Kocaeli Üniversitesi Kocaeli Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Yusuf Koç bugün (12.02.2020) Buse Karakulak'ın sunduğu Güne Bakış Programına konuk olarak, Montessori yaklaşımıyla matematik öğrenme hakkında bilgiler verdi.
"Özgür Bir Ortam"
Montessori yoluyla matematik öğrenirken araç kullanımının önemine değinen Koç, "Çocuk, doğuştan sahip olduğu zihinsel potansiyelini ve yeteneklerini , zengin uyarıcılarla donatılmış çevrede geliştirebilmektedir. Çocuklara özgür bir ortam hazırlayarak, duyu organları ile materyallerin, renklerin ve şekillerin bilinmeyen özelliklerini keşfetmeleri sağlanmalıdır. Bu özgür ortamda çocuklar yalnız başlarına, sınıf arkadaşları ve yetişkinlerle birlikte yaşadığı deneyimler ile bilme, anlama ve öğrenmenin tadına varırlar. Montessori yaklaşımının temel bazı prensipleri mevcuttur. Bu prensipler arasında en çok bilineni araç kullanımıdır. Bu araçlar önceden planlanmış, tahtadan yapılmış somut nesnelerdir ve çocukların kavramları öğrenmesi için tasarlanmıştır. Materyaller raflara soldan sağa, kolaydan zora ve somuttan soyuta olacak şekilde yerleştirilerek, bu şekilde aşamalı öğrenmeye olanak sağlanır. Çocukların kendilerini keşfetmelerini sağlayan sade, ihtiyaca göre tasarlanmış sınıflarda eğitim görürler. Materyaller kapaksız ve alçak raflarda bulunur. Dolayısıyla çocuk bağımsız olarak tüm materyallere ulaşabilir. Her şey belirli bir yerde durduğu için çocuk, gereksinimi olan şeyleri nerede bulabileceğini bilir." dedi.
"Bireysel ve İhtiyaca Göre Eğitim"
Montessori'nin bireyselleştirilmiş bir eğitim modeli olduğunun altını çizen Doç. Dr. Yusuf Koç, "Eğitimci sıklıkla, sınıftaki çocukların gelişimlerine dair bilimsel gözlemler yapar ve bunları kaydeder. Bu gözlemler; çocuğun konsantrasyonu, odaklanma seviyesi, sosyal gelişimi, materyallerin kullanımına ve amacına uyması, bedensel sağlık gibi konularda yapılır. Öğretmen, her bir öğrenciyle bireysel iletişim kurar, çocuğun ihtiyaçları doğrultusunda hareket eder. Normal sınıflarda 10-20 çocuğa eğitim verilirken montessori yaklaşımlı sınıflarda bu durum söz konusu değildir. Çocuklar ile birebir ilgilenip, onlara ihtiyaçları doğrultusunda etkinlikler yaptırılır. Bu da çocuğun öğrenimini kolaylaştırmasında önemli rol oynar. Bu bağlamda montessori eğitimi alan çocukların bilimsel olarak da daha başarılı oldukları görülmüştür. Sadece zihinsel değil, sosyal ve fiziksel becerilerinde de başarı sağlanmıştır. " ifadelerini kullandı.
Haber: Buse Karakulak (Radyo K.İ.)
Montessori Yaklaşımıyla Matematik
14 Şubat 2020