Doç. Dr. Nursu Çakın Memik, çocuğun cinsel istismara uğradığında nasıl bir durumda olduğunu, cinsel istismara uğradığının belirtilerini, istismar ve ihmalin çocuğa etkilerini anlatarak, ''Her türlü istismar çocuğun gelişimin olumsuz etkiler. Çocuğun, öncelikle annesi babası tarafından iyi tanınması gerekir. Çocuk iyi tanınıyorsa belirtiler fark edilir. Her yaş grubunun farklı belirtileri vardır. İstismara uğrayan çocuklarda, akut evrede, şok, dona kalma, panik hali, içe kapanma, kaygı bozukluğu, davranış bozuklukları görülebilir. Çocuğun agresyonu artabilir ve travma sonrası stres durumu gibi durumlar görülebilir. Bu gibi belirtileri her tür istismarda görebiliyoruz'' ifadelerini kullandı.

Çocukların cinsel istismar döneminde ki psikolojisini anlatan Memik, " Cinsel istismarların hepsini bilemiyoruz. Yapılan bir araştırmada gösteriyor ki ülkemizdeki cinsel istismar olayı yaygınlığı oranı %13. Tüm dünya ülkeleri baz alınarak yapılan çalışmalarda ise, %3 ile %36 arasında bir yaygınlıktan bahsediliyor. Çocukların cinsel istismara uğradığını söyleyememesinin nedeni ise, çocuğun korkmasından, bir şeyin değişmeyeceğini, suçlanacağını düşünmesinden, aile bütünlüğünü korumayı amaçlamasından, nereye başvuracağını bilmiyor olması gibi nedenlerden kaynaklanıyor '' dedi.

Çocuğun cinsel istismara uğraması veya istismarın devam etmesi sonucunda hangi kurumlara başvurulacağı konusunda bilgiler veren Memik, herhangi bir vatandaşın böyle bir durumdan şüphelenmesi sonucunda savcılığa başvurabileceğini kaydetti. Memik, savcılığa bildirim yapıldığı zaman direkt olarak bir suçlamanın söz konusu olmadığını, şüphelerin bildirilmesi sonucunda, istismarın olup olmadığı konusunda kararı verecek kişinin hakim olduğunu ifade etti.

Her çocuğun gelişimine göre bazı eğitimlerin verilmesi gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Memik, " Gelişim esnasında çocuğun bazı şeylere dikkat etmesi önemlidir. Çocukların özel bölgelerine sadece, anne baba ve doktor tarafından muayene edilebileceğini, bakılabileceğini bilmesi gerekir. Televizyonlarda çıkan cinsel istismar haberlerini çocuklara anlatmamak, üstünü örtmek doğru bir davranış değil. Bununla ilgili bilgi vermek, kısa net bir şekilde olayı anlatmak faydalı bir davranış olacaktır. Tabi ki sürekli bu olay anlatılmamalı bu durumda çocuk kaygılı, kuşkulu bir hale gelebilir '' dedi.

Çocukların güçlü, iletişimi sağlıklı bir şekilde kurabilen bireyler olarak yetişmesinin önemli bir olay olduğunu söyleyen Nursu Çakın Memik, cinsel istismara uğrayan her çocuğun rehabilite edilmesi gerektiğini ve rehabilitasyon sonucunda çocukların cinsel istismardan gördüğü etkinin en aza indiğini söyledi.

Cinsel istismar haberlerinin belirli dönemlerde artmasını değerlendiren Memik, "Bir haberin çıkması istismarın sıklığını arttırmaz. İstismara uğramış bir çocuk veya çocuğun ailesi, herhangi bir cinsel istismar haberinde cinsel istismarda bulunan birinin ceza aldığını görerek, yalnız olmadığının farkına varabilir '' dedi.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nursu Çakın Memik çocukları cinsel istismardan koruma konusundaki önerilerini de aktararak, "İstismarı yapan kişi genelde, istismara uğrayan kişinin bir yakını oluyor. Bizler tabi ki yakınlarımızı değiştiremeyiz. Bu durumda yapmamız gereken tek bir şey var; o da çocuğu güçlü, sorunları kavrayan, ayakları üzerinde durabilen bir çocuk olarak yetiştirmektir'' ifadelerini sözlerine ekledi.

Haber: Ahmet Esat ÖZTÜRK (Radyo K.İ.)
Fotoğraf: Mesmi Özer KORKUTAN (Radyo K.İ.)

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
"Türkiye'de Cinsel İstismar Olayı Yaygınlığı Yüzde 13''
Güne Bakış'ta "Çocuk İstismarı ve Çocuk Psikolojisi'' hakkında konuşuldu. İsa Güner ve Helin Kaya'nın sunduğu Güne Bakış programına Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nursu Çakın Memik konuk oldu.

Konuşmasına istismar kavramının tanımını yaparak başlayan Memik, ''İstismar, aslında çocuğun genel gelişimini olumsuz etkileyen, aktif yapılan eylemlerdir. İstismarın farklı tipleri vardır; bunlar cinsel istismar, duygusal istismar, fiziksel istismardır. Diğer bir taraftan ise ihmal diye bir kavram var. O da bir çocuğun ciddi anlamda ruh sağlığını etkileyen bir şey. O da cinsel, duygusal ve fiziksel olarak değerlendirilebilir. Kısaca, aslında istismar yapılmaması gerekenin yapılması, ihmal ise yapılması gerekenin yapılmaması durumudur '' dedi.