Üniversitemizin bugünlere gelmesinde büyük emekleri bulunan ve Umuttepe Yerleşkesi'nin mimarı olarak gösterilen önceki Rektörümüz Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Hocamızı aramızdan ayrılışının 5. yılında bugün (23.01.2013) düzenlenen "Hipertansiyonda Zor Durumlar" sempozyumu ile andık. Üniversitemiz üst yönetimi, akademisyenler ve öğrencilerin katıldığı sempozyumda Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Akdemir, Kardiyoloji AD Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Gündüz ve Kardiyoloji AD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurgül Keser konuşmacı olarak yer aldı.

Hipertansiyon Konusu Tartışıldı
Sempozyum moderatörlüğünü ve açılış konuşmasını yapan üniversitemiz Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD Başkanı Prof. Dr. Dilek Ural, "Her yıl olduğu gibi, bu yılda Baki Hocamızı bilimsel bir toplantı ile anmak istedik. Bu yüzden kendisinin de önem verdiği hipertansiyon konusunu seçtik" dedi. Hipertansiyonun 2013 yılındaki istatistiksel durumuna da değinen Prof. Dr. Ural, "Dünya'da 1 milyar hipertansiyon hastası mevcut. İster gelişmiş ülkelerde, isterse gelişmekte olan ülkelerde olsun, hipertansiyon ölüm sebeplerinin en başında yer alıyor" açıklamasında bulundu. Prof. Dr. Ural, Prof. Dr. Baki Komsuoğlu'nun hipertansiyon ile ilgili yapmış olduğu araştırma ve çalışmalardan örnekler vererek sözlerini noktaladı.

Hipertansiyon Hastalık Değildir

Sempozyumda ilk olarak Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Akdemir, "Hipertansiyonda muayene çok önemli" diyerek 'Vasküler Nedenli Sekonder Hipertansiyona Yaklaşım' konusunda bir sunum gerçekleştirdi. Prof. Dr. Baki Komsuoğlu'nu 1982-1983 öğretim yılında tanıdığını söyleyen üniversitemiz Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Berrin Çetinarslan, "Her geçen gün Baki Hocamıza olan özlemimiz daha da artıyor" diyerek hipertansiyonun hastalık olmadığını, fiziksel muayene bulgusu olduğunu belirtti. Prof. Dr. Çetinarslan 'Endokrinolojik Nedenli Sekonder Hipertansiyona Yaklaşım' konusunda sunum gerçekleştirdi.

Hipertansiyon Anne Ölümlerinin %8'inden Sorumlu
Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Gündüz ise, "Baki Hoca ile bire bir tanışma şansım olmasa da, onun yapmış olduğu çalışmalar hakkında bilgi sahibiyim. Bu sebeple de düzenlenen bu sempozyum davetini hiç düşünmeden kabul ettim" dedi. 'Dirençli Hipertansiyon' konusunda bilgiler veren Prof. Dr. Gündüz, "3 veya daha fazla ilacın birlikte kullanılmasına rağmen kan basıncının normal düzeye düşmemesi sonucu dirençli hipertansiyon oluşur" dedi. Bu sempozyumun iki üniversite arasında yapılacak işbirliklerine başlangıç olmasını dileyerek sözlerine başlayan Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurgül Keser, "Hipertansiyon, gebelerde %12 gibi bir oran ile görülmekte, buna bağlı anne ölümlerinde ise bu oran %8 civarında" diyerek 'Gebelikte Hipertansiyon' hakkında bilgiler verdi. Son olarak üniversitemiz Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD Öğretim Üyesi Doç. Dr. Göksel Kahraman, hipertansiyon acil ve hipertansiyon ivedi olmak üzere ikiye ayrılan "Hipertansiyon Krizi" ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

Panel Hipertansiyonda Zor Durumlar "Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Anısına"
Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Hatun
Akdemir
Ural
Gündüz
Çetinarslan
Keser
Kahraman