Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli Kanserle Mücadele Derneği, İzmit İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kocaeli Kent Konseyi işbirliğinde 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle "Kanserde Farkındalık ve Erken Tanı" konulu bir konferans düzenlendi. Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde gerçekleşen programa Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanı Ebubekir Sağdıcı, Kartepe Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Akyüz, İzmit Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Erol, Kocaeli Kent Konseyi Genel Sekreteri Gültekin Görüm, Kocaeli Kanserle Mücadele Derneği Başkanı Asiye Aslan, Aracı Ailesinden İbrahim ve Zümran Aracı, Kanaat Önderi Kezban Saner, lise öğrencileri ve çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.
Kocaeli Kanserle Mücadele Derneği Başkanı Asiye Aslan'ın açılış konuşmasını yaptığı konferansta, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Utkan, KOÜ Tıp fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Salih Topçu ve KOÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Devrim Çabuk kanserde farkındalık, erken tanı ve tedavi süreçleri hakkında bilgiler verdi.
Prof. Dr. Zafer Utkan 4 Şubat Dünya Kanser Günü'nün önemine değinerek: "Kanser, tüm dünyada ve ülkemizde en önemli sağlık sorunlarından birisini oluşturmaktadır. Dünya Kanser Günü, kanser hakkında farkındalığı ve eğitimi arttırmayı, dünyadaki devletleri, sağlık politikalarına yön verenleri ve bireyleri hastalığa karşı harekete geçemeye zorlayarak her yıl milyonlarca önlenebilir ölümden tasarruf etmeyi amaçlamaktadır." şeklinde konuştu. Konuşmasının devamında kanserin oluşum nedenlerinden ve korunma yollarından bahseden Prof. Dr. Utkan, "Kanserin oluşma nedenlerini; rasgele mutasyonlar, genetik faktörler ve çevresel nedenler olarak ayırabiliriz. Bu nedenler arasında en ön sırada sigara, obezite, virüs ve bakteriler, UV ışınları, alkol kullanımı olarak çevresel faktörler gelmektedir. Her üç kanserden biri hatalı beslenme ve tütün kullanımıyla ilgilidir. Bu, her üç kanserli hastadan ikisinin kanser olmaktan kurtarılabileceği anlamına gelmektedir." dedi.
Prof. Dr. Salih Topçu ülkeden ülkeye de değişmekle birlikte dünyada en çok görülen kanserler arasında akciğer kanserinin yer aldığını belirterek, sigara ve tütün tüketiminin başta akciğer kanseri olmak üzere diğer akciğer hastalıklarının oluşumuna da yol açan en önemli faktör olduğunu dile getirdi.
Doç. Dr. Devrim Çabuk ise yaptığı konuşmada meme kanseri, serviks kanseri, prostat kanseri, kolon kanseri gibi çeşitli kanser türleri hakkında konuşarak, bu hastalıklarının tanı, tedavi ve önleme süreçlerinden bahsetti.
Konuşmaların ardından gerçekleşen soru-cevap kısmı sonrasında etkinlik, Prof. Dr. Zafer Utkan, Prof. Dr. Salih Topçu ve Doç. Dr. Devrim Çabuk'a yapılan plaket takdimiyle sona erdi.
4 Şubat Dünya Kanser Günü: "Kanserde Farkındalık ve Erken Tanı"
4 Şubat 2020