Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Utkan bugün (06.02.2020) "4 Şubat Dünya Kanser Günü" kapsamında konuşmak üzere Gizem Uçar ve Dilan Kaya'ın sunduğu Güne Bakış programına konuk oldu.
Prof. Dr. Zafer Utkan, özel günlerin kanser ve kanser türü gibi hastalıklara farkındalık yaratmak açısından çok önemli olduğunu belirterek, "4 Şubat Dünya Kanser Günü'nde kanser hastalığının ne olduğu, bu konuda neler yapıldığı hakkında bütün medyada konuşmalar, bilgilendirme ve farkındalık programları yapılıyor. Bizim de bu çerçevede üstlendiğimiz bir takım etkinliklerde bulunuyoruz. Bu seneki Dünya Kanser Günü'nde de Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde, İzmit İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile kurduğumuz temaslarla halkımıza açık bilgilendirme ve farkındalık toplantısı yaptık." dedi.
"Erken Teşhis Çok Önemli"
Prof. Dr. Utkan, erken teşhisin öneminden bahsederek , "Bu konuda örnek verecek olursak, kadınlarda meme kanserinin henüz hekime gitmeyi gerektiren belirti vermeden mamografiyle saptanması ihtimali var. Bunun periyodik olarak, toplum tabanlı tarama yöntemleriyle her yıl çekilecek olan mamografik testlerle yapılması lazım. Memede bir santimetrelik bir kitlenin oluşması için, kanser hücresinin 30 kere bölünmesi gerekiyor. Bu süreç 1-1,5 senede gerçekleşir ve yaklaşık 26-27. bölünmede de kanser hücresi, metastaz dediğimiz başka yere gitme yeteneğini kazanır ki bu da kanserin yayılması anlamına gelmektedir. Bu yüzden erken tanının kanserle mücadelede çok büyük önemi var. Organ kayıplarını da önleme ihtimali son derece yüksek." ifadelerini kullandı.
"Farkındalık Yaratmada Medya'nın Yeri Önemli"
Prof. Dr. Zafer Utkan, erken tanı merkezlerinin duyurulmasının da medyanın çok önem arz ettiğinin altını çizerek, "Artan nüfus ve hedef kitle arttıkça erken tanı merkezlerinin artacağını düşünüyoruz. Sağlık Bakanımız ve il sağlık müdürlüklerimizin çalışmaları ile bu merkezlerin duyurulması ile farkındalık açısından hedef kitlenin artırılması amaçlanıyor. Örneğin; bir ülkede meme kanserinin başarılı olabilmesi için Kadın oranının %90'ının tarama sisteminde yer alması gerekiyor. Bu konuda başarılı olamıyorsak daha çok farkındalık yaratmamız gerekiyor." dedi.
Haber: Kaan Türker (Radyo K.İ)
Erken Tanı: Tedaviyi Kolaylaştırır
6 Şubat 2020