Aşılama, hastalık sonucunda oluşabilecek maddi ve manevi tüm kayıpları önleyecek, büyük tasarruf sağlayan tek sağlık yatırımıdır. Aşılar; enfeksiyon hastalıklarında, savaşta ve on
ların ortadan kaldırılmasında en önemli silahtır.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Emel Azak Karali, Aşı hakkında bilgiler verdi. Aşıyı, hastalık yapma yeteneği olan mikropların veya toksin gibi ürünlerin hastalık yapma etkilerini ortadan kaldırarak geliştiren biyolojik madde olarak tanımlayan Dr. Öğretim Üyesi Karali, "Aşılar, belirli bir hastalığa yakalanmadan önce kişilerin bağışıklık kazanmalarını sağlamak amacıyla uygulanır. Bir mikroba karşı bağışıklık kazanmanın iki yolu vardır: Enfeksiyon ile doğal yollar veya aşılama. İkisi de aynı hedefe ulaşabilirler ancak aşılamanın; kişilerin hastalığın rahatsızlık verici belirtilerini yaşamamasını, sakatlık veya ölümlerin önlenmesini sağlama gibi önemli yararları bulunmaktadır." dedi.


Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
"Aşı, Birkaç Kuşak Sonrasını da Korur"
01 Ocak 2019
Genel olarak iki aşı türünün olduğunu vurgulayan Dr. Öğretim Üyesi Karali, "Bunlar canlı aşılar ve ölü aşılardır. Ölü aşılarda çeşitli tipler vardır. Tüm hücreli ölü aşılar ve alt birim aşıları bu aşıların başlıcalarıdır. Tüm hücreli ölü aşılar, kültür ortamında üretilen mikroorganizmanın ısı ya da kimyasal yöntemler kullanılarak öldürülmesiyle elde edilir. Alt birim aşıları ise mikroorganizmanın tümünü değil yalnızca belli antijenik kısımlarını içerir. Aşı doğru uygulandığı sürece aşılar etkili ve güvenlidir. Ancak diğer tüm ilaç ürünlerinde olduğu gibi tamamen risksiz değildir ve zaman zaman aşıların da yan etkileri görülebilir. Aşı olunmadığı takdirde, aşı ile önlenebilir bir hastalık nedeniyle ciddi sağlık sorunları yaşama olasılığı, aşı nedeniyle maruz kalınabilecek sorunlardan çok daha yüksektir." diye konuştu.

Dr. Öğretim Üyesi Emel Azak Karali, aşılama yapılmadığı takdirde artık unutulmuş hastalıkların, tekrardan ortaya çıkabileceğini kaydederek sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Şu anda kontrol altına alınmış hastalıklarla ilgili salgınlar yaşanır, daha fazla çocuk hasta olur ve daha fazla ölüm yaşanır. Aşılama yalnızca çocukları korumaz, çocukların torunlarını ve birkaç kuşak sonrasını da korur. Günümüzde artık çiçek hastalığı yok; çünkü aşılama ile birlikte bu hastalık tamamen yok oldu ve artık aşılamasına da gerek kalmadı. Diğer hastalıklara karşı da aşılamaya devam edilirse bir gün, bugün sorun olan hastalıklar da tamamen yok olabilir. Aşılama, belirli hastalıkların ciddi sonuçlarına bir son vermenin en iyi yöntemlerinden biridir. Gelin yeni yılda hem kendimizi hem de sevdiklerimizi koruyalım."

Haber: Ömer Can KOÇ (Radyo K.İ.)