Kocaeli Üniversitesi Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi'nde 8-11 Ocak tarihleri arasında 'Kocaeli Kadın Sağlığı Eğitim Projesi' gerçekleştiriliyor.
Kocaeli Üniversitesi kadın personellerinin katılım gösterdiği eğitim, Kocaeli Valiliği himayesinde, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy'un eşi Hülya Aksoy koordinatörlüğünde, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yürütülüyor.
Eğitim Projesi kapsamında, ilimizdeki 15-69 yaş arası toplam 650 binin üzerinde kadına, meme kanseri, serviks (rahim ağzı) kanseri, kolorektal (kalın bağırsak) kanserleri, kadım üreme sağlığı, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, normal doğum, anne sütü, menopoz, sağlıklı beslenme, fiziksel aktivitenin önemi obeziteden korunma, kadına yönelik şiddet, sigara ve uyuşturucu bağımlılığının zararları konularında eğitimler verilerek farkındalık oluşturulması hedefleniyor.
Sağlık Bakanlığı'ndan Dr. Işın Bilginer, Ebe Fahriye Taşkıran Özkan, Ebe Gülsüm Demir ve Ebe Figen Başkan Birinci tarafından üniversitemizde verilen eğitimlerde kanserlerde erken teşhisin hayat kurtardığının altı çizildi. 20 yaşından itibaren kadınların her ay düzenli kendi kendine meme muayenesi yapmaları gerektiği, meme kanseri taraması için 40-69 yaş arası 2 yılda bir mamografi, rahim ağzı kanseri taraması için 30-65 yaş arası 5 yılda bir pap smear ve HPV testi, kalın bağırsak kanseri taraması için ise 50-70 yaş arası 2 yılda bir GGK testi ve 10 yılda bir kolonoskopi çektirmeleri tavsiye edildi.
Dengeli beslenme ve hareketin diyabeti önlemede etkin rolü olduğu belirtilen eğitimde, Sağlık için günde 10 bin adım atılması gerektiği söylendi. Sezaryenin bir doğum şekli olmadığı, anne ve bebek sağlığı için normal doğum tercih edilmesi gerektiği, anne sütünün bir mucize olduğu, bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü, 6. aydan sonra ek gıdalarla birlikte anne sütü verilmesi eğitimde yer alan diğer konu başlıklarıydı. Kadına Şiddete Hayır vurgusunun yapıldığı 'Kocaeli Kadın Sağlığı Eğitim Projesi'nde ayrıca sigara ve uyuşturucu bağımlılığının zararları ile ilgili bilgiler paylaşıldı.