Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilimleri Öğretmenliği Bölümü Doç. Dr. Esma Buluş Kırıkkaya, bugün (23.01.2020) Buse Karakulak ve Dilan Kaya'nın sunumuyla Güne Bakış Programına konuk oldu Doç. Dr. Kırıkkaya, Bilim Olimpiyatları Projelerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

"Öğrencilerin Uluslararası Arenalarda Adını Duyurmak Ve Katılımlarını Sağlamak"

Kırıkkaya, Bilim Olimpiyatları Programı'nın amacını belirterek, "Bilim Olimpiyatları Programı, TUBİTAK ve Bilim insanı destekleme programları ve başkanlığı adı altında düzenlenen bir programdır. Programda ortaokul ve lise öğrencilerinin bilimsel olimpiyatlara katılmalarını arttırarak, buradan çıkan sonuçlarla da öğrencilerin uluslararası katılımlarını arenalarda adını duyurmayı sağlamak amaçlanmaktadır. Bu programa katılmak için yapılan iki aşamalı bir sınavımız var, birinci aşamada Türkiye çapında tüm okulların katılabildiği sınavlar uygulanıyor. Öğrenciler birinci sınavda başarılı olurlarsa, ikinci aşama sınavına hazırlık olarak yaz kampına çağırılıyor. İkinci aşamada başarılı olan öğrencilere TUBİTAK tarafından ulusal düzeyde madalya, başarı belgesi ve para ödülü veriliyor ve kış okuluna davet ediliyorlar. Kış okulu ve Takım Seçme Kampları sonucunda bütün dallarda Uluslararası ve Bölgesel Bilim Olimpiyatları Takımları belirlenir. Uluslararası Bilim Olimpiyatları programına katılım sağlayarak derece gösteren öğrencilere TUBİTAK tarafından para ödülü verilir." dedi.

"İsteyen Öğrencilerin Çok İyi Bir Hazırlık Yapması Gerekiyor"

Projeye katılmak isteyen öğrencilere neler yapmaları gerektiğini söyleyen Kırıkkaya,"Programa katılmak isteyen öğrencilerin çok iyi bir hazırlık yapması gerekiyor. Okullar bu konuda gereken bilgi birikimine ve donanıma sahip ama dönem başlarında okullar bilgilendirilerek, danışman hocalar atanıyor. Belirlenen hocalar seçtikleri akademik olarak başarılı olan öğrencilere ek ders imkanını sağlıyor, böylece öğrenciler bu sınava daha hazırlıklı oluyorlar." ifadesini kullandı.

İlkokul Çocuklarından Başlayan Ve Üniversite Öğrencilerine Kadar Uzanan Geniş Bir Yelpaze

Doç. Dr. Kırıkkaya, TUBİTAK'ın Türkiye'de uyguladığı bilim ve toplum projelerinden bahsederek, "TUBİTAK, ülkemizde bilim kültürünü oluşturabilmek için Bilim ve Toplum Programları Müdürlüğü'nü kurdu ve bu müdürlük çeşitli projelerle akademisyenlerin, yüksek lisans ve doktoralı öğretmenlerin bu projelere başvurmalarını sağladı. Buradaki amaç, bilimsel etkinlikler düzenlemek. Bu projelerin içeriğine baktığımızda mesela Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları projesi var, burada amaç doğa eğitimleri kapsamında hedef kitleye geniş bir ekolojik vizyon kazandırmak. Bilim Okulları kapsamında ise amaç hedef kitleye bilimi sevdirmek, bilimsel süreçleri anlamalarını sağlamak ve bu süreçleri anlayabilecekleri ortamlar sağlamak. Bu amaç doğrultusunda hedef kitle ne olacak diye baktığımızda; ilkokul çocuklarından başlayan ve üniversite öğrencilerine kadar uzanan geniş bir yelpazeyi içeriyor." diyerek sözlerini sonlandırdı.

Haber: Ahmet Can Metin (Radyo K.İ.)

"Bilim Olimpiyatları Programı"
23 Ocak 2020
Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi