Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Eğitimi Bölümü Öğretim Görevlisi Mine Gül ise, protein tozunun doktor ve antrenör kontrolünde kullanıldığı zaman herhangi bir sağlık sorunu yaratmayacağını ancak bilinçsizce ve fazla kullanıldığı taktirde kas yırtılmalarına hatta ölüme neden olabileceğini kaydetti. Mine Gül, "Bilinçsizce aşırı protein tozu kullanan sporcular antrenmanlara çıkamama gibi fiziksel sorunlarla karşılaşıyor" açıklamasını yaptı.

Merdiven Altı Üretilen Protein Tozları Kısırlık Yapıyor
Normal bir protein tozunun kısırlık yapmayacağını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Selek, "Ancak spor salonlarında Sağlık Bakanlığı onaysız satılan ürünler içerisinde testosteron ve steroid hormonları barındırıyor. Testosteron da fazla kullanıldığında kadınlık hormonu olan östrojene dönüşüyor. Östrojen hem yağ gelişimi yapıyor hem de zamanla yumurtalıklardaki sperm üretimini durduruyor. Bu durumda merdiven altı üretilen protein tozları kısırlık yapabilir. Spor yaparken hormon kullananlar aktif sporu bırakınca çok ciddi kilo alıyorlar, bel bölgeleri yağlanıyor ve kalp-damar hastalığıyla karşılaşabiliyorlar" dedi.

Protein tozunun fazla kullanılmasının böbreklere de zarar vereceğini kaydeden Alev Selek, "Özellikle onaylı olmayan ürünlerin protein dışı maddeler barındırdığı için çok fazla zararı var. Kısırlıktan tutun damar pıhtılaşması, saç dökülmesi, sivilce, akne ve prostat büyümesi gibi çok farklı soruna yol açabilir. O nedenle uygun ürünleri kullanmak lazım" ifadelerini kullandı.

Sağlıklı Bir Spor İçin Ne Yapılmalı?
Sporcuların nasıl beslenmesi gerektiğini anlatan Alev Selek, "Sporcuların kahvaltıları protein ağırlıklı olmalı ama protein alınırken yağsız protein alınması lazım. Fazla protein için gerekenden fazla yağ alınırsa kalp damar hastalıkları ile karşılaşılabilir. Kahvaltıda haşlanmış yumurta beyazı, kaşar peyniri, öğle ve akşam öğünlerinde de kırmız et, balık ve tavuk öneriyoruz" dedi.

Her bireyin fizyolojisi ve çevresel özellikleri farklı olduğunu söyleyen Mine Gül ise, "Her birey farklı antrenman yapmalıdır. Geleceğe yönelik yatırım için sporcuya çok iyi bir antrenman programı uygulamak zorundayız. Sporcudan başlayarak diyetisyenler, spor hekimleri ve beslenme uzmanlarına seminerler vererek başarıya ulaşacağımızı söyleyebiliriz"

Sporcular antrenmanlarını aksatmadan her gün antrenman yapmalılar. Günlük hayatta kendilerine zaman ayırarak yürüyüş, yüzme, bisiklete binme aktivitelerini gerçekleştirmelerini veya üniversitemizdeki tesisleri kullanarak spor yapmalarını öneriyoruz. Belirli bir nabız ritminde ve spor hocalarının desteğiyle düzenli spor yaparak hayatlarını çok daha kaliteli hale getirebileceklerini söyleyebiliriz" şeklinde konuştu.

Haber: İsa Güner (BHİ)

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Protein tozu doktor ve antrenör kontrolünde kullanıldığı zaman herhangi bir sağlık sorunu yaratmazken bilinçsizce ve fazla kullanıldığı taktirde kısırlık, damar pıhtılaşması, kas yırtılmalarına hatta ölüme neden olabiliyor.

Başta vücut geliştirme sporuyla uğraşanlar olmak üzere sporcular tarafından kullanılan protein tozuyla ilgili açıklama yapan akademisyenler güvenilir olmayan ve Sağlık Bakanlığı onaysız protein tozlarının kullanılmaması konusunda uyardı.

Güvenilir Olmayan Protein Tozları Kullanılmamalı
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Alev Selek, "Protein tozu doğal proteinlerin çeşitli işlemler geçirilerek toz haline getirilmesidir. En sık kullanılanları whey, kazein, yumurta ve soya proteinidir. Protein tozları aslında yüksek enerjili spor yapanlarda performansı arttırmak ve egzersiz sonrası yorgunluğu azaltmak için etkinliği kanıtlanmış ürünlerdir. Sağlık Bakanlığı onaylı ve güvenilirse rahatlıkla kullanılabilir" dedi.

KOÜ Akademisyenleri Protein Tozuyla İlgili Uyardı