Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) tarafından Tıp Fakültesi konferans salonunda dün (15.02.2016) 'Patent Bilgilendirme Toplantısı' gerçekleştirildi. Toplantıya Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ercüment Çiftçi, Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Zafer Cantürk ile Tıp Fakültesi öğretim üyeleri katıldı.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ercüment Çiftçi'nin açılış konuşmasını yaptığı toplantıda TTO Yöneticisi Mehlika Kocabaş Akay KOÜ TTO'nun işleyişinden ve amacından bahsetti. Adres Patent'ten Seval Yılmaz ise, patent başvuru aşamaları ile dikkat edilmesi gereken noktalar ile ilgili bilgilendirmede bulundu.

"Üniversitemizi İleriye Taşımalıyız"
Kocaeli Üniversitesi'nin Türkiye'deki önemli üniversitelerden birisi olduğunu, fiziki olarak her geçen gün büyüyen üniversitemizin akademik ve bilimsel anlamda da çok daha iyi noktalara gelmesini istediklerini belirten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ercüment Çiftçi, "Hepimizin gayreti ile üniversitemizi daha ileriye taşıyabiliriz. Gerek patent başvuruları olsun gerek TÜBİTAK destekli uluslararası projeler yaparak bunu sağlayabiliriz. Çünkü hem YÖK hem TÜBİTAK üniversiteleri değerlendirirken bu tür kriterleri ölçüt alıyor. Bugün güzel bir haber aldık KÖGEM Müdürü Doç. Dr. Yusufhan Yazır hocamız projesi ile TÜBİTAK 1003 desteği almış, bizler bu tür projelerin artmasını istiyoruz" dedi.

"Patent Başvuru Ücretlerini Üniversitemiz Karşılıyor"
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ercüment Çiftçi'nin konuşmalarının ardından, KOÜ TTO Yöneticisi Mehlika Kocabaş Akay, Teknoloji Transfer Ofisi'nin yaptığı işler ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. TTO olarak amaçlarının hem bölgede ve üniversitede proje ile patent fikri mülki haklar kültürünü arttırmak hem de bu bilgilerin kullanılabilir hale gelmesi için çeşitli kurumlarla işbirliklerine arayüz oluşturmak olduğunu dile getiren Akay, "Üniversitemizi girişimci ve gelişimci üniversite endeks puanında yukarıya çıkarmak istiyoruz. Çünkü YÖK tarafından bize ayrılan Ar-Ge desteklerinde olsun, TÜBİTAK tarafından projelerin kabul edilme oranında olsun ve de gerek ulusal gerekse uluslararası alanda üniversitemizin prestijinin artmasında girişimci ve gelişimci üniversite endeks puanı önemli bir yer tutuyor. Bugün de burada bu endeksin artmasına önemli katkı sunacak olan patentler ile ilgili bilgiler verilecek" ifadesinde bulundu. Akay ayrıca, son bir yıldır yapılan patent başvuru ücretlerinin üniversitemiz tarafından karşılandığını da sözlerine ekledi.

Patent Başvuru Aşamaları ve Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Adres Patent'ten Seval Yılmaz ise konuşmasında patent, buluş, icat kavramlarından, patent kriterlerinden, başvuru aşamalarından ve dikkat edilmesi gereken noktalardan bahsetti. Patent belgesinin buluş sahibine, buluşun kullanımına ilişkin belirli bir süre boyunca haklar sağlayan ve devlet tarafından verilen bir belge olduğunu söyleyen Yılmaz, "Ülkemizde bunu Türk Patent Enstitüsü gerçekleştiriyor ve bunun bir alternatifi bulunmuyor" dedi.

Bir başkası tarafından buluş sahibinin izni olmadan patentli bir ürünün üretilemeyeceğini, kullanılamayacağını, satılamayacağını, lisans haklarının genişletilemeyeceğini, ithal ya da ihraç edilemeyeceğini aktaran Yılmaz, "Patent için üç kriter bulunmaktadır. Bunun için, tekniğin bilinen durumunu aşan, teknolojiyi ileriye taşıyan bir nitelikte olmalı. Buluşun yeni sayılabilmesi için, patent başvurusundan önce dünyada yazılı, sözlü ya da başka bir şekilde kamuya açıklanmamış olması gerekir. Buluşun tümüyle kuramsal olmak yerine pratiğe uygulanabilir özellik taşıması gerekmektedir" şeklinde konuştu. Patent başvuru sürecinin nasıl gerçekleştiği hakkında detaylı bilgi veren Yılmaz, paten belgesinin 20 yıl koruma sağladığını vurguladı.

10 Ocak'ta yürürlüğe giren yeni kanun ile birlikte üniversitelere bağlı fakülte ve yüksekokullarda bilimsel çalışma yapmakta olan öğretim elemanlarının yaptığı buluşların, hizmet buluşları kapsamına alındığının altını çizen Yılmaz, "Artık akademisyenler buluş sahibi olsa da, başvuru sahibinin üniversiteler olması gerekiyor. Akademisyenler kendi alanları ile ilgili bir buluşta bireysel başvuru yaparlar ise bu kabul edilmiyor" diyerek sözlerini sonlandırdı. Toplantı soru cevap bölümü ile sona erdi.


Haber: Tolga Nehbit (BHİ)

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Patent Bilgilendirme Toplantısı