Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Aysel Çetinkaya bugün (03.01.2020) , "Yeni Medya ve İnternet Bağımlılığı" konusuna ilişkin konuşmak üzere Buse Karakulak ve Dilan Kaya'nın sunduğu Güne Bakış programına konuk oldu.

Yeni medya, kullanıcıları veya kullanıcı grupları arasındaki bilgi alışverişinde karşılıklı etkileşimi sağlayabilmektedir diyen Dr. Öğr. Üyesi Aysel Çetinkaya, "Yeni medyanın geleneksel iletişim araçlarından temel farkı, sayısal (dijital) teknolojiyle çalışıyor olmasıdır. Sayısal ağların karşılıklı bağlanabildiği çoklu ortamları içeren yeni iletişim teknolojileri hem bilgi-işlem, hem de haberleşme, telekomünikasyon, yayıncılık yapılarını bir arada bulundurmaktadır. Yeni medya araç- ortam farklılıklarını da bir potada eriterek ortadan kaldıran, sayısal ağlarla karşılıklı iletişimi sağlayan sosyal iletişim araçlarıdır. Yeni teknolojiler ile eskinin statik ve durağan web sitelerinin yerine dinamik ve etkileşimli web sayfaları getirildiğinde, sadece teknoloji değil kullanıcıları ve interneti kullanım biçimleri de değiştirilmiş oldu. Kullanıcılar artık pasif birer dinleyici değil bu ortamın aktif oyuncuları haline gelmeye başladılar." ifadelerini kullandı.

"İnternet Bağımlılığı Akademik Başarıyı Düşürüyor"

Dr. Öğr. Üyesi Aysel Çetinkaya, internet bağımlılığının insan hayatında oluşturduğu olumsuzluklardan bahsetti. Çetinkaya, "Griffiths'e göre bazı bireylerin aşırı internet kullanması gerçek bir bağımlılıktır ve gerçek bir kaygı kaynağıdır. Yazar, internet kullanımının bir tür teknoloji bağımlılığı ve davranış bağımlılıklarının bir alt türü olduğunu ifade etmektedir. İnternet, ilk başlarda, bilgi arayışını, kişilerarası iletişimi ve ticari işlemleri kolaylaştırmak için tasarlanmış olsa da kimi kullanıcılar için hayatlarının merkezinde ve karşısında direnmenin zor olduğu bir ortam halini almıştır. İnternetin öneminin ve çevrimiçi kullanma miktarının dikkate değer şekilde artmasıyla da internet bağımlılığı toplumda sık görülür hale gelmektedir. Özellikle okul çağındaki gençlerde oldukça sık görülen aşırı internet kullanımı; onların psikolojik ve bedensel gelişimlerini, sosyal ilişkilerini olumsuz yönde etkileyerek, akademik başarılarını düşürmektedir." diye konuştu.

Dr. Öğr. Üyesi Çetinkaya her geçen yıl artan internet bağımlılığı hakkında bireylere, "Günden güne akıllı cep telefonu kullanım oranının artması, her evde bir internet ağının olması, bilgisayarlaşmanın artması, iş dünyasında, eğlence dünyasında ve eğitimde internetin hayatımızın merkezinde olması gibi faktörler ister istemez internette geçirilen süreyi arttırıyor. Bu kullanımı sağlıklı seviyelerde kullanamayan bireyler bilhassa gençler internet bağımlılığıyla karşı karşıya kalabiliyorlar. İnternet kullanımını azaltmak için ilgi alanlarını değiştirmek önemlidir. Örneğin; kitap okumak, yürüyüş yapmak, spor yapmak, eğlenceli aktivitelere katılmak internet bağımlılığını azaltmak için etkili yöntemlerdir." şekilde önerilerde bulundu.

Haber: Zilan Kökerer (Radyo K.İ.)

Gelenekselden Farklı "Yeni" Medya
3 Ocak 2020
Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi