Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Girişimcilik ve Şirketleşme Takım Lideri Alican Oflaz, gençlerin girişimciliğe atılma endişesi ve Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve Teknopark'ın yaptığı çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Girişimcinin en temel anlamda risk alan kişi olduğuna vurgu yapan Oflaz, "Bir şekilde bir takım olgular bulup, bunların üzerine gidip, buradaki riski üzerine alıp karşılığında da bir değer üreten kişidir. Kısaca yönettiği riskten para kazanan kişiye girişimci diyebiliriz. En iyi tanımlardan birisi de para kazanan aynı zamanda katma değer üretendir." ifadesini kullandı.

"Gençlerimizin Yanında Olabilmek Bizim için Önemli"
Gençlerin girişimcilik konusunda sorumluluk almaktan çekindiğine işaret eden Oflaz, "Risk o kadar büyük bir olgu ki, henüz 20'li yaşlarında olan bir genç için büyük sermayeyi yönetebilmek, bu sorumluluğun altına girebilmek adına ön yargılar oluşturuyor. Başkalarından gelen 'yapamazsın', 'edemezsin', 'öyle olmaz' gibi yanlış yönlendirmeler, gençlerimizin girişimciliğe biraz daha uzaktan bakmalarına sebep oluyor. Diğer yönden de gençlerimizin 'Acaba ben yapabilir miyim?', 'Nasıl olacak bu işler?', 'Ben hiç anlamıyorum', 'Ya batarsam' gibi tereddütleri bulunuyor.

Kocaeli Üniversitesi'nde Girişimciliğe Açılan Kapı: TTO ve Teknopark
20 Şubat 2020
Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Okullarımızda okuyan öğrenci arkadaşlar, bir şekilde mezun oluyorlar ve kendi ayakları üzerinde durmaya çalışıyorlar. Bu süre zarfında girişimciliği kariyer olarak kendine yol belirlemiş olan kişiler genellikle dışarıdan bir baskıyla karşılaşıyor. Bu ön yargılara bağlı olarak yargılarla karşılaşıyorlar ve bu da onları çok fazla yoruyor. Buna karşılık Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi olarak bizler, bu tür ön yargılarla karşılaşmış girişimci adaylarını desteklemek ve onları motive etmek hatta bu süreçlerde yaşayabilecekleri sorunları aşmaları üzerine farklı farklı destek mekanizmalarımızla onlara yardımcı oluyoruz. Bu destek mekanizmalarını farklı niteliklerde kullanmaktayız. Kocaeli Üniversitesi'nin Teknopark'ında yerleşik bir kuluçka merkezimiz bulunmaktadır. Bu kuluçka merkezinde bir ön kuluçka birimi bulunuyor. Bu birimde özellikle fikir aşamasındaki daha çok ham noktada olan değer önerilerini alıyoruz, yoğuruyoruz, girişimci adayımızla birlikte üzerine koşuyoruz. Bütün bu destek mekanizmalarının hepsi sağlanıyor. İlerlemeyi gören ve bir şekilde o ön yargıları oluşturan kesimlerde başarıları görünce bu sefer gençlerimizin önünü açmaya başlıyorlar. Bu da olumlu bir durum. Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi olarak bu işte gerçekten bir şeylere adım atıyor olmak bizim için de oldukça önemli. Tüm ekip olarak sevdiğimiz, severek yaptığımız bir iş. Bu noktada genç girişimcilerimize yol gösterebilmek, önünü açabilmek, farklı noktalarda ihtiyaç duyduklarında yanlarında olabilmek bizim için önemlidir." açıklamasında bulundu.

"Girişimciliğe Açılan Kapı: Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi"

Girişimcilik ve Şirketleşme Takım Lideri Alican Oflaz, Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi'nin verdiği hizmetlerin büyük bir çoğunluğunun ücretsiz olduğunu belirterek, " Özellikle genç arkadaşlarımızdan ve akademisyenlerimizden beklentimiz; hiç çekinmeden Teknoloji Transfer Ofisi'nin kapısını çalmalarıdır. Mutlaka onlara yardımcı ve destek olabileceğimiz bir çalışmamız bulunuyor. Onlar da kendi gelişimlerini sağlama noktasında buradan faydalanabilirler. Biraz Teknopark'tan da bahsetmek gerekiyor. Kocaeli Üniversitesi'nin Yeniköy Kampüsü'nde bir Teknopark mevcut. Teknoparkımız ortalama %95 oranında doluluk oranıyla faaliyet göstermektedir. Burada hem akademisyen ve girişimci şirketlerimiz hem de kuluçka merkezimiz var. Kuluçka merkezimizde hem ön kuluçka tarafında girişimcilerimiz, hem de kuluçka tarafında girişimcilerimiz bulunuyor. Teknopark içerisinde farklı sektörlere yönelik projeler yapılmaktadır. "Co-Working Space" tarzında bir ortak çalışma alanımız var. Bu alanı bir kafe ortamı gibi düşünebilirsiniz. Burada girişimcilerimiz toplantılarını yapabilir, faaliyetlerini gerçekleştirebilir hatta eğer ihtiyaçları varsa bizimle iletişime geçerek ihtiyaçları olan konular hakkında yardım isteyebilirler." diye konuştu.

"Girişimciler için Hızlandırma Programı: BİGGTEPE"
Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi'nde girişimcilik adına birçok faaliyet yapıldığına vurgu yapan Oflaz, "Bu faaliyetlerin en başında bir hızlandırıcı programımız bulunuyor. TÜBİTAK ile birlikte ve TÜBİTAK'ın desteği ile yürüttüğümüz 'BİGGTEPE' programı yürütülmektedir. Programdan bahsedecek olursak, girişimcilerimize bu programla 200 bin TL'ye kadar girişim sermayesi sunuyoruz. Girişimciler, bu dönemki programa www.biggtepe.com adresi üzerinden internet ortamında 29 Şubat tarihine kadar başvuru yapabilirler. Daha sonraki tarihte başvuru yapacak olan girişimcilerimizin de değerlendirilmesi bir sonraki dönemde yapılıyor. Ortalama altı ayda bir TÜBİTAK tarafından çağrı açılmaktadır. Bu çağrı kapsamında 200 bin TL'ye kadar girişim sermayesi desteği sunuluyor. Bu desteğe ulaşabilmek için girişimcilerimizin geçmesi gereken bir takım adımlar da var. Mesele, ön başvuru yapıldıktan sonra uygun bulunan girişimcilerimiz 5 gün boyunca bir kamp programına tabi tutuluyorlar. Bu programda girişimcilerimiz çok ciddi bilgilerle donatılmaktadırlar." sözlerini kullandı.

Haber: Ömer Can Koç (RATAM/BHİ)