Kocaeli Üniversitesi, Gölcük Belediyesi ve Gölcük Kent Konseyi ortaklığıyla yürütülen, Gölcük Vizyon 2023 Projesi'nin uygulamaya geçirilen ilk projesi olan Gölcük Kent Kimliği ve Aidiyeti Projesi kapsamında "Kraliçe Olbia'dan Sultan Anne'ye Geçmişten Günümüze Gölcük'te Kadın" kitabından sonra "Gölcük Somut Olmayan Kültür Mirası" kitabı yayınlandı.

Kitap Tanıtım Lansmanı Yapıldı
Gölcük Tarihi Kervansaray'da kitabın tanıtım lansmanının yapıldığı törende söz alan Gölcük Vizyon 2023 Projesi'nin üniversitemiz koordinatörü Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Demirci, Gölcük Vizyon 2023 Projesi'nin önemi ve gerekliliği üzerine mesajlar vererek, öğrencilere bu tür projelere daha üniversiteye gelmeden lise düzeyindeyken katılmaları çağrısında bulundu. Gölcük Kent Konseyi Başkanı Dr. Metin Şentürk ise "Gölcük Kent Kimliği ve Aidiyeti Projesi"nin kendileri için ne kadar önemli olduğunu vurgulayarak böylesi bir projeyi kente kazandıranlara teşekkür etti.

İki Yıllık Bir Çalışmanın Ürünü

Gölcük Somut Olmayan Kültür Mirası kitabı, Fen Edebiyat Fakültemizin öncülüğünde, iki yıllık bir çalışma sonucunda ortaya çıktı. Fen Edebiyat Fakültesi öğretim elemanlarından Öğr. Gör. Tülin Bozkurt Cengiz başkanlığındaki ekip, Gölcük köylerinde yaptıkları saha çalışmalarıyla, yöre halkının biriktirdiği deneyimleri, tanıklıkları, kültürel pratikleri, öyküleri ve tüm bunlara destek sağlayacak kişisel fotoğrafları, çeşitli sembolik materyalleri derleyerek kayıt altına aldı. Projenin saha çalışması kısmında Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nden 33 öğrenci aktif olarak yer aldı. Projenin saha ve arşiv taramaları kısmına, Arkeoloji Bölümü Öğretim Elemanlarından Arş. Gör. Erdal Ünal, Arş. Gör. Hüseyin Köker ve Felsefe Bölümü öğretim elemanlarından Arş. Gör. Fehmi Ünsalan da katkı sağladı.

Kitabın İçeriği

"Üniversite-Kent İlişkisi", "Gölcük İçin Gölcük Vizyon 2023", "Kenti Kültür Kapsamında Ele Almak" yazıları ile başlayan kitap ilk bölümde belediyeciliğin tarihinden, ikinci bölümde ise Gölcük Vizyon 2023 Projesi'nin tanıtımından bahsediyor. Üçüncü bölümde "Kent Kimlikleri'nin Korunmasında Fen Edebiyat Fakültelerinin Fonksiyonu", "Eski Önasya'da Yeni Yıl ve Hasat Bayramları", "Türk Kültüründe Matem" ve " İslami Dönem Öncesi Türk Kültürü" yazıları yer alırken, kitabın diğer bölümlerinde de "Gölcük'te Geçiş Dönemleri (Doğum-düğün ve ölüm), İnanışlar, Doğa Yasalarını Etkileme, Halk Yazını ve Dile İlişkin Kalıplar, Şenlikler-Festivaller-Yarışlar, Uğurlama, Karşılama, Ürün ve Bereket Törenleri, Yemek Kültürü, Geleneksel Meslekler ve Halk Dansları"na yer verildi.

Gölcük Vizyon 2023 Projesi'nin 2. Kitabı Yayınlandı
Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi