Tütün ürünleri olan sigara, nargile vb. kullanımı dünyada çok önemli bir halk sağlığı sorunu olup her yıl yedi milyondan fazla kişi, tütün kullanımında dolayı hayatını kaybediyor. Prof. Dr. Ahmet Hamdi Ilgazlı, "2030 yılına gelindiğinde, dünyada 8 milyon kişinin sigara ve tütün kullanımından dolayı yaşamını yitireceği öngörülüyor." dedi.

Gebelerin yarısının hamilelik sürecinde sigara içmeye devam ettiğini söyleyen Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Hamdi Ilgazlı, "Gebelik boyunca sigara içmeye devam etme, ani bebek ölümü gibi ciddi etkilere yol açabilir." açıklamasını yaptı.

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Tütün Ürünleri İnsan Sağlığını Tehdit Ediyor
"Günde Bir Sigara İçen Kişi, Bağımlıdır"
Özellikle onlu yaşlara kadar düşen sigara içmenin ergenlerde merak, tepki ya da büyüdüğünü ispat etme anlamına geldiğini kaydeden Ahmet Hamdi Ilgazlı, "Bu yaşlarda başlanılan sigara kullanımı, birkaç yıl içerisinde kişilerin %50'sinde bağımlılık yapıyor. Sigara, nikotin bağımlılığıdır ve bunun psikiyatri ayağının olması gerekir. Ülkemizde, son yıllarda bu konuya dair bazı olumlu değişiklikler gözlenmektedir. Özellikle de gençlere yönelik eğitim ve önleme faaliyetleri ile sigara bıraktırma birimlerinin yaygınlaştırılmasına önem veriliyor." şeklinde konuştu.

Elektronik Sigaralar da Bağımlılık Yapıyor
Sigarayı bırakmak için son dönemde popüler hale gelen elektronik sigaraların; pipo, puro ve nargile gibi bir tütün ürünü olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ilgazlı, "Kişilerin sigara kullanmasının sebebi nikotin bağımlılığı ve psikolojik bağımlılıktır. Elektronik sigara içilerek kişi nikotin bağımlılığına devam eder. Bu sebeple elektronik sigara, vücuda zarar vermeye devam ettiği gibi sigarayı bırakma konusunda da bir yarar sağlamamış olur." dedi.

Pasif içiciliğe de değinen Prof. Dr. Ilgazlı, "Kişinin kendi istemi dışında kapalı alanda içilen sigara dumanına maruz kalması; akciğer kanseri, koroner kalp hastalığı, inme ve kronik akciğer hastalığı gibi çeşitli hastalıklara yakalanma riski oluşturuyor." ifadelerini kullandı.

Hamileyken İçilen Sigara, Bebek Açısından Çok Zararlı
Prof. Dr. Ahmet Hamdi Ilgazlı, elde edilen bulgulara göre gebelerin yarısının hamilelik sürecinde sigara içmeye devam ettiğini söyleyerek "Gebelik boyunca sigara içmeye devam etme; düşük, erken doğum, plasenta ayrılması veya ani bebek ölümü gibi önemli etkilere yol açabilmektedir. Doğumdan sonra ebeveynleri sigara içmeye devam eden bebekler; akciğer gelişiminde gerilik, orta kulak iltihabı ve solunumsal hastalıklar açısından riske sahiptir." dedi.

İlaçlar, Sigarayı Bıraktırmaz
Sigara bağımlısı olan bir kişinin, sigaranın sağlığına zarar verdiğini hissettiğinde doktora başvurduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Hamdı Ilgazlı, "Hasta, ağzından kan geldiğini gördüğü zaman, sigarayı bırakmaya başlıyor. Önemli olan bu aşamaya gelmeden bırakmak. Sigara bırakmanın en kolay yolu, önce kişinin istemesidir. Hiçbir ilaç, sigarayı bıraktıramaz." ifadelerini kullandı.

Sağlıklı Hayat İçin Sigaraya Elveda
Prof. Dr. Ahmet Hamdi Ilgazlı, sigarayı bıraktıktan sonra vücutta görülen değişimleri şu şekilde açıkladı:
* 20 dakika sonra kan basıncı ve nabız, 8 saat sonra kandaki oksijen düzeyi normale döner. Böylece, kalp krizi geçirme riski azalır. 48 saat sonra kandaki nikotin düzeyi azalır, tat ve doku duyusu artar, peptik ülserli hastaların tedaviye verdikleri cevap artar.

*2-12 hafta sonra tüm vücuttaki dolaşım düzelir, solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riski azalır, yürürken yorulma ve tıkanma daha az görülür. 3-9 ay sonra öksürük, kısa aralıklarla nefes alıp verme gibi solunum yolu problemleri düzelir.

*12-36 ay sonra mesane kanseri riski yüzde 50 azalır. 5 yıl sonra kalp krizi geçirme riski, yemek borusu ve ağız boşluğu kanserleri riski yüzde 50 azalır.

Haber: Senanur Türkücü-Yağmur Kara (BHİ)