En son teknolojiye uygun olarak faaliyetini sürdüren Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi ülkemizin ve bölgemizin ihtiyaçlarını dikkate alarak, çağdaş bilimsel gelişmeler ışığında ve iyi hekimlik ilkeleri doğrultusunda nitelikli sağlık hizmeti sunmak adına çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.
Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Zafer Cantürk hastane bünyesinde yapılan yenilikler, alınan belgeler, devam eden projeler ve yeni projeler hakkında konuştu. Cantürk, "Devlet Üniversite Hastaneleri arasında HIMMS-6 Akreditasyon Belgesi'ni ilk alan üniversite hastanesi biziz." dedi.
KOÜ'den Yine Bir İlk HIMMS(Healthcare Information and Management Systems Society)'in kâğıtsız hastane kavramı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Cantürk "HIMMS hasta bilgilerinin dijital ortama direkt aktarılması oluyor. HIMMS belgesi için Endokrinin bölümü ve Eczanemizi ana merkezler olarak kabul ettik. Arkadaşlarımız bilgisayar, akü ve barkot cihazı ile birlikte hemşire takip arabası hazırladılar. Bu arabayla birlikte hasta başına gidiliyor ve hastanın ateşi ile nabzı ölçülerek hemşire arkadaşımız tarafından direkt bilgisayara bilgiler yazılıyor. Biz de hekim olarak akıllı telefonlarımız ya da bilgisayarlarımız aracılığıyla hastanın başına gitmeden hastanın sonucunu, durumunu görebilme şansına kavuşuyoruz." ifadelerini kullandı.
Devlet üniversiteleri içerisinde HIMMS-6 Belgesini ilk olarak Kocaeli Üniversitesi'nin aldığını dile getiren Cantürk, " Bizim burada hedefimiz Endokrinin ve Eczane'den sonra diğer bölümlerimizde de bu belgeyi almak için çalışmalara devam etmek." dedi.
Hastalara Kolaylık Sağlayacak Bir Proje Kocaeli Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi olarak yapılan yenilikler ve ilkler kadar sosyal sorumluluklara da önem verdiklerini ifade eden Cantürk, Hasta Okulu projesinin ile hastanedeki televizyon ortamlarında hasta ve hasta yakınlarına bilgi akışını sağlamanın hedeflendiğini kaydetti. Prof. Dr. Cantürk şimdilik sadece birkaç bölümde bu bilgilendirmelerin yapıldığını söyleyerek Hasta Okulu projesi kapsamında televizyonlarda ziyaret saatleri, refakatçi kuralları, hastanın uyması gereken kurallar, herhangi bir acil durumda kliniği nasıl terk etmesi gerektiği konusunda bilgiler verileceğini diğer yandan da öğretim üyeleri tarafından 3'er dakikalık klipler şeklinde hastalıklar hakkında spot bir bilgi akışı ile kamu spotlarının yayınlanacağını hastanenin web sayfasından da izlenebileceğini kaydetti.
Öğrencilerimiz Hastaların Sorularını Yanıtlayacak Hastaların hastaneye geldikleri zaman mekânları bulmakta zorlandıklarını ve bazı şeyleri sorma ihtiyacı hissettiklerini söyleyen Prof. Dr. Cantürk; "Çalışan arkadaşlarımızın çoğunda yoğun bir iş durumu var ve hastalar sorular sorduğu zaman bazen yetersiz kalabiliyorlar. Bizde bu durumu önlemek adına "Sizin İçin Buradayız" projesini hayata geçirdik. Bu projeyle Sağlık Bilimleri Fakültesi'nden Hemşirelik ve Sosyal Hizmet bölümlerindeki kliniğe çıkan öğrenciler için uygulama alanı olacak 3 tane istasyon oluşturduk. Bu istasyonlarda öğrenci arkadaşlarımız oturuyorlar ve hastaların sorularına cevap veriyorlar. Böylelikle hem öğrencilerimizin iletişim becerileri gelişiyor hem de hastalarımızın işini kolaylaştırıyoruz." Şeklinde konuştu.
Birçok Yeniliğe İmza Attık Sayın Prof. Dr. Sadettin Hülagü'nün rektör olduğu günden bugüne üniversitemizin ve hastanemizin birçok yeniliğe kavuştuğunu ifade eden Prof. Dr. Cantürk; "Vatandaşımıza daha iyi hizmet vermek için bir takım yenilikler yapmaya devam ediyoruz. Hastanemizde kantin sorunu vardı şimdi 7/24 saat açık kantinimiz çalışıyor. Refakatçi yemekhanemizi yeniledik. Hastanenin duvarlarında eğitici panolar oluşturduk. Hastanede yangın merdivenleri yoktu 4 tane bu bina için yaptık 2 tane de morfoloji binası için yapılıyor. Kan alma ünitesini yeniledik böylelikle hastalar tek seferde tüm işlemlerini hallediyorlar. Basınçlı pnömatik hava sistemi ile ilaçlar kanallar yoluyla kısa sürede servislere ulaşıyor bu ağı genişlettik onun dışında anjiyo ünitemiz yenilendi. Sayın Cumhurbaşkanımızın direktifleri ve Sayın Rektörümüzün yoğun gayretleri sonucunda Radyoterapi ünitemiz açıldı. Hastanemiz içerisinde ameliyathanelerimiz ve yoğun bakımlarımız büyütüldü, 8 olan kronik hasta yoğun bakım imkânımız 15'e çıkarıldı, bunun dışında pek çok aleti bu yıl içerisinde kurumumuza kazandırdık." dedi.
2018 Yılında Hayata Geçireceğimiz Birçok Proje Var 2018 için yapılacaklardan bahseden Zafer Cantürk birçok projeye imza atmanın hastaneyi daha iyi bir konuma getireceğini söyledi. Prof. Dr. Cantürk; "Bu yıl içerisinde kardiyoloji bölümüne bir anjiyo cihazı alınacak. Eczane stok sistemi projesini hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Hastanemizin mutfak ve çamaşırhanesinin hastane dışarısına alınması için prefabrik ek bir bina yapacağız. Hastanemizde camlar açılmıyor herhangi bir yangın durumunda dumanı tahliye edecek durumumuz yoktu onun için duman tahliye kanalları oluşturuyoruz. Sayın Rektörümüzün gayretleri ile yeni Poliklinik Binası'nın temelini atmıştık çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Arıcı vakfının bize bağışı olan batı yerleşkesinde bulunan binamız Onkoloji ve Palyatif Bakım Merkezi haline getiriliyor. Otopark için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile çalışmalar devam ediyor. Acil polikliniğini genişleteceğiz ve DETAB için yeni bina çalışmaları devam ediyor." İfadelerini kullandı.