Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü tarafından yürütülen Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması, Aktifleştirilmesi Yeni İletişim Olanaklarının Değerlendirilmesi (SOKÜM) projesi kapsamında bugün "Halk Anlatıları Arama Tasarım Toplantısı" düzenlendi.

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi ile Basın İlan Kurumu'nun da destek verdiği proje kapsamında düzenlenen toplantı Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. Somut olmayan kültürel mirasın derlenmesine ve yeniden toplumsal alana yayılması maksadı hayata geçirilen proje kapsamında yapılan toplantıya Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nigar Pösteki, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mikdat Çakır, Proje Yöneticisi Dr. Meral Çakır, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan Halk Anlatıları Arama Tasarım Toplantısı'nın açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü yaptı. Projenin hazırlanmasında emeği geçenlere ve paydaşlara teşekkür eden Rektörümüz Prof. Dr. Hülagü, "Binlerce yıllık kadim bir tarihe sahip; feraset, asalet, adalet ve güzel ahlakla yoğrulmuş milletimizin kültürüne sahip çıkmak üniversitelerin en önemli görevlerindendir. Bu görevi gerçekleştirirken de iyi bir planlama ve doğru paydaşların buluşturulması başarının temel anahtarı niteliğini taşımaktadır. Bugün gerçekleştireceğimiz arama çalışmasının bu anlamda verimli sonuçlar doğurmasını temenni ediyorum." dedi.

"Günümüzde, batı emperyalizmi özellikle kültürel alanda tüm dünyaya hükmetmeye ve yerel kültürel değerleri unutturarak, küreselleşme potasında eritmeye gayret etmektedir." diyen Rektörümüz Prof. Dr. Hülagü, "Oysa yerel kültürler ve tarihin damıtımından geçmiş kültürel kimlikler bir milletin öz değerlerini, onu bütünleştiren unsurların tümünü kapsamakta, güçlü bir toplumsal yapıştırıcı olarak işlev görmektedir. Bu sebeple, milli kültürümüzün ve ona ait değerlerin unutulması ya da yok edilmesi başta birlik ve beraberliğimizin yok eden, kimliğimize zarar veren bir unsura dönüşecektir." ifadesinde bulundu.

Tarihi kültürlerin en güçlü tarafının, binlerce yıldır yaşattıkları gelenekler olduğunu belirten Rektörümüz Prof. Dr. Hülagü, "Geleneklerin temelleri ise sözlü anlatılarda, masallarda, destanlarda ve söylencelerde görünür olup günümüze kadar varlığını devam ettirerek milletimizin kılcal damarlarına kadar sirayet etmiştir. Ancak bugün başta kitle iletişim araçları olmak üzere genel olarak batı kültürü ile yoğrulmuş olan, kültürel üretim alanı neticesinde bizleri özel kılan bu özellikler gündelik hayatımızdan yavaş yavaş uzaklaşmaya başlamıştır. Somut olmayan kültürel mirasın derlenmesine ve yeniden toplumsal alana yayılması maksadı ile başlatılan bu proje bu yüzden büyük önem taşımaktadır." şeklinde konuştu.

Üniversitemizin hem geçmişte hem de bugün kadim kültürümüzü yaşatacak projelere destek olmayı ilke edindiğini aktaran Rektörümüz Prof. Dr. Hülagü, "Proje neticesinde oluşturulacak veri tabanı ile geçmişten bugüne taşıdığımız sözlü kültürümüzün başta çocuklar olmak üzere daha geniş kitlelere ulaşacağına yürekten inanıyorum. Yeni nesillerin kendi öz kültür ve değerleri ile yetişmesi, gelecekte de mevcudiyetimizin temelidir." dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü'nün ardından proje paydaşlarından Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mikdat Çakır ile Basın İlan Kurumu'ndan Ömer Erim Altıner proje ile ilgili görüşlerini aktardılar. Proje Yöneticisi Dr. Meral Çakır ve Toplantı Moderatörü Dr. Öğr. Üyesi Akın Deveci'nin proje ile ilgili bilgiler vermesinin arından "Halk Anlatılarının Aktarımında Kuşaklar Arası Yöntem ve Yönelimler" adlı oturuma geçildi. "Halk Anlatıları Arama Tasarım Toplantısı" kapsamında Derleme, Masal Okuryazarlığı, Masal Atölyesi, İletişim, Bilimsel Çalışmalar, Proje Koordinasyonu, Bağımsız Yaratıcı Grup ve Animasyon Çalışmaları başlıklarında grup çalışmaları gerçekleştirildi. Toplantı "Grup Sunumları Sonuç Bildirgesi" ile sona erdi.

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
KOÜ'den Kültürel Mirasımıza Yönelik Önemli Proje
21 Ocak 2019