Sanal gerçeklik görüntü, hologram, ses, konum vb. duyusal unsurların gerçek dünyayla etkileşimli değil de gerçek dünyanın bir taklidi olarak oluşturulmasıdır.

Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Yavuz Selim Fatihoğlu, sanal ve arttırılmış gerçekliğin farklılıklarını ve bu teknolojilerle neler yapılabileceği hakkında açıklamalarda bulundu. Fatihoğlu, "Virtual Reality-VR olarak da adlandırılan sanal gerçeklikte, tamamen bilgisayar yazılımıyla bir sanal dünya tasarlıyoruz. Artırılmış gerçeklik diğer adıyla Augmented Reality-AR ise bir gerçekliğin üzerine sanal dünya ekliyoruz. Bunları gözlüklerle, setlerle, kitlerle çeşitli araçlarla kullanıyoruz. Sanal ve artırılmış gerçekliğin farkı; birisinde sanal bir dünya var diğerinde ise hem sanal hem gerçek dünya var." dedi.

Maliyeti düşük ama katma değeri yüksek teknolojiler üretmek istediklerini söyleyen Fatihoğlu, "Bu çok büyük bir pazar, hayatımızın her alanında olabilecek bir teknolojidir. Örneğin reklam, sinema, oyun, hizmet ve eğitim gibi alanları da içine kattığımızda 2022 yılında, 209 milyar dolarlık bir pazar payı olacak. Türkiye'de bazı üniversiteler, sanal gerçeklik uygulaması yapıyorlar. Biz de Bilişim Sistemleri Mühendisliği olarak bölümümüzde uygulamalar yapmaya çalışıyoruz. Üniversitemizin tanıtımı, marka değerinin arttırması anlamında bu tür dijital teknolojiler veya katma değeri yüksek olan teknolojinin gelişmesi muhakkak şarttır. " ifadelerini kullandı.

Yapacakları projelere de değinen Fatihoğlu, "Bir laboratuvar çatısı oluşturmak istiyoruz. Daha sonra bunu genele yaymak, projeler geliştirmek, yüksek katma değere sahip olan yeni dijital teknolojiler geliştirmek istiyoruz. Otizmli çocuklara renk ayrımını öğreten uygulamamız var. İstenilen her yerde uçağın kokpiti ile ilgili detaylı bilgilere ulaşılabilen uçak kokpiti uygulaması projemiz mevcut. Bunun gibi daha birçok fikrimiz var. Hükümet politikasında bile dijitalleşme adlı bir başlık var. Dışarıdan ürün almak yerine maliyeti düşük ama katma değeri yüksek ürünler üretmek istiyoruz. " diyerek sözlerini sonlandırdı.

Haber: Ebru Yalçınsoy (Radyo K.İ.)






Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
KOÜ'de Sanal ve Artırılmış Gerçeklik Projeleri Yapılıyor
30 Ocak 2019