Barbaros Denizcilik Yüksekokulu'nun açılış döneminde bir süreliğine müdür yardımcılığı görevinde bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Gündoğdu, "Şimdi ki Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Barbaros Denizcilik Yüksekokulu'na beni Müdür olarak atadı. Müdür olarak atandığımda gördüm ki, yüksekokul olarak kaldığımız sürece çok fazla büyüme imkanı bulamayacağız. İki hafta içerisinde Rektör hocamıza bir rapor hazırladım ve fakülte kuruluş sürecini gündeme getirdim" ifadesinde bulundu.
Fakülte kuruluş sürecinin zorlu bir süreç olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Gündoğdu, "Fakülte kuruluş sürecinde Sadettin hocamızın büyük desteğini aldım. Belediye Başkanımız olsun, Sayın Bakanımız Fikri Işık olsun il bürokratlarımız ve siyasilerimiz de büyük destek verdiler" dedi. Fakülte kuruluş dosyasını hazırladıktan sonra YÖK'e başvurduklarını ancak bazı sıkıntılar ile karşılaştıklarını belirten Prof. Dr. Gündoğdu, "Şunu samimiyetle söyleyebilirim ki Sadettin hocamın desteği olmasaydı bu fakülte belki de kurulamayacaktı. Hocamızın desteği ile YÖK'ten kararı çıkarttık. Ardından Bakanlıklar arasındaki imza süreci devam etti ve nihayetinde de Sayın Cumhurbaşkanımızın onaylamasıyla Resmi Gazete'de yayınlanarak fakültemiz kurulmuş oldu" şeklinde konuştu. Prof. Dr. Gündoğdu sözlerini "Kocaeli Üniversitesi ülkemizin stratejik üniversitelerinden birisi. Öğrenci sayısı açısından üçüncü büyük üniversiteyiz. Rektörümüzün de desteğiyle artık niteliksel ve kalite alanında büyümeye başlıyoruz. Eğitim kalitesini, öğrenci kalitesini arttırma açısından da önemli adımlar atmaya başladık. İlk defa genç hoca arkadaşlarımızı yurt dışı tecrübelerini dolayısıyla yabancı dillerini de geliştirsinler diye üniversite olarak Sadettin hocamızın büyük gayretleriyle uzun süreli yurt dışına gönderiyoruz. Üniversitemiz yabancı öğrenciler açısından da çekim merkezi olmaya başladı. Bu anlamda bizim de en büyük hedefimiz, hem Kocaeli Üniversitesi'nin hem de ilimizin stratejik önemini iyi kullanarak, ülkemizin en iyi üç Denizcilik Fakültesi'nden birisi, daha sonra da dünyada adı bilinir, hatırı sayılır bir fakülte olmak istiyoruz" şeklinde sürdürdü.
Bölümler ile ilgili bilgiler de veren Dekan Prof. Dr. Gündoğdu, "Açık bulunan 3 bölümümüz var. Bunlar denizciliğin kara ayağını oluşturan Denizcilik İşletmeleri Yönetimi, kaptan yetiştiren Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği ve gemilerde makineci, teknik eleman yetiştiren bölüm olan Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği'dir. Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü'nde bir sıkıntımız yok, beşinci dönem mezunlarımızı verdik. Diğer iki bölümümüze de öğrenci alma çalışmalarımıza başladık. Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümünde bir akademisyen açığımız var. Altyapı çalışmalarını da tamamlamamız gerekiyor. Bunlar tamamlanır tamamlanmaz bu bölüme de öğrenci almaya başlayacağız" dedi. Özellikle Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği ve Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümlerimiz için laboratuvar imkanlarına ihtiyaçları olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Gündoğdu, denizcilikte ara eleman ihtiyacını karşılayan Karamürsel MYO ile imzaladıkları protokol çerçevesinde laboratuvarları ortak kullandıklarını söyledi.
Denizcilik Fakültesi'nin üniversitemize ve ilimize yeni bir heyecan kattığını söyleyen Prof. Dr. Gündoğdu, "Fakülte olarak uluslararası üniversiteler ve denizcilik fakülteleriyle ilişkilerimizi geliştirmeye başladık. Bu açıdan da İngilizce eğitimine ayrıca önem vermeye başladık. Fakülte olarak dil eğitimi konusunda çalışmalarımız var. Erasmus ile karşılıklı öğrenci değişim anlaşmalarımızın sayısını daha da arttıracağız. Geçen sene Rektörümüzün de katılımıyla denizcilik konferansı düzenledik. Yakın zamanda daha fazla uluslararası boyut katarak ikincisini yapacağız" şeklinde konuştu.
Denizcilik sektörünün sürekli gelişen, büyüyen ve önemini yıllardır tarih boyunca yitirmemiş bir sektör olduğunu, bugün ekonomisi iyi olan gelişmiş ülkelerin birçoğunun denizcilik sektöründe de güçlü olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gündoğdu, "Atalarımız denizcilik konusunda çok güçlüydü. Geçmişten gelen tecrübeye ve geleneğe rağmen ki bu ifade Sadettin Hocam'a aittir şu an denizcilik tecrübemiz iyi değil. Ancak şunu büyük bir kıvançla gördüm ki hükümetimizin politikaları sayesinde, son 10 yılda Türkiye denizcilikte oldukça önemli ilerlemeler kaydetti. Denizcilik filosu gelişmeye başladı." dedi. Ülkemizdeki denizcilik sektörünün en önemli bölgesinin Kocaeli körfezi olduğunu aktaran Prof. Dr. Gündoğdu, "Bugün dünya ticaretinin %85'inden fazlası deniz yoluyla yapılıyor. Deniz taşımacılığı bu açıdan çok önemli. Kocaeli körfezimiz etrafında bulunan limanlarda ülkemizin toplamından neredeyse daha fazla yük elleçlemesi yapılıyor. Aynı zamanda oldukça aktif ve uluslararası işler yapan tersaneler var. Donanmamız ve deniz kuvvetleri tersanemiz var. Köseköy bölgemiz önemli bir lojistik üssü olma yolunda. Eğer biz de ülke olarak deniz taşımacılığında, aynı zamanda da ülkemizin ticaretinde önemli bir yol almak istiyorsak, Körfez'in avantajlarını iyi bir şekilde kullanmamız gerekiyor" dedi. Prof. Dr. Gündoğdu "Kocaeli Üniversitesi olarak denizcilik sektörüne daha donanımlı mezunlar vererek, Türkiye'nin kazandığı bu ivmeye katkıda bulunmak, ülkemizin refahına, ekonomisine, ilerlemesine ve gelişmesine bir nebze olsun faydalı olmayı hedefliyoruz" dedi.
"Biz sadece denizciliğe bir ticari sektör olarak bakmak da istemiyoruz" diyen Prof. Dr Gündoğdu sözlerine "Bakınız, Kocaeli aslında bir deniz kenti. Bu anlamda Toplumsal Sorumluluğumuz gereği ilimizde, insanlarımız arasında denizci kent algısını da güçlendirmemiz, bu farkındalığı yaratmamız gerekiyor." diyerek devam etti.
Hem Kocaeli'de faaliyet gösteren denizcilik sektöründen hem de donanmadan çok önemli destekler aldıklarını, bu sebeple de onlara teşekkür eden Prof. Dr. Gündoğdu, fakülte olmaları ile birlikte bilinirliklerinin ve görünürlüklerinin arttığının altını çizerek, "Üniversitemize baktığımızda genişleme ve ilerleme potansiyeli olan en iyi fakültelerden birisi Denizcilik Fakültesi. Ancak bunu sadece üniversite olarak tek başımıza yapmamız pek mümkün değil. Özellikle bir bütün olarak denizcilik sektörünün ve il yöneticilerimizin, her zaman desteklerini gördüğümüz özellikle de Deniz Ticaret Odası Kocaeli Bölge temsilciliğimizin, Liman Başkanlığımızın, desteklerinin artarak devam etmesini dilemekteyiz. Bu bağlamda ben fakültenin kuruluş sürecinde desteklerini her zaman yanımda gördüğüm hocam Rektör Prof. Dr. Sadettin Hülagü'ye, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Bekir Çakır'a ve değerli çalışma arkadaşlarım Doç. Dr. Ersin Kayahan ve Nurdan Hepkul'a bir kez daha özellikle teşekkür etmek istiyorum." diyerek sözlerini noktaladı.
"Ülkemizin Gelişmesinde Denizcilik Sektörünün Önemli Bir Yeri Var"
Kocaeli Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özcan Gündoğdu, ülkemizde son dönemde denizcilik sektörünün gelişmesine yönelik önemli adımlar atıldığını, Denizcilik Fakültesi olarak da sektörün gelişmesine katkı sunmayı hedeflediklerini açıkladı.
Denizcilik Fakültesi Dekan Prof. Dr. Özcan Gündoğdu, sözlerine kendisini tanıtarak başladı. 1990 yılında İngiltere'de Cambridge'de başlayan yüksek öğrenim sürecinin, daha sonra, Birmingham Üniversitesi'nde master ve doktorasını tamamlayarak devam ettiğini belirten Prof. Dr. Gündoğdu, eğitiminin ardından Birmingham Üniversitesi, Kingston Üniversitesi, Surrey Üniversitesi ve yine Guildford'daki Royal Surrey County Hospital da bulunan St Luke's Kanser Merkezinde çalıştığını söyledi. 1999 yılında tatil için geldiği gece Kocaeli'de ailesi ile birlikte 17 Ağustos depremini yaşadığını, deprem ardından da 1-1.5 yıl Kocaeli Üniversitesi'nde ders vermeye başladığını aktaran Prof. Dr. Gündoğdu, "2001 yılında tekrar İngiltere'ye döndüm. İngiltere'de çeşitli üniversitelerde hoca ve araştırmacı olarak çalıştım. 2009 yılında memleketim olan Kocaeli'ye kesin dönüş yaptım ve Kocaeli Üniversitesi'nde Biyomedikal Mühendisliği Bölümü'nde öğretim üyesi olarak görevime devam etmekteyim" dedi.