Göz kapağının iç yüzeyi ile gözün beyaz yüzeyinin bir kısmını örten konjonktiva adlı ince zarın iltihaplanması ya da enfeksiyon kapması sonucu oluşan göz nezlesi, doktor kontrolünde 1 ay içerisinde %95 oranında geçiyor. Prof. Dr. Nurşen Yüksel, "Göz nezlesi, en bulaşıcı ve en sık görülen halk sağlığı sorunlarından biridir." dedi.

Göz nezlesiyle ilgili açıklama yapan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nurşen Yüksel, "Göz nezlesi, Adenoviral Keratokonjonktivit dediğimiz virüslerin oluşturduğu bir hastalıktır. Her yaşta görülebilir." açıklamasını yaptı.

Yeni Doğanlarda Ölüme Neden Olabilir
Hastalığın iki tipten oluştuğunu ve bu tiplerin kalabalık ortamlarda kendini gösterdiğini aktaran Prof. Dr. Yüksel, "Üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla görülen tip daha çok okullarda, askeriyelerde, hastanelerde görülür. Daha sık gördüğümüz ve görmeyi etkileyen diğer tip ise yeni doğan bebeklerin ölümüyle sonuçlanan tablolara dahi yol açmaktadır. Bu tip; sınıflar, dershaneler, iş yerleri gibi ortamlarda meydana gelir." dedi.

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Göz Nezlesi Olan Hastalar, Kalabalık Ortamlardan Uzak Durmalı
Hastalığı oluşturan virüslerin, kendilerini 45 güne kadar koruyabildiğini ve bundan dolayı bulaşıcılığının çok fazla olduğunu vurgulayan Nurşen Yüksel, "Bulaşıcı olmasının birçok özelliği var. Bunlardan birisi, bu virüsün bulunduğu ortamda çok uzun süreli yaşayabilmesidir. Bir başka bulaşıcı sebebi, kişi virüsü aldıktan sonra bir hafta 20 gün içerisinde herhangi bir bulgusu olmamasına rağmen hastalığı bulaştırabilir. O sırada virüs kendinde aktif değilken başkasına bulaştırabilir." ifadelerini kullandı.

Mutlaka Doktor Tarafından Tedavi Edilmeli
Göz nezlesinin aniden başlayan ve kendine has özellikleri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Nurşen Yüksel, "Tek gözde başlar, göz kapakları şişer, gözde ani sulanma olur, ışığa bakamama şikayetinde bulunulur. Kulakta veya çene altında beze oluşabilir. Hastalığın evreleri 4 haftadan oluşuyor diyebiliriz. İlk yedi gün kuluçka dönemi; ikinci yedi gün gözde kızarıklık, ağır yanma, sulanma, ışığa bakamama dönemidir. Üçüncü haftada iltihaplanma ortaya çıkar, dördüncü haftada ise görme bozukluğuna yol açılabilir. Mutlaka göz doktoru tarafından tedavi edilmesi ve takibini yapılması gerekiyor. Halk arasında kullanılan yöntemler tehlikelidir. Bu yöntemler, kalıcı göz hasarına neden olabilir." dedi.

Bir Ay İçerisinde %95 Oranında Geçiyor
Göz nezlesi olan bireyin, sağlıklı diğer kişilerden farklı bir ortamda bulunması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Yüksel, "Bulaşıcılığı önleme adına, bu hastaları aile ortamından ayırmak önemli. Sık sık el yıkamak, korunmayı sağlayan önemli etkenlerden birisi. Bulaşıcılığı artıracak ortak kullanılan aletlerin temizlenmesi ve hastalar, eğer çalışan kişiyse 2 hafta istirahat etmesi lazım. Göz nezlesi, bir ay içinde %95 oranında düzelir ama mutlaka doktor kontrolünde olması lazım. Yanlış tedavi, farklı hastalıklara yol açabilir." ifadeleriyle sözlerini sonlandırdı.