Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Birimi Başkanı Prof. Dr. Tijen Utkan, bugün (21.02.2020) Buse Karakulak'ın sunumuyla Güne Bakış programına konuk oldu.

Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Birimi'nin kuruluş amacına değinen Prof. Dr. Utkan, "İlk amacımız tıpta yapılacak hayvan deneyleri için mekân temin etmek ve uygun hayvanları barındırmaktır. Sonrasında ise amaçlarımız arasına üretim girdi. Kendimizin kullanacağı deney hayvanları üretmek de amaçlandı. Kurulduğu zamanlarda fiziksel olarak çok imkân sunamamakla birlikte yine de oldukça fazla sayıda bilimsel çalışmanın yapılmasına alt yapı sağlamış bir birimiz." ifadelerini kullandı.

"Projelere Altyapı Sağlıyoruz."
Prof. Dr. Utkan DETAB'da tıp fakültesi öğretim üyelerinin ve asistanların hayvan çalışmaları yapabilmelerinin amaçlandığını belirterek, "Birimimizde sıçan, tavşan, kobay, fare gibi çeşitli deney hayvanları kullanılarak yapılacak araştırmalar planlanıyor. Birimimizde çoğunlukla tez araştırmaları yürütülüyor. Bunlar uzun soluklu çalışmalar olmakta ve birkaç yıl sürmektedir. Bunun dışında da öğretim üyelerinin hayvan araştırmaları için bilimsel projelerine altyapı sağlıyoruz. Aynı zamanda Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü ile de ortak çalışmalar yürütüyoruz. Birimimizin kapıları, üniversitenin hayvan araştırması yapacak tüm öğretim üyelerine ve asistanlarına açık." diye konuştu.

Kocaeli Üniversitesi Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Birimi
20 Şubat 2020
Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
"Hayvan Severlerin İçi Biraz Daha Rahat."
DETAB kurulurken hayvan severler tarafından herhangi bir tepki almadıklarını söyleyen Prof. Dr. Utkan, "Dünyanın her yerinde, deney hayvanlarının kullanılmasına yönelik hayvan severler tepki gösterebiliyor. Biz de zaman zaman bu tepkilerle karşılaşabiliyoruz ancak bu işin yapılması gerekliliğini anlatmaya çalışıyoruz. Başka yöntemler kullanılabileceği durumlarda, hayvan modellemeleri üzerinde çalışılmaması gerektiği zaten etik kurullar tarafından çalışmacılara bildiriliyor. Ama mutlaka hayvan kullanılması gerekiyorsa da tüm çalışma boyunca bu etik kurallara uygun yürütülmesine özen gösteriliyor. Tabii ki hayvan severlere bunu anlatmak zaman zaman sıkıntı yaratabiliyor. Ancak ben öğrencilik ve asistanlık yıllarımda sokaklardan toplanan köpeklerde deneyler yapıldığını biliyorum. Bunlara mongrel köpekler deniliyordu. Farmakolog olduğum için deney hayvanlarıyla çalışmak bizim temelimizde yatan ana çalışmalardır. Günümüzde bu tür uygulamalar yok. Bu yüzden hayvan severlerin içi biraz daha rahat." dedi.

"Hayvanlarımızın Refahı Arttı."
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Birimi Başkanı Prof. Dr. Tijen Utkan, DETAB'ın projelerinden bahsederek, "Öncelikle binamızı yeniledik ve fiziksel koşullarımız çok gelişti. Bu üçüncü binamız. Bir önceki binamız eski prefabrik bir binaydı ve iyi bir durumdaydı ancak kullanılabilir olmaktan çıkmıştı. Şu andaki fiziksel koşullarımız, ameliyathanelerimiz, laboratuvarlarımız, basit girişim odalarımız, dinlenme odalarımız, hatta araştırmacıların temel ihtiyaçlarını görebilecekleri bu tür imkânlarımız çok gelişti. Önceden aynı odada birkaç araştırmacı saatlik çalışabiliyorlardı. Onlara tahsis edebileceğimiz, çalışmalarını yürütebilecekleri ameliyathaneler ve odalar çok kısıtlıydı. Yeni binamıza yeni ruhsat alarak çalışmalarımıza başladık. Bununla beraber hayvanlarımızın refahı da arttı. Onların içinde bulundukları ortam da yenilendi. Hayvanlarımız, Avrupa Birliği standartlarına uygun, daha profesyonel havalandırma, ısıtma, soğutma ve nemölçer sistemlere sahip odalarda barınıyorlar." sözlerini kullandı.

Haber: Ömer Can Koç (Radyo K.İ.)