Kocaeli Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uçak Gövde-Motor Bakım Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nevin Gamze Karslı Yılmaz, bugün (21.1.2020) Gizem Uçar ve Buse Karakulak'ın sunduğu Güne Bakış programına konuk oldu. Doç. Dr. Yılmaz, Dünya'daki plastik sorununun, nedenleri ve çözüm yollarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
"Plastik malzeme yerine muadilini kullanmalıyız"
Plastik ürün kullanımını azaltmak için yapılabilecek çalışmalardan bahseden yılmaz, "Plastik ürün yerine muadil bir ürün kullanıyor muyuz, öncelikle buna bakmalıyız. Örneğin, plastik bardak yerine cam bardak ya da seramik bardak kullanabiliyorsak plastik kullanımını da azaltabiliriz. Plastiklerin hayatımızda önemli bir yeri olduğu inkar edilemez. Hatta plastik malzemenin diğer malzemelerden daha kullanışlı olduğu durumlar var. Mesela, araçların ön konsolunda kullanılan plastik malzemeler yerine cam, seramik ya da metal malzeme kullanmamız akıllıca bir çözüm değil. Bu noktada çözüm üretme görevi çağımızın bilim insanlarına düşüyor. Plastik üretim ve tüketimini azaltmak için bilim insanlarının üzerinde yoğunlaştığı iki çalışma var. Bunlardan bir tanesi plastiklerin geri dönüştürülmesi; zamanını doldurmuş, artık daha fazla kullanılamayan plastiklerin geri dönüştürülerek eski performanslarına kavuşmalarını sağlaması ve tekrar kullanılabilir hale getirilmeleri. Bu konudaki bir başka çalışma da plastik yerine doğal polimerler kullanılması ve böylece çevreye daha az zarar vermesinin sağlanması." ifadelerini kullandı.
"Yıllık plastik üretimi yaklaşık 400 milyon ton"
Plastik ürün kullanımı böyle devam ettikçe gelecekteki insanları ne gibi problemlerin beklediğine değinen Doç. Dr. Yılmaz, "Plastik ürünlerini yanlış kullanırsak doğrudan sağlığımızı tehdit edebilirler ya da gereğinden fazla kullanılırsak ve geri dönüştürmezsek doğaya ve ekosisteme verebilecekleri zararlar sebebiyle hem çevreye hem de yine sağlığımıza dolaylı olarak zarar verirler. Ancak plastik malzemeleri, doğru şekilde ve doğru yerlerde kullandığımızda plastik faydalarını da görebiliriz. Örneğin, plastikleri tıpta medikal ürünlerinde kullanabiliyoruz. Plastik kullanımı konusunda içinde bulunduğumuz durumu değerlendirecek olursak; yıllık plastik üretimi yaklaşık 400 milyon ton ve evsel atıkların %12'sini de plastik atıklar oluşturuyor. Dolayısıyla bu konuda gelecekte insanları bekleyen en önemli problem, büyük bir plastik atık probleminin ortaya çıkacak olması. Buna göre önlemler alınması gerekmekte." dedi.
Doç. Dr. Yılmaz, plastik ürünler içinde bulundurduğu malzemeler nedeniyle insan sağlığına zararlarına değinerek, "Plastik ürünün içerisinde bulunan sağlığa zararlı kimyasalların ortaya çıkabilmesi için bu ürünün dayanabildiği sıcaklığın üzerinde bir sıcaklığa maruz kalması ya da dirençli olmadığı kimyasallara maruz bırakılması gerekiyor. Plastik malzemelerin içinde bulunan zararlı maddeler ancak böyle açığa çıkıyor ama siz plastik bir bardakla soğuk su içiyorsanız ya da plastik bir tabakla, plastik bir çatalla meyve yiyorsanız oradan size herhangi zararlı bir kimyasal gelmesi olası değildir. Diğer taraftan plastik bardakla sıcak çay içerseniz oradan tabii ki ağzınıza zarar verecek kimyasalları alabilirsiniz. Dolayısıyla bu durum sağlığınızı da tehdit eder. Başka açıdan bakacak olursak plastik atıklar su ve toprak kirliliğine sebep olacakları için ekosistemin dengesini bozarak hem insan sağlığına hem de diğer canlılara zarar verirler." ifadelerini kullandı.
Haber: Kaan Türker (Radyo K.İ)
Dünyadaki Plastik Sorunu Nedenleri ve Çözümleri
22 Ocak 2020