Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Yer Fiziği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şerif Barış bugün Radyo K.İ.'de Güne Bakış programına konuk oldu. Dünya'da ve ülkemizde yaşanan depremler hakkında bilgiler verdi.

Türkiye sürekli bir gerilme ve hareket halinde
Prof. Dr. Şerif Barış depremin ne olduğu ve nasıl oluştuğu konusundan bahsederek; "Dünya yaşayan, hareketli bir canlı. Yerin altında bir magma tabakası var ve bu tabaka yer tabakaları üzerinde bulunan kırıklar arasından volkanik aktivite olarak dışarıya çıkarak yer kabuğunu hareket ettirmekte. Yer kabuğundaki sürekli hareket, gerilme olarak tabakalarda birikerek, tabakaların buna dayanamaması sonucunda bir kırılma oluşuyor. Biz bu kırılmaya deprem, oluşan kırığa da fay adını veriyoruz. Dünyanın belli başlı levha sınırları var. Hareket eden bu levhaların sınırlarında gerilmeler sürekli olduğun için, oluşan enerjinin dışarıya çıkması gerekiyor. Enerjinin çıkışı da depremler sayesinde gerçekleşiyor. Türkiye, Alp- Himalaya adı verilen, dünyanın en aktif deprem kuşağında bulunuyor. Dolayısıyla sürekli bir gerilme ve hareket halinde. Bu gerilmelerin neticesinde de sürekli depremler oluşuyor. Doğada bir kural vardır; Nerede bir olay olursa, nerede bir afet olursa, o tekrar eder. Türkiye'de de bulunduğu coğrafi konum ve içerisinde bulunduğu tektonik hareketler neticesine binlerce yıldır deprem olmuş ve bu depremler binlerce yıl daha olmaya devam edecek." ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki Depremler
31 Ocak 2020
Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Türkiye'de deprem riski yüksek bölgeler bulunuyor
Prof. Dr. Şerif Barış, beklenen İstanbul depremi ve ilerde yaşanabilecek olan depremler hakkında konuşarak; " Deprem, 17 Ağustos Kocaeli depreminden sonra da çok konuşulan bir konu ama hep İstanbul depremine odaklanılıyor. Çoğu yerbilimci, bundan sonraki ilk büyük depremin İstanbul'da olacağını, İstanbul'un büyük bir depremle hasar göreceğini ve bunun da 30 yıl içinde olacağını söylüyor. Bu kesinlikle doğru diyebileceğimiz bir ihtimal değil. Ülkemizde, İstanbul'dan çok daha riskli ve 7 şiddetinden büyük bir deprem üretebilecek, deprem riski oldukça yüksek başka bölgeler var. Nitekim Elazığ depremi de bu bölgelerden bir tanesinde oldu. Marmara'da bir deprem olacak ama deprem riski çok daha fazla olan bölgelerin olduğunu da unutmamak gerekli. Bir deprem olduğunda her seferinde "Acaba bu deprem İstanbul depremini tetikler mi?" diye sorular soruluyor. Depremler ancak civarındaki fayları harekete geçirebilir. Çok net bir şekilde söylüyorum ki uzak depremler, birbirini tetiklemiyor." sözlerini kaydetti.

Haber: Mustafa Can Gözün Radyo K.İ.