Kurulduğu günden itibaren bölgesine ve Türkiye'ye değer katan Kocaeli Üniversitesi, bilimden sanayiye, sanattan doğaya birçok projeyle vizyonunu geliştirmeye devam ediyor. Kampüs içindeki verimli toprakları en iyi şekilde kullanan üniversitemiz, Umuttepe yerleşkesine orkide bahçesi kazandırdı.
Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji bölümü tarafından yapılan çalışmalarla Kocaeli'de yayılış gösteren salep orkidelerinin tespit edilmesi ve bunlardan ekonomik anlamda yararlanılması hedefleniyor. Salep orkidesi, tıbbi değerinin yanında dondurmanın ve salep içeceğinin hammaddesi olması özelliğiyle de önemli bir ticari ürün olarak biliniyor.
KOÜ Rektörlüğü'nden Orkide Bahçesine Büyük Destek KOÜ Umuttepe yerleşkesine ekilen orkideler hakkında bilgi veren Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fazıl Özen, salep orkideleri üzerindeki laboratuvar çalışmalarının devam ettiğini vurguladı. Özen, "Orman Su İşleri Bakanlığı tarafından biyokaçakçılıkla mücadele çalışmalarında ele geçirilen on bin adetten fazla salep yumrusu bölümümüze teslim edildi. Bu yumruları korumak ve yetiştirebilmek için Rektörlüğümüze bir orkide bahçesi alanı oluşturmak düşüncesiyle başvuruda bulunduk. Başvurumuzu olumlu karşılayan Rektörümüze çok teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Rektörlüğümüz tarafından Biyoloji bölümüne yaklaşık 1600 metrekare büyüklüğünde bir alanın tahsis edildiğini belirten Prof. Dr. Özen, "Bu alanın etrafı çitle çevrildi, sulama hattı çekildi. Bu alanın düzenlenmesi yapılarak dışarıdan 30 kamyon kadar bitkisel toprak getirildi ve 20-25 santimetre kalınlıkta homojen olarak araziye yayıldı. Elimizdeki yumruları öğrencilerimizden aldığımız destekle 2 aylık bir süre içinde belli bir düzen dahilinde orkide bahçesine diktik. Şimdiden yumrular sürgün vererek gelişmeye başladılar." dedi.
Orkide Bahçesiyle Ne Hedefleniyor? Orkide bahçesinin oluşturulmasının hedeflerine değinen Prof. Dr. Fazıl Özen, "Bu bahçe, salep orkideleri üzerinde bilimsel çalışmalarımızın sürdürülmesi, öğrencilerimizin bu bahçede uygulamalı olarak salep orkidesi yetiştirmesi ve üretilen yumrulardan salep elde edilmesi gibi önemli bilimsel ve ekonomik kazanımlar sağlayacaktır. Bunun hem bölümümüz hem fakültemiz hem de rektörlüğümüz adına bir gurur kaynağı olacağı inancındayız." şeklinde konuştu.