Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emel Taban'ın sunduğu "Masterpiece" programına Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdinç Kaluç konuk oldu.
Konuşmasına özgeçmişinden bahsederek başlayan Kaluç, ''1958 Halkalı, İstanbul doğumluyum. Lise eğitimimi Haydarpaşa Lisesi'nde tamamladım. Daha sonra 1976 yılında girdiğim o dönemdeki adıyla Kocaeli Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi Makine Mühendisliği Fakültesi'nden 1980 yılında mezun oldum. Yıldız Teknik Üniversitesi'nde Fen Bilimleri'ne bağlı olarak Yüksek Lisansımı ardından İstanbul Teknik Üniversitesi'nde doktora eğitimimi tamamladım. Ardından yurtdışına gittim ve Belçika Kaynak Teknolojisi Araştırma Enstitüsü'nde bulundum. Bu arada 1981 yılında Kocaeli Üniversitesi'nde akademik kariyerime asistan olarak başladım. Doktora sonrası yardımcı doçent ve doçent unvanlarını ardından da 1997 yılında profesörlük unvanını aldım ve Kocaeli Üniversitesi'nde hala bu unvanla görev almaktayım. Ayrıca, 1995 yılında Kaynak Teknolojisi Araştırma Uygulama Merkezi'ni kurdum'' dedi.
Erdinç Kaluç, konuşmasının devamında kaynak teknolojisi hakkında bilgiler vererek, ''Kaynak teknolojisi yaşantımızın her yanında bize yardımcı olan teknolojilerden birisidir. Bu teknoloji birleştirme ve yüzey dolgusu amaçlı olarak çok kullanıyor. Kaynak teknolojisi 19. yüzyılın başlarından bu yana sürekli gelişiyor. Alüminyum alaşımlarının bilinen elgitme türü kaynak yöntemleriyle kaynak edinmeleri oldukça problem çıkartan bir yöntem, sürtünme karıştırma yöntemi mukavemet değerlerinin daha iyi olmasını sağlıyor. Alüminyum alaşımı, uçak endüstrisinde kullanılıyordu artık otomotiv endüstrisinde de kullanılmaya başlandı'' ifadelerini kullandı. Kaynak teknolojisinin günlük hayattaki kullanım alanlarından bahseden Kaluç, kaynak teknolojisinin magazinsel, sanatsal ve teknik yönünün olduğunu söyledi.
Kaynak yöntemiyle ilgili bilgiler veren Kaluç, ''Elgitme kaynak yönteminde, elektrik akımı yardımıyla ark oluşturuluyor ve malzemeler eritiliyor. Ark kaynak yöntemleri ve hatta modern kaynak yöntemleri ve elektron ışınlarıyla kaynak da elgitme kaynak yöntemlerindendir. Kullanılan malzemenin bu ergimesi ve yeniden katılaşması kaynak bağlantısı dediğimiz bölgede bazı mekanik düşüşlerine neden olmaktadır. Sürtünme karıştırma kaynak yöntemi alüminyum açısından önemlidir. Elgitme kaynak yönteminde mekanik özellikleri zayıflamaktadır. Bu yüzden elgitmeden kullanılan bu yöntem son yıllarda popüler olan bir yöntem. Son yıllarda kullanımı artan diğer bir kaynak yönteminin ise manyetik alanlarda dönel ark kaynağı, bu yöntem çok hızlıdır. Miyap kaynağı olarak da adlandırılır. Manyetik pas kaynak yöntemi otomotiv sektöründe kullanılan bir yöntem var. Ultrasonik dalgalar yoluyla yapılan kaynak yöntemi var'' dedi.
Kaluç, konuşmasının devamında paslanmaz çelikler hakkında bilgiler vererek, ''Petrokimya, gıda endüstrisi ve kullanılan mutfak ekipmanlarında paslanmaz çeliklerin önemli bir yeri var. Son yıllarda piyasadaki birçok otomobilde de paslanmaz çelik içeren maddeler kullanılmakta'' dedi. Pas kavramının tanımını yapan Kaluç, ''Pas ya da diğer adıyla korozyon, endüstrinin malzeme kaybı açısından en büyük problemlerinden birisidir. Bu sorunu çözmek için de çeliğe, korozyona direnç özelliği kazandırılıyor. Bu işlem ise krom elementi ile gerçekleştiriliyor. Krom elementi paslanmaz çeliklerde %12 seviyelerinde bulunmakta, bu oran bazı yerlerde düşebilmektedir. Paslanmaz çeliklere nikel elementi katıldığında ise çelikler daha dirençli olabiliyor. Dolayısıyla normal mutfak eşyalarından karadan havadan uzaya her yerde kullanılıyor paslanmaz çelikler'' ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Erdinç Kaluç, paslanmaz çeliklerin kaynak yöntemlerinden de bahsederek, paslanmaz çeliklerin içerdiği alaşım elementlerinin kaynak uygulandığı zaman farklı tepkimeler verdiğini söyleyerek paslanmaz çeliklere elgitme kaynak yöntemiyle kaynak uygulandığında, uygulanan bölgede kaynak ısısının kalmaya devam edebileceğini ifade etti. Sıcaklığın bu bölgede kalması oradaki kromkarbür denilen tane sınırlarında çökelmelere neden olur'' ifadelerini kullandı.
Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdinç Kaluç, paslanmaz çeliklerin fiyat aralığından bahsetti ve ''Krom çok pahalı değil ama nikel uluslararası piyasalarda dalgalanan bir metal. Nikelin tonu, siyasi ve ekonomik gelişmelere bağlı olarak değişiyor. 15 bin dolar ile 25 bin dolar arasında değişen bir fiyat aralığı var. Nikel katılan paslanmaz çeliğin fiyatı diğerlerine göre daha fazla. Paslanmaz çeliklerin ton fiyatı 4 bin dolar ile 7 bin 500 dolar arasında değişiyor. Normal, paslanabilir çeliğin ton fiyatı ise 400 dolardan başlar. Baktığımızda paslanmaz çeliğin fiyatı, paslanabilir çeliğin fiyatından 5 ile 10 kat daha fazla'' dedi.