Kocaeli Uluslararası Öğrenci Derneği ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ortaklığında yürütülen "Türkiye Seminerleri"nin ilk konuğu, Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü oldu.
Ülkemizde öğrenim gören uluslararası öğrencilerin Türkiye'yi daha yakından, daha iyi tanımalarını sağlamak amacıyla düzenlenen "Türkiye Seminerleri"nin ilki Kocaeli Sivil Toplum Merkezi'nde bugün (14.02.2019) gerçekleştirildi. Seminerde Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, ülkemizdeki sağlık politikaları üzerine bir konuşma gerçekleştirdi. Uluslararası öğrencilerin katılımı ile gerçekleştirilen seminerin açılış konuşmasını Kocaeli Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Fatih Karaçoban ile İlahiyat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Abdulkadir Macit yaptı.
"Sağlık Reformları Ülkemizde Büyük Bir Hızla Gerçekleştirildi"
Sağlık politikalarının ülkemizde ve dünyada temel amacının bireyin sağlık hakkını korumak ve Tıp Etiği'nden ödün vermemek olduğunu belirterek sözlerine başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Hülagü, "Günümüzde sağlık hizmetleri özel ve kamu olarak ikiye ayrılırken, sağlığın gelişmesine destek olmak için sektörler arası işbirliği güçlendirilmeli, kaynaklar uygun bir biçimde derlenip aktarılmalı, kullanılmalıdır. Bununla birlikte çevre sağlığını ve yaşanan ortamın koşullarını iyileştirmek ve halkın yaşam biçimini yükseltmek büyük bir önem taşımaktadır." dedi.
Günümüzde, devletimizin "sosyal devlet" olma ilkelerini en yüksek koşullarda sağladığını vurgulayan Rektörümüz Prof. Dr. Hülagü, "Günümüzde birçok Avrupa ülkesi ve Amerika'nın tamamı bu uygulamayı terk etmişken, ülkemizde hizmetlerin arttırılarak devam ettiğini görmek mümkündür. Kamu hastanelerinde bedelsiz hizmet verilirken bir yandan da sosyal güvencesi olan vatandaşlarımızın özel hastanelere başvurması halinde yüksek oranda katkı payı desteği yine devletimiz tarafından sağlanabilmektedir. Sağlık reformları ülkemizde büyük bir hızla gerçekleştirilmiştir." şeklinde konuştu.
"Sağlık Turizminde Büyük Artış Oldu"
Türkiye'deki hekimlerin; eğitim, bilgi ve tecrübe açısından dünyadaki meslektaşlarından bir farkı bulunmadığını aktaran Rektörümüz Prof. Dr. Hülagü, "Tıp eğitiminde kaydedilen önemli gelişmeler, Tıp Fakültesi sayısındaki artış ve hastane kalitelerinin en üst seviyeye gelmesiyle birlikte sağlık turizminde hatırı sayılır bir artış olmuştur. Yurtdışından ülkemize gelen hasta sayısı artarken, ülkemizden yurt dışında hizmet vermek amacıyla görevlenen doktor sayısı da önemli seviyelere gelmiştir. Tıp fakültelerimizdeki yabancı öğrenci sayısı her geçen gün artmakta, Türkiye bölgesine ve çevresine tıp alanında öncülük etmektedir." açıklamasında bulundu.
Ülkemizin insani değerler boyutunda en üst seviyede olan politikasını, teknik ve teknolojik imkanlar noktasında da en üst seviyeye taşıyacağını söyleyen Rektörümüz Prof. Dr. Hülagü, "Sağlık politikamızın bir sonraki adımı ise başta görüntüleme, tedavi ve tanı teknolojileri olmak üzere tıp teknolojisinde kendi yerli ve milli üretimini gerçekleştirebilecek seviyeye gelmektir. Bu konuda dışarıya bağımlılığın ortadan kalkması hem ekonomik hem de teknolojik gelişmemizde önemli bir basamak niteliği taşımaktadır." dedi.
"Üniversite Olarak Alt Yapı Çalışmalarını Tamamlıyoruz"
Üniversitemizde sağlık alanında yapılan ve yapılmakta olan projelere de değinen Rektörümüz Prof. Dr. Hülagü, "Sağlık turizmi, tıp araştırmaları gibi hususları sadece sözde bırakmamak eyleme dökmek zaruridir. Bugüne kadar ki en büyük projelerimizden olan yeni poliklinik binası tam da bu amaçla hastalara hizmet verecek olup, araştırma faaliyetleri için de ortam sağlayacaktır. Üniversitemizde yeni hayata geçirdiğimiz DETAB, "Deneysel Tıp Araştırmaları Birimi" kapsamında büyük hayvanlar üzerinde deney yapılması mümkün hale gelmiş, farmakoloji alanında yapılabilecek çalışmalara imkan tanınmıştır. Aracı Vakfı desteğiyle yapımı tamamlanıp hizmete başlayan Onkoloji ve Palyatif Bakım Merkezi özel alan ve disiplinlerde yetişmiş personel ile verilecek özel hizmete dair en önemli uygulamalardan biridir. Batı Yerleşkesi'nde Kök Hücre, Genetik, Proteomiks gibi laboratuarların bir arada olacağı merkez laboratuar binamız da yakında tamamlanacak. Sağlıkla ilgili alt yapı çalışmalarımız hemen hemen bitti gibi. Çalışmaların uluslararası arenada kabul görmesi için standardizasyonu sağlamanız gerekiyor ilk dört yıl bu alanda çalıştık." dedi.
Konuşmasının sonunda uluslararası öğrencilere çeşitli tavsiyelerde bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Hülagü, "Sizleri biz yabancı değil misafir olarak görüyoruz. Sizler bizim için birer kültür elçilerisiniz. Sizden Türkçeyi iyi öğrenmenizi, Anadolu insanının kültürünü iyi tanımanızı buradan aldığınız eğitimle de ülkenize dönerek hizmet etmenizi istiyoruz." dedi. Rektörümüz Prof. Dr. Hülagü, seminerin sonunda öğrencilerin sorularını yanıtladı.
Rektörümüz Prof. Dr. Hülagü Uluslararası Öğrencilerle Bir Araya Geldi
14 Şubat 2019