KOAH hastalığının tedavi sürecinde ilk olarak sigara kullanılıyorsa bırakılmalıdır. Kullanılmıyorsa zararlı gazlar solunan iş yerlerinde çalışanlar mümkünse bu işlerden ayrılmalıdırlar.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Hamdi Ilgazlı, KOAH hastalığı ile ilgili bilgiler verdi.

Ahmet Hamdi Ilgazlı, KOAH hastalığının ne olduğunu hakkında bilgiler vererek "Eskilerin müzmin bronşit dediği bir hastalıktır. Bugün iki tane hastalığı içinde barındırıyor. KOAH dört kelimenin baş harflerinden oluşuyor. Kroniğin K'si, Obstrüktifin (tıkayıcı) O'su, Akciğerin A'sı ve Hastalığın H'sidir. Yani kronik tıkayıcı akciğer hastalığıdır. Bir kere tanı konulduğunda iyileşmesi mümkün olmayan, ilerleyici seyir gösteren ama erken tanı konulduğunda tedavi edilebilir, önlenebilir bir hastalıktır. " dedi.

KOAH hastalığını ortaya çıkaran ve gelişmesine yol açan nedenlerden bahseden Prof. Dr. Ilgazlı, "KOAH deyince insanın aklına ilk başta sigara geliyor. Sigara içenlerin büyük bir kısmı, en azından %20'lik bir kısmı buna adaydır. Sigara içmeye başlayan kişilerde bu hemen kendini göstermiyor. Mesela astım hastalığı sigara içmeyenlerde, çocuklarda başlayan bir hastalıkken, KOAH sigara içenlerde görülen ve kırk yaşından sonra kendini belli eden bir hastalıktır. 18 yaşında bir kişide KOAH hastalığı ancak enzim eksikliği varsa görülebilir. Sigara buradaki en büyük etken ama sigara içmeyen de KOAH olabiliyor. Örneğin zararlı gazlar solunan iş yerlerinde çalışanlar; maden işleri olsun, tünel iş yerleri olsun, zararlı gazlarla oluşan bölgelerde oturan ve yaşayanlar, kendi içmediği halde sigara dumanına maruz kalan bireylerin beş yıllık bir maruziyetten sonra %50 KOAH riskinin arttığıyla ilgili yapılan çalışmalar var." ifadelerini kullandı.

KOAH hastalığının tanısının çok kolay konulduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Hamdi Ilgazlı, sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Sigara içenler; öksürük ve balgam çıkarma, zaman zaman nefes darlığı çekmelerini sigaraya bağlamayı bırakıp bir göğüs hastalıkları doktoruna gidip solunum fonksiyon testi yaptırmaları gerekmektedir. Bugün normal olduğunu duyduğumuz akciğerlerde bile KOAH olduğunu solunum testi yapıldıktan sonra anlayabiliyoruz. Son derece kolay, bu test kişinin KOAH olup olmadığını anlayabiliyoruz."

Haber: Elif Ünlü (Radyo K.İ.)

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Kronik Tıkayıcı Akciğer Hastalığı: KOAH
01 Şubat 2019