Dijital dünya günümüzde çocukların yaşamlarının bir parçası haline gelmiş durumda. Sosyal medya ve dijital ortamda olması gerektiğinden fazla ve çok yoğun zaman geçirmek çocukların sosyal çevrelerindeki etkileşime zarar verebilir. Gerçek sosyal etkileşim, başkalarının duygularını anlamada beceriler geliştirmek için gereklidir.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nursu Çakın Memik, dijital medyanın çocuk psikolojisi üzerindeki etkileri hakkında açıklamalarda bulundu.

Cep telefonu, tablet, bilgisayar ve televizyon gibi teknolojik aletlerin çocuklar üzerindeki psikolojik ve fiziksel etkilerine değinen Prof. Dr. Memik, " Teknolojik aletler işlevine ve ihtiyacına göre kullanılmalıdır. Stresi azaltmak ve boş zamanı doldurmak için kullanmak doğru değildir. Çünkü dijital medyanın fazla kullanımı sonucunda gerçekten uzak olan sanal ilişkiler kurulmaktadır. Çocukların ailesi ve akranlarıyla vakit geçirmesi, çocukların ruh sağlığı açısından çok daha önemlidir. Fiziksel olarak da eklem ve omurga hastalıklarına ve göğüs hastalıklarına yol açıp, dolaşım sistemini olumsuz yönde etkilediği için çocuklarda dijital medya kullanımını önermiyoruz." ifadelerini kullandı.

Dijital medya kullanımını bebeklere ve çocuklara asla önermediğini vurgulayan Prof. Dr. Çakın Memik, "Çocukların televizyon, tablet, telefon gibi teknolojik aletlerin kullanımıyla erken tanışmaları ruhsal ve fiziksel sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Dijital medya kullanımı, çocukların orta ergenlik döneminde ebeveyneler tarafından kontrol altına alınarak başlaması gerekir. 0-2 yaş arasındaki bebeklerin teknolojik aletlerle tanışması yanlıştır. Bu yaş aralığındaki bebeklerle teknolojik aletler kesinlikle verilmemelidir. Ağlayan bebeklerin eline modern emzik olarak tanımladığımız telefon verilmesi, bebeğin neden ağladığını anlamamızı engeller." dedi.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nursu Çakın Memik, çocukların dijital medya bağımlısı olmaması için alınacak tedbirler hakkında da bilgiler verdi. Çakın, "Çocukların aileleriyle ve akranlarıyla vakit geçirmeleri, onlarla sosyal bir ortamda bulunmaları, oyun oynamaları ve çocukların bundan doyum alması gerekmektedir. Çocuk sahibi olan bilinçli ebeveynlerin bu ortamları çocuklarına oluşturması, çocukların dijital medya kullanımını azaltmasına fayda sağlamaktadır. Çocukların dijital medya bağımlısı olmalarını önlemek için ailelerin çocuklarıyla bir şeyler paylaşarak çocuklarını tanımaları gerekmektedir. Yetişkinlerin çocuklara etkinlikler düzenleyerek onları teknolojik aletlerden uzak tutmalıdır." diyerek sözlerini tamamladı
.

Haber: Buse Karakulak (Radyo K.İ.)


Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
"Küçük Yaştaki Çocuklar Dijital Medyadan Uzak Durmalı"
22 Şubat 2019