Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Özlem Güler, bugün (20.02.2020) Buse Karakulak'ın sunumuyla Güne Bakış programına konuk oldu.

Dr. Öğretim Üyesi Özlem Güler, Lassa virüsünü "Lassa virüsü, RNA virüs ailesinin bir parçası olan mikroptur. Bildiğimiz bakterilerden farklı olarak daha küçük ve genetik materyali RNA olan bir virüs." olarak tanımlayarak hastalık hakkında bilgiler verdi.

Lassa virüsünün tarihçesinden bahseden Dr. Öğr. Üyesi Güler, "Lassa, Nijerya'da küçük bir şehirdir. Lassa virüs, bu şehirde 1960 yılında bir hemşirenin hastalanmasının ardından bir hafta içinde vefat etmesi sonucunda tespit ediliyor. Lassa virüsü, aslında 1950'li yıllarda da biliniyor olmasına rağmen tam tanımlanması 1969 yılında yapılıyor. 50 yıllık bir geçmişi bulunan Lassa virüsü, aralıklı olarak salgılanmaktadır. Lassa virüsünün, Nijerya'da 2012, 2016, 2018 ve 2019'da aralıklı olarak salgı yaptığı görülmektedir. Dünya Sağlık Örgütü de bu durumu takip etmektedir." şeklinde konuştu.

Lassa'da Grip Belirtisi Benzerliği

Lassa virüsünün grip gibi başlayan bir hastalık olduğunu söyleyen Güler, "Lassa, Grip semptomları ile benzerlik gösterdiğinden dolayı tanı konulması zor bir hastalıktır. Tanı koyma kısmında sıkıntı olduğu için hastalığın semptomlarına ve bulgularına dikkat etmek gerekir. Hastalık hafif seyirlidir. Virüs buluşan herkes hasta olmamaktadır. Virüs bulaşan 100 kişinin 10'unda bu hastalık görülebiliyor. Ayakta da atlatılabilen bir hastalık olabilmesine rağmen 4 hastadan 1 hasta hastaneye yatıyorsa hastanın hayatını kaybetmesi gibi durumlar söz konusu olabiliyor. Bu nedenle salgın dönemlerinde bireylerin sağlıklarına dikkat etmesi gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

Lassa Virüsüne Kedi Önlemi

Coronavirüs'ün tedavi yönteminin henüz geliştirilemediğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Güler, "Lassa virüsünün tedavisinde yıllardır antiviral ilaçlar kullanılıyor. Hastalığın farklı farklı semptomları olduğu için hastalıkla ilgili uyanık olmak gerekiyor. Eğer hastalığa tanı konabilirse ve hemen ilaç alınarak tedaviye başlanırsa hastalıktan kurtulmak mümkündür. Lassa Virüsü, fare ile bulaşan bir hastalıktır. Bildiğiniz üzere geçtiğimiz günlerde Dünya Kedi Gününü kutladık. Dünya Sağlık Örgütü de hastalığa karşı kedi beslenmesini öneriyor. Kediler, fare nüfusunu azalttığı için evlerde kedi bulunması önerisinde bulunuluyor." diye konuştu.

Dr. Öğretim Üyesi Güler, Lassa virüsünün sadece Afrika'ya özgü bir hastalık olmadığını söyleyerek, "Lassa Virüs; Almanya, İsveç ve Amerika gibi ülkelerde de görülebilen bir hastalıktır. Ülkemizde seyahat sağlığı hakkında bilgiler veren Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü adlı Sağlık Bakanlığı'na bağlı çalışan bir birim bulunmaktadır. Yurt dışına çıkacak olan vatandaşların bu birimlere başvuruda bulunması ile gidecekleri ülkeler hakkında sağlık alanında bilgi ve öneriler alıyorlar. Sağlık Bakanlığı'nın da tehlike arz eden hastalıklar hakkında çok ciddi çalışmaları bulunmaktadır. Oluşabilecek durumlara karşı bakanlığımız gece gündüz çeşitli desteklerini sunuyor." açıklamasında bulundu.

Haber: Zilan Kökerer (Radyo K.İ.)

Lassa Virüsü
20 Şubat 2020
Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi