileceği bir ağ, network oluşturma fikri ile görme engellilerin gerçek zamanlı gören gözü olalım fikriyle başladık projeye; Gözleri göremeyenler için gören göz mantığını uygulamaya çalıştık. İlk etapta görme engellilerin kandırılmaması, rencide edilmemesi için güvenilir bir ağ ile gönüllü kişilerden cep telefonu aracılığıyla bir yardım ağı oluşturmayı planladık. Yani internet üzerinden anında yardım. Mesela engelli vatandaşımız mağazaları geziyor ama fiyatı görmüyor, biz de burada cep telefonu aracılığıyla anında açıp yardım alabilmesini sağladık. İlk başta marketlerdeki fiyatların okunmasıyla ilgili bir proje yaptık. Sayar, projeyi sesli kitap ve sesli gazete alanına da yaymayı planladıklarını, gönüllülerce okunan kitapların geliştirilen sisteme yükleneceğini ve görme engellilerin istedikleri zaman cep telefonunda kitabı dinleyebileceğini kaydetti. Projenin android sistemli telefonlara uygulanabileceğini ve şu an ürünü tamamlamaya çalıştıklarını aktaran Sayar, bu çalışmadan bir kar amacı beklemediklerini, sosyal sorumluluk projesinin görme engellilere faydası olacağını umduklarını dile getirdi. Projeyle toplumun bilinçlenmesine bir nebze katkı sağlayacaklarını vurgulayan Sayar, şöyle konuştu: "Amacımız, yaşlı ve engellileri topluma kazandırmak. Onların da normal bir birey gibi rahatça yaşamasını sağlamak. Belki yardım almaya çekiniyorlar. Karşıdan karşıya geçecek mesela, birinden yardım istemeye çekiniyor. Ama cep telefonundan bir tıkladığı zaman ve o anı görselleştirdiği zaman 'şimdi geçebilirsin' şeklinde yönlendirmelerle bunu yapabilir. Proje hayata geçirdikten ve ses getirdikten sonra hedef kitlesi olan görme engelliler ve yaşlılarla iletişime geçip beklentileri doğrultusunda sürekli geri beslemelerle geliştirmeyi düşündüğünü ifade ederek, öğrencilerin de sosyal sorumluluk projeleri geliştirmesinde öncülük etmek bu konuda bilinçlendirmek adına bir adım ve yeni projelerin gelişmesinde umarım iyi bir başlangıç olur"