Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Radyo K.İ.'nin haber aktüel programı Güne Bakış'ta "Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Yenidoğan Ünitesi" hakkında konuşuldu. Helin Kaya ve Çağdaş Dandan'ın sunduğu Güne Bakış programına bugün Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp konuk oldu.

Sözlerine prematüre doğum hakkında bilgi vererek başlayan Gökalp, normal bir gebelik süresinin 38 ile 42 hafta arasında olduğunu söylerken 38 haftadan önce doğan bebeklerin prematüre bebek olarak adlandırıldığını ifade etti. Gökalp, bebeklerin yaşama sınırının 23. haftadan itibaren başladığını belirtirken bebeklerin bu haftalarda ortalama 400 ile 600 gram olarak doğabileceğini kaydetti.

KOÜ Yenidoğan Ünitesi Çalışmalarını Sürdürüyor
Gökalp, konuşmasının devamında prematüre doğuma neden olan en önemli faktörün annede bulunan şeker, tüberküloz gibi sistemik ve damarsal hastalıkların olduğunu söylerken annenin gebelik ve öncesi dönemlerde sigara kullanmasının prematüre doğuma neden olan diğer bir faktör olabileceğini ifade etti. Prof. Dr. Gökalp, tüp bebek yöntemlerinde rahme koyulan birden fazla yumurtanın prematüre doğum riskini arttıracağını belirtirken Sağlık Bakanlığı'nca alınan kararla tüp bebek tedavisinde rahme sadece bir yumurta konulmasına izin verildiğini söyledi.

Ayşe Sevim Gökalp, Tıp Fakültesi Yenidoğan Ünitesi'nin kendisi tarafından yirmi yıl önce kurulduğunu belirtirken prematüre servislerinin erken doğan bebeklerin yoğun bakım ihtiyaçlarının görüldüğü yer olduğunu söyledi. Yenidoğan yoğun bakım ve prematüre servislerinin ileri teknolojik aletlerle yürütüldüğü vurgulayan Ayşe Sevim Gökalp, Türkiye'de bu servislerde çalışan az sayıda uzman bulunduğunu ve bu uzmanların özel eğitim almış kişiler olduğunu ifade etti.

Türkiye'de her yıl 1 milyon 400 bin doğum olduğunu ve bu sayıdan 14 bin ile 20 bin arasında bebeğin prematüre doğduğunu kaydeden Prof. Dr. Gökalp "Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Yenidoğan Ünitesi yerel belediyeler ve rotary kulüpleri gibi birçok kuruluştan yardım alıyor. Bu yardımlar bizim kuruluşlara gönderdiğimiz projelerin değerlendirilmesi sonucu yapılan yardımlar oluyor" ifadelerinin kullandı.

Yenidoğan ünitelerinin işlevlerinden de bahseden Gökalp "Yenidoğan ve bebek ölümleri sayısında ülkemizde son zamanlarda düşüş olmasına rağmen hala çok fazla durumda. Prematüre bebeklerde işitme kaybı, görme problemi, akciğer ve kalp hastalıkları gibi hastalıklar meydana geliyor. Yenidoğan ünitelerinde bu hastalıklar takip ediliyor ve tedavi uygulanıp normal doğan bir bebek standardına getirildiğinde taburcu ediliyor" dedi.

Gökalp, Kocaeli Üniversitesi Yenidoğan ünitesinin kuruluş aşamasında büyük sıkıntılar çekildiğini söylerken "Ünitemiz prefabrik haldeyken eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile Kocaeli Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Baki Komsuoğlu ünitemizi ziyaret etti. Böyle ziyaretlerle ünitemizi tanıtarak ünitenin gelişmesine katkı sunduk" sözlerini kullandı.

Kocaeli Üniversitesi Yenidoğan Ünitesi'ndeki yoğun bakım servisinde 24 anne ve 28 prematüre doğuma tedavi uyguladıklarını söyleyen Gökalp, çevre illerden de hastalara hizmet verdiklerini ifade etti. Gökalp, Türkiye'de bulunan yenidoğan ünitelerinin sayısında artış olmasına rağmen yeterli olmadığını ve bu sayının arttırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp, prematüre bebek doğurmamak için toplumda bilinç sahibi olunması ve bu konuda sivil toplum kuruşlularının desteklerini arttırması gerektiğini ifade ederken anne ve anne adaylarının prematüre doğumun önüne geçmek için sigara kullanmamalarını önererek konuşmasını sonlandırdı.

Haber: Veysel Arnus (Radyo K.İ.)
Fotoğraf: İsa Güner (Radyo K.İ.)