Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisli Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emel Taban'ın sunduğu "Masterpiece" programına Yrd. Doç. Dr. Tonguç Utku Yılmaz konuk oldu. Çarşamba günleri 94.8 Frekansında Radyo K.İ.'de teknolojiden eğitime, mimariden bilime, alanının en iyi isimlerini konuk eden Doç. Dr. Emel Taban'ın bu hafta ki konuğu Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tonguç Utku Yılmaz oldu.
Konuşmasına özgeçmişinden bahsederek başlayan Yılmaz, ''Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunuyum. Gazi Üniversitesi'nde Genel Cerrahi Uzmanlığı'nı alarak burada çeşitli çalışmalarda bulundum. Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Mayo Klinik'te Karaciğer Transplantasyonu ve Karaciğer Pankreas Safra Yolları Cerrahi üzerine eğitimler aldım. Bir dönemde İngiltere'deki Saint Mark's Hastanesi'nde çalıştıktan sonra Türkiye'ye dönerek Kocaeli Üniversitesi'nde eğitim vermeye başladım'' dedi.
Yrd. Doç. Dr. Yılmaz, "Organ Nakli Bağışında İnsanlar Daha Duyarlı Olmalı"
Konuşmasının devamında organ naklinden bahseden Yılmaz, organ naklinin tanımını yaparak ''Organların işlevsiz hale gelmesiyle ve hastanın yeni bir organa ihtiyaç duymasıyla birlikte yapılan cerrahi müdahalelere organ nakli denir. Organ nakli sadece yaşamına devam eden insanlardan değil, beyin ölümü gerçekleşmiş, vefat etmiş kişilerden de yapılabilir. Ayrıca organ naklinin yapılması için gerekli prosedürlere de uyulması gerekir'' ifadelerini kullandı. Yrd. Doç. Dr. Yılmaz, Türkiye'de organ bağışlama seviyesinin düşük olduğunu, vatandaşların bu konuda duyarlı olması gerektiğini sözlerine ekledi.
Organ naklinin önündeki engellerden bahseden Yılmaz, beyin ölümü gerçekleşmiş hastaların ailelerinin bazı zamanlarda organ bağışlarına engel olabildiğini, bu durumun ölen kişiden ayrılamama duygusu yüzünden kaynaklandığını ve bu konuda ailelerin daha duyarlı olması gerektiğini ifade etti.
Yrd. Doç. Dr. Tonguç Utku Yılmaz, organ nakli yapmak isteyen kişilerin nakli nasıl gerçekleştireceğinden bahsederek ''Her hastanenin bu konuda organ nakli koordinatörlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü'nün konuyla ilgili çalışan merkezleri var. Nakil yapmak isteyen insanlar buralara bir şahit ile beraber giderek, bağış kartını doldurduktan sonra organ naklini gerçekleştirebilirler" dedi.
Karaciğer hastalıklarından da bahseden Yılmaz, ''Karaciğer hastalıkları yapılan tedavi yöntemleri ile birlikte artık korkulan bir hastalık olmaktan çıktı. Artık, karaciğer hastalıkları konusunda daha rahat davranabiliyoruz. Diğer bölümlerle birlikte bir takım haline gelerek hastalarımızı daha iyi şekilde tedavi ediyoruz'' ifadelerini kullandı.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tonguç Utku Yılmaz doktor-hasta ilişkilerinden de bahsederek, doktorların hastalarla olan iletişiminin önemli olduğunu ve hastalarla empati yapılması gerektiğini belirtirken hastalarla kurulan ilişkilerde belli sınırlar olması gerektiğini sözlerine ekledi.
Muhabir: Ahmet Esat Öztürk (Radyo K.İ.) Fotoğraf: Çağdaş Dandan (Radyo K.İ.)