Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde kadının teknolojideki ve iş sektöründeki önemini vurgulama amaçlı "GDG Kocaeli Woman Teachmakers" adlı bir etkinlik düzenlendi. Prof. Dr. Savaş Ayberk Konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Polisan A.Ş. İş Geliştirme ve Arge Müdürü Hilal Gökkaya, Freelance Android Developer Tuğba Üstündağ ve Google Geliştirici grubundan Okan Aydın katıldı.
Etkinlik sonrası Radyo K.İ. Muhabiri Derya Özel'e açıklamalarda bulunan Polisan A.Ş. İş Geliştirme ve Arge Müdürü Hilal Gökkaya, teknoloji dünyasında kadının yeri ve öneminden bahsederek, "Teknolojik yenilik yapan kadın sayısının oranı dünyada çok azdır. Türkiye de ise teknoloji alanında toplam çalışanların %27'si kadınlardan oluşuyor. Ve toplam kadın nüfusunun %10.7'si üniversite mezunudur. Teknoloji alanı kadınlara biraz karmaşık geldiği için bu alanı meslek olarak seçmeyebiliyorlar. Fakat teknoloji şirketleri kadın çalışanları bünyesine daha da kazandırmak istiyorlar. Aynı zaman da bu şirketler kadının kendi tüketicileri olması yönünde ciddi adımlar atıyorlar" dedi.
Türkiye'de son yıllarda kadın girişimcilere daha çok destek verildiğini söyleyen Gökkaya, "Ülkemizde kadınların iş hayatına katılma oranı geçmiş yıllara göre daha çok arttığını söyleyebiliriz. Dolayısıyla kadınların iş dünyasında büyük aşamalar kaydedeceğine inanıyorum. Fakat Türkiye'nin tek sorunu kadının teknoloji alanında çalışmaması değil teknoloji ve inovasyonla da ilişkili bir sorun var. Öncelikle yenilik yapmaya ihtiyacımız var. Bu yenilik ve değişim inovasyonla olacak bir şeydir. İnovasyon yeniden bir şey üretmek değil var olan şeyleri birleştirerek değiştirmektir. Türkiye'de de birçok kültürel, sosyal ve ekonomik çeşitlilikler mevcuttur. Ve biz bu çeşitliliği bir araya getirip hayal gücümüzü, zihnimizi kullanarak sürekli bir yenilik yapmalıyız" şeklinde konuştu.
Freelance Android Developer Tuğba Üstündağ ise yazılım sektöründe çalışan kadın oranının az olduğunu söyleyerek, "Şu an web yazılımı sektörü Türkiye'de daha çok gelişmeye başladı. Fakat mobil yazılımı ülkemizde henüz yeni bir alandır. Bu nedenle bende bu alanda yer aldığım için mobil yazılım sektörünün gelişmesi kapsamında üniversitelerde seminer veriyorum" ifadelerini kullandı.
Üstündağ, konuşmasının devamında mobil uygulamalarının Türkiye'de ki geleceğinden bahsederek, "Geleceğin mobil uygulamaları; telefon, tablet ve diğer teknolojik aletlerinden hariç daha gelişmiş uygulamaları kapsamaktadır. Mobil uygulama aracılarla gelecekte akıllı sistemler mantığıyla akıllı ev uygulamaları ve akıllı teknolojik aletler üretilebilecek. Örneğin dışarıdan eve gelirken telefonumuzla evdeki klimayı, ocağı, teknolojik aletleri kontrol edebileceğiz" dedi.
Freelance Android Developer Tuğba Üstündağ, Türkiye'de akıllı sistemlerin yavaş yavaş kullanılmaya başlandığını ve geliştiğini de sözlerine ekledi.