Hipodromlardaki kadın iş gücünü arttırmak ve kadınların atçılık sektöründe yer almasını sağlamak amacıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından başlatılan "Kırsalda Kadın Seyisler Yetişiyor" projesinin ilk üniversite ayağını Kocaeli Üniversitesi Kartepe Atçılık Meslek Yüksekokulu oluşturdu.
Kartepe Atçılık Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erdener Balıkçı, "Toplam 16 kadın kursiyerin katıldığı eğitimde yapılan sınav sonucu başarı ortalaması %99,9 oldu." dedi.
"Projeyi Başarıyla Tamamladık" "Kırsalda Kadın Seyisler Yetişiyor" projesi hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Balıkçı, "Kocaeli Üniversitesi Kartepe Atçılık MYO, Kocaeli Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, Kocaeli Valiliği İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ASO Müdürlüğü ve Kartepe Halk Eğitim Merkezi arasında protokol imzalandı. Protokol kapsamında düzenlenen eğitimler 11.10.2017 tarihinde başlayıp toplam 46 gün sürerek 169 saat teorik 191 saat uygulama ile 15.12.2017 tarihinde bakanlık tarafından yapılan sınavla başarıyla tamamlandı." ifadelerini kullandı.
"Hippoterapi Eğitimiyle Farkımızı Ortaya Koyduk" Projenin en iyi Kocaeli Üniversitesi'nde uygulandığına dikkat çeken Erdener Balıkçı, verilen diğer eğitimlerden farklı olarak kursiyerlerin okulda hippoterapi eğitimi de aldıklarını ifade etti. Projenin yapılması için kendilerinden eğitmen istendiğini ifade eden Balıkçı, "Projenin Kocaeli ayağında Bakanlık bizden eğitmen desteği istedi. Biz de fiziki imkanlarımızın gelişmiş olmasından ötürü eğitimlerin burada yapılmasını talep ettik. Okulumuzda eğitimler hem uygulamalı hem de teorik olarak yapılıyor. Biz ders programımızı ve sistemimizi ayarladık ve projeyi başarılı bir şekilde tamamladık. Eğitim verdiğimiz kursiyerlerin 3'te 2'si şuan da işe girmiş vaziyette." şeklinde konuştu.
"Kursiyerlere 'Seyislik Lisansı' Verildi" İlk kez 2017 yılında, Elazığ'da başlatılan projeye yoğun ilgi gösterildi. Bunun üzerine kurslar İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Şanlıurfa ve Diyarbakır'da bulunan hipodromlarda Kocaeli'de ise Kocaeli Üniversitesi Kartepe Atçılık MYO'da yapıldı. Ekonomik bağımsızlığı olan, çalışan, üreten kadınların rol aldığı bir çalışma ortamı ve tarım dışı istihdam yaratmak hedefiyle hayata geçirilen projeye toplam 110 kadın kursiyer katıldı ve eğitimini başarıyla tamamlayarak "Seyislik Lisansı" almaya hak kazandı.
"Birçok Alanda Eğitim Aldık" Kursiyerlerden Fatma Eren 46 günlük eğitimde neler öğrendiklerinden bahsetti. Fatma Eren; "At tutmayı, ata yaklaşmayı, tımar yapmayı, atları nasıl hazırladığımızı öğrendik. Atı koşuya hazırlamayı, lonj yapmayı, küçük tay eğitimi, kısrak, tay giriş ve çıkışı, ahır temizliği ve kontrolü, hippoterapi gibi birçok alanda eğitimler aldık. Burada aldığımız eğitimi diğer yerlerde alamayacağımızın farkındaydım." dedi.
"Bizler Bu Zinciri Kıracağız" Nagehan Öz ise seyislik eğitimine katılmasının sebebinin atlara merakının olduğunu ifade ederek "Kursa başvuru yaptım ve kurs sürecimiz başladı. Kurs boyunca atın bakımı ile ilgili her şeyi öğrendik. Şuanda da aldığım eğitim sayesinde bir işte çalışıyorum. Erkeklerin daha önce egemen olduğu bir meslekte çalışıyoruz fakat bizler bu zinciri kıracağız. Hemcinslerime çekinmeden bu işe girmelerini tavsiye ediyorum." ifadelerini kullandı.
Çiğdem Oruç ise atlarla çok iyi anlaştığını belirterek, "Ses tonumuzdan bile etkileniyorlar. Sesimiz atlara daha sıcak ve samimi geliyor. Bizler atlara daha kibar yaklaşıyoruz ve atlar bunu hissediyor. Bunun avantaj olduğunu düşünüyorum." şeklinde konuştu.