Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Tehlikeli Olan Cilt Lekesi "Hemanjion"
Kocaeli Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Ebelik Bölümü Öğretim Görevlisi Doktor Sena Dilek Aksoy, doğum lekeleri ile ilgili Radyo K.İ. Muhabiri Mehmet Budak'a açıklamalarda bulundu. Sena Dilek Aksoy, doğum lekelerinin özelliklerinden bahsederek, "Doğum lekesi her yeni doğan 1000 bebekten üçünde görülür. Damarsal bir anomalidir. Boyun ve yüz bölgesinde ortaya çıkar. Pembe, kırmızı, mor ve kahverengi renkli doğum lekeleri daha sık görülür. Genelde cilt lekesi olarak da adlandırılabilir" dedi.

Aksoy konuşmasının devamında doğum lekelerinin tehlikelerinden bahsederek, "Asıl tehlikeli doğum lekesi hemanjion adı verilen sonradan ortaya çıkan cilt lekeleridir. Bunların bu kadar riskli olmasının sebebi çocukluk çağında ortaya çıkması ve hızlı büyümeleriyle birlikte hızlı büyüdükten sonra da tümör şeklinde yer kaplamalarıdır" dedi.

Doktor Sena Dilek Aksoy, doğum lekelerinin tedavi yöntemlerinden de bahsederek, "Doğum lekelerinin tedavisinde en sık kullanılan yöntem lazer tedavisidir. Prensip olarak bu tedavi yönteminin amacı lekeyi oluşturan damarların yok edilmesidir. Lazer işlemi sırasında damarın tutulması ve o damara giden kan akımının durdurulması amaçlanır" dedi.

Kocaeli Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Ebelik Bölümü Öğretim Görevlisi Doktor Sena Dilek Aksoy, en sık uygulanan lazerle tedavi yönteminin PDL tedavi yöntemi olduğunu ve bu tedavi yönteminin cevap vermediği durumlarda da IDL tedavi yönteminin kullanıldığını sözlerine ekledi.

Haber: Mehmet Budak (Radyo K.İ.)