Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Ford Otosan İhsaniye Otomotiv Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Abdülkadir Cengiz bugün (29.01.2020) Gizem Uçar ve Dilan Kaya'nın sunduğu Güne Bakış Programına konuk olarak dinleyenlere, hibrit ve elektrikli otomobiller hakkında bilgiler verdi.

"Elektrikli otomobiller ve Hibrit otomobiller birbirinden farklıdır."
Cengiz, hibrit ve elektrikli otomobillerin tekniğinden ve teknolojisinden bahsederek "Hibrid taşıtlar ve elektrikli taşıtlar arasında fark var. Hibrid araçlarda içten yanmalı motorlar diye bildiğimiz fosil yakıtları kullanan taşıt teknolojisine ek olarak, elektrik motoruyla takviye edilen bir sistem var. Bu sistem yoldurumuna bağlı olarak şehir içinde bize fayda sağlasa da uzun mesafeli yollar için elverişli bir sistem değil. Elektrikli taşıtların sistemi ise kendi içerisinde yüksek akım dönüştürücüleri kullanan bir sistem. Elektrikli motorlarla 700-800 kilometrelere varan mesafelere kadar gidilebiliyor." ifadelerini kullandı.

Elektrikli ve Hibrit Otomobiller
30 Ocak 2020
Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
"TOGG çok doğu ve kesinlikle yapılması gerekiyordu."
Doç. Dr. Abdulkadir Cengiz, Türkiye'nin ilk yerli elektrikli otomobili TOGG hakkında görüşlerini dile getirerek, "Bu yapılması gereken bir hamleydi. Otomotiv sistemlerini incelediğimizde, Alman arabası veya Amerikan arabası dediğimiz araçların bile, kendi içerisindeki birçok sistemin başka ülkelerden tedarik edildiğini görüyoruz. Bu tedarik, aracın o ülkeye ait bir araç olmasına engel olacak bir olay değildir. Bu araçlar o ülkelerin sermaye ve yatırımları kullanılarak piyasada satışa sunulan araçlardır. Ülkemizin de kendi aracını çok doğru zamanda, çok doğru bir adımla yaptığını düşünüyorum. Aracın içerisindeki birçok sistemi farklı ülkelerden tedarik ediyor olabiliriz ama bu 'Ar-Ge'siyle bunu bütünleştiremeyeceğiz' demek değildir. Elektrik pilleri konusunda, taşıtlarda kullanılan o teknolojiyi Türkiye'de çalışan birçok akademisyen hocamız var. Bilgi birikimi olarak da uluslararası yayınlarda bu konuda yaptığımız birçok çalışma mevcut." sözlerini kaydetti.

Otomotiv Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdulkadir Cengiz, sorulan diğer soruların yanıtını verdikten sonra, ülkemizin teknoloji konusunda çok iyi bir noktada olduğunu ve daha da ileriye gidebileceğini söyleyerek sözlerine son verdi.

Haber: Mustafa Can Gözün (Radyo K.İ.)