Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Radyo K.İ.'nin haber aktüel programı Güne Bakış'ta "Sınav Döneminde Ailelerin ve Çocukların Psikolojik Yaklaşımları" hakkında konuşuldu. Kübra Akçelik ve Mesmi Özer Korkutan'ın sunduğu Güne Bakış programına bugün Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nursu Çakın Memik konuk oldu.

Sözlerine kaygı ve stres hakkında açıklamalarda bulunarak başlayan Memik, kaygının insanın karşısında somut, korkulacak bir nesne olmadığı halde kişinin yaşadığı gerginlik ve huzursuzluk durumu olduğunu belirtirken kaygı ve strese sadece sınav zamanlarında değil yaşamın her alanında rastlandığını söyledi.

Doç. Dr. Memik, stresle baş edebilme biçiminin kişiden kişiye değiştiğini ve kişinin stresle baş edebilme becerisinin yüksek olması durumunda stresten daha az etkileneceğini vurgularken, stresin insanlarda hem ruhsal hem fiziksel etkiler bıraktığını belirtti. Memik, ayrıca stresin bir sigara kadar kalp krizi riskini arttırdığını söylerken, stresle baş edebilme yöntemlerinin bulunması gerektiğini ifade etti.


Planlı Çalışmak Stres ve Kaygıyı Azaltıyor
Strese karşı yapılması gerekenleri anlatan Doç. Dr. Memik "Öncelikle stresin etkenini belirlemek lazım. Örneğin; sınav stresine karşı sınava planlı çalışmak, iyi bir şekilde hazırlanmak, sağlıklı beslenmek ve egzersiz yapmak gerekiyor. Fakat bunların uzun sürede yapılması gerekli, sınava kısa bir süre kaldığında değil. Ayrıca sınav kavramının iyi algılanması oldukça önemli. Sınav sadece bilgilerimizin sınandığı bir yer, kişiliğimizin sorgulandığı bir yer değil" sözlerini kullandı.

Stres ve kaygı konusunda erkeklerin kadınlara göre daha dezavantajlı olduğunu ve daha çok etkilediğini söyleyen Nursu Çakın Memik, sınavlara hazırlanan öğrencilere stres kontrolüyle ilgili önerilerde bulunarak "Öncelikle öğrencilerin sınav sistemini kabullenmesi ve ona göre çalışması gerekli. Ayrıca sınava hazırlanan bireylerin kaygılı kişilerden uzak durması, her gün düzenli olarak yürüyüş yapması ve sağlıklı beslenmesi stresi kontrol etmelerine yardımcı olacaktır" dedi.

Memik, ailelerin de sınav kavramını doğru bir şekilde anlamaları ve bu konuda öğrencilere baskı uygulamamaları gerektiğini belirtirken, ebeveynlerin kendi çocuklarıyla diğer öğrenciler arasında kıyaslama yapmamasının oldukça önemli olduğunu vurguladı. Doç. Dr. Memik, öğrencilerin başarı sağlayamadıkları alanların belirlenip eksikliklerin giderilmesi için planların yapılması gerektiğini ifade etti.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nursu Çakın Memik, bireylerde stres ve kaygı olmamasının mümkün olmadığı fakat fazlasının da zararlı olduğunu ifade ederken bu problemin erken belirlenmesi ve önlem alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

Haber: Veysel Arnus (Radyo K.İ.)
Fotoğraf: İsa Güner (Radyo K.İ.)