Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Radyo K.İ.'nin haber aktüel programı Güne Bakış'ta "Epilepsi Hastalığı" hakkında konuşuldu. Mesmi Özer Korkutan ve Helin Kaya'nın sunduğu Güne Bakış programına Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Kutlu konuk oldu.

Sözlerine epilepsi hastalığının tanımını yaparak başlayan Kutlu "Sara olarak bilinen epilepsi hastalığının tam olarak nedeni açıklanmış değil ancak beyindeki anormal ve elektriksel bozukluktan kaynaklanan bir durumdan kaynaklandığı düşünülüyor ve bu tabloya bağlı olarak epileptik nöbetler ortaya çıkıyor" dedi. Kutlu bu hastalığın çeşitli türleri olduğunu belirterek, sara nöbetlerinin çeşitlilik gösterdiğini ve bu durumun beynin parsiyel bölgesinden kaynaklanıp o bölgeyle sınırlı olabileceğini söyledi.

Epilepsi Hastalığının Farklı Nedenleri Olabilir
Doç. Dr. Ayşe Kutlu, epilepsi nöbetlerinin beynin hemisferik bölgelerinden aynı anda kaynaklanan bir epileptik durumdan meydana gelebileceğini buna da jeneralize başlangıçlı nöbetler denildiğini söyledi. Kutlu, epilepsi nöbetlerinin parsiyel ve jeneralize başlangıç olmak üzere iki ana başlıkta toplandığını ve bu türlere bağlı birçok epileptik nöbet çeşidi olabileceğini kaydetti.

Doç. Dr. Kutlu, halk arasında bilinen tipik nöbetin, bilinç kaybolması, kollar ve bacaklarda kasılma, yere düşme, ağızdan köpükler gelme ve idrar kaçırma gibi faktörlerden oluşabileceğini belirterek, bazı nöbetlerin doktorların anlayamayacağı kadar hafif, belli belirsiz nöbetler olabileceğini ve bazen hastaya tanı koyulmasının bu hafif belirtiler yüzünden zorlaştığını ifade etti.

Ayşe Kutlu, epilepsi hastalığını tetikleyen faktörlerin arasında en önemlilerinin uykusuzluk ve açlık olduğunu belirtirken doktorların genellikle hastalarına öğün atlamamalarını tavsiye ettiklerini söyledi. Kutlu, bazı nöbetlerin ışığa duyarlı olabileceğinden dolayı hastaların televizyona çok fazla bakmamaları gerektiğini ve çok parlak ışıklara maruz kalabilecekleri bir ortama fazla girmemeleri gerektiğini de söyledi.

Doç. Dr. Ayşe Kutlu, bazı epileptik sendromlarda genetik faktörlerin önemli olduğunu belirterek, epilepsi hastalığı tanısının koyulması için doktorun hastasının öyküsünü çok iyi bilmesi ve hastasını çok iyi dinlemesi gerektiğini ifade ederek, hastadaki nöbetlerin özelliği, sıklığı, kaç yaşında başladığı, ailede buna benzer hastalık olup olmadığı gibi durumların sorgulanmasının önemli olduğunu söyledi.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Kutlu epilepsinin genellikle genç yaşlarda daha sık görülen bir hastalık olduğunu belirterek, bu hastalığın herkesin başına gelebileceğini bu nedenle epilepsi hastalarına toplumun daha hoş bir şekilde davranması gerektiğini sözlerine ekledi.

Haber: Senanur TÜRKÜCÜ (Radyo K.İ.)
Fotoğraf: Serkan ÇETİNEL (Radyo K.İ.)