Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi büyüme ve gelişmeleri açısından son derece önemlidir. Kocaeli Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazan Sarper de anne sütünün yararları ve anne sütü sonrası beslenme alışkanlıkları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Sarper, "Çocuklara et suyu yedirince etin kendisini yedirmiş olmuyoruz" dedi.

"Bebeklere ilk 6 ay inek sütü verilmemeli"
Anne sütünün içerisinde bulunan antikorların çocuğu mikroplardan koruduğunu kaydeden Prof. Dr. Sarper, "Annenin sütü çeşitli sebeplerle kesildiği zaman eczanelerde satılan mamalara başvurulur. Bu mamalarda inek sütü anne sütüne yaklaştırılmak istenmiştir fakat inek sütü proteinine alerjisi olan bir çocuk bu mamalar yüzünden pek çok sorun yaşayabilir. Çocuğun kakasında kan görülebilir, ishal olabilir. Bu nedenle anne sütü daima teşvik edilmelidir" ifadelerini kullandı.

Bebeklerin Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
"Anneler emzirme konusunda desteklenmeli"
Emzirme konusunda anneye güven verilmesi gerektiğini söyleyen Sarper, sözlerini şöyle sürdürdü: "Anneye 'Emzirdikçe sütün artar, çok güzel emziriyorsun' gibi önerilerde bulunulmalıdır. Anneler emzirme esnasında mutlaka rahat bir koltukta oturmalı, bebeğin başını koluyla desteklemeli ve memeyi bebeğin yüzüne bastırmamalıdır. Her emzirmede iki memeyi de kullanmak gerekir. Sağ meme ile başlandıysa 10 dakika sonra sola geçilmelidir"
"Emzirme sırasında memenin sadece baş kısmı değil, renkli halkalı kısmı da bebeğin ağzında olmalıdır. Çünkü bütün güç memenin uç kısmına gelirse yaralanmalara neden olur"

"İlk 6 ay sonunda yeni gıdalar deneyerek alerji kontrolü sağlanmalı"
İlk 6 ayda bebeğe inek sütü verilmemesi gerektiğine vurgu yapan Sarper, "İlk önerimiz anne sütü, ikinci önerimiz ise eczanelerde satılan hazır mamalar. Anne sütü bebeğe en az 1 yıl verilmeli ancak ilk 6 ayın sonunda ek gıdalarla bebeğin beslenmesi desteklenmelidir. Örneğin ilk 6 ay sonunda yoğurt, sebze çorbaları, havuç ve patates gibi gıdalar koyulaştırılıp bebeğe verilebilir. Bebek 8 aylık olunca gıdalara et, yeşillik, elma püresi de ekleyebiliriz."

Bebeğin beslenme programında yenilikler uygulanabileceğini belirten Prof. Dr. Nazan Sarper, "Anneler bebeklerin mamasına her hafta yeni bir gıda eklemeli. Yani bir hafta elma verdiysek diğer hafta mandalina vermeliyiz. Bu sayede bebeğin alerji kontrolünü sağlamış oluruz" diye konuştu.

"Çocuklara 1 yaşından önce bal, yumurta akı ve çay verilmemeli"
Bebeğin ilk 6 ay sonunda ek gıdalarla beslenmesine dair önerilerde bulunan Prof. Dr. Sarper, konuşmasına şöyle devam etti: "Bebeğe yumurta yedirmeye önce sarısıyla başlamalıyız çünkü yumurtanın akında yabancı bir protein olduğu için 1 yaşından önce veremiyoruz. Bunun dışında bebeğe bal verilmesini de önermiyoruz. Balın hasını bulmak zor olduğu için bunun yerine pekmezi öneriyoruz. Bebeği bu gibi besinlere alıştırdıktan sonra menüye kahvaltıyı da ekleyebiliriz."

"Biz bebeklerde çay tüketimini desteklemiyoruz. Bazı aileler bebeklerinin çayı çok sevdiğini söylüyor ancak siz bebeğe çay vermezseniz bebek bunun tadını bilmeyecektir. Aileler ilk 1 yaşta çocukları çaya alıştırmak yerine ıhlamur verebilirler. Çocuğa 1 yaşından sonra günde 2 su bardağı kadar inek sütü de verebiliriz. Ancak 2 bardaktan fazla süt verilmesi halinde çocuk günlük kalorinin çoğunu sütten alır ve diğer gıdaları kabul etmez. Bu da beslenme programının zayıflamasına neden olur"

"Çocuklara et suyu yedirince etin kendisini yedirmiş olmuyoruz"
Çocukların ilk 4 yaşta kuruyemiş gibi şeylerden uzak tutulması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Sarper, "Bu gibi şeyleri çocuğun yanında bile yememeliyiz. Çünkü bunlar sert maddeler olduğu için çocuk bunu yemeyi beceremiyor ve sağlık açısından sorun oluşturuyor. Bebeğine fındık veya ceviz vermek isteyen anneler bunları ezerek kekin içine, kurabiyenin içine, yoğurdun içine koyabilirler."

"Çocuklara kızartma yedirmeyi de hiçbir şekilde tavsiye etmiyoruz. İlk 8 aydan sonra çocuğa balık, tavuk, kırmızı et verilebilir. Anneler çocuklarına yemeğin kendisini yedirmeyip suyuna ekmek doğrayarak onu yedirmeye çalışıyorlar ancak bunun çocuğa bir katkısı olmuyor. Çünkü yemeğin suyunda sadece salça ve yağ var. Çocuklara et suyu yedirince ise etin kendisini yedirmiş olmuyoruz. Anneler bu gibi noktalara dikkat ederek bebeklerinin sağlıklı bir şekilde beslenmesini sağlayabilirler" ifadelerini kullandı.

Haber: Helin Kaya (BHİ)