Engelsiz üniversite olma yolunda önemli çalışmalara imza atan Üniversitemiz, bu doğrultuda engelli öğrencilerin gereksinimlerini saptamayı, eğitimde kullanılan araç gereçleri engelli öğrencilere uygun şekillerde hazırlamayı, gerek üniversite içi gerekse üniversite-şehir arası ulaşımı engelli öğrencilere uygun hale getirmeyi ve üniversitede çalışan herkeste "engellilik" kavramı hakkında farkındalık yaratmayı hedeflemektedir.

Üniversite-Kent İşbirliği Engelli Bireylerin Hayatını Kolaylaştırıyor
Engelli öğrencilerin sosyal yaşamlarını olumlu yönde etkileyecek düzenlemeler yapan Üniversitemiz, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa yürüttüğü projelerle de kentteki kafe ve restoranların menüsünü görme engelliler için Braille(kabartma) alfabesine uygun olarak hazırladı ve bu menüler KOÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından Braille alfabesinde basıldı.

Yükseköğretim Kurulu kararıyla üniversitelerde yapılan ara sınavlarda ve final sınavlarında engelli öğrencilerin isteği doğrultusunda Üniversitemizde Braille sınav kağıdı uygulamasına geçildi. Bunun yanı sıra görme engelli öğrencilerimizin Braille yazıcıdan Braille çıktı alabilmeleri için Braille ekran ve ekran büyütme sistemleri bulunan bilgisayarlar satın alındı ve öğrencilerin kullanımı için kütüphanemizde hazır bulundurulmaktadır.

"Engelsiz Üniversite" Projesi, Engelleri Aşmayı Hedefliyor
"Engelsiz Üniversite" projesi kapsamında hizmet vermeye başlayan görme engelliler bölümündeki özel programlar ve donanımlar sayesinde öğrencilerimiz, kütüphanede yer alan 302.245 adedi elektronik olmak üzere 412.812 kitap, 1090 adet basılı süreli yayın, 4189 adet basılı tez, 52.456 tam metin e-dergi, 2.800.000 tam metin e-tez ve 148.526 teknik doküman içeriğine erişilen 123 çeşit online veri tabanından yararlanılabilmektedir.

Üniversitemizde masaüstü veya taşınabilir ihtiyaçlara uygun olarak her türlü materyali insan sesi kalitesinde okuyabilen kitap okuma makinesi bulunmakta ve görme engelli öğrencilerimizin hizmetine sunulmaktadır. Şu ana kadar öğrencilerimizden gelen istekler doğrultusunda 86 adet ders kitabı ve 35 adet ders notu seslendirildi, 20 bin kitap ise dijital ortama aktarıldı.

Kocaeli Üniversitesi'ne bu yıl içerisinde dijitalleşme makinesi ve kitap seslendirme kabinleri de kazandırarak her zaman olduğu gibi tüm öğrencilerimize ve Kocaeli halkına hizmetlerimizi sürdürmeyi hedeflemekteyiz.

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
KOÜ "Engel" Tanımıyor